Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Että näin tänään. Jos ei suostu käyttämään ravinnokseen ns. paskaa, kärsii syömishäiriöstä.

Healthy food obsession sparks rise in new eating disorder

Fixation with healthy eating can be sign of serious psychological disorder

Orthorexia nervosa sufferers like to focus on 'righteous' eating and have rigid rules about avoiding certain foods. Photograph: Getty

Eating disorder charities are reporting a rise in the number of people suffering from a serious psychological condition characterised by an obsession with healthy eating.

The condition, orthorexia nervosa, affects equal numbers of men and women, but sufferers tend to be aged over 30, middle-class and well-educated.

The condition was named by a Californian doctor, Steven Bratman, in 1997, and is described as a "fixation on righteous eating". Until a few years ago, there were so few sufferers that doctors usually included them under the catch-all label of "Ednos" – eating disorders not otherwise recognised. Now, experts say, orthorexics take up such a significant proportion of the Ednos group that they should be treated separately.

"I am definitely seeing significantly more orthorexics than just a few years ago," said Ursula Philpot, chair of the British Dietetic Association's mental health group. "Other eating disorders focus on quantity of food but orthorexics can be overweight or look normal. They are solely concerned with the quality of the food they put in their bodies, refining and restricting their diets according to their personal understanding of which foods are truly 'pure'."

Orthorexics commonly have rigid rules around eating. Refusing to touch sugar, salt, caffeine, alcohol, wheat, gluten, yeast, soya, corn and dairy foods is just the start of their diet restrictions. Any foods that have come into contact with pesticides, herbicides or contain artificial additives are also out.

The obsession about which foods are "good" and which are "bad" means orthorexics can end up malnourished. Their dietary restrictions commonly cause sufferers to feel proud of their "virtuous" behaviour even if it means that eating becomes so stressful their personal relationships can come under pressure and they become socially isolated.

"The issues underlying orthorexia are often the same as anorexia and the two conditions can overlap but orthorexia is very definitely a distinct disorder," said Philpot. "Those most susceptible are middle-class, well-educated people who read about food scares in the papers, research them on the internet, and have the time and money to source what they believe to be purer alternatives."

Deanne Jade, founder of the National Centre for Eating Disorders, said: "There is a fine line between people who think they are taking care of themselves by manipulating their diet and those who have orthorexia. I see people around me who have no idea they have this disorder. I see it in my practice and I see it among my friends and colleagues."

Jade believes the condition is on the increase because "modern society has lost its way with food". She said: "It's everywhere, from the people who think it's normal if their friends stop eating entire food groups, to the trainers in the gym who [promote] certain foods to enhance performance, to the proliferation of nutritionists, dieticians and naturopaths [who believe in curing problems through entirely natural methods such as sunlight and massage].

"And just look in the bookshops – all the diets that advise eating according to your blood type or metabolic rate. This is all grist for the mill to those looking for proof to confirm or encourage their anxieties around food."
http://www.guardian.co.uk/society/2009/ ... g-disorder

Sivut

Kommentit (39)

Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164
Liittynyt16.3.2005

Eiköhän ortoreksikon syömiskäyttäytymsen pakonomaisuus erota hänet terveestä terveelliseen syömiseen panostavasta henkilöstä... Terve ihminen sallii itselleen satunnaisia lipsahduksia ruokavaliostaan, mutta syömishäiriöstä kärsivä ahdistuu tavattomasti sorruttuaan tiukasta ruokavaliostaan poikkeavaan suupalaan.

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
Liittynyt2.6.2005
Piru Naiseksi
Eiköhän ortoreksikon syömiskäyttäytymsen pakonomaisuus erota hänet terveestä terveelliseen syömiseen panostavasta henkilöstä... Terve ihminen sallii itselleen satunnaisia lipsahduksia ruokavaliostaan, mutta syömishäiriöstä kärsivä ahdistuu tavattomasti sorruttuaan tiukasta ruokavaliostaan poikkeavaan suupalaan.

Juurikin näin. Tarpeeksi kompulsiivinen ihminen kun tekee itselleen ongelman mistä tahansa. Onneksi niistä pääsee myös eroon.

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Otsikko on väärä. Pakonomainen syömisten rajaaminen vain ns. "terveellisiin" ruokiin ja siitä seuraava aliravitsemus ym. terveydelliset ongelmat ei ole terveellistä syömistä.

Noor
Otsikko on väärä. Pakonomainen syömisten rajaaminen vain ns. "terveellisiin" ruokiin ja siitä seuraava aliravitsemus ym. terveydelliset ongelmat ei ole terveellistä syömistä.Paitsi, että häiriön omaavat näkevät syövänsä terveellisesti ja otsikko oli kyllä mielestäni sikäli varsin kuvaava.
"Ongelmastahan" kehittyy ongelma vasta sitten kun se alkaa haittaamaan elämään.

Tulitkos palstalle tauon jälkeen takaisin?

kuningas
Seuraa 
Viestejä1246
Liittynyt10.12.2007

Ei kai tuosta mitään terveydellisiä ongelmia tarvi tulla, ongelmia arkeen kylläkin.

Kyllä elävän ravinnon syöjälläkin voi olla lomamatkalla hankalaa.

Eräs tuttuni käyttäytyy oireiden mukaisesti ja on toiminut samalla tavalla oikeastaan koko elämänsä. Ei ole koskaan polttanut tai juonut. Mitään lisäaineita ei voi ottaa joten mehutkin on puristettava käsin. Lisäksi jatkuvasti raskasta fyysistä treeniä. Onhan se kovaa mutta jotkut tykkää.

War doesn't determine who's right but who's left.

There is no such thing as an atheist in a foxhole.

Onko teillä tapana lähettää osa ateriastanne tarkempiin tutkimuksiin? Tutullani oli.

Hän odotti tuloksia eikä uskaltanut koskea ruokaansa.
Sitten kun sai paperin käsiinsä labrasta, niin oli jo myöhäistä.

Tuttuni ei uskaltanut popsia vanhentunutta ruokaa.

Riäpäle
Onko teillä tapana lähettää osa ateriastanne tarkempiin tutkimuksiin? Tutullani oli.

Hän odotti tuloksia eikä uskaltanut koskea ruokaansa.
Sitten kun sai paperin käsiinsä labrasta, niin oli jo myöhäistä.

Tuttuni ei uskaltanut popsia vanhentunutta ruokaa.
Tuohan se olisi aika optimaalista vatsataudin ehkäisyssä.

Kulaushaikara
Seuraa 
Viestejä1023
Liittynyt27.4.2009

Itse olen noudattanut ajoittain ruokavaliota, josta on ollut apua vatsaongelmiin ja muihinkin ongelmiin, joita ei voi sairaudeksi lukea. MUILLE ruokavalioni on ongelma ja he kuvittelevat joskus minun kärsivän pakonomaisesta syömisestä, vaikka mistään sellaisesta ei ole kyse. Vatsa vaan sattuu heti, kun syön heidän paskaansa. En oikein viitsi sitä aina suoraan sanoa.

Mutta syön kyllä jäätelöä jos tekee oikein kovasti mieli. Eilenkin kaksi. Eikä ole huono omatunto, mutta suolessa tuntuu...

Kyse on pitkälti siitä, että tietää enemmän kuin nämä muut, jotka uskovat kaikkea valtion virallista ruokavalistusta kuten 'syö leipää ja perunaa, juo appelsiinimehua purkista' ja niin edelleen. Sen sijaan he eivät uskalla käyttää elintarviketta, jos viimeinen käyttöpäivä oli eilen ja heittävät sen pois! Minä taas haistan ja maistan. Kiitos puhtaan ruuan, minä myös kykenen haistamaan ja maistamaan!

Orthorexics commonly have rigid rules around eating. Refusing to touch sugar, salt, caffeine, alcohol, wheat, gluten, yeast, soya, corn and dairy foods is just the start of their diet restrictions. Any foods that have come into contact with pesticides, herbicides or contain artificial additives are also out.
Mitä pahaa siinä on, ettei halua syödä ruokaa, jossa on käytetty kasvimyrkkyjä ja tuholaismyrkkyjä? Kuulostaa ihan joltain Monsanton propagandalta, vaikka sellaista kasvisruokaa on tosin aika vaikea löytää, jossa ei yhtään näitä aineita tai niiden jäämiä olisi.

Miksi pitäisi juoda kahvia tai alkoholia? Niiden ei todellakaan tarvitse olla osa ruokavaliota. Suolaa ei myöskään tarvitse lisätä ruokaan, ihminen saisi suolaa tarpeeksi ravinnon mukana.

Soija ja maissi? En syö kumpaakaan, kun en kummastakaan tykkää. Nuo ovat eurooppalaisille vielä uudehkoja ruokia, miksi niitä pitäisi syödä?

Maitotuotteet ja vehnä? Maailmassa on paljon keliaakikkoja/vilja-allergisia ja laktoosi-intolerantikkoja.

Jos joku välttelee edellämainittuja ruokia, en nyt todellakaan väittäisi, että hänellä ilman muuta täytyy olla jokin syömishäiriö. Tässä on taas esimerkki siitä, miten psykiatrisella luokittelulla mielivaltaisesti rajoitetaan ihmisen vapautta ajatella.

bdbdbd
Tulitkos palstalle tauon jälkeen takaisin?Tauko silloin tällöin asiasta kuin asiasta tekee yleensä ihan hyvää.

väläys

Mitä pahaa siinä on, ettei halua syödä ruokaa, jossa on käytetty kasvimyrkkyjä ja tuholaismyrkkyjä? Kuulostaa ihan joltain Monsanton propagandalta, vaikka sellaista kasvisruokaa on tosin aika vaikea löytää, jossa ei yhtään näitä aineita tai niiden jäämiä olisi.Vastasit oikeastaan itse omaan kysymykseesi. Kasvisvaihtoehdot supistuvat huomattavasti, kun aletaan sulkea pois kaikki, missä on mahdollisesti vähänkään mitään ainejäämiä.

väläys
Suolaa ei myöskään tarvitse lisätä ruokaan, ihminen saisi suolaa tarpeeksi ravinnon mukana.Mistä ravinnosta ihminen saa suolaa lisäämättä sitä? Monet "normaalitkin" ihmiset käyttävät liian vähän suolaa, kun seuraavat ohjeistuksia, jotka on suunniteltu sydän- ja verisuonitauteja sairastaville.

väläys
Maitotuotteet ja vehnä? Maailmassa on paljon keliaakikkoja/vilja-allergisia ja laktoosi-intolerantikkoja.Niin on. Tällä ei ole mitään tekemistä aiheen kanssa.

väläys
Jos joku välttelee edellämainittuja ruokia, en nyt todellakaan väittäisi, että hänellä ilman muuta täytyy olla jokin syömishäiriö.Jos välttelet viljatuotteita tai maitotuotteita sairautesi takia, ei sinulla ole syömishäiriötä. Jos syöt vähäsuolaista ja vähärasvaista, ei sinulla ole syömishäiriötä. Jos sen sijaan rajoitat pakonomaisesti ravinnostasi pois kaiken suolan, rasvan, sokerin, viljan, maidon, lisäaineet jne. ei käytöksesi kuulosta enää kovin normaalilta.

Mutta niin kai se on, että asiassa kuin asiassa löytyy aina ihmisiä, joiden pitää vetää asiat äärimmilleen.

Noor:

Jos välttelet viljatuotteita tai maitotuotteita sairautesi takia, ei sinulla ole syömishäiriötä. Jos syöt vähäsuolaista ja vähärasvaista, ei sinulla ole syömishäiriötä. Jos sen sijaan rajoitat pakonomaisesti ravinnostasi pois kaiken suolan, rasvan, sokerin, viljan, maidon, lisäaineet jne. ei käytöksesi kuulosta enää kovin normaalilta.

Miten pakonomaisuus määritellään? Entäs jos joku noita välttelevä sanoo, ettei vain pidä tuollaisista ruuista?

Artikkelissa oli kyllä lueteltu erillisiä ruoka-aineita, ( ei ruoka-aineryhmiä) kuten soija ja maissi ja vehnä, joiden välttely ei ole mitenkään haitaksi, puhumattakaan että olisi haitallista jättää kahvi ja alkoholi pois.

Noor:

Vastasit oikeastaan itse omaan kysymykseesi. Kasvisvaihtoehdot supistuvat huomattavasti, kun aletaan sulkea pois kaikki, missä on mahdollisesti vähänkään mitään ainejäämiä.Kotipuutarha? Luomu, no, saatetaan luomutuotteissakin jonkin verran käyttää torjunta-aineita. Joissakin maissa, kuten Saksassa, on kokonaisia luomusupermarketteja, joten pelkällä luomullakin voi tuollaisessa maassa elää.

Omaan ruokavaliooni ei ole koskaan kuulunut kovin monta kasvista, lähinnä salaatit ja mausteyrtit. Ei Suomessa kasvisten tarjonta ole koskaan ollut kummoinen, vihanneksia syön enemmän.

Noor:

Mistä ravinnosta ihminen saa suolaa lisäämättä sitä? Monet "normaalitkin" ihmiset käyttävät liian vähän suolaa, kun seuraavat ohjeistuksia, jotka on suunniteltu sydän- ja verisuonitauteja sairastaville.Lainauksia KTL:n sivuilta:

http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisu ... rallista_/

Maapallolla on edelleen yhteisöjä, jotka eivät käytä suolaa ravinnossaan. Näissä yhteisöissä elävien verenpaine on iästä riippumatta noin 100/60–70 mmHg, joka vastannee ihmisen optimaalista ja lajityypillistä verenpainetasoa.

Vaikka suomalaisten ruokasuolan käyttö on viime vuosikymmeninä vähentynyt huomattavasti, on natriumin saanti edelleen runsasta ja ylittää miehillä fysiologisen tarpeen 16-kertaisesti ja naisilla 12-kertaisesti.

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615
Liittynyt18.10.2007

Olen aina koettanut välttää kuolemista terveysmyrkytykseen, taidankin onnistua tavoitteessani...

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

Noor
Mistä ravinnosta ihminen saa suolaa lisäämättä sitä? Monet "normaalitkin" ihmiset käyttävät liian vähän suolaa, kun seuraavat ohjeistuksia, jotka on suunniteltu sydän- ja verisuonitauteja sairastaville.

Mm. kaloista, kananmunista ja tietyistä kasviksista. Ihminen pärjäsi miljoonia vuosia ilman suolaa, miksi sitä nyt tarvitsisi lisätä? Tuskin kuitenkaan on kyseessä mikään evoluution moka kuten kyvyttömyys syntetisoida c-vitamiinia.

Noor
väläys
Maitotuotteet ja vehnä? Maailmassa on paljon keliaakikkoja/vilja-allergisia ja laktoosi-intolerantikkoja.Niin on. Tällä ei ole mitään tekemistä aiheen kanssa.väläys
Jos joku välttelee edellämainittuja ruokia, en nyt todellakaan väittäisi, että hänellä ilman muuta täytyy olla jokin syömishäiriö.Noor
Jos välttelet viljatuotteita tai maitotuotteita sairautesi takia, ei sinulla ole syömishäiriötä.Mutta jos välttelet niitä koska tutkimusten mukaan kyseiset ruoka-aineet ovat terveydelle haitallisia ja tunnet olosi niitä syötyäsi huonoksi, niin on?

Noor
Mutta niin kai se on, että asiassa kuin asiassa löytyy aina ihmisiä, joiden pitää vetää asiat äärimmilleen.Toiset jaksaa panostaa enemmän kun toiset. Mutta se että joku vie terveelliseksi katsomansa ruokavalion "äärimmilleen", ts. ei syö lainkaan sopimattomaksi katsomaansa ravintoa, ei millään tapaa tarkoita että kyse on jostakin syömishäiriöstä.

Noor
Otsikko on väärä. Pakonomainen syömisten rajaaminen vain ns. "terveellisiin" ruokiin ja siitä seuraava aliravitsemus ym. terveydelliset ongelmat ei ole terveellistä syömistä.Otsikko on täysin oikein, sillä jutussa yritetään leimata kaikki lisäaineita, teollista ruokaa ja ihmisravintona kyseenalaisia ruokaryhmiä välttelevät sairaiksi.
Kieltämättä useimmille on luultavasti vaikea kuvitella ruokavalio ilman jutussa mainittuja ruoka-aineita. Mutta se johtuu tottumuksista eikä liity millään tapaa siihen, tarvitaanko niitä vai ei.

edit. hienosäätöä

tietää
Yhdelläkään sata vuotiaalla ei ole ollut mitään erikoisruokavaliota. Ennenaikaisesti kuolleilla joillakin.Ja ne dokumentit etteikö yhdelläkään pitkäikäisellä ole muka ollut hyväksi havaitsemaansa ruokavaliota? Mihin väite perustuu, mutuun vai?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat