Seuraa 
Viestejä45973

Jos ihmisiltä, vieläpä tietotekniikasta kiinnostuneilta, kysyttäisiiin että ketkä tekevät Linux-kerneliin koodia niin luultavasti monien mielissä alkaisi välkkyä kuva omassa työhuoneessa tietokoneellaan koodia hakkaavasta Linux-nörtistä. Vieressä kuppi kuumaa höyryävää kahvia. Kenties hän kävisi tauolla pössyttelemässä hiukkasen hassista sätkässään. Seinällä koreilisi kenties Linux-maskotin kuva.

Joopa joo. Voi olla että mukana on tällaisiakin henkilöitä. Ja mahtuuhan joukkoon aina joku kelpo stallari ja muu elämäntapaintiaani. Tosiasia on kuitenkin tämä:

Linux-kernelin koodista 18,2% tulee sellaisilta henkilöiltä, jotka eivät ole firmojen palkkalistoilla. Runsaat 7% (7,6%) eivät ole missään tekemisissä (näinköhän?) firmojen kanssa. Siis keidenkä firmojen kanssa? Niiden, jotka tosiasiallisesti KIRJOITTAVAT VALTAOSAN LINUX-KERNELISTÄ. Tässä tulee tämä lista näistä firmoista (ne jotka kirjoittavat vähintäin 1% Linux-kernelistä)

1. Red Hat: 12.3%
2. IBM: 7.6%
3. Novell: 7.6%
4. Intel: 5.3%
5. Independent consultant: 2.5%
6. Oracle: 2.4%
7. Linux Foundation: 1.6%
8. SGI 1.6%
9. Parallels 1.3%
10. Renesas Technology: 1.3%
11. Academia: 1.2%
12. Fujitsu: 1.1%
13. MontaVista: 1.1%
14. MIPS Technologies: 1.1%
15. Analog Devices: 1.0%
16. HP: 1.0%

Kuka kirjoittaa Linuxia: Liike-elämä

http://blogs.computerworld.com/14576/wh ... g_business

Kuten Computer Worldin blogisti Steven J. Vaughan-Nicholls asian tiivistää:

"You see, Linux isn't just some hobby, nor is it just being used by some businesses that specialize in it. No, Linux is made by big business for big business, and it has been for some time."
  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (11)

Ohos, Intel yllätti, sen panostuksia en odottanut näkeväni kyllä..

Ja offtopiccina, niin Linux Foundation ei taida olla yritys..

ralf64
Jos ihmisiltä, vieläpä tietotekniikasta kiinnostuneilta, kysyttäisiiin että ketkä tekevät Linux-kerneliin koodia niin luultavasti monien mielissä alkaisi välkkyä kuva omassa työhuoneessa tietokoneellaan koodia hakkaavasta Linux-nörtistä. Vieressä kuppi kuumaa höyryävää kahvia. Kenties hän kävisi tauolla pössyttelemässä hiukkasen hassista sätkässään. Seinällä koreilisi kenties Linux-maskotin kuva.Kyllähän tämä jokseenkin vastaa kuvaa linux-kehittäjästä. Nykyään he vain tekevät työtä yrityksen työhuoneessa ja heille maksetaan siitä palkkaa. No, pilven polttelu kahvitauoilla saattaa jäädä vähemmälle, ellei vaikuta 'Damissa.

Onhan tämä tavallaan ollut päivänselvä asia jo vuosia, no ei ehkä kaikille mutta ainakin alalla toimiville tai harrastelijoille.

Isot yritykset tekevät bisnestä isojen yritysten piirileikeissä. Pointtina ja plussana tässä kuitenkin verrattuna tavanomaiseen bisnekseen on se, että tämä kehitystyö on yhä läpinäkyvää ja avointa kuten alkuaikoina harrastelijoiden kesken, ja se että suurin osa julkaisuista on pienelle yksityiselle ihmiselle pääosin ilmaista tai ainakin edullista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Riemuidiootti
No, pilven polttelu kahvitauoilla saattaa jäädä vähemmälle, ellei vaikuta 'Damissa.

Ei sielläkään saa olla päihtyneenä töissä, vai onko Suomessa kaikki kännissä työaikana?

Tässä lista firmoista jotka koodasivat 0,5-0,9% Linux-kernelin koodista. Mukana muutama tuttu firma:

Firma muutokset osuus

Freescale 1,375 0.9%
Google 1,261 0.9%
linutronix 1,246 0.9%
Astaro 1,109 0.8%
NetApp 1,049 0.7%
Marvell 894 0.6%
Nokia 842 0.6%
Simtec 820 0.6%
QLogic 808 0.6%
Movial 776 0.5%
AMD 775 0.5%
Sun 764 0.5%

Googlen luvuissa ei taida olla mukana "kesäkoodaajien" mukana tuomat rimpsut joita luultavasti on myös kerneliin uponnut.. (en ole varma)

Nokian luvussa taas ei varmaan ole Trolltekin osuudet, josta on väkisinkin tullut koodia kerneliin.

Saw
Seuraa 
Viestejä6251

Kerneli on sen tason koodia, ettei syrjäytyneillä kofeiinipilleristeillä ole siihen mitään lisättävää. On nimittäin sen verran nättiä koodia.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Saw
Seuraa 
Viestejä6251
Viinankylväjä
Miten Kerneli on pystytty parsimaan kasaan, kun tekijöitä on noin paljon?
Versiohallinta on poikaa tiimityöskentelyssä. CVS, SVN yms.

Lisäksi työn tavoitteellisuus auttaa asiaan. Ilman päämäärää ei sekalainen koodarisakki saa aikaan mitään.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

salai
Seuraa 
Viestejä9067
Saw
Viinankylväjä
Miten Kerneli on pystytty parsimaan kasaan, kun tekijöitä on noin paljon?
Versiohallinta on poikaa tiimityöskentelyssä. CVS, SVN yms.

Linus Torvalds suunnitteli Linux-kernelin versionhallintaan muutama vuosi sitten oman työkalunkin (jota nykyisin käytetään muissakin projekteissa): Git (software)
Linus Torvalds has quipped about the name "git", which is British English slang for a stupid or unpleasant person:[2] "I'm an egotistical bastard, and I name all my projects after myself. First Linux, now git." This self-deprecating humor is tongue-in-cheek, as Torvalds was actually pressured into naming Linux after himself (see History of Linux).

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615
Viinankylväjä
Mitä esimerkiksi 5 % tarkoittaa? 5 % koodiriveistä on sen yhtiön tekemää? Miten Kerneli on pystytty parsimaan kasaan, kun tekijöitä on noin paljon?Homman nimenä on se, että eri organisaatiot keskittyvät yksittäisiin toiminnalliksiin, esim. eri kernel-moduleihin, ajureihin, tai erityisiin arkkitehtuureihin, eikä kaikki taaperra anarkistisesti ohjaamattomana kaikilla mahdollisilla osa-alueilla. Esimerkiksi HP:lla oli kehitysvastuu IA-64 -kehityksessä ja alkuvaiheessa x86_64 -kehityksessä, samoin kuin omalta osaltaan HP:n kirjoittimien ajurien kehittämisessä, nykyään käsittääkseni Intel on vastuussa kaikesta kerneliin liittyvästä 64-bittisyyden kehitystyöstä.

En tiedä, toimiiko Linus Torvalds jonkinlaisena "yli-tsaarina", joka koordinoi kernelin kehityksen ympärillä tapahtuvaa tanssia, itse epäilen tuota. Linux -kernel on jo niin laaja ja toiminnallisuudeltaan niin monimutkainen, että siinä todennäköisesti tarvitaan kokonainen lauma "yli-tsaareja", mutta Linusilla on käsittääkseni ylin määräysvalta Linux-kerneliin liittyvissä asioissa.

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat