Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Iltalehti uutisoi:

VANKEUS UHKAA TYTTÖOPPILAAN KANSSA SEURUSTELLUTTA NAISOPETTAJAA
[size=85:m5kq36qb]Keskiviikko 19.8.2009 klo 09.30[/size:m5kq36qb]

26-vuotias musiikinopettaja joutui seksuaalirikollisten rekisteriin.

Lontoolaisessa koulussa nousi kohu, kun paljastui että sen 26-vuotias naisopettaja on ollut seurustelusuhteessa teini-ikäiseen oppilaaseensa, The Daily Mail -lehti kertoi.

Nyt opettaja on joutunut oikeuteen, ja hän voi saada vankeustuomion seksisuhteesta alaikäiseen. Eilen hän myönsi oikeudelle aloittaneensa seurustelun tytön kanssa aiemmin tänä vuonna. Tyttö on itse sanonut, että haluaa jatkaa suhdetta opettajaan, kun hän on täyttänyt 16 vuotta.

Suhde tuli koulun tietoon, kun se sai viime kuussa nimettömän vihjeen. Asiasta ilmoitettiin sosiaaliviranomaisille ja poliisille, jotka löysivät tytön opettajansa kodista.

Vaikka oikeuskäsittely on vielä kesken, opettaja on joutunut seksuaalirikollisten rekisteriin. Pidetään hyvin epätodennäköisenä, että hän voi enää koskaan tehdä opettajan töitä.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2009081910102209_ul.shtml <- linkki uutiseen


Lehtiartikkelia lukiessani päädyin oletukseen, että Robert J. Sternbergin hahmottelemat rakkauden osatekijät ovat jossakin määrin läsnä - jopa molemminpuolisena - tytön ja opettajan välisessä suhteessa. En siis näe kyseisessä suhteessa mitään väärää tai moraalisesti arveluttavaa, vaikkakin tiettyyn rajaan asti ymmärränkin tarpeen asettaa juridiset puitteet jopa rakkaudelle.

En tosin tiedä, millaisen pedofiliahysterian vallassa Englanti on, mutta tässä tapauksessa "eettisessä mielessä" opettajan lisääminen seksuaalirikollisten rekisteriin on vähintäänkin kohtuutonta.

Rakkauden osatekijät Robert J. Sternbergin mukaan
Läheisyys: kiintymys ja lämpö
Intohimo: fysiologinen, vietinomainen, seksuaalinen
Sitoutuminen: "päätös rakentaa elämä yhdessä"

EDIT1: Poimin nuo Sternbergin näkemykset suoraan psykologian muistiinpanoistani, koska en jaksa kääntää niitä runomuotoon. Pahoittelen luettelointia näinkin romanttispainotteisessa viestiketjussa - latistaa tunnelman kuin hevosenpaskankärrääminen latistaa tunnelman ensitreffeillä.

EDIT2: Tästä tapauksestahan voisi nikkaroida varsin traagisromanttisen elokuvan, kun tapahtumat siirrettäisiin vaikkapa pahimpien noitavainojen ajalle.

EDIT3: En-vastausten prosentuaalinen osuus on ilmeisesti tulkittavissa palstan konservatiivisuuspitoisuudeksi.

Sivut

Kommentit (122)

En hyväksy. Rajat on rajat, ja jos ei niitä noudateta, niin ei saada niiden vaikutuksestakaan todellista tietoa. Suojaikärajat ovat lähes maassa kuin maassa homosuhteessa tavallista korkeammat. Edelleen ne ovat tavallista korkemmat riippuvaisuussuhteessa, kuten opettajan ja oppilaan välillä. Kaikenlaisia pervoja on myös naisissa, ja ne antavat väärän kuvan koko seksuaalisuudesta. Päästäkööt punttiinsa. Ja kirjattakoon ämmä seksirikollisten rekisteriin. Ties mikä h...nperkele lienee...

Sakarias

EDIT3: En-vastausten prosentuaalinen osuus on ilmeisesti tulkittavissa palstan konservatiivisuuspitoisuudeksi.Uutisessa ei mainittu tytön ikää, on vähän eri asia onko se 10 vai 15,5.
Jos tyttö on 15,5 ja fyysisesti 18 tasolla, ei opettajaa pitäisi leimata seksuaalirikolliseksi. Esim. venäjällä suojaikäraja taitaa olla 14, mikä on liian vähän, oli niin tai näin, opettajan ei pitäisi mennä sekaantumaan alaikäiseen oppilaaseen, suojaikäraja pitäisi olla opettaja-oppilassuhteessa 18.

Tuosta uutisesta ei kyllä oikein selvinnyt oliko oppilas alaikäinen suhteen alkaessa. Tuollaiset jutut ovat kovin ongelmallisia. Muistan itse 14-15 vuotiaana koulupoikana kun hormonihöyryt taisivat kihahdella pahimmillaan katselleeni pariakin opettajaani ainakin silmä kovana, enkä olisi osannut toivoa mitään sen enempää kuin, että he olisivat hieman valaisseet minua naiseuden mysteereissä.

En tiedä milloin naisten välistä rakkautta alettiin kutsua lesbolaisuudeksi Runoilija Sapfon kotisaaren mukaan. Ei kuitenkaan ole mitään viitteitä siitä, että hän olisi ollut sen harrastaja. Hän oli naimisissa ja hänellä oli lapsia. Hän kuului tosin naisyhteisöön, joka harrasti ilmeisesti vain naisille sallittuja uskonnollisia menoja ja jonka jäsenten välillä oli suuri keskinäinen kiintymys, mutta se ei ole todiste suuntaan eikä toiseen.

En äänestänyt.

Ei tuo vielä mitään mutta engl. ja ranskalaiset kansalliset lentoyhtiöt ovat kieltäneet miesten istuttamisen yksinlentävien lasten viereen. Turvallisuusperusteet nääs.

Huvittavia nämä ikärajoihin vetoamiset. Laillisen puolen käsittely on tietenkin tärkeää, mutta aihealueena on psykologia.

En hyväksy, sillä opettajalla on asiassa vastuu olla 'häiritsemästä' opetusta. Parhaassa tapauksessa rakkaussuhde lisää opiskelumotivaatiota, mutta huonoimpina päivinä se vaikuttaa aivan samalta kuin tunnilta kokonaan poissaoleminen. Sen lisäksi henkilö joutuu käsittelemään suhteen intiimejä puolia suhteessa julkiseen puoleen, joka tekee suhteesta henkisesti entistä raskaamman. Murrosikäisenä tunne-elämä on muutenkin myrskyisää, eikä opettaja omalla toiminnallaan helpota tilannetta.

Mikäli opettaja olisi itsekin henkisesti kypsempi, hän voisi tyytyä nauttimaan siitä, että häntä ihaillaan aidosti. Sitä paitsi ihailulla on rakastumista vastaava positiivisesti motivoiva vaikutus, ilman rakkaussuhteessa oletettuja ja syntyneitä velvotteita toista kohtaan. Ihastumisessa myös pettymykset ovat helpommin käsiteltävissä, koska ihailu on aina paljon yksilön omista kuvitelmista syntynyt, joten kuvitelmien käsittely ja tarvittaessa ihastumisen kohteen vaihtaminen, on aina helpompaa. Eli pettymyksistä et ole tilivelvollinen kenellekään.

Opettajalla on velvollisuus olla auktoriteetti oppilaalle - ainakin suomalaisessa yhteiskunnassa - joka on tuon ikäinen. Lukiossa ja ammattikoulussakin tapahtuu vielä holhoamista opettajien toimesta, joka on sinänsä ihan hyvä homma, kun ottaa huomioon ihmisten yksilöllisen kypsymisen. Toista ihmistä rakastamaan opettaminen, ei ole osa opetussuunnitelmaa. Se on holhoojien velvollisuus aina kahdeksaantoista ikävuoteen saakka.

Uutisoinnin perusteella vaistonvaraisesti pidän tuomiota ylilyöntinä. Toisaalta lain tulkinnan täytyy olla yksiselitteistä. Sanoisin, että paheksuttavaa, muttei välttämättä rikollista. Käsittääkseni kyse on molemminpuolisesta kiintymyksestä, vaikkakaan toinen osapuoli ei ole kypsä arvioimaan tunnetilojaan.
En äänestä ainakaan toistaiseksi.

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
Liittynyt2.6.2005

Kuinka paljon ihmisten reaktiot olisivat vaihdelleet, jos kyseessä olisi ollut a) miesopettaja b) poikaoppilas?

En kommentoi muutoin.

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Pikku Gen
Kuinka paljon ihmisten reaktiot olisivat vaihdelleet, jos kyseessä olisi ollut a) miesopettaja b) poikaoppilas?

En kommentoi muutoin.


Tämä minuakin askarrutti. Reaktio olisi tässäkin keskustelussa ollut huomattavasti tuomitsevampi.
Mielenkiintoinen keskustelunaihe olisi, miksi näin on?

Luuttu
Pikku Gen
Kuinka paljon ihmisten reaktiot olisivat vaihdelleet, jos kyseessä olisi ollut a) miesopettaja b) poikaoppilas?

En kommentoi muutoin.


Tämä minuakin askarrutti. Reaktio olisi tässäkin keskustelussa ollut huomattavasti tuomitsevampi.
Mielenkiintoinen keskustelunaihe olisi, miksi näin on?Pah, minun silmissäni sukupuolella ei ole mitään tekemistä tässä asiassa. Reaktioni olisi aivan sama, oli kyseessä miesten välinen homoseksuaalinen suhde, heteroseksuaalinen suhde tai naisten välinen homoseksuaalinen suhde.

Mutta haluaako joku valaista, millä perusteella miesten välinen suhde olisi tuomittu pahemmin?

Shriek

Mutta haluaako joku valaista, millä perusteella miesten välinen suhde olisi tuomittu pahemmin?Varmaan se liittyy ainakin erilaiseen seksiin, naisella puuttuu jotain, minkä voi työntää johonkin, en viitsi kertoa tarkemmin mistä on kyse, kysy opettajalta.

surreal
Seuraa 
Viestejä978
Liittynyt10.11.2007

Seuraava esimerkki nyt on eri tapauksesta, mutta onhan seksuaalirikoksiin suhtautumisessa yleisemminkin sukupuolittunut kerroin.

Venäjällä oli viime vuoden puolella tapaus, jossa 28-vuotias kampaaja (kuvan perusteella näppärän näköinen blondi) oli sitonut miehen käsiraudoilla patteriin, pakottanut tämän ottamaan viagraa ja raiskannut miehen seuraavien kahden vuorokauden aikana niin monta kertaa, että mies oli joutunut sairaalahoitoon.

Jutun lukijakommentit olivat aika kuvaavia, ne olivat (suomennettuna) enimmäkseen tyyliä:

"Kumpa olisin ollut minä"
"Poika parka, lol!"
"Menen heti ostamaan lentolipun Venäjälle!"
jne.

(kuvittele jos patteriin sidottuna olisi kahden vuorokauden ajan ollut nainen??)

Samanlaista suhtautumista on ollut tapauksissa, jotka ovat olleet naisopettajien ja teini-ikäisten poikaoppilaiden välisiä vapaaehtoisia suhteita.
Yleisin lukijakommentti on, jälleen, ollut tyyliä "onnenpoika, voi kumpa itse olisin saman ikäisenä..."
Miesopettaja taas halutaan heittää hirviönä loppuiäkseen kiven sisään.

Suomestakin oli tapaus joitakin vuosia sitten, jossa keski-ikäinen naishoitaja oli käyttänyt useita kertoja seksuaalisesti hyväkseen vakavasti kehitysvammaista hoidettavaansa.
Se sivuutettiin mediassa aika nopeasti. Nainen sai vain parin vuoden tuomion. Ehkei mieskään olisi saanut enempää, mutta median käsittelyssä poikkeuksellista oli se, että rikos ei nostattanut suuremmin tunteita.

Ilmeisesti naisia pidetään sen verran kiltteinä ja heikkoina, että heidän tekosiaan ei pidetä yhtä pahoina kuin miesten vastaavat teot...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat