Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Useimmat ovat varmaankin jo kuulleet Tyynellämerellä sijaitsevasta valtavasta jätepyörteestä, johon on kertynyt miljoonia tonneja muovia ja muuta jätettä sekä maalta että meristä.

Muovinpalojen koko vaihtelee mikroskooppisista murusista kokonaisiin muovilaatikoihin ja isompaankin tavaraan. Koska monet muovilaadut ovat lähes hajoamattomia, ne eivät katoa vaan jauhautuvat yhä pienemmiksi ja pienemmiksi paloiksi. Lisäksi muovi kelluu, joten se ei hautaudu merenpohjan sedimentteihin pois eläinten saatavilta. Paikoin vedessä on jopa kuusi kertaa enemmän muovia kuin planktonia - ja kaikenkokoiset eläimet harhautuvat syömään muovia merivuokoista aina suuriin kaloihin ja merilintuihin. Sulamattomat muovinpalat voivat konkreettisestikin tappaa eläimiä, mutta lisäksi ne heikentävät eläimiä yksinkertaisesti koska niiden syöminen on turhaa työtä. Näyttää myös siltä, että muovit absorboivat merivedestä muita keinotekoisia yhdisteitä, kuten ympäristömyrkkyjä. Muovin jauhautuessa yhä pienemmiksi murusiksi voidaan olla varmoja, että se löytää tiensä myös ihmisten ruokapöytään.
Muovi vahingoittaa eläimiä myös tukehduttamalla, rampauttamalla ja kuristamalla, kuten tämän epäonnisen kilpikonnan tapauksessa:

Koska video kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, tässä Tyynenmeren jätepyörre omin silmin:
http://www.youtube.com/watch?v=uLrVCI4N67M

Videossa pohditaan, millaisiin toimenpiteisiin pyörteen kanssa pitäisi ryhtyä. Muovin kierrätyksen ja ylipäätään jätehuollon tehostaminen on tietenkin selvä ratkaisu sen estämiseen, ettei pyörre enää kasvaisi. Koska muovi kestää hajoamatta tuhansia vuosia ja suuri osa siitä päätyy kuitenkin ennemmin tai myöhemmin kaatopaikoilta paikkoihin, minne se ei kuulu, pitäisi uusiokäyttöön kelpaamatonta muovia mielestäni alkaa järjestelmällisesti hävittää sen sijaan, että se vain varastoitaisiin pois näkyvistä.
Nykyistä jätemäärää nämä toimenpiteet eivät kuitenkaan vähennä. Senkään asian auttaminen ei vielä kuitenkaan ole mahdotonta. Jos rannikoilta alettaisiin kerätä roskaa järjestelmällisesti ympäri maailman (tai edes teollistuneissa maissa) ja vaikkapa jokainen Tyynenmeren ylittävä laiva kaapaisisi verkolla mukaansa muutaman tonnin roskaa maalle kierrätettäväksi, määrä lähtisi kyllä laskuun.
Eipä ihmetytä roskan määrä meressä, kun rannikot näyttävät tältä:

Ajatuksia, ideoita?

Minua hämmästyttää edelleen se, että ihmistoiminnalla voi olla näin dramaattisia vaikutuksia niinkin suuriin järjestelmiin kuin valtameriin.

Sivut

Kommentit (77)

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28076
Liittynyt13.5.2005

Eikös muoveissa ole joitain sellaisia yhdisteitä, jotka heikentävät y-kromosomien toimintaa perimässä?

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Tämän uutisen mukaan muovia kyllä myös hajoaa meressä, mutta samalla vapautuu erinäisiä myrkkyjä, jotka vaikuttavat eliöiden hormonitoimintoihin.
Uutinen

Ympäristön saastuminen on ongelma. Jätteitä tulee tuottaa vähemmän ja pyrkiä estämään niiden päätyminen luontoon.

Valitettavasti ihmiset ovat melko sopeutuvaisia. Jos luonto saastuu, ihmiset yksinkertaisesti elävät kuin rotat jätteiden keskellä.
Video

Ihmiset ovat luonteeltaan ahneita, edesvastuuttomia ja laiskoja, tässä tulos. Juuri näitä muovijätteitä varten ollaan käsittääkseni kehittelemässä muovia syöviä bakteereita, mutta saas nähdä kehkeytyykö niistä sitten kasa uusia ongelmia.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008

Ai niin! Siellä Sargassomerellähän se, olin mä siitä kuullutkin, nyt muistan kun kuulen uudelleen Kiitos Dredex!

"Atlantic and Other Oceanic Trash Islands
Though the Great Pacific Garbage Patch is the most widely publicized of the so-called trash islands, the Atlantic Ocean has one as well in its Sargasso Sea.

The Sargasso Sea is located in the North Atlantic Ocean between 70 and 40 degrees west longitude and 25 and 35 degrees north latitude. It is bounded by the Gulf Stream, the North Atlantic Current, the Canary Current, and the North Atlantic Equatorial current.

Like the currents carrying trash into the Great Pacific Garbage Patch, these four currents carry a portion of the world's trash to the middle of the Sargasso Sea where it becomes trapped, creating another marine trash island.

In addition to the Great Pacific Garbage Patch and the Sargasso Sea, there are five other major tropical oceanic gyres in the world - all with conditions similar to those found in these first two." http://geography.about.com/od/globalpro ... slands.htm

Hämmentää.

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156
Liittynyt25.5.2009

Ties vaikka pian tulisi kala, joka kykenisi hajottamaan ja käyttämään ravinnokseen muovia. Kerran jos muovia on monikertaisesti planktoneihin nähden ja se on "puhdasta" energiaa, niin siinä olisi kalalla aika hyvät kilpailuasemat. Sitä voisi joku sanoa sitten symbioosiksi. Kala kiskoisi innoissaan styroxia ja kovamuovia, josta tohtori Tolonen saisi Omega3-rasvahappoa.

Tuppu L 2.0
Ties vaikka pian tulisi kala, joka kykenisi hajottamaan ja käyttämään ravinnokseen muovia. Kerran jos muovia on monikertaisesti planktoneihin nähden ja se on "puhdasta" energiaa, niin siinä olisi kalalla aika hyvät kilpailuasemat. Sitä voisi joku sanoa sitten symbioosiksi. Kala kiskoisi innoissaan styroxia ja kovamuovia, josta tohtori Tolonen saisi Omega3-rasvahappoa.Evoluutio ei taida toimia kovinkaan nopeasti. Muoviahan ei ole ollut merissä kuin silmänräpäys geologiseen aikaan suhteutettuna. Ja muovissa ei taida olla paljonkaan ravinteita.

TimoT
Seuraa 
Viestejä1933
Liittynyt15.10.2007

Kaksi kertaa Teksasin osavaltion kokoinen jätepyörre

No, jaa, väitetään että pelkästään amerikkalaiset - jotka kieltämättä ovat kyllä jätemestareita - tuottavat vuosittain jätettä määrän joka rekkajonoksi organisoituna yltäisi kaksi kertaa maapallon ympäri. Vaikka tuosta määrästä iso osa olisi loppusijoituksen osalta ns. harmitonta, niin jossainhan moisen materian pyörityksen on alettava näkyä ennen pitkää: sekä tuotannon alkupään ympäristötuhoina että myös loppusijoituksen ongelmina.

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156
Liittynyt25.5.2009
TimoT
Vaikka tuosta määrästä iso osa olisi loppusijoituksen osalta ns. harmitonta, niin jossainhan moisen materian pyörityksen on alettava näkyä ennen pitkää: sekä tuotannon alkupään ympäristötuhoina että myös loppusijoituksen ongelmina.Voiko pakonomaista kuluttamista pitää ongelmana? Mielestäni yhteiskunta ei ole terveellä pohjalla, jos sen tärkein arvo on vain mahdollisimman suuri tuotanto. Onko kyseessä joku ylenmyydentunto, kun voi sanoa ostavansa mahdollisimman paljon kulutustuotteita joita ei käytä, kuten jotain ostos-TV kamaa. Sinänsä hieno maa, kun ovat saanet jo seksin, väkivallan ja sodat viihteeksi ja kaupallistettua vähintään kaikkiin medioihin ja formaatteihin. Vaalitkin on vain käsikirjoitettia showta, jolloin myydään keräilykrääsää. Joulumarkkinat ovat auenneet joissakin kaupossa jo pari viikkoa sitten. Euroopan ja muun maailman kannalta sikäli hieno maa, kun kaikkialta on muuttanut suuret masssat kusipäitä ja muita rikollisia sinne pikanautintojen ja ahneuden perässä. Onneksi kuitenkin yhdysvaltojen oma öljy teoriassa loppuu nykymenolla 8 vuoden sisällä, niin voivat saada edes vähän järkeä koko muuta maailmaa alistavaan ylimieliseen touhuunsa.

kse
Seuraa 
Viestejä1308
Liittynyt21.11.2009
TimoT
Kaksi kertaa Teksasin osavaltion kokoinen jätepyörreJoo - tai oikein "jätesaari" ellei vallan "jätemanner"

Todellisuudessa noita pyörteitä ei löydä ellei tarkaan tiedä mistä etsiä ja sittenkin niiden havaitsemiseksi pitää päivä nuotata merta planktontroolilla, jotta saa kourallisen muovisilppua ihmeteltäväksi. Mutta ympäristöasioissahan mielikuvat ratkaisevat - faktoista viis.

Anonyymi mielipide 15 mg

Mahdolliset haittavaikutukset

Sairauden tunne, suun kuivuminen, lisääntynyt hikoilu, näköhäiriöt, ärtyneisyys, unihäiriöt, masennus, pyörtyminen, hegenahdistus, oksentelu, ripuli, hiustenlähtö, impotenssi ja gynekomastia.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
kse
Mutta ympäristöasioissahan mielikuvat ratkaisevat - faktoista viis.Ei, vaan konkreettinen haitta ratkaisee:

"Jätepyörteessä oleva muovi on jauhautunut hyvin pieniksi hitusiksi. Muovia arvioidaan olevan alueella kuusi kertaa enemmän kuin eläinplanktonia. Linnut luulevat muovia planktoniksi ja syövät sitä. Myös eläinplankton syö pieniä muovipalasia.

Arviolta miljoona merilintua kuolee muoviin joka vuosi ja noin 100 000 merikilpikonnaa sekä merinisäkästä, kuten hyljettä, merileijonaa, valasta, tai delfiiniä kokee saman kohtalon.[3] Kilometrien pituiset muoviriutat uhkaavat Havaijin vihreitä merikilpikonnia sekä albatrosseja, joiden vatsoista muovia on löytynyt suuria määriä."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tyynenmere ... y%C3%B6rre

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

kse
Seuraa 
Viestejä1308
Liittynyt21.11.2009
Aweb
kse
Mutta ympäristöasioissahan mielikuvat ratkaisevat - faktoista viis.Ei, vaan konkreettinen haitta ratkaisee:Kiistinkö mahdolliset haitat? Tuskinpa - koska olen itsekin sitä mieltä, että tilanne ei mitenkään hyväksyttävissä ja että jätteiden käsittelyssä olisi syytä olla huomattavasti huolellisempi.

Asiasta kouhkaaminen on vain saanut huvittavia piirteitä - suurelle yleisölle kaupitellaan mielikuvaa, jonka mukaan meret olisivat niin täynnä muovia, että melkein päällä pystyisi kävelemään. Tätä mielikuvaa vielä vahvistetaan näyttämällä juttujen yhteydessä kuvia trooppisten saarien rannoista, joita paikalliset "luonnonmukaiset" alkuasukkaat käyttävät kaatopaikkoinaan.

Anonyymi mielipide 15 mg

Mahdolliset haittavaikutukset

Sairauden tunne, suun kuivuminen, lisääntynyt hikoilu, näköhäiriöt, ärtyneisyys, unihäiriöt, masennus, pyörtyminen, hegenahdistus, oksentelu, ripuli, hiustenlähtö, impotenssi ja gynekomastia.

Goswell
Seuraa 
Viestejä12188
Liittynyt8.3.2010

Kyllä täytyy todeta, että ihminen on luomakunnan kruunu. Hyi helvata.
Miten ihmeessä se muovijätepaska yleensäkin päätyy mereen.

Minun mielestä noin.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat