Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015
Viime syksynä Suomessa aloitettiin suuret keskustelut, joiden tarkoituksena oli selvittää keinoja luvattoman nettilataamisen jarruttamiseen. Keskusteluiden perusteella luotiin erillinen työryhmä, joka on nyt julkaissut omat ehdotuksensa (PDF) keinoista, joiden avulla tekijänoikeudella suojatun sisällön luvatonta nettilataamista saataisiin rajoitettua.

Opetusministeriölle suunnattu selvitys kertoo toimintakeinoksi jo monessa maassa käytössä olevat varoitusviestit, jotka luvattoman lataajan internet-operaattori ohjaisi perille, jos oikeudenhaltijat lähettävät näitä viestejä.

Maamme nykyinen lainsäädäntö ei kuitenkaan salli tällaista toimintaan, joten muutoksia tarvittaisiin ainakin tekijänoikeus- ja sähköisen viestinnän tietosuojalakiin, jotta viestien välittäminen ja tiettyjen tietojen tallentaminen olisi lain puitteissa mahdollista.

Selvityksen perusteella operaattoreille tulevat ylimääräiset kulut maksaa ilmoituksen tekevä oikeudenhaltija, ja tällä toiminnalla yritetään välttää turhien viestien lähettämistä, jolloin viestit eivät ruuhkauta operaattoreita.

Selvityksen yksityiskohtia ei ole kuitenkaan vielä hiottu loppuun, joten esim. tarvittavien todisteiden laadusta tai asiakkaalle lähetettävän viestin tyypistä (sähköposti tai kirje) ei ole asetettu mitään suuntaviivoja.

Työryhmän mukaan Suomessa ei aleta keräämään tietoja kovimmista nettijakelijoista, kuten joissain maissa on suunnitteilla, joten oikeudenhaltijoiden on itse seurattava aktiivisesti tilannetta, sillä virkavalta tai internet-operaattori ei puutu tilanteeseen ilman asianomistajan tekemää ilmoitusta.


Lähde
PDF joka mainitaan lainauksessa
Heikentää ainakin minun mielestäni viestinnän tietosuojaa.
Ja miten päätellään mikä on luvatonta lataamista?
Itselläni on melko paljon torrent liikennettä, mutta se kaikki on täysin laillista. Saanko siis varoituskirjeen, koska Piratebay yms tahot ovat antaneet tekniikalle huonon maineen.

Kommentit (1)

Luulisi ihmisten jo pikkuhiljaa ymmärtävän, että ei rikollisuus maailmasta lopu lakeja ja asetuksia säätämällä. Internet on myös jo paisunut sellaisiin mittakaavoihin, että sen rajoittaminen, tai edes valvonta, ei ole enää millään tapaa realistista ilman että tehdään netin käyttö mahdottomaksi myös "hyödyllisiin" tarkoituksiin.

En tarkoita kuitenkaan, että piratismin suhteen pitäisi nostaa kädet pystyyn, mutta mitkään näennäisesti "fiksut" lakimuutokset ei ole se oikea tapa taistella tätä sotaa.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat