Seuraa 
Viestejä5662
Liittynyt31.1.2008

Nii, miksi ääniaallot kulkee ja kuuluu paremmin vedessä kuin ilmassa?

Jos se liittyy tiheyteen, niin miksi sitten esimerkiksi seinien läpi ei ääniaallot kuulu hyvin, kun nekin on tiheetä esim. metallia?

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

Kommentit (8)

Liittyy tosiaan tiheyteen.

Se, ettei seinän läpi kuulu niin hyvin, johtuu samasta syystä. Ilmassa kulkevan ääniaallon pitää ensin siirtyä tiheämpään seinään kulkeakseen siinä. Aallon energia harvassa väliaineessa ei oikein riitä liikuttamaan seinän massaa.

Sen sijaan esim. rakennuksessa runkoäänet kulkevat pitkänkin matkan nopeasti.

petsku
Seuraa 
Viestejä1473
Liittynyt6.6.2009

Kovat pinnat heijastavat hyvin ääntä ja se on sitten tietenkin pois seinän taakse kantavasta äänestä. Kuvittelisin, että jos kyseessä on jokin paljon pieniä onkaloita ja rajapintoja sisältävä seinämateriaali, kuten esimerkiksi betoni, niin ääni "diffusioituu" materiaalissa helpommin pieneksi lämpöliikkeeksi. Voisko olla?

kuningas
Seuraa 
Viestejä1246
Liittynyt10.12.2007

Seinät (tai seinän sisällä olevat kerrokset) toimivat suodattimina äänelle. Jos seinässä on esim. kaksi kerrosta, voidaan toinen mitoittaa vaimentamaan matalat äänet ja toinen korkeat. Tällöin seinän lävitse pääsee tasaisesti vähemmän kaikkia ääniä.

Vaikka ääni kulkisi nopeammin jossain tiheämmässä aineessa, se voi myös vaimentua eri tavoin eri aineissa. Esim. valurauta vaimentaa ääntä tehokkaasti ja siksi sitä käytetään esim moottoreissa.

War doesn't determine who's right but who's left.

There is no such thing as an atheist in a foxhole.

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662
Liittynyt31.1.2008

Eli kuluukohan se ääniaallon energia kun se joutuu tunkeutumaan johonkin tiheämpään aineeseen joten sen takia sitten jos on monta kerrosta vaikka jotai kipsilevyjä ja niiden välissä ilmataskut, niin joka kerta kun se ääniaalto tunkeutuu uuteen kipsilevyyn, niin siltä kuluu energiaa johonkin? Vaikuluttaako? Vai aiheuttaako se äänenvaimentuminen sitten vaikkapa jos osa ääniaalloista ekaksi kimpoaakin niistä kipsilevyistä, niin sitten ne ääniaallot tuleekin eriaikaan joten se kuuluukin sitten vaimeampana...

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662
Liittynyt31.1.2008

Muuten kattokaapa tämä!
http://www.youtube.com/watch?v=4shodbQMcmM&feature=related
Onko tuo oikeata videokuvaa äänestä? Tuossa vedessä on joku maissitärkkelys kerros vissiin ja sitten siellä soitetaan jotain äänitaajuutta. Aika lopussa on ainakin aika siistin näkönen jutska.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

Jägermeister
Seuraa 
Viestejä1013
Liittynyt23.4.2008
kuningas

...
Esim. valurauta vaimentaa ääntä tehokkaasti ja siksi sitä käytetään esim moottoreissa.Toisaalta valurauta voi olla suosittu materiaali esim. moottoreissa siksi, että sitä on helppo valaa monimutkaisiin muotteihin ja silti se omaa riittävän mekaanisen lujuuden ja helpon työstettävyyden.

Luulen, että mahdollinen äänenvaimennusominaisuus ei ole ensisijainen valintakriteeri.

---

Eikös tuohon äänen heijastumiseen vaikuta myös kokonaisheijastuminen: Betoni on "ääniopillisesti" harvempaa (ääni kulkee paremmin, suurempi nopeus) kun ilma, jolloin tapahtuu kokonaisheijastuminen niiden rajapinnassa äänen tullessa ilmasta betoniin. Vähän sama kuin valo tulee vedestä ilmaan sopivan suuressa kulmassa. Joskus laskettiin tuon äänen kokonaisheijastumisen rajakulman betonin ja ilman rajapinnassa ja se on hävyttömän pieni, tyyliin 3 astetta tms...

äänen nopeus ilmassa: 340m/s
äänen nopeus betonissa: 4300m/s
taittumislaki:
sin(a1)/sin(a2) = v1/v2
Kokonaisheijastuksessa a2=90 astetta eli sin(a2)=1, ja rajakulma saadaan lausekkeesta
sin(a1) = 340/4300
a=4,5 astetta
Eli aikas hävyttömän pieni.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat