Seuraa 
Viestejä45973

Ihmettelin tässä joku aika sitten kun langaton (radiotaajuus) hiiri lakkasi toimimasta tietyissä kohdissa lähellä lähetintäkin, eikä patterikaan ollut lopussa. Ajattelin että jos joku sähkölaite häiritsisi ja aiheuttaisi tällaisen "pimeän" kohdan. Häiriö korjaantui lopulta kun siirsin uuden ulkoisen kovon eri paikkaan. Voisiko joku selittää miten kovo voi aiheuttaa tällaisen?

Kovossa on metallinen suojus/pidike ja sammutettunakin kun sitä koskettelee ja liikuttaa kättä hieman sen pintaa pitkin, niin tuntee sähkön "värinää". Muissakin metallisissa laitteissa tällaista tuntuu hieman mutta ei näin voimakkaasti. Järeän vahvarinkin pinnalla tuntuu vain n. 10% kovon "värinästä".
Onkohan suojaukset huonosti tehty vai onko suurissa kovoissa vain sellainen rakenne, että aiheuttaa moista? ..mittasin varmuuden vuoksi valokynällä ja yleismittarilla ettei varsinaista sähkövirtaa johdu metalliosiin.

..ärsyttää kun joutuu pitämään puolen metrin johdolla varustettua levyä epäkauniissa asennossa muihin laitteisiin nähden vain jotta hiiri toimisi, vaikken mitään feng shuita koitakaan tavoitella

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (7)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ratz

Kovossa on metallinen suojus/pidike ja sammutettunakin kun sitä koskettelee ja liikuttaa kättä hieman sen pintaa pitkin, niin tuntee sähkön "värinää". Muissakin metallisissa laitteissa tällaista tuntuu hieman mutta ei näin voimakkaasti. Järeän vahvarinkin pinnalla tuntuu vain n. 10% kovon "värinästä".

Jaa värisevää sähköä? Minkä väristä se oli?

Vakavasti, se värinä lienee ollut mekaanista värinää, joka syntyy useamman tuhannen rpm:n nopeudella pyörivästä kiintolevystä.

Kyllä kovalevy näköjään voi aiheuttaa korkeataajuisia häiriöitä jopa 2 GHz:iin saakka, joten hiiresi käyttämä taajuus voi osua tuolle välillä. Ihmisen tuntoaisti ei kyllä noin korkeita taajuuksia erota, vaan kotelon värinä on vain noin hertsi- tai kilohertsiluokkaa, eikä luulisi häiritsevänsä hiirtäsi, joka toimii useamman sadan kilohertsin taajuuksilla (Bluetooth-hiiri 2,4 GHz).

http://www.sciencedirect.com/science?_o ... c7d65a14f8

High-frequency properties of stray fields emanating from hard disk writer poles up to 2 GHz

M.R. Koblischka, a, , J.D. Weia and U. Hartmanna

aInstitute of Experimental Physics, Saarland University, P.O. Box 151150, D-66041 Saarbrücken, Germany

Available online 11 June 2009.
Abstract

Using high-frequency magnetic force microscopy (HF-MFM), we investigate the stray fields emanating from hard disk writer poles. An amplitude-modulated high-frequency current is sent to the writer coil, and the resulting stray fields are imaged by HF-MFM, employing carrier frequencies up to 2 GHz. This advance is possible due to ferrite-coated MFM cantilevers. We observe that, as a function of frequency, the emanating field is forming two peaks around the gap area, and the maximum field is shifting from the centre position in the gap towards one side of the writer pole.

Keywords: HF-MFM; Stray field; Hard disk writer pole; High-frequency behaviour

Vierailija
ratz
No en nyt noin tyhmä sentään ole
Kyllä sen ihan sammutettunakin huomaa!Se sähköinen värinä tulee siitä, kun sinun tietokone ei ole maadoitetussa pistorasiassa. Nimittäin tietokoneen virtalähteen verkkoliitännässä on häiriönpoistokondensaattorit molemmista sähköverkon johdoista tietokoneen runkoon.

Eli periaatteessa suurohmisella jännitemittarilla mitattaessa tietokoneen rungon ja maadoituksen välistä jännitettä, mittari näyttää 115V. Tämä ei kuitenkaan ole vaarallista, koska kondensaattorien arvot ovat pienet ja virta rajoittuu alle 2mA. Eli tuo jännitten sisäinen vastus tai paremminkin reaktanssi on suuri, eli tuo rungossa oleva jännite tippuu pienelläkin kuormituksella. Mutta sen kyllä tuntee sormenpäillä.

Tuo ei kylläkään ole syy sinun yhteyden pätkimiseen, vaan kovalevystä saattaa tulla radiotaajuisia häiriöitä.

Oma hiiri oli se radiotaajuudella toimiva, ja netistä pikaisen haun perusteella toimisi hieman päälle 27MHz taajuudella. ..kyllä sieltä sitten varmaan jostain vähän matalempiakin häiriöitä tulee.
On muuten aikamoinen sähkölaitekasa tuossa koneen ympärillä. Siinä on telkkari lisälaitteineen, vahvistin, tulostin ja kaiuttimet ym samassa nipussa melkein. Pitäisi varmaan vähän saada erilleen noita, olen nimittäin huomannut että telkkarin sähkövahvisteinen antenni ei oikein toimi jos se on noiden lähellä. Pitää viedä toiseen päähän huonetta ettei ota häiriötä.
..pointtina oli siis se, että tuskin (en ole kokeillut) kovo yksistään aiheuttaa näin pahaa jammailua vaan siinä voi olla muiden laitteiden häiriöt jo mukana, kovo sitten vaan "täytti ämpärin" ja sai sen vuotamaan yli..

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat