Seuraa 
Viestejä45973

sssssss

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (11)

Samaa asiaa on tullut pohdittua itsekin, ja sillä minusta on tainnut tulla melkoinen eutanasian kannattaja.
Vanhusten asiat ovat tässä maassa sellaisissa kantimissa, vaikka edistystä 80-luvun loppuajoista hiukan onkin, silloin nimittäin sairaaloissa dementoituneita vanhuksia vielä pakkoruokittiin.. lusikalla vain väännettiin suu auki väkisin ja valmiiksi "pureskeltu" mössö tungettiin suuhun.. varsin epämiellyttävä kokemus. Vanhukselta tuntui puuttuvan ihmisarvo kokonaan. Vanhuksia hoidettiin kuin liukuhihnalla.
Tänä päivänä meidän vanhuksillemme syötetään eniten psyykelääkkeitä koko euroopassa. Ja ei pidä unohtaa, että joka toinen päivä yli 65-vuotias päättää päivänsä omankäden kautta.
Mielestäni vyyhti on saanut alkunsa tästä meidän "huikeasta" urbanisoitumisestamme. Asumme ahtaasti ja tiukasti omissa lokeroissamme. Kenties vielä hyvinkin kaukana omista vanhemmistamme. Samalla ihminen tulee vieraantuneeksi kuolemasta, harva saa enää kuolla kotiinsa. Tarjolla on laitospaikka tai sitten se saattohoitokoti. Valitettan usein saattohoitokoti paikka tarkoittaa sitä, että asiakas saattaa kuolla matkalla ambulansiin, siirryttäessä osastolta hoitokotiin.
Kivunlievitys, jota muuten vastaavasti Suomessa taas tarjotaan vähemmän kuin missään muussa Euroopan maassa, on retuperällä sekin. Edes vaikeaa syöpää sairastaville ei riittävää kipulääkitystä ole tarjolla.
Mitä sitten itse odottaa omalta vanhenemiseltaan?
Kyllähän sitä toivoisi, että saisi vanheta arvokkaasti, omaan tahtiin.. Mielellään niin, ettei pissaisissa vaipoissa tarvitsisi kovin montaa tuntia maata.. Tällä menolla toive on varsin hypoteettinen..
Asenne muutosta.. sitä välittämistä.
Entä sitten tämä nesteytys?
Vanhuksella on nykyään oikeus kieltäytyä syömästä. Ilmeisesti nesteytys tällaisessa tapauksessa on vanhuksen oman valinnan vastainen ja pitkittää kuoleman tuloa. Tapaukset ovat tietenkin yksilökohtaisia.
Usein omaisilla on tarve pitkittää vanhemman lähtöä.. ei haluta päästää irti, vaikka vanhus itse haluaisikin jo mennä. Viikon tai kuukaudenkin pidempi elinaika, silloin kun sitä itse ei halua, saattaa vanhukselle olla kärsimys, vaikka se omaista lohduttaisikin.
Vanhusten tämän hetkinen suurin ongelma lienee yksinäisyys.
Työmaata on.
Itselleni muuten saattaisi maistua mummona gini.. vaikkapa Gordons:)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
s&s&s
nesteytyshoidon keskeyttäminen on yleinen tapa kiirehtiä vanhuksen kuolemaa - voisimme ironisesti puhua "saattohoidosta" tai - eutanasiasta?
Tämän perushoidon luulisi itsestäänselvästi kuuluvan potilaan oikeuksiin, mutta näin ei siis ole?? Missä mennään?

Kyse on "hiljaisesta surmaamisesta" eräässä toisessa ohjelmassa esiintyneen omaisen sanoja lainatakseni. Potilas on kustannusrasite ja jokainen vuodepäivä maksaa rahaa. Näissä tapauksissa ei mielestäni ole kyse eutanasiasta vaan potilaat todellakin surmataan näännyttämällä.

Puhutaan aktiivisesta ja passiivisesta eutanasiasta. Aktiivinen eutanasia on sama kuin armokuolema, eli silloin asiakas omasta toiveestaan murhataan lääkkeillä. Passiivinen eutanasia on kun asiakkaan elämää ylläpitävät hoidot lopetetaan, eli juuri nesteytys/ravinneliuoksen antaminen. Usein tähän siirrytään kun tilanne on jo mennyt toivottomaksi eikä asiakas ole tajuissaan taikka ei enään omatoimisesti syö/juo. Tästä keskustellaan AINA asiakkaan sekä hänen omaistensa kanssa. Asiakkaillaa saattaa olla kirjoitettu tai sanallinen hoitotahto josta käy ilmi haluaako asiakas elämää ylläpitäviä hoitoja Tms.

Palliatiivinen hoito, kivunmukainen hoito, saattohoito, terminaalihoito, oireenmukainen hoito ovat kaikki lähes täysin samoja asioita, eli ns. elämän loppuvaiheen hoitoja jossa pidetään huoli mahdollisimman kivuttomasta ja asiakkaan näkökulmasta "mieluisasta" kuolemisesta. Tämä on kuitenkin suomessa vielä hyvinkin lapsenkegissä ja vaatii runsasta kehittelyä. Olen itse työskennellyt/työskentelen ks. asiakaskunnan parissa.

Ko. ohjelmassa oli jälleen se virheellinen pointti, että vanhuushan ei ole mikään sairaus vaan luonnollinen olotia. Tiinä Pystysen äiti oli aivan hyvässä kunnossa, kun lääkäri kirjoitti hänet ulos sairaalasta, sairaala ei ole vanhainkoti, selvä se.

Lääkäri, joka oli ohjelmassa ja kommentoi tapahtunutta, ei huomannut, että hoitovirheen teki sairaanhoitaja, joka kävi vain sitomassa haavan vaikka se olisi täytynyt ommella. Aamulla tuli kotiavustaja ja huomasi, kuinka haava oli vuotanut yön aikana ja vasta (musitaakseni) illalla, pääsi ko. äiti sairaalaan.

Eilen tuli - suomi puhuu - ohjelma ja siellä puhuttiin siitä, kuinka vanhojen hoito on niin ja niin huonoissa kantimissa jne. Turhaa puhetta se on niin kauan, kunnes joku päättävä taho lakkaa höpöttämästä siitä, ettei ole muka rahaa - rahaa on aina ja on vain kyse siitä, mihin se kohdistetaan.

Henkilökuntaan kuuluvatkin ovat vain ihmisiä ja ellei ko. laitokset saa lisää työvoimaa, ei mikään muutu ... syntipukin etsintä vain jatkuu ...

Vanhuksia ei missään nimessä saisi viedä sairaaloihin jos he ovat kohtuuhyvässä kunnossa.
Saattohoito on sama kuin murha.
Ennemmin kannata syntymättömien lasten "tappamista" eli aborttia sillä sikiöt eivät ole vielä ihmisiä koska ne eivät ole tietoisia.
Muutenkin sikiöitä voisi puolestani käyttää vaikka minkälaisiin lääketieteellisiin tutkimuksiin.
Vaikka itse olen vasta 30:nen niin haluaisin kyllä elää vielä 100 vuotiaana perheeni luona enkä vanhainkodissa..

Minun ukin kohdalla kävi juurikin näin, että kun syömiskyky katosi niin eipä nesteytykseen siirrytty ollenkaan. Hänen lapsensa sitten ihmetteli asiaa hoitajille, että nälkäänkö täällä tapetaan vanhukset, jolloin nesteytys pyynnöstä laitettiin.
Kuollessaan hän painoi suunnilleen luidensa verran. Kiisti olevansa nälkäinen viime hetkillään. Kaipa se näläntunnekin oli jo kadonnut.

Hollannissa on eutanasia sallittua kuten tiedätte. Siksi vanhukset muuttavat joukoilla Saksan puolelle asumaan, koska pelkäävät joutuvansa laitoksiin tapettaviksi. Tyyny voi tulla yöllä suun eteen myös pyytämättä, eikä herätys ehkä aamulla tulekkaan. Kauheaa kohtelua.

Vaari
Seuraa 
Viestejä3335

Vastaanottaja ----------------------------KUTSU
Osoite
Postinumero -----------------------------3.4.2005

Verohalliinnon Elinkelpoisuusinstituutti
Ravintola Erjan Grilli
Martinlaakso
123400 VANTAA

Saamamme tiedon mukaan verokertymänne alitti viime vuonna
teistä yhteiskunnalle koituneet yhteenlasketut kustannukset, KELAN matkakorvauspäätökset, Sosiaali ja terveystoimen harkinnanvaraisista vaikeavammaisille tarkoitetuista tukitoimista varatujen määrärahojen epäselvyysäerän lisäosan, kotisairaanhoidon ravintoletkun enimmäispituuden ja henkilökohtaisen omaishoitajan avustajan rapiat päälle.

Elinkelpoisuusinstituutin päätöksellä kutsumme teidät Väestönhygienialaitoksen Hietaniemen krematorioon:

MAANANTAINA 4.4. 2005 klo 05.30

Jättäkää kaikki tarvitsemanne henkilöjohtaiset tavarat ja lääkkeet kotiinne. Verohallinto huolehtii muusta omaisuudestanne.

Tästä päätöksestä ei voi valittaa Varallisuuserojen Kehittämiskeskuksen ennakkopäätöksen
VI tuttaak0/KOK mukaisesti.

Kutsun noudattamattajättämispäätöksestä teitä hiillostetaan pienemmällä liekillä.

Verohallinnon Elinkelpoisuusinstituutti
Tarkastaja

"Etenen, sillä muistini lyhyempi kuin kehä, jota kierrän." (Markku Envall)

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat