Hapatettu ruisleipä sopisi keliaakikoille

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Taannoin Tiede-lehdessä mainittiin että eräs italialainen tutkimusryhmä oli todennut että hiivaton taikinajuurella hapatettu vilja sopisi keliakia-ruokavalioon.

Voiko tähän infoon luottaa täysin ja mistä saisi lisää tietoa hapanjuuren vaikutuksesta leipätaikinan gluteeniin?

Kommentit (14)

Kulaushaikara
Seuraa 
Viestejä1023
Liittynyt27.4.2009

Suoraan sanoen en tiedä. Halusin vain sanoa, että vaivaani ei ole tutkittu perusteellisesti, annettu vain ärtyvän suolen diagnoosi ja lähetetty kotiin itkemään. Juuri "ruisleipä" sai suurimmat kouristukset aikaiseksi. Hiivadieetin jälkeen kykenin kuitenkin syömään rajallisen määrän juurella leivottua täysjyväruisleipää kuten Uotilan limppua ilman vatsakipuja, pieruja tai ripulia. Runsaampi määrä ei enää toimi, esimerkiksi kuusi palaa päivässä viikkojen ajan tai varsinkaan 11 siivua, joka tarvittaisiin päivän kuitumäärän täyttämiseen!

Samoin kyseinen leipä sopii kolmelle, neljälle muulle tuntemalleni "vatsakipuiselle" tai ÄP-diagnoosin saaneelle.

Suomessa ei myynnissä taida olla muita juurella leivottuja kuin ruisleipä. Kaurahan olisi siedetyin kotimainen vilja.

Vierailija
Kulaushaikara
Suoraan sanoen en tiedä. Halusin vain sanoa, että vaivaani ei ole tutkittu perusteellisesti, annettu vain ärtyvän suolen diagnoosi ja lähetetty kotiin itkemään. Juuri "ruisleipä" sai suurimmat kouristukset aikaiseksi. Hiivadieetin jälkeen kykenin kuitenkin syömään rajallisen määrän juurella leivottua täysjyväruisleipää kuten Uotilan limppua ilman vatsakipuja, pieruja tai ripulia. Runsaampi määrä ei enää toimi, esimerkiksi kuusi palaa päivässä viikkojen ajan tai varsinkaan 11 siivua, joka tarvittaisiin päivän kuitumäärän täyttämiseen!

Samoin kyseinen leipä sopii kolmelle, neljälle muulle tuntemalleni "vatsakipuiselle" tai ÄP-diagnoosin saaneelle.

Suomessa ei myynnissä taida olla muita juurella leivottuja kuin ruisleipä. Kaurahan olisi siedetyin kotimainen vilja.




Äkkiseltään sanoisin että vaivasi ei ole keliakia, koska keliakia on miltei poikkeuksetta oireeton. Joissain harvinaisissa tapauksissa gluteenin imeytymättömyys aiheuttaa vatsan turvotusta ja vatsakipuja.

Keliakia todetaan vain verikokeessa ja suurimmalle osalle "oireina" todetaan vanhemmalla iällä mm. paksusuolen syöpä.

Kulaushaikara
Seuraa 
Viestejä1023
Liittynyt27.4.2009
Tuomas_Akvinolainen
Kulaushaikara
Suoraan sanoen en tiedä. Halusin vain sanoa, että vaivaani ei ole tutkittu perusteellisesti, annettu vain ärtyvän suolen diagnoosi ja lähetetty kotiin itkemään. Juuri "ruisleipä" sai suurimmat kouristukset aikaiseksi. Hiivadieetin jälkeen kykenin kuitenkin syömään rajallisen määrän juurella leivottua täysjyväruisleipää kuten Uotilan limppua ilman vatsakipuja, pieruja tai ripulia. Runsaampi määrä ei enää toimi, esimerkiksi kuusi palaa päivässä viikkojen ajan tai varsinkaan 11 siivua, joka tarvittaisiin päivän kuitumäärän täyttämiseen!

Samoin kyseinen leipä sopii kolmelle, neljälle muulle tuntemalleni "vatsakipuiselle" tai ÄP-diagnoosin saaneelle.

Suomessa ei myynnissä taida olla muita juurella leivottuja kuin ruisleipä. Kaurahan olisi siedetyin kotimainen vilja.




Äkkiseltään sanoisin että vaivasi ei ole keliakia, koska keliakia on miltei poikkeuksetta oireeton. Joissain harvinaisissa tapauksissa gluteenin imeytymättömyys aiheuttaa vatsan turvotusta ja vatsakipuja.

Keliakia todetaan vain verikokeessa ja suurimmalle osalle "oireina" todetaan vanhemmalla iällä mm. paksusuolen syöpä.


Vaivani ei todellakaan ole keliakia, sitä en yrittänytkään sanoa, vaan totesin vain, että suurelle osalle (vatsavaivaisia) ihmisiä juurella leivottu leipä olisi parempi, joten sitä voisi kokeilla myös keliakiaa sairastavat. Mutta aloitin sanomalla: suoraan sanoen en tiedä...

Miksi edes vastasin? En tiedä.

cisco
Seuraa 
Viestejä90
Liittynyt14.8.2009
Tuomas_Akvinolainen
Taannoin Tiede-lehdessä mainittiin että eräs italialainen tutkimusryhmä oli todennut että hiivaton taikinajuurella hapatettu vilja sopisi keliakia-ruokavalioon.

Voiko tähän infoon luottaa täysin ja mistä saisi lisää tietoa hapanjuuren vaikutuksesta leipätaikinan gluteeniin?




Pitkään hapatettu ja juureen valmistettu leipä poistaa viljan lektiinit ja fytaatit, jonka jälkeen monikin voi syödä sitä ongelmitta. Kun vatsa oireilee viljasta, niin yleensä ensin epäillään sitä gluteenia syyksi, vaikka syitä on muitakin. Ennen vanhaan vilja säilöttiin jyvinä ja jauhettiin tarvittaessa. Nykyään jauhot (osa valkaistu) seisoo pitkiä aikoja hapettuneena kaupan hyllyssä tai jossain keskusvarastossa. Ei ihme, että jokut ihmiset oireilee.

Vierailija

Keliaakikkojen juttuja netistä luettuani olen ollut siinä käsityksessä että nimenomaan kipuja ja turvotusta on kovastikin. Joillakin välittömästi vaivaa syömisen jälkeen, joillakin myöhemmin. Sen vuoksi epäilin sitä itsestänikin. Vehnä on turvottanut ja aiheuttanut vähintään ilmavaivoja jo vuosia, mutta vasta tänä vuonna aloin oirehtia rukiistakin. Oikeastaan en syönyt sitä vuosiin juurikaan, mutta 2006 ryhdyin syömään satunnaisesti ja mitään ongelmia ei ollut. Mutta tänä vuonna sitten: lempileipäni jossa tuoteselosteen mukaan ei ole hiivaa aiheutti jokaisen syönnin jälkeen useamman päivän vatsakivun. En muista mikä tämän leivän nimi on, mutta se on sellainen litteähkö (ei ohut) ja sitä myydään Prismassa.

Kaurasta ei ole ikinä tullut mitään ongelmia. Ohratuotteita elämääni ei ole kuulunut juuri lainkaan.

Olin verikokeissa ja keliakia miinus. Tosin en ollut niihin aikoihin juurikaan syönyt viljoja. Olen sitten jättänyt toistaiseksi enemmän tutkituttamisen kun seuraava tutkimus olisi kaiketi tähystys ja se oli kiitettävän ka-ma-la kokemus jo -95 jolloin kärsin happovaivoista (ja mitään ei löytynyt).

Tässä kuussa aloin syödä taas vaihteeksi vehnää ja pitkään poissa olleet nivelvaivat kuten rannekipu ja polvivaivat rappusia noustessa palasivat nopsaan.

Jos ei keliakiaa olisikaan, niin joku hemmetin yliherkkyys viljoille täytyy kyllä olla. Nivelvaivat viittaisivat mielestäni jatkuvaan sisäiseen tulehdukseen, ja pyrinkin taas vehnästä eroon. Ruisleipä kyllä maittaisi, mutta ei se vatsakipukaan ihastuta.

Kyllä kieltämättä tulee mieleen että tehdäänköhän viljojen kanssa nykyään tosiaan jotain päin helvettiä kun taholta jos toiseltakin kuulee valitusta siitä mitä vaivoja niistä tulee...!

Vierailija
Qadesha
lempileipäni jossa tuoteselosteen mukaan ei ole hiivaa aiheutti jokaisen syönnin jälkeen useamman päivän vatsakivun. En muista mikä tämän leivän nimi on, mutta se on sellainen litteähkö (ei ohut) ja sitä myydään Prismassa.

Kyllä kieltämättä tulee mieleen että tehdäänköhän viljojen kanssa nykyään tosiaan jotain päin helvettiä kun taholta jos toiseltakin kuulee valitusta siitä mitä vaivoja niistä tulee...!




Nyt syntyi ahaa-elämys. Prismassa myydään Moilasen Täysrukiista, joka on viipaloitu ohut hiivaton ruislimppu. Sitä minäkin olen ostanut viime aikoina ja olen kärsinyt vatsa- ja ilmavaivoista siinä määrin että vaimo haluaisi muuttaa toiseen kämppään.

En ole osannut yhdistää mm. ulostus/vatsa/ilmavaivoja ko. Moilasen limppuun, mutta nyt osaan seurata asiaa.

P.S riisi ja erityisesti sushi (nam!) ovat auttaneet takuuvarmasti vatsa- ja muihin-vaivoihin.

Vierailija

Harmi kun en muista firmaa. Mutta olisikohan sen leivän kanssa jotain mennyt pieleen, kun syön pari vuotta - ei ongelmia, ja tänä vuonna helkutti irti...

Riisistä ja vakuumipakatusta kylmäsavulohesta en ole ikinä saanut mitään vaivoja. Mutta että nimenomaan auttaisivat vaivoihin? Mielenkiintoista.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14020
Liittynyt23.6.2005
Tuomas_Akvinolainen
Äkkiseltään sanoisin että vaivasi ei ole keliakia, koska keliakia on miltei poikkeuksetta oireeton. Joissain harvinaisissa tapauksissa gluteenin imeytymättömyys aiheuttaa vatsan turvotusta ja vatsakipuja.

Itse asiassa myös gluteenin imeytyminen on ongelmallista, koska se on salakavalimpia olemassa olevia allergeeneja.

laaketiede-ja-terveys-f11/viljojen-gluteeni-huumeiden-listalle-t39451-60.html

Tuomas_Akvinolainen
Keliakia todetaan vain verikokeessa ja suurimmalle osalle "oireina" todetaan vanhemmalla iällä mm. paksusuolen syöpä.

Jenkeissä arvioiden mukaan gluteenisensitiivisyydestä kertovan anti-gliadiini-vasta-aine IgA:ta mittaavan ulostetestin mukaan 29% oireettomista ihmisistä saa positiivisen tuloksen, siinä missä verikokeessa vain 11-12-prosentilla näkyy vasta-aineita.

https://www.enterolab.com/StaticPages/F ... ources.htm

Gluteenijäämien aiheuttamien allergeenien poistumiseen elimistöstä menee PUOLI VUOTTA.

Itse syön vain jälkiuunileipää silloin tällöin ja pidän jopa viikkojen taukoja. Olen vain ihminen.

Leipä ei ole ihmisen ruokaa, eivätkä muutkaan viljat. Jos olisi, se ei aiheuttaisi näin massiivista määrää terveysongelmia. Ihmislajin biologia EI ole ehtinyt sopeutua viljatuotteisiin.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Vierailija
Neonomide

Leipä ei ole ihmisen ruokaa, eivätkä muutkaan viljat. Jos olisi, se ei aiheuttaisi näin massiivista määrää terveysongelmia. Ihmislajin biologia EI ole ehtinyt sopeutua viljatuotteisiin.



Näyttäisi olevan näin. Viljan gluteeni ei olisi vain keliaakikoiden ongelma, vaan gluteeni olisi myrkkyä kaikille ihmisille. Uutta tutkimustietoa tulee koko ajan.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14020
Liittynyt23.6.2005

Älä muuta turise.

Yhdysvaltain suurimman populaarin tiedelehden Scientific Americanin KANSIjuttu elokuun 2009 numerossa käsittelee gluteenin haitallisia vaikutuksia ihmisen autoimmuniteettiin:

[size=150:o01qbcch]Celiac Disease Insights: Clues to Solving Autoimmunity[/size:o01qbcch] ( Preview )

Study of a potentially fatal food-triggered disease has uncovered a process that may contribute to many autoimmune disorders

Key Concepts

* Celiac disease (CD) is an autoimmune disorder triggered by ingestion of gluten, a major protein in wheat, or of related proteins in other grains.
* Research into the root causes indicates that the disorder develops when a person exposed to gluten also has a genetic susceptibility to CD and an unusually permeable intestinal wall.
* Surprisingly, essentially the same trio—an environmental trigger, a genetic susceptibility and a “leaky gut”—seems to underlie other autoimmune disorders as well. This finding raises the possibility that new treatments for CD may also ameliorate other conditions.

http://www.scientificamerican.com/artic ... s#comments

Mutta suoraan sanoen J-O-T-K-U-T ihmiset näyttäävät sietävän gluteenia näennäisen hyvin. Jopa LDL-kolesteroli pysyy kurissa. Nämä ihmiset vain ovat yhä enemmän ja enemmän vähemmistössä. Keliakia ja vasta-aineiden esiintyminen itsessään on yleistynyt m-a-s-s-i-i-v-i-s-e-s-t-i viime vuosikymmeninä, mikä viittaa suojaravinteiden (*wink WINK*) määrän rajuun vähentymiseen samanaikaisesti.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Vierailija

Minun äitini sisko menetti henkensä juuri ruisleivän takia. Hän oli myöhäisiällä diagnosoitu keliaakikko eikä Suomessa ollut vielä kovin paljon tietoa siitä dieetistä pari kymmentä vuotta sitten. Hän kuvitteli, että ihan pieni pala ruislepää vain päivässä ei olisi kovinkaan vaarallista. Rukiin prolamiini on nimeltään secaliini. Kyllä se on vaarallinen kuten vehnän gliadiini tai ohran hordeiini. Kauran aveniini ja sen gluteliinit eivät sovi varsinkaan ihokeliaakikolle.

Vierailija

Aallon leipomo: Maalaisruisleipä. Se on se jota suosiollisesti & menestyksellisesti aloin syömään 2006 ja ei mitään vaivaa. Tänä vuonna ainakin kolme kertaa ostin kyseisen leivän ja jokaikinen kerta noin kolmen päivän vatsakipu.

Ostin, itsepäinen kun olen, juuri tällä viikolla tämän leivän taas. Kuinka ollakaan vatsani ei tullut kipeäksi. Ei vaikka leipä oli sen oloinen kuin olisi jäänyt osittain raa'aksi. Hyvä tietysti näin, mutta en taida jatkossa törsätä tähän rahojani koska hinta alkaa olla kohtuuton siihen nähden että tulos on mitä on. Ei ruisleipä raa'alle saa maistua!

Kyseinen leipä on siis hiivaton. Eihän sitä tietenkään tiedä onko se aina samanlainen, kun se kerta on aiemmin ollut parempaa. Joten kokeilkaa jos tykkäätte. En minä osaa sanoa miksi siitä alkuvuodesta kipeydyin - minullahan noita vatsavaivoja riittää milloin mistäkin syystä ja puolet syistä jää epäselviksi...

Mies löysi bongasi sellaisen tuotteen kuin Saaristolaispalat. Niissä on kuulema pelkkää ruista (ei siis iänikuista vehnää), tosin myös hiivaa (ja siirappia). Imelähköjä. En näistäkään ole saanut vaivoja tälläerää.

Vierailija

Epidemiologiasta. Asian globaalista yleisyydestä.
http://en.wikipedia.org/wiki/Coeliac_disease
Koska varsinaisesti gluteeni on keksitty vasta 1900 luvulla niin kerliakiataudin historia ei ole varmoilta osiltaan kovinkaan pitkä. Koska keliakikot aiemmin yleensä kuolivat muita nopeammin, niin he eivät niin kovasti edes lisääntyneetkään, mikä selittää esim Suomessa aika matalan prevalenssin. Sotien jälkeinen hyvinvointi ja vehnänkäyttön ilmestyminen saattoi keliakian pinkaisemaan yleiseksi taudiksi.
Globaalisti ottaen prevalenssi on
0.05–0.27% Siis jos on 6 000 000 000 ihmistä niin heistä on keliaakikkoja vain 3 miljoonaa - 16.2 miljoonaa. Tosin prevalenssi vaikuttaa vielä korkeammalta eräissä osissa Eurooppaa, Intiaa ja Etelä-Amerikkaa, Australiaa ja USA:ta, ehkä tutkimuskeinojen parannuttua.prevalenssi voi olla 0.33- 1.06% lapsissa. Joissain paikoissa jopa 5.66% lapsista ja aikuisista 1.18- 1.2 % . HArgemmin on diagnosoitu afrikkalaisia, japanilaisia tai kiinalaisia. Ruotsalaiset kuitenkin havaitsivat eräästä afrikkalaisesta pakolaisleiristä melko korkean prevalenssin13- 14%, ja mahataudit maskeerautuivat vielä koleraan. Mutta suuri osa keliakikoista jää diagnosoimatta maailmassa. moni kliinikko ei sitä edes tunnista tai tunne. Jos lähisukulaisella on keliakia, riski on 4.5%. Eräissä geneettisissä sairauksissa keliakian prevalenssi on korkea: Downin syndroomassa ja Turnerin syndroomassa , insuliinia tarvitsevassa diabeteksessa, autoimmuunissa kilpirauhastaudissa, hypertyreoidismissa, hypotyreoidismissa 5- 10 %:lla esiintyy keliakiaa .

Aiemmin kuviteltiin että taudin prevalenssi olisi vain 0.02%. Siis tstä harhaluulosta on päästy. keliakia on tulsosa tavallisemmaksi USA.ssa ja Ruotsissa, hyvin "vehnäisissä" maissa.

salai
Seuraa 
Viestejä7264
Liittynyt17.3.2005
Neonomide
Älä muuta turise.

Mutta suoraan sanoen J-O-T-K-U-T ihmiset näyttäävät sietävän gluteenia näennäisen hyvin. Jopa LDL-kolesteroli pysyy kurissa. Nämä ihmiset vain ovat yhä enemmän ja enemmän vähemmistössä. Keliakia ja vasta-aineiden esiintyminen itsessään on yleistynyt m-a-s-s-i-i-v-i-s-e-s-t-i viime vuosikymmeninä, mikä viittaa suojaravinteiden (*wink WINK*) määrän rajuun vähentymiseen samanaikaisesti.


Olen kuullut, että ruisleipä voi parantaa jopa noinkin pahan änkytystaudin. Turinaripuliisi en kyllä lääkkeitä tiedä.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Uusimmat

Suosituimmat