Seuraa 
Viestejä45973

Tuota...

Mitä vittua tarkoittaa Abjekti. Katselin arvostelua Heli Rekulan töistä ja törmäsin sanaan.

Ei löydy sanakirjasta eikä vittu saatanan perkeleen vittu netistä.

Thanks jo etukäteen.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Lettu Haimakainen
Tuota...

Mitä vittua tarkoittaa Abjekti. Katselin arvostelua Heli Rekulan töistä ja törmäsin sanaan.

Ei löydy sanakirjasta eikä ***** saatanan perkeleen ***** netistä.

Thanks jo etukäteen.


http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/siv/sanat.html

eräissä kulttuurintutkimuksen suuntauksissa objektin ja subjektin välinen käsite, 'torjuttu', 'pois heitetty', jopa 'vastenmielinen, inhottava'
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen törmännyt tuohon joissain Julia Kristevan höpötyksissä. Käsite saattaisi olla jopa häneltä peräisin.

Ja kun Kristeva käyttää jotain käsitettä niin voi olla aivan varma, että mitään yksiselitteisiä määritelmiä ei tipu

Tätä rataa:

Julia Kristevan (1982, 1–2) mukaan abjekti on yksi objektin ominaisuus, joka pakenee merkityksiä. Se ilmenee inhon ja vastenmielisyyden tunteen kokemisena. Abjekti kiinnittyy esimerkiksi ravintoon liikkeen kautta – nauttiminen, haltuunotto ja poistaminen ovat eräänlaisia sisään–ulos-liikkeitä. Subjektin on vaikea ulkoistaa abjekti, koska se liittyy somaattiseen toimintaan, kuten vastenmielisyyden tunteen kokemiseen.

Abjekti syntyy subjektin rakentumisen kautta. Lacanilaisessa mielessä ennen esioidipaalista vaihetta lapsi kokee olevansa yhtä äitinsä kanssa ruokatalouden ja itsensä hahmottamisen kautta. Subjektin kehitys edellyttää osien hahmottamista. Esioidipaalisessa vaiheessa lapsen on erkaannuttava äidistään ja astuttava Isän lain piiriin. Lacanin peilivaiheen kautta lapsi ymmärtää itsensä eheänä kokonaisuutena, josta äidin hahmo on "ulkoistettu" voima. Paluuta takaisin ei ole, myös äiti on torjuttava.

Kristeva kutsuu imaginaarista vaihetta semioottiseksi. Semioottinen on kaaosta ennen kieltä. Peilivaiheen kautta semioottinen katoaa symbolisen, Isän lain myötä. Kristevan (Hietala 1990, 13) mukaan abjektio syntyy juuri kyseisen torjunnan kautta, maternaalisuus on tavallaan sisäinen uhka, joka on kiellettävä. Peilivaiheen myötä abjekti on myös narsismin eräänlainen esitila. Semioottinen rakenne ei kuitenkaan koskaan katoa täysin, vaan se ilmestyy aina uhkana ja nimenomaan abjektin muodossa. Toisin sanoen semioottinen tihkuu ajoittain juuri symboliseen aiheuttaen näin abjektion. Abjekti on myös sukua perversiolle, koska se vastustaa lakeja ja sääntöjä kääntämälle ne ylösalaisin (ibid., 15).

Muakin kiinnostais kuulla, että mikä/mitä on abjekti

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat