Seuraa 
Viestejä45973

Yrittänyttä ei laiteta.. http://www.youtube.com/watch?v=9jQgAnPrwbM

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (28)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaasua käytetään tietenkin vain testauksessa. Kone tullaan asentamaan ns pönttöuunin sisuksiin. Eli sähköä samalla kun mökkiä lämmitetään.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

Laitahan generaattori tai vesipumppu koneeseen kiinni, niin päästään mittaamaan, tuleeko mitään toisesta päästä ulos.

Parhaimmat toiminevat 40-50% hyötysuhteella (esim Kockumsin sukellusvenemoottorit), mutta jo 25-30% olisi niin mielenkiintoinen, että voisi kannattaa viritellä sähkövoimalaitosta kotiin. Hukkalämmön kun voi käyttää veden tai kämpän lämmittämiseen.
Jos tuolle tasolle ei pääse, on vanha kunnon mäntämoottorihöyrykone hyvä vaihtoehto.

hdkivela
Yrittänyttä ei laiteta.. http://www.youtube.com/watch?v=9jQgAnPrwbM

40 prosentin hyötysuhde taisi olla teoreettinen maksimi. Käytännössä jo 20 - 25 on todella hyvä. Minua ei kuitenkaan kiinnosta hyötysuhde ollenkaan. Jos on oikein hyvä hyötysuhde niin lämpöenergiasta vain suurempi osuus muuttuu kemialliseksi energiaksi ja sitä kautta liikkeeksi. Se on sitten pois taas lämmitystötehosta. Tavoite on ainostaan tällä hetkellä saada ulos 1 kW sähköisenä tehona. Jos hyötysuhde olisi vaikka 10% niin lämmitykseen siirtyy 90%. Oletetaan että hyötysuhde olisi vaikka 50% niin silloin lämmitykseen siirtyisi enää toiset 50%. So what. Tämä konsepti jota toteutan hiukan eroaa normaaleista tavoitteista. Muut saa minun puolesta etsiä maksimaalista hyötysuhdetta ihan vapaasti. Yritän kehittää vain mahdollisimman yksinkertaista tapaa saada lämmityksen ohessa sähköä. Koska laite asennetaan uunin yhteyteen pitää sen olla niin hiljainen kuin mahdollista. Ei kukaan jaksa kuunnella pärisevää, vinkuvaa tai kolkuttavaa konetta kovin kauan!

hdkivela
40 prosentin hyötysuhde taisi olla teoreettinen maksimi. Käytännössä jo 20 - 25 on todella hyvä.Teoreettinen maksimi riippuu lämpötiloista. Teoriassa, aivan älyttömillä lämpötiloilla, saisi aika helpollakin nostettua hyötysuhteet vaikka lähelle sataa, mutta sitten lämpövoimakoneen kylmäpuolen pitäisi olla kylmempi kuin pohjoisnavan, ja kuumapuolella pitäisi lämpötilan olla samaa luokkaa auringon pinnan kanssa. Ja jos nyt jostain tuommoiset lämpötilaerot kehittäisikin, niin sitten pitäisi vielä keksiä kone joka semmoisia kestää...

Mutta jos pysytään ihan järkevissä lukemissa, niin stirling-koneen toiminta on lähin vastine ideaaliselle lämpövoimakoneelle, joten sen teoreettinen maksimi on lähinnä ideaalikoneen teoreettista maksimia. Muistaakseni stirlingeillä on onnistuttu rakentamaan aurinkogeneraattoreita joiden hyötysuhde taisi olla luokkaa 30% auringosta sähköksi, eli siinä on jo mukana keräinten ja generaattorin häviöt.

Jos on oikein hyvä hyötysuhde niin lämpöenergiasta vain suurempi osuus muuttuu kemialliseksi energiaksi ja sitä kautta liikkeeksi.Paitsi että ei muutu kemialliseksi energiaksi. Lämpövoimakone muuttaa lämpöenergiaa suoraan mekaaniseksi energiaksi.

Se on sitten pois taas lämmitystötehosta. Tavoite on ainostaan tällä hetkellä saada ulos 1 kW sähköisenä tehona. Jos hyötysuhde olisi vaikka 10% niin lämmitykseen siirtyy 90%. Oletetaan että hyötysuhde olisi vaikka 50% niin silloin lämmitykseen siirtyisi enää toiset 50%.Toki, mutta vain jos 100% lämpöenergiasta virtaa koneen lävitse. Hieman epäilen että valtaosa energiasta ohittaa koneen, joten vaikka koneesi hyötysuhde olisi 110%, niin huomattava osa lämmöstä menisi lämmitykseen.

Paremmalla hyötysuhteella saa saman tehon pienemmällä koneella, ehkäpä myös pienemmällä metelillä.

Grani
Seuraa 
Viestejä19

Miettikää tätä. Jos Stierlingmoottorissa olisi 33% hyötysuhde ja lämpöpumpussa yhdellä syötetyllä kilowatilla saa kolme niin silloin pitäisi Stierlingmoottorin teoriassa jaksaa pyörittää lämpöpumppua joka tuottaa sille lämpöä. Mikä tässä ajatuksessa mättää?

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

ajatuksessa mättää se ettei ilp ole niin tehokas kuin osan ajasta. myös lämpötilan eron pitäisi olla iso että tuo 33% hyötysuhde toteutuisi.

eli kiteytettynä ilp:llä ei saada aikaiseksi niin suurta lämpötilaeroa että stirlingillä voitaisiin ilp pyörittää ja saada niin kutsuttu ikiliikkuja aikaiseksi.

toisen polven pilkkuvirhe

Vierailija

MSI on kehitellyt emolevylle asennettavan Stirling-periaatteella toimivan prosessorituulettimen joka jäähdyttää emolevyä prosessorin hukkalämmöllä. Laite on paitsi vähän kuluttava ja kestävä, myös automaattisesti itseään säätävä. Mitä kuumempana prossu käy, sitä lujempaa tuuletin hyrrää.

http://www.tweaktown.com/news/9051/msi_ ... index.html

Videopätkä (kohdasta 0:26 eteenpäin):
http://www.youtube.com/watch?v=OqqeR4ZRx6w

Uudessa-seelanissa saman tyylisiä laitteita saa jo ostaa valmiina.

Model:
MkV AC Gas fired
Engine:
4 cylinder double-acting Stirling cycle
Outputs:
Electrical: Up to 1000W @ 230VAC, Thermal: heat output from 7.5-12kW
Fuel:
2nd family natural gas 2H, 2L, 2E
Power Connection:
Grid-connected 4 pole induction generator, IEC plug and socket connections
Dimensions:
480mm (19”) x 560mm (22”) x 840mm (33”) (w x d x h)
Dry Weight:
137 kg (280lb)
Connections:
Standard plumbing connections

http://www.whispergen.com/main/HOME/

hdkivela
40 prosentin hyötysuhde taisi olla teoreettinen maksimi. Käytännössä jo 20 - 25 on todella hyvä. Minua ei kuitenkaan kiinnosta hyötysuhde ollenkaan. Jos on oikein hyvä hyötysuhde niin lämpöenergiasta vain suurempi osuus muuttuu kemialliseksi energiaksi ja sitä kautta liikkeeksi. Se on sitten pois taas lämmitystötehosta. Tavoite on ainostaan tällä hetkellä saada ulos 1 kW sähköisenä tehona. Jos hyötysuhde olisi vaikka 10% niin lämmitykseen siirtyy 90%. Oletetaan että hyötysuhde olisi vaikka 50% niin silloin lämmitykseen siirtyisi enää toiset 50%. So what. Tämä konsepti jota toteutan hiukan eroaa normaaleista tavoitteista. Muut saa minun puolesta etsiä maksimaalista hyötysuhdetta ihan vapaasti. Yritän kehittää vain mahdollisimman yksinkertaista tapaa saada lämmityksen ohessa sähköä. Koska laite asennetaan uunin yhteyteen pitää sen olla niin hiljainen kuin mahdollista. Ei kukaan jaksa kuunnella pärisevää, vinkuvaa tai kolkuttavaa konetta kovin kauan!Tuossa on kyllä järkeä. Tuossa täytyy vain miettiä moottorin mahdollisimman alhaisia valmistuskustannuksia ja kestävyyttä, hyötysuhdetta ei tarvitse maksimoida. Sinänsä liian hyvä hyötysuhde ei nyt kyllä mikään ongelmakaan ole, koska energian muuttaminen lämmöksi on aina helppoa.

Jos asunto varustellaan vähän virtaa kuluttavalla valaistuksella (LEDit) ja vähävirtaisella viihde-elektroniikalla, sähkön kulutus on itse asiassa aika pieni, jos kaikki lämmitys hoidetaan jollain muulla tavalla. Suurin osa kotitalouksien energian kulutuksesta on lämmitystä: rakennuksen lämmitystä, käyttöveden lämmitystä, ruoan/juoman lämmitystä, vaatteiden pesuveden lämmitystä, tiskiveden lämmitystä, saunan lämmitystä, silitysraudan lämmitystä jne. Itse asiassa jääkaappiakin voidaan käyttää lämmityksellä, kuten kaasujääkaapissa. Jos siis on joka tapauksessa lämmiteltävä, niin siinä sivussa voisi tuottaa jopa KAIKEN tarvittavan sähkön, ehkä tuollainen 20% riittäisi hyötysuhteeksi, varsinkin jos käytössä on akkuja.

Voi tietysti kysyä mitä järkeä tuossa on, mutta varsinkin syrjäisellä omakotitalolla tai kesämökillä siinä olisi paljonkin järkeä. Edullinen Stirling-pumppu voisi olla integroitu lämmityskattilajärjestelmään, joka tuottaa rakennukseen lämpöä, lämmittää vedet ja siinä sivussa tekee sähköä. Kesällä on tietty vähemmäm lämmitystarvetta, mutta käyttövettä yleensä lämmitetään silloinkin. Joillakin on käytössä haketta tai puuta omasta metsästä, jolloin kustannuksetkin ovat kohtuulliset.

sinnipirtti
ajatuksessa mättää se ettei ilp ole niin tehokas kuin osan ajasta. myös lämpötilan eron pitäisi olla iso että tuo 33% hyötysuhde toteutuisi.

eli kiteytettynä ilp:llä ei saada aikaiseksi niin suurta lämpötilaeroa että stirlingillä voitaisiin ilp pyörittää ja saada niin kutsuttu ikiliikkuja aikaiseksi.
Eikä kyse ole pelkästään siitä etteivät koneet ole tarpeeksi hyviä, kahdella lämpövoimakoneella ei saada aikaiseksi ikiliikkujaa edes ideaalikoneilla, käytännön koneista puhumattakaan.

Teoriassa lienee mahdollista saada kahden ideaalikoneen pari pyörimään äärettömän pienellä lämpötilaerolla, mutta sittenkin kaikki teho menisi sen lämpöpumpun pyörittämiseen, ja sekin vain sillä oletuksella että tehoa ei karkaa mihinkään muuhun, kuten esim. kitkaan.

hdkivela
Muut saa minun puolesta etsiä maksimaalista hyötysuhdetta ihan vapaasti. Yritän kehittää vain mahdollisimman yksinkertaista tapaa saada lämmityksen ohessa sähköä.Itsekkin ole miettinyt sovellutuksia tuolla periaatteella. Kokonaishyötysuhde pysyy joka tapauksessa korkeana, vaikka sähköä ei paljoa tuotettaisi.

T-Bolt
Seuraa 
Viestejä3602
hdkivela
Kaasua käytetään tietenkin vain testauksessa. Kone tullaan asentamaan ns pönttöuunin sisuksiin. Eli sähköä samalla kun mökkiä lämmitetään.Sama idea kävi mielessä kaverin kanssa kun puhuttiin mökin sähköistämisestä. Me vain puhuttiin teoriaa....Hienoa että kokeilet hommaa käytännössä!

Too many protest singers, not enough protest songs...

Venäläisillä oli sodan aikaan rengasmainen peltier-elementti, joka asetettiin kamiinan putkeen. Ulkokehällä olevaan kuppiin lunta ja siitä saatiin virtaa radioon. Stirlingissä on paljon parempi hyötysuhde, joten miksei.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
Electric shadow
Venäläisillä oli sodan aikaan rengasmainen peltier-elementti, joka asetettiin kamiinan putkeen. Ulkokehällä olevaan kuppiin lunta ja siitä saatiin virtaa radioon. Stirlingissä on paljon parempi hyötysuhde, joten miksei.Kuinkahan paljon tuolla elementillä saisi sähköä akkuun takasta? Sähköntuoton hyötysuhde on kehno, mutta se ei haittaa, jos jäähdytyspuoli on lämmittämässä huonetta.

Unterseeboot
sinnipirtti
ajatuksessa mättää se ettei ilp ole niin tehokas kuin osan ajasta. myös lämpötilan eron pitäisi olla iso että tuo 33% hyötysuhde toteutuisi.

eli kiteytettynä ilp:llä ei saada aikaiseksi niin suurta lämpötilaeroa että stirlingillä voitaisiin ilp pyörittää ja saada niin kutsuttu ikiliikkuja aikaiseksi.
Eikä kyse ole pelkästään siitä etteivät koneet ole tarpeeksi hyviä, kahdella lämpövoimakoneella ei saada aikaiseksi ikiliikkujaa edes ideaalikoneilla, käytännön koneista puhumattakaan.Ei kai tuosta ikiliikkujaa synny ellei sitä eristä ympäristöstä? Eli siitä tulee ikiliikkuja vain(!) käytännössä, koska ilp ottaa koko ajan energiaa ilman lämmöstä.
Sopivasti mitoitettuna, miksipä ei toimisi?

- b

Denzil Dexter
Kuinkahan paljon tuolla elementillä saisi sähköä akkuun takasta? Sähköntuoton hyötysuhde on kehno, mutta se ei haittaa, jos jäähdytyspuoli on lämmittämässä huonetta.

Vaikea arvioida, se kun riippuu ihan lämpötilaerosta ja peltierin liitospoikkipinnasta. Sopivalla rakenteella ehkä pystyisi lataamaan akkua, mutta huonohan sen hyötysuhde todella on.

Vähintään kylmällä puolella pitäisi olla jäähdytysrivat.

Akun kanssa sarjaan pitäisi kytkeä diodi, ettei tulen hiivuttua ala syömään akkua.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat