Seuraa 
Viestejä13176
Liittynyt3.4.2005

Kauanko kestää itse poltettu CD-levy. Minulla on 8 vuotta vanhoja levyjä mitkä toimivat. Mutta toimiiko levyt esim 50 vuoden päästä.

Uskon että CD-levyjä voidaan lukea aina jos tekniikka kestää.

Kommentit (14)

Poltin aikoinaan mp3-tiedostoja muutamalle CD:lle (nykyään kaikki ovat DVD-levyillä). Tuossa ne keräsivät pölyä hyllyssä, kun oli aika ajanut kyseisen musiikin ohi, kun sitten kerran puolivahingossa huomasin, että ei enää kone tahtonut lukea yhtä niistä. Tuli kiire siirtää tiedostot parempaan talteen. Yksi levyistä oli kokonaan lukukelvoton, muutamalla eri asemalla kokeiltiin. Ikää CD-levyillä oli tuossa vaiheessa n. 7 vuotta.

Jostain muistan lukeneeni/kuulleeni, että itse poltettujen levyjen kesto olisi n. 10 v., kun taas "alkuperäisten" n. 50 vuotta (muistaakseni).

Joo'o, ysikyt-luvun puolella polttamani levyt lukeutuvat hyvin hitaasti useammassa DVD/CD -asemessa. Silloin myös polttoprosessin epäonnistuminen oli yleistä.

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615
Liittynyt18.10.2007
tiäremiäs
Yksi valmistaja lupas kestoa vähintään 100 vuotta. Kai se polttamisen onnistuminenkin siihen vaikuttaa.Kaupalliset CD:t ja DVD:t tuotetaan mekaanisesti prässäämällä huippupuhtaassa ympäristössä, joten niiden ikä on merkittävästi suurempi kuin laserilla pölyisessä kotikoneessa poltettujen levyjen.

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662
Liittynyt31.1.2008

10 vuotta uskoisin. Riippuu kyllä että millainen cd.

Sen olen huomannut että kirkaspintaiset cd-levyt toimii tässä dvd/cd asemassa hyvin, mutta vihreä/sinipintaiset cd`t taas toimii todella huonosti ja niitä ei oikein pysty kunnolla lukemaan. En tiedä sit miksi, varmaankin sen takia kun se värikäs pinta heijastaa jotenkin sitä laaseria päin persettä, niin sitten ei se lue oikein sitä dataa.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

SipuliRami
Mikä sen CD-levyn rappeuttaa sitten lukukelvottomaan kuntoon. Ja mitä sille pinnalle tapahtuu ajan mittaan?Tässä pitää muistaa että CD-levyllä ja poltetulla CD-R levyllä on eroa teknisesti.

Tavallinen CD levy on prässätty alumiinista ja valettu kahden muovikerroksen väliin.

CD-R levyssä on metallinen peili, jonka päällä on kemiallinen väriainekerros, ja sen väriainekerroksen valonläpäisevyyttä muutetaan laserilla.

CD-levy hajoaa pikkuhiljaa siihen että alumiini hapettuu ja muovi haurastuu. CD-R levy hajoaa siihen, että tuo väriaine tuhoutuu ilman hapen ja/tai ultraviolettisäteilyn takia. CD-R levyn väriaine on huomattavasti herkempää hajoamaan, koska sen täytyy olla herkkää että sen ominaisuuksia voi muutella laserilla helposti.

Pohtija
Seuraa 
Viestejä883
Liittynyt16.3.2005
Veikko
Tässä pitää muistaa että CD-levyllä ja poltetulla CD-R levyllä on eroa teknisesti...

...CD-levy hajoaa pikkuhiljaa siihen että alumiini hapettuu ja muovi haurastuu. CD-R levy hajoaa siihen, että tuo väriaine tuhoutuu ilman hapen ja/tai ultraviolettisäteilyn takia. CD-R levyn väriaine on huomattavasti herkempää hajoamaan, koska sen täytyy olla herkkää että sen ominaisuuksia voi muutella laserilla helposti.
Kiitos valaisevasta ja tiiviisti asiaa sisältävästä kommentista.

Eli kannattaa laittaa vuosiluvut niihin poltettuihin kiekkoihin... Ja varautua polttamaan ne uudestaan n. 5 vuoden välein, jos haluaa niiden säilyvän.

"Perhosten liihottelu voi näyttää epämääräiseltä haahuilulta, mutta se on harhaa. Ne tietävät tarkkaan, mitä tekevät."

Saw
Seuraa 
Viestejä6251
Liittynyt20.6.2009

Mitä enemmän laser-levylle on tallennutta dataa, sitä isompi itku silloin kun huomataan että levy on tuhoutunut. Bluureillä kosahtaa 50 gigaa... tulevilla levyille kymmeniä teroja bittinöyhtää lakkaa olemasta kerralla. Siinä on hermot kovilla kun vuosikausien waretuksen tulos kosahtaa levyn tippuessa hiekkaselle lattialle.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Pohtija
Seuraa 
Viestejä883
Liittynyt16.3.2005

Jep. Itellä on pieniä lapsia ja voitte arvata kuinka hyvin lasten piirretty dvd:t on kestäny niiden käsittelyssä. Käyttöikä hyvässä lykyssä n. 1/2 vuotta. Harmittaa kun nekin maksaa rahaa...

VHS:sät on siinä mielessä paljon parempia, että ne kestää paremmin rajua käsittelyä, kunhan niistä ei revi sisuksia ulos, mutta lattialla pyörimisen yms...

Noi laser levyt olisi täydellisiä, jos niidenkin ympärillä olisi kiinteästi jonkinlainen suojaava muovikuori, joka avautuisi vasta laitteen sisällä sen alkaessa lukea sitä. Ne veisi hiukan enemmän hyllyssä tilaa, mutta so what, ne olisivat mekaaniselta kulutukseltaan pirun paljon kestävämpiä ja luotettavampia, eikä pääsisi diski likaantumaankaan niin helposti.

Tosin ne lumoavat sateenkaaren värit jäisivät piiloon kuoren sisään...

Paitti jos ne ois läpinäkyviä... Hmmm...

"Perhosten liihottelu voi näyttää epämääräiseltä haahuilulta, mutta se on harhaa. Ne tietävät tarkkaan, mitä tekevät."

Obscured evolutionist2
Ja sitä laadukkaampaa polttoa, mitä hitaammalla nopeudella sen teet.Tämä ei pidä paikkansa. Se väriaine hajoaa ihan yhtä nopeasti, poltit millä nopeudella tahansa. Hitaasti polttaessa jälki voi olla ehkä parempi, mutta vain siinä tapauksessa että aseman laser on alitehoinen. Analogia filmikameroiden kanssa on aika osuva: nopeat levyt ovat kuin ISO800 herkkyyden filmejä, ja hitaat ovat ISO200. Jos haluaa tallentaa filmille vaikkapa mustavalkoisen shakkiruudukon, on ihan sama valottaako ISO800 filmiä 1/2 sekuntia 1/200 sekunnin sijaan, koska jo lyhyempi valotus riittää tekemään mustasta mustan ja valkoisesta valkoisen, eivätkä ne siitä kummene vaikka valotusta jatkettaisiin koska filmi on jo "kyllästynyt".

Ero laadussa on siinä, mille nopeudelle itse levy on suunniteltu. Aivan kuten kameroissa, herkemmässä filmissä on karkeampi kuva.

Epäherkempi väriaine tarvitsee pitemmän aikaa reagoidakseen laseriin, joten kiekkoa täytyy pyörittää hitaampaa. Toisaalta taas epäherkempi väriaine kestää ajan hammasta pitempään, jonka takia vanhat 2x ja 4x levyt ovat suurimmalta osin vieläkin ehjiä, mutta uudemmat 48x levyt hajoavat parissa vuodessa.

CD levyistä nyt ei vain kannata tehdä hyviä, koska kuluttajat eivät ymmärrä niiden laadun päälle mitään. Jos joku kiekko maksaa tuplasti enemmän ja toimii puolet hitaampaa, niin se jää kaupan hyllylle vaikka se olisi oikeasti laadukkaampi.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat