Seuraa 
Viestejä4887

Netissä on ensyklopedia, jonka tavoitteena on luoda sivu jokaisesta eläin- ja kasvilajista. Tällä hetkellä siinä on noin 150'000 artikkelia.

http://www.eol.org/

  • ylös 1
  • alas 1

Kommentit (1)

Eikä pelkästään eläin- ja kasvikunnista, vaan kaikista eliöistä kaikissa yli kolmessakymmenessä kunnassa. Hieno projekti ja hyödylliset sivut, etenkin mikäli täytyy etsiä tietoa jostakin vähemmän tunnetusta lajista.

Samantyylinen projekti on Global Biodiversity Information Facility täällä:
http://www.gbif.net/welcome.htm

Ja enemmän fylogeniaan keskittyvä, mutta myös lajisivut sisältävä Tree of Life Web Project täällä:
http://tolweb.org/tree/phylogeny.html

Lisää elämän ensyklopediaa tarjoaa Helsingin yliopiston nisäkäsnimistö, jossa on ehdotukset suomenkielisiksi nimiksi kaikille maailman nisäkäslajeille (ja mukana tieteelliset ja englanninkieliset nimet sekä kunkin lajin luokittelu). Se löytyy täältä:
http://www.fmnh.helsinki.fi/luonto/nimet/nisakkaat/

Nisäkäsnimiprojekti on herättänyt jonkin verran vastustusta biologipiireissä ja huvittuneisuutta maallikkojen joukossa, koska osa nimistä vaikuttaa turhaan vaihdetuilta ja toiset liiankin tekemällä tehdyiltä. Ne toki ovatkin pelkkiä ehdotuksia, mutta järkevyyden rajoissa niitä olisi hyvä oppia käyttämään.

Vastaava kaikkien maailman lintujen suomenkielinen nimistö löytyy BirdLifen sivuilta täältä:
http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/n ... ndex.shtml
Se on käsittääkseni jo varsin vakiintunut ja erinomaisen käyttökelpoinen.

Kaikki maailman kalalajit (31200 lajia) kuvineen ja levinneisyystietoineen taas löytyvät valtavasta FishBase-projektista täältä:
http://www.fishbase.org/
Joistakin lajeista ei tosin tiedetä juuri mitään muuta kuin nimi, mutta sehän ei tietokannan rakentajien vika ole.
Näistä reilulle 8000 suomalaisen kannalta merkittävimmälle löytyy suomenkielinen nimi Markku Varjon ja kumppaneiden taidonnäytteestä, kirjasta nimeltä Maailman kalojen nimet.

Pikkulintu kertoi, että suomenkielinen nimiprojekti on työn alla myös matelijoille ja sammakkoeläimille, mutta siitä ei ole vielä julkisesti mitään kuulunut. Odotan sen tuloksia mielenkiinnolla.

Huvittelen usein ajatuksella, että joku lähtisi kehittämään vaikkapa heimotasolle yltävää suomenkielistä nimistöä myös esihistoriallisille eläimille. Mikko Haaramo on hienoilla fylogeniasivuillaan (http://www.helsinki.fi/~mhaaramo/) jo käyttänytkin joitain oikein hyviä suomennoksia ainakin devonikautisista kalaryhmistä.
Suomenkieliselle nimistölle lienee eniten tilausta sellaisten tunnettujen ryhmien kuin dinosaurusten kohdalla. Niiden kohdalla en ole tosin vieläkään keksinyt, mitä käyttää nimen jälkiosana. Perinteisestihän niitä on kutsuttu "liskoiksi" (tyrannilisko, kolmisarvilisko, hirmukynsilisko), mutta se on sekä taksonomisesti että yleisvaikutelmaltaan harhaanjohtava nimi eläimille, jotka olivat läheisempää sukua linnuille kuin liskoille. Voisikohan siihen sopia ihan yksinkertaisesti latinasta väännetty -saurus? Monissa muissakin nimissä käytetään väännöksiä joko latinasta tai lajin nimestä kotiseuduillaan (dikdikit, rasborat, plekot, vireot...), joten se ei olisi millään tavoin ennenkuulumatonta.

Oho, innostuinpas lörpöttelemään pitkään ja kauas aiheesta. No, onnittelut jos joku jaksoi lukea loppuun asti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat