Seuraa 
Viestejä30784
Liittynyt16.3.2005

Kannattaako edes kokeilla BLDC-moottorin ohjaamista samalla tavalla kuin oikosulkumoottoria ohjataan? Eli jännite verrannolliseksi taajuuteen ja luottaa siihen että kone seuraa kun kenttä kiertää. En viitsisi turhaan alkaa pelaamaan minkään kulma-antureiden kanssa, ja back-emf-viritykset eivät toimi pienillä kierroksilla.

Tarvitsen hyvän toimivuuden paikallaan ja pienillä kierroksilla. Kuorma on suhteellisen hyvätapainen ja kulmakiihtyvyydet rajoitetaan pieniksi. Äärimmäistä suorituskykyä ei ole tarpeen repiä koneesta.

Kommentit (3)

En ymmärrä tarkkaan, mitä tässä tarkoitetaan BLDC moottorilla? Googlen mielestä sillä tarkoitetaan harjatonta dc-moottoria..

Kuitenkin, roottori kyllä kiertää magneettikenttää kiltisti, kunhan vain vääntö pidetään aina tietyn rajan alapuolella. Eli, ei ylikuormiteta moottoria, ja pidetään kiihdytys ja hidastusajat maltillisina, niin pitäisi toimia. Monissa askelmoottorisovelluksissakin luotetaan siihen, että roottori seuraa kenttää, eikä takaisinkytkentää käytetä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30784
Liittynyt16.3.2005
NdFeB
En ymmärrä tarkkaan, mitä tässä tarkoitetaan BLDC moottorilla? Googlen mielestä sillä tarkoitetaan harjatonta dc-moottoria..No sitä juuri. Tarkemmin sanottuna pientä ja halpaa RC-lelun moottoria. Nimestään huolimatta tuollainen moottori on rakenteeltaan kestomagnetoitu kolmivaiheinen tahtimoottori (joka siis toimii kolmivaiheisella vaihtovirralla).

Kuitenkin, roottori kyllä kiertää magneettikenttää kiltisti, kunhan vain vääntö pidetään aina tietyn rajan alapuolella. Eli, ei ylikuormiteta moottoria, ja pidetään kiihdytys ja hidastusajat maltillisina, niin pitäisi toimia. Monissa askelmoottorisovelluksissakin luotetaan siihen, että roottori seuraa kenttää, eikä takaisinkytkentää käytetä.Noin minäkin sen järkeilin, että ei tahtimoottorin roottori muutakaan voi kuin seurata kenttää (annetuilla ehdoilla toki). Mikrokontrollerivalmistajien application notet kuitenkin stressaavat kohtuuttomuuksiin asti sen takaisinkytkennän kanssa.

ovolo
Seuraa 
Viestejä6224
Liittynyt7.7.2007

Noita samanlaisia tahtimoottoreita (kestomagneettiroottori) käytetään ilmalämpökoneiden kompuroissa, eli niitä ohjataan 3-vaiheisella kanttiaallolla. Jännitesäätö taitaa tapahtua siten, että kanttiaallon pulssin leveyttä säädetään. Muistaakseni myös siten, että ohjauspulssi on muutaman jakson bursti, jonka burstin pulssien pulssinleveyttä eli on-off-aikaa säädetään ja ilmeisesti käämeissä käytetään back-emf-diodeja, jolloin myös pulssin off-aikana käämi saa virtaa...

Tuohon moottorin ohjaukseen löytyy valmiita mikropiirejä.

Kalleimmat sovellukset sisältävät 3-vaiheisen siniaaltogeneraattorin

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat