Seuraa 
Viestejä45973

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Wik ... 5248912810

" Wikipedia saa suitset - enää kenen tahansa kirjoitus ei tule julki

29.8.2009 21:58

Sami Sillanpää

Helsingin Sanomat

Se oli kaunis ajatus. Kun internet-yrittäjä Jimmy Wales 2001 perusti kumppaneidensa kanssa internetiin vapaan tietosanakirjan Wikipedian, hän sanoi:

"Kuvittele maailma, jossa kaikilla on vapaa pääsy kaikkeen inhimilliseen tietämykseen. Se on tehtävämme."

Wikipediasta tuli koko internetiä käyttävän maailman yhteinen tietosanateos. Se perustuu ajatukseen, että totuus ei ole pysyvä vaan jatkuvassa muutoksessa. Periaatteen mukaisesti kuka tahansa voi kirjoittaa tai muokata Wikipedian artikkeleita.

Niin tähän asti.

Nyt englanninkieliseen – eli käytetyimpään – Wikipediaan on tulossa muutos, joka lisää kontrollia kirjoituksiin elossa olevista ihmisistä. Kokeneista Wikipedian tekijöistä muodostetaan editoijien ryhmä, joista jonkun pitää hyväksyä kirjoitus ennen sen julkaisua.

"Periatteellisesti asia on isompi kuin käytännössä. Nyt tulee kahden kerroksen väkeä, jossa toisten muokkaukset eivät tule suoraan näkyviin ja toisten tulee", sanoo suomenkielisen Wikipedian tiedottaja Joonas Lyytinen.

Uudistus on nostattanut vastustusta idealistien joukossa, mutta monet pitävät sitä tarpeellisena.

Wikipedian maine on kärsinyt virheistä, joita on syntynyt sekä vahingossa että häiriköinnistä.

Kuuluisimpia esimerkkejä on tällä viikolla kuollut senaattori Edward Kennedy, jonka Wikipedia raportoi kuolleeksi jo kuukausia sitten. Wikipediassa on myös kerrottu, että Robbie Williams syö pubeissa kotieläimiä rahasta ja että David Beckham oli kiinalainen maalivahti 1700-luvulla.

Uusi editointikäytäntö on aluksi vain kokeilu. Saksankielisessä Wikipediassa käytäntö on ollut käytössä jo vuoden verran. Suomenkielisessä Wiki-yhteisössä yhteisymmärrystä laajemman valvonnan tarpeellisuudesta ei ole syntynyt. Lyytisen mukaan Wikipediaa tekevien vapaaehtoisten joukko päivystää muutenkin tarkkaan artikkeleihin tehtyjä muutoksia.

"Suurin osa vandalismista poistetaan kymmenissä sekunneissa tai ainakin minuuteissa."

Aktiivinen ydinjoukko suomenkielisessä Wikipediassa on 200–300 tekijää, Lyytinen sanoo. Yli 200 erikielisestä Wikipediasta suomenkielinen on 13:nneksi suurin. Siinä on jo 214 118 artikkelia.

Wikipedia on muutenkin murroksessa. Englanninkielisessä versiossa artikkeleiden määrän kasvu on hidastunut jo vuodesta 2006, huomasi kalifornialaisen Palo Alto -keskuksen tutkija Ed Chi.

Chin mukaan Wikipediasta on myös tulossa elitistisempi: vakiintuneet tekijät poistavat tai muokkaavat ahkerasti satunnaiskirjoittajien tekstejä.

Tämä voi johtaa tekijöiden määrän vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen, Chi varoitti.

Artikkeleiden laatua Wikipediassa varjellaan myös käytännöllä, jossa suuria tunteita herättäviä artikkeleita suojataan niin, ettei niitä voi vapaasti muokata. Tällaisia sivuja ovat esimerkiksi Yhdysvaltain presidenttien profiilit tai Michael Jacksonia koskeva artikkeli. Sitä on luettu englanniksi yli 30 miljoonaa kertaa poptähden kesäkuisen kuoleman jälkeen.

Suomessa ahkeran häiriköinnin kohteena on pakkoruotsia koskeva kirjoitus. Muokkaussotaa käydään esimerkiksi Jussi Halla-ahoa koskevasta artikkelista, minkä vuoksi se on nytkin suojattu.

Wikipedia on nyt yksi internetin kymmenestä suosituimmasta sivustosta. Siitä on tullut voima, jolla on kyky paitsi kertoa ympäröivästä maailmasta myös muokata sitä.

Tiedottaja Jay Walshin mielestä nyt tehtävä uudistus ei kumoa Wikipedian demokraattista henkeä, vaan kuvaa halua ottaa valtaan kuuluvaa vastuuta.

"Kysytään, onko paikkansapitävyys tärkeämpää kuin 100-prosenttinen avoimuus. Meidän mielestämme vastuullisuus on erittäin tärkeää", Walsh sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Yksilönvapauden ja kontrollin suhde ei ole missään yhteisössä ongelmaton. Wikipediassakin on pitänyt luoda hierarkia ja esivaltaa, koska yksilön typeryys voi pilata joukkojen viisauden. "

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat