Seuraa 
Viestejä45973

Istuessani muutama päivä sitten ulkohuussissa katselin vaimoni huussin hyllylle asettelemia simpukoita. Yhtäkkiä mieleeni tuli kysymys kääntyykö kotiloiden kierre sattumanvaraiseen suuntaan,vai tiettyyn suuntaan.
Vastaus oli jälkimmäinen huussinkoristeiden osalta,ja kun sisällä kaivoin esille kaikki kotilonkuoret mitä olen kerännyt matkoilla merenrannoilta,tai kotomaasta (puutarhakotilot),tai ostanut rihkamakaupoista,huomasin että todellakin: katsottuna kartion kärjen puolelta,jossa näkyy kotilon kierteen alku,kaikkien kierre kääntyi oikealle.
On tietysti helppo ymmärtää miksi kasvit kasvavat latva ylöspäin ja juuret alaspäin. Kotiloasian suhteen olisin kuitenkin asiaa tutkimatta arvannut että kierre lähtee sattumanvaraisesti jompaankumpaan suuntaan,koska sillä suunnalla,mihin se lähtee,ei nähdäkseni ole mitään merkitystä.
Miksi sitten suunta on sama? Perimä,geenit? Olisiko asiaan vaikuttamassa jopa maapallon pyörimissuunta? Kierre on varmaan löytänyt suuntansa jo aikojen alkuhämäristä asti...
Ja mahtaakohan olla kotiloita joissa kierre on toisensuuntainen?
t: Ahmaharju

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (10)

kaiketikenties
Seuraa 
Viestejä629

Mielenkiintoinen kysymys.

Kotiloiden kierre noudattaa Fibonaccin numerosrajaa miká jo sinálláán on kovin kiehtova asia mutta miksi se kierre láhtee oikealle.. onko támá tietty normi luonnossa

Miksi kellot kiertáá myótápáiváán ja miksi se toinen suunta on vastapáivá...

Miksi oikea on se oikea ja vasen vain vasen, englanniksi left, játetty ja espanjaksi ruma, vaikea ja pitká izquierda

Puedes imaginar un mundo sin música............

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Lainaus:
"Miksi kellot kiertáá myótápáiváán ja miksi se toinen suunta on vastapáivá..."

Eivät kaikki kellot kierrä "myötäpäivään". Ehkä mielenkiinnosta tai muuten vaan jotkut kellotehtailijat tekevät kelloja, joissa osoittimet kiertävät "vastapäivään". Itse asiassa Sydneyssä ja Kaapstadissa Aurinko kiertää Maata "vastapäivään". Taitaa olla ihan sopimuskysymys.

Lainaus:
"Miksi oikea on se oikea ja vasen vain vasen, englanniksi left, játetty ja espanjaksi ruma, vaikea ja pitká izquierda"

Oikeastaan mielenkiintoista olisi tietää, miksi eestiläisille oikea on parempi.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

kaiketikenties
Seuraa 
Viestejä629
o_turunen
Itse asiassa Sydneyssä ja Kaapstadissa Aurinko kiertää Maata "vastapäivään". Taitaa olla ihan sopimuskysymys.
That´s one point
My dear Watson

Puedes imaginar un mundo sin música............

ahmaharju

Miksi sitten suunta on sama? Perimä,geenit? Olisiko asiaan vaikuttamassa jopa maapallon pyörimissuunta? Kierre on varmaan löytänyt suuntansa jo aikojen alkuhämäristä asti...
Ja mahtaakohan olla kotiloita joissa kierre on toisensuuntainen?
t: AhmaharjuKierre on melkein aina kertomaasi suuntaan, poikkeuksiakin löytyy. Syy on tietysti geeneissä ja siinä etteivät ne ole muuttuneet kovin paljon koska monet kotilolajit ovat kaksineuvoisia. Lajeja on silti n. 50 tuhatta, kierre on syntynyt varmaankin ensimmäisissä lajeissa koska useimmilla lajeilla on kierteet.

En tässä ihan muista,mutta olikohan se niin että kierteisgalaksit kiertyvät,toisin kuin kotilot,aivan sattumanvaraiseen suuntaan,(vai olisiko sitten jokin jumalallinen laki vääntämässä niitäkin tiettyyn suuntaan?).
Sitä voisikin kysäistä noilta avaruusmiehiltä tuolta toiselta osastolta,ja sitä myös kuinka paljon niitä on prosentuaalisesti oikea- ja vasenkierteisinä.
__________________________
"Kaikki on luonnollista."

Stephen Jay Gouldin essee aiheesta on muistaakseni siinä suomennetussa kokoelmassa "Hirmulisko heinäsuovassa". Kotiloissa on pieni prosenttimäärä, joka kiertyy eri suuntaan hiukan niin kuin ihmisissä on vasenkätisiä.

Ainakin biokemian tasolla on eliömaailmassa sellainen ominaisuus, että moniatomisista molekyyleistä esiintyy usein vain toista muotoa kahdesta vaihtoehtoisesta muodosta, jotka ovat toistensa peilikuvia. Jos ainetta valmistetaan synteettisesti labrassa, syntyy suunnilleen yhtä paljon molempia, mutta eliöissä kaikenmoiset entsyymit ja muut vaikuttavat jotenkin molekyylin rakenteluun.

Tiedähäntä sitten, vaikuttaisiko molekyylitasolla esiintyvä taipumus makroskooppisen tason rakenteeseen.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

mahtaako samasta syystä myös kukkapurkki kasvien juuret kiertää samaan suuntaan poikkeuksetta? tämän olen huomannut kun kukkiin vaimon kanssa vaihdetaan multia on juuret poikkeuksetta pyörineet samaan suuntaan.

myös muutaman puun olen nähnyt ja ne on istutettu väärin rikkomatta juuripaakkua jolloin juuret ovat alkaneet kuristamaan ja kiertämään myötäpäivään puuta niin että sen runko on myös kierteellä myötäpäivään. lopulta puu kuristuu hengiltä omatoimisesti kirjaimellisesti.

toisen polven pilkkuvirhe

ahmaharju
En tässä ihan muista,mutta olikohan se niin että kierteisgalaksit kiertyvät,toisin kuin kotilot,aivan sattumanvaraiseen suuntaanNehän kiertyvät aina samaan suuntaan. Pitää vain katsoa oikealta puolelta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat