Seuraa 
Viestejä465

Olisiko näissä kahdessa metodissa mitään "teknisesti mahdotonta"?

Mielleyhtymätietokanta
tagit: data, tietokanta, psykologia, mielleyhtymä, sana, muisto, tieto, kartta, nyanssi

Ihmismieleen pystyy tallettamaan suuret määrät tietoa, mutta se mitä esimerkiksi yksittäisistä tapahtumista helpoiten ja ensimmäiseksi nousee esiin, on usein jopa vuosien ajan samana pysyvää. Juuri tästä syystä voidaan luoda melko stabiilina sisällöltään pysyvä tietokanta, johon on merkitty a) mikä toimi mielleyhtymän herättäjänä ja b) mikä mielleyhtymä siitä heräsi. Tämä toimii erityisen hyvin silloin, jos tämä mielleyhtymä on sellaisten asioiden välillä, joille voidaan antaa lyhyt nimi.

Tyypilliseen relaatiotietokantaan tälläistä tietoa talletettaessa jokin helposti tunnistettava nimi on oltava, sillä muuten koostuvaa tietokantaa on kovin hankala ihmisen ymmärtää. Jos tarkoitus on luoda karttaa siitä minkälaisia ajatuksia jollekin ihmiselle tyypillisesti herää mistäkin asiasta ja tietty suurehko karkeus on hyväksyttävissä, on tämä metodi melko hyvin toimiva.

Tietokanta kuljeskelusta
tagit: data, ennustaminen, tietokanta, havainto, seuranta, raportti, internet, kommunikaatio, tieto, käyttäytyminen

Jos luotaisiin tietokanta siitä kuinka kauan suunnilleen joku henkilö käyttää mihinkin asioihin aikaa ja missä hän sitä aikaa kuluttaa, voitaisiin tämän tiedon pohjalta tehdä ennustuksia hänen tulevasta käyttäytymisestään. Käytännössä tämä vaatisi useiden satojen ihmisten tai vähintään kymmenien ihmisten havaintoja, jotta aukkokohdat tulisi minimoitua, mutta mitä helpommaksi varsinaisen havainnon raportointi tehtäisiin, sitä helpompaa olisi netin sosiaalista väestöä houkutella tempaukseen mukaan.

Eräs tapa raportoida havainto on ladata kännykkään pieni ohjelma tai käydä pikaisesti jossakin mobiililla nettisivulla, joiden ainoa tarkoitus on siinä, että kännykkä lähettää keskuspalvelimelle viestin, jota voi sanoin kuvata näin: "kohde on lähellä minua (alle 50 m)". Havainnoijan ei sillä erää tarvitse tehdä muuta, mutta sitten kun hänellä on parempaa aikaa, hän voi käydä tuon sosiaalisen verkoston omilla nettisivuilla täydentämässä viestiään jollain sanallisella kuvauksella.

Tarvittava ohjelmistokoodi tuon viestin lähettämiseen raportoijan kännykästä on alle 10 ohjelmointiriviä, lyhyttä riviä. Valmiita palveluita havaintojen organisoimiseen ja erilaisten kuvaajien piirtämiseen löytyy runsaasti. Vain tiettyä koodillista yhteenparsimista ja eri palveluiden toiminnan saumakohtien eliminointia tarvitaan, mutta siitä selviää uteliaalle luonteella.

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat