Seuraa 
Viestejä45973

Kun noita kaksoislatauksia näyttää kranaatinheittimille tapahtuvan (ja kuulemma sodan aikana niittivät miehiä enemmänkin), niin keksitäänpäs systeemiin jotain parannusta. Mielessä on pyörinyt kaikenlaista, mutta parhain idea tähän mennessä omasta mielestäni olisi merkinantojärjestelmä, joka ilmaisee äänellä, onko putkessa kuti. Eli tarvitaan:

- ilmaisujärjestelmä (putkeen anturi ja lisäksi pientä elektroniikkaa, että saadaan ääni aikaan)
- lataajalle (ja heittimen johtajalle) kuulokkeet

Ilmaisin on mykkä, jos putki on ladattu ja antaa ääntä, kun saa ladata. Systeemi on ns. fail-safe, eli jos elektroniikka pettää, niin systeemi toimii kuin putki olisi ladattu.

Nyt lataajan voi opettaa toimimaan kuin Pavlovin koirat eli
- ääni kuuluu -> saa ladata (siis jos johtaja on käskenyt lataamaan)
- ei ääntä -> älä lataa (missään tilanteessa)

Ilmaisin voisi ehkä perustua jonkinlaiseen paineanturiin putken pohjassa. Näistä on jo aika kestäviä ratkaisuja esim. paalujuntan kärkeen asennettuna. Millainenkohan voima tuonne putken pohjalle kohdistuu laukaisuvaiheessa? Muitakin vaihtoehtoja varmaan on...

Tietenkin tuosta ilmaisimesta voi valmistaa vaikka kuinka sofistikoituneen tahansa, mutta yksinkertainen pärjää helpommin kenttäoloissa. Kriittinen kohta on se, että putkessa oleva kuti havaitaan jotenkin.

Parantaako tällainen yhtään mitään?

Täytyy kyllä myöntää, että en tiedä kranaatinheittimistä mitään. Olin pioneeri, ja siitäkin on sen verran aikaa, että kädet ovat ehtineet palautua normaalipituuteen. Mutta ainahan sitä saa spekuloida. Täydellinen tietämättömyyshän synnyttää yleensä ne parhaat asiantuntijat..

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (57)

Kyllä tuo varmaankin hyvin harjoitusolosuhteissa toimisi mutta epäilen kyllä menetelmän toimivuutta tositoimissa. Ensinnäkin meteli ja siihen yhdistettynä kiireen tuoma sählinki on niin helevetillinen, että siinä ei välttämättä mitään äänisignaaleja kuule. Lisäksi nuo korvakuulokkeet saattavat myös estää karjuttujen komentojen kuulemisen ja uskon myös, että ne kuulokkeet eivät pitkään päässä pysy kun mettässä mesutaan ja alvariinsa sitä krh:tä siirretään jonkusen sadan metrin sinne sun tänne.

Parempi ratkaisu saattaisi olla ihan jonkinsortin mekaaninen hullunvarma kaksoislatauksen estovivusto. Mutta tässäkin on ongelmana putken monimutkistuminen ja sitä kautta jälleen toimintavarmuuden heikkeneneminen.

Vierailija

Sellaiset kuulosuojaimet johon voi kytkeä vaikka radiopuhelimen, niin eiköhän voi tuollaisenkin kytkeä niihin.

Peruspeltoreihi ei voi, mutta hankkii sellatteet mihin voi tai suunnittelee sellaiset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Eikös tuollainen ole jo keksittykin? Tykki.

Järjestelmä on tosin huomattavasti monimutkaisempi, painavampi ja vaikeammin siirreltävissä - siksi granaatinheittimiä.

Ei sotakalustossa tarvitse olla liikaa varmistuksia. Mitä siitä, jos muutama oma menee tai siviilejä ohessa kuolee - Näinhän olemme voineet median uutisista viimeaikoina oppia.

Hamppu
Seuraa 
Viestejä1159

Onhan armeijalla jo nykyäänkin jotain Peltor tactical tms. kuulevia kuulosuojaimia, joihin voi kytkeä myös radiopuhelimen yms. Ainakin ampumaradalla näkyy valvojilla niitä olevan.

Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164

edelleenkin ajattele omin aivoin eli yleensä hän nappaa käteensä vain yhden rautapallon, ennen kuin astelee rinkiin sitä työntämään.
Olen katsellut lukuisia yleisurheilukilpailuja mutten ole vielä havainnut sitä, että joku olisi muassaan kahta kuulaa itse suoritustilanteeseen asti kiikuttanut.
Niinkin saattaa toki käydä, ihmisiähän sitä tässä ollaan. Mutta toisin kuin aseitten ollessa kyseessä, toimitsija saattaa puuttua kahden työntövälineen mukaanottoon ja estöö sen, mikäli kisaaja nyt sitten todella on niin hajamielinen, ettei huomaa kaksinkertaista painoa yläraajoissaan.
Vaan mistäs sitä tietää, millaisia oikosulkuja ns.suorituskykyä parantavien aineitten käyttö humaaniin keskusyksikköön aiheuttaa?

Ei taida riittää pelkkä laukauisun ilmaisu. Sehän tapahtuu jo nyt aika konkrettisesti. Kyllä se kranaatti lähtee niin kovalla paukkeella että pitäisi kuulla.

Entäs jos heittimeen rakentaisi automaattisen latausjärjestelmän, joka huolehtisi kranaattien pudeottelusta putkeen. Silloinhan ei tarvitsi muuta kuin ladata ase tarvittavalla määrällä kranatteja ja käynnistään ammunta.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Kyllä se ratkaisu on todellakin perästäladattava ase, jota tykiksi kutsutaan. Kranaatinheittimillä haetaan äärimmäisen nopeaa liikkumista, suurta tulinopeutta, suurta korotuskulmaa, yksinkertaista konstruktiota ja halpaa hintaa. Näihin tavoitteisiin päästäkseen pitää tinkiä jostain. Rahalla saa ja hevosella pääsee; esimerkiksi Suomessa kehitetty panssarilavetille asennettava Amos-kranaatinheitin on automaattisesti perästä ladattava, mutta maksaa aivan valtavasti.

tapani
Ei taida riittää pelkkä laukauisun ilmaisu. Sehän tapahtuu jo nyt aika konkrettisesti. Kyllä se kranaatti lähtee niin kovalla paukkeella että pitäisi kuulla.Raskas heitin laukaistaan erikseen eli toimii vähän eri periaatteella kuin kevyt.

Äänestä en osaa sanoa, kun en ole heittimellä koskaan ampunut tai nähnyt ammuttavan (siis luonnossa). Yhteislaukauksessa voi olla vaikea erottaa, mikä jäi laukeamatta.

tapani

Entäs jos heittimeen rakentaisi automaattisen latausjärjestelmän, joka huolehtisi kranaattien pudeottelusta putkeen. Silloinhan ei tarvitsi muuta kuin ladata ase tarvittavalla määrällä kranatteja ja käynnistään ammunta.

Automaattisesta latausjärjestelmästä näyttää olevan puolustusvoimien sivuilla juttua eli sellainen on tulossa jollain aikavälillä. Lisää hintaa ja painoa, joten varmaan vain raskaimpiin heittimiin. Puhutaan siellä älykkäistä ammuksistakin...

Vierailija

Eikö voitaisi vain tehdä sellaista järjestelmää, joka estäisi kaksoisladatun kranaatinheittimen laukaisun? Siinä voisi olla lisäksi jokin hätäkytkin, jota painamalla järjestelmän saisi kytkettyä pois esim. anturivian vuoksi.

ilaiho
Siinä voisi olla lisäksi jokin hätäkytkin, jota painamalla järjestelmän saisi kytkettyä pois esim. anturivian vuoksi.

Monet turvaratkaisut ovat ihan hyödyttömiä, jos ne voidaan ohittaa. Jos ne voidaan ohittaa, niin ne luultavasti ohitetaan. Aika useasti sellaiseen törmää. No, ehkä silloin ratkaisu on ollut myös huono.

Toisaalta, jos pyssyistä puhutaan, niin kait tositilanteessa olisi noloa jos heittimellä ei voisi ampua sen takia, että joku anturi hankaa vastaan...

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228

Eikös putken seinämään voisi tehdä läpiviennin jossa olisi tikku, jota painaisi jousi sisään päin. Putken sisällä tikun päässä voisi olla yläreunastaan putkeen nivelletty (muotoiltu) levy, jonka putkeen putoava kranaatti painaisi vasten putken reunaa ja siis levyssä kiinni oleva tikku työntyisi ulos. Tikun ollessa ulkona putki tiedettäisiin ladatuksi. Siis lataaja tarkistaisi aina tikun asennon ennenkuin pudottaisi kranaatin putkeen. Vain jos tikku olisi sisällä, saisi kranun pudottaa. Jousirikon ja jumittumisenkin tapauskessa hengenvaarallinen false negative ei olisi mahdollinen; tikku ei voisi olla putken sisällä samaan aikaan kranaatin kanssa. Sen sijaan false positive aiheuttaisi vain tyhjän laukaisun. Ja se olisi helposti ja nopeasti tarkistettavissa tökkäämällä tikkua manuaalisesti. Mahdollisetsi tikkuun voisi kiinnittää jonkin viisarinäytön tai vaikka elektronisenkin anturin jolla saataisiin sitten ties mitä tietoa havainnollistamissyistä.

Periaatekuva mekanismista:
[code:ucu22jra]
| | <-- putken suu
| |
| |
| | <-- sarana
| /|
| /_|__ <--tikku joka työntyy ulos kun kranaatti putoaa putkeen
| / |
-----------
[/code:ucu22jra]

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Haepa ripeästi tuolle patenttia, luulisi tulevan halvemmaksi kuin moni muu ratkaisu.
Tähän perään jätän vähän tyhjää tilaa, johon joku sotaherra voi sitten ilmoittaa miksi tuo ei voi toimia.

(henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että niin idioottivarmaa systeemiä ei olekaan, etteikö sillä joku idiootti onnistuisi itseään tappamaan. Enkä toisaalta näe siinäkään mitään pahaa, jos aseet eivät jostain syystä toimisikaan.)

Herra Hippi
Haepa ripeästi tuolle patenttia

Sori vaan. Jos aikoo hakea patentteja keksinnöilleen niin niitä ei kannata levitellä foorumeilla _ennenkuin_ on sen hakemuksen toimistoon jättänyt. Muistakaa tämä kaikki keksijät. Kosh tietysti toimii laupeasti yleisen turvallisuuden nimissä inhimillisen kärsimyksen estämiseksi enkä minä ainakaan sellaisesta viitisisi rahastaa...

Spicon
Niin paitti ääni tulee kun ei saa ladata.. ja on mykkä kun saa. TIETYSTI höhlät..
spiikkis

Eli kun äänivehkeet hajoo, niin palataan taas kaksoislataamaan, niinkö?

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Eikös siinä kranaatinheittimessä ole jo nyt sellainen akustis-seisminen järjestelmä kaksoislatauksen estämiseksi? Idea on siinä, että heittimen saa ladata seuraavan kerran vasta sitten kun siitä on kuulunut se maata ja rumpukalvoja tärisyttävä PUM-ääni.

No joo.. sori. SIIS! Kun äänivehje hajoaa.. niin se alkaa antamaan sellaista äänimerkkiä että tietää että äänivehje on rikki. Höhlät..
spikoni

Heksu
Eikös siinä kranaatinheittimessä ole jo nyt sellainen akustis-seisminen järjestelmä kaksoislatauksen estämiseksi?

Heksu, olet täysin oikeassa. Mutta kun se ei aina näyttäisi toimivan.

Joku muuten Hesarin palstalla kertoi kokemuksistaan, että joskus kranaatteja on onnistuttu jopa lataamaan väärin päin.

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Spicon
No joo.. sori. SIIS! Kun äänivehje hajoaa.. niin se alkaa antamaan sellaista äänimerkkiä että tietää että äänivehje on rikki. Höhlät..
spikoni

Mutta tuohan edellyttäisi sitä että äänivehkeesi toimii eli siis pystyy tuottamaan ääntä, silloin kun se on rikki. Ei onnistu.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Herra Hippi
Haepa ripeästi tuolle patenttia, luulisi tulevan halvemmaksi kuin moni muu ratkaisu.

Niin, kuten jo sanottiinkin, nin patentin hakeminen ei auta sitten enää kun keksintö on julkistettu. Mutta enpä minä tuota haluakaan lähteä pihistelemään omaan käyttööni. En kyllä ihmettelisi, jos ei joku muukin olisi jo moista, varsin simppeliä mekanismia keksinyt. Ja jopa soveltanutkin. Eihän tuokaan tietenkeään inhimillistä erehdystä eli kaksoislatausta varsinaisesti estäisi, mutta antaisi ainakin yhden mahdollisuuden lisää sen havaitsemiseen ja sitä kautta käyttörutiinitse myös ehkäisemiseen.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat