Seuraa 
Viestejä45973

Onko nyt menossa jokin erityinen tähdenlento parvi/kausi?
Pokeriturnauksen tauolla kävin tupakalla ja ihmettelin nopeasti liikkuvaa kohdetta eteläisellä taivaalla, hiukan Venuksesta oikealle. Kohde laskeutui kohti horisonttia parin minuutin ajan kunnes katosi, vauhti oli riittävän nopea ollakseen satelliitti tai jokin vastaava, no ehkä hiukan hitaampi. Ihmettelin vain tuota pohjois-etelä suuntaista rataa, se "tuntui" oudolta. Ja oli se kyllä oudon hidaskin sen "putoamisnopeus".
Juuri viime henkosia vedellessäni sitten näinkin samansuuntaisen tähdenlennon, eli sekunnin pituisen vilauksen.

Joten siitä tämä kyssäri..

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (16)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
kairamo
Seuraa 
Viestejä1517
Obscured evolutionist2
...eteläisellä taivaalla, hiukan Venuksesta oikealle.Missäköhän päin maailmaa taivasta tiirailet.

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.
(Axel Oxenstierna)

kairamo
Obscured evolutionist2
...eteläisellä taivaalla, hiukan Venuksesta oikealle.Missäköhän päin maailmaa taivasta tiirailet.Suomi, Päijät-Häme.

Mitkään yllä esittämistäni faktoista eivät ole tarkistettu mistään, joten suokaa toki anteeksi tieteellinen epäkorrektiuteni.
Kirkkain kohde eteläisellä taivaalla hiukan horisontista ylöspäin tällä hetkellä E-Suomesta katsoen on kenties Venus.
Voitte toki oikaista, lupaan etten pakota teitä näyttämään toteen lähteitä..

Jos ilmiö (yksittäinen valopiste) näkyi muutamaa sekuntia pidempään, kyseessä oli varmastikin satelliitti. Monet satelliitit ja rakettien jäänteet kiertävät polaariradoilla ja kulkevat näin ollen enemmän tai vähemmän pohjois-eteläsuunnassa. Jos olet Suomessa ja näit tänä iltana tuon ilmiön, näkemäsi planeetta ei voi olla Venus vaan Jupiter, joka näkyy suunnilleen etelän suunnalla tähän aikaa illasta. Venus nousee vasta jossain neljän jälkeen aamulla, mitä nopeasti Stellariumista katsoin.

http://www.heavens-above.com - sivuilta löytää kätevästi tietoa satelliittien näkymisestä. Noita suunnilleen etelä-pohjoissuunnassa meneviä satelliitteja on varsin paljon näkyvillä tähän aikaan illasta.

Juu, perseidit ovat lopuillaan ja mm. aurigidien tähdenlentoparvi on aluillaan.

Minäkin näin muuten satelliitin käydessäni tupakilla täällä HKI:ssä suunnilleen kello 22:10-15. Obscured evolutionist2:n kuvauksesta päätellen taisimme mahdollisesti nähdä saman kohteen.

Omassa havainnossani oli kyse käytetystä Kosmos-kantoraketista, joka kiertää Maata yli 800 km korkeudessa. Se liikkui verraten hitaasti kohti etelää Joutsenen tähtikuvion läpi ja katosi melko lähellä Jupiteria (se kirkas planeetta on Jupiter, ei siis Venus).

Kappale: Cosmos 2263 Rocket
Magnitudi: 3.4
Nousi: 22:02:32 NW
Korkeimmillaan: 22:10:35 SW (kork. 85°)
Katosi Maan varjoon: 22:15:50 SE (kork. 12°)
(lähde: http://www.heavens-above.com/allsats.as ... =23&tz=EET )

Tässä kartta kappaleen reitistä taivaalla:

Ja maan pinnalle piirrettynä:

EDIT: Juuri nyt voi muuten nähdä toisenkin melko kirkkaan Kosmoksen (mag. 3,4). Se nousee klo 23:36 lounaasta, kulkee Joutsenen läpi ja jatkaa kohti koillista kadoten klo 23:47. Tässä kartta: http://www.heavens-above.com/PassDetail ... 8623676174

Voi v**** Spin0, sä oot the Man, mitä tähän osastoon tulee, kiitos siitä.

Jo maallikkomaisuuteni paljastaneena voin hyvin tunnustaa että olen ollut siinä uskossa että Venus on ainoa kirkkaasti / noin hyvin näkyvä planeetta paljain silmin.
Myönnän, en ole ajatukselle uhrannut koskaan mitään, imen vain lukemaani tietoa. (Tässä tapauksessa Venus et. taivaalla horisontin päällä)

Mut, näin sitä taas opittiin paljon kerralla

spin0
Minäkin näin muuten satelliitin käydessäni tupakilla täällä HKI:ssä suunnilleen kello 22:10-15. Obscured evolutionist2:n kuvauksesta päätellen taisimme mahdollisesti nähdä saman kohteen.Voisi hyvinkin olla, nimittäin turnaus jatkui koneelle palatessani, minkä johdosta aloituksen muotoilu saattoi hyvinkin viedä sen 10 min.

Onko muuten mikään kauempana oleva kohde paljaalle silmälle kirkkaampi kuin oman aurinkokuntamme planeetat yötaivaalla?
Pohjantähti kenties?

Obscured evolutionist2
Onko muuten mikään kauempana oleva kohde paljaalle silmälle kirkkaampi kuin oman aurinkokuntamme planeetat yötaivaalla?
Pohjantähti kenties?

Tähdistä Sirius (mag. −1,47) ja Canopus (mag. −0,72) ovat kirkkaampia kuin esimerkiksi Saturnus (mag. -0,24...+1.2), niin ja välillä on Arcturuskin (mag. −0,04).

Tänään voi taas vetäistä Perseidit jos siltä tuntuu

STT: Torstain ja perjantain välisenä yönä taivaalla näkyy kosolti tähdenlentoja. Kuu ei haittaa tänä vuonna havaintoja, koska tällä viikolla on uusikuu, kertoo Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan jäsenlehti Tähdet ja avaruus. Meteoriparven tähdenlentoja näkyy runsaasti koko viikon. Ursan meteorijaoston blogissa esiintymishuippua ennustetaan perjantaiaamuyölle kello 3.20. Parhaimmillaan tähdenlentoja voi nähdä lähes sata tunnin aikana.

Kyse on perseidien meteoriparvesta, jota pidetään yleisesti Suomen parhaana meteoriparvena. Niiden säteilypiste sijaitsee Perseuksen ja Kassiopeian tähtikuvioiden välisellä alueella. Se on illalla kello 23 koillisen suunnalla noin neljänkymmenen asteen korkeudella. Paras havaintopaikka on valosaasteeton alue, josta näkyy suuri osa taivaasta.

Itse olin eilen kalassa Helsingin edustalla ja n. 23 näkyi kirkas tähdenlento, melkein tulipalloksi kutsuisin itse. Suunta oli etelästä pohjoiseen. Näkyi useita sekunteja ja simahti lopuksi.

Äsken oli tosi kirkas tähdenlento etelä-Helsingissä. Näkyi kaihtimien läpi, vaikka valot päällä. Suunta karkeasti etelään päin.

SPA65
Äsken oli tosi kirkas tähdenlento etelä-Helsingissä. Näkyi kaihtimien läpi, vaikka valot päällä. Suunta karkeasti etelään päin.
Varmaankin on tämän meteoriittiparven viime rippeitä, ja suunta etelään. http://www.ursa.fi/extra/taivaalla/mete ... nr=2455676
Lyridit on kevään viimeinen merkittävä parvi Suomessa. Se on aktiivinen 16.-25.4. Maksimi on 23.4. klo 2. Parven meteorit näyttävät tulevan Lyyran ja Herkuleksen väliseltä alueelta. Alue nousee korkeammalle keskiyön jälkeen.
....

http://www.ursa.fi/extra/taivaalla/tahtikartta/ Tuosta Ursan tähtikartasta näkee. Tulee siis Lyyran suunnasta. On merkitty tähtikarttaan sen keskeltä vasemmalle puolelle. Ympyröin paikan Helsingin sijainnin mukaan. Tuolta sivultahan voi valita eri paikkakunnat ja kellonajat miten sitten itse haluaa.

Kiitos Ville Hinkkaselle luvasta tähtikartan kuvien julkaisusta täällä ja hienosta sovelluksesta Ursan sivuilla.

Mutta mutta. Onhan se voinut olla ISS avaruusasemakin, joka noihin aikoihin näkyi hetken aikaa todella kirkkaana. Täällä Ursan keskuskustelupalstalla on siitä juttu ja kuviakin http://foorumi.avaruus.fi/index.php?top ... 9#msg74819

No on kumpi juttu hyväänsä, on mielenkiintoista lukea noista havannoista. Odotellaan sitten seuraavaksi sitä 400 metrin asteroidin lähiohitusta marraskuussa. Pyyhkäisee tuosta Kuun ja Maan välistä. Ei ole uhka Tellukselle tällä kertaa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat