Seuraa 
Viestejä45973

Joulua kohden tallustellaan, joten tekisi mieleni kysellä moniko joulua viettää saatikka sen tapakulttuuria elämään sisällyttää.

Mielestäni Joulu on menettänyt sen alkuperäisen merkityksensä ja muuttunut vaan kulutuksen kerskajuhlaksi. Oikeaa joulumieltä ei löydy, vaan joulusta on tullut suorituspaineiden lytistämää stressaavaa velvollisuutta.

Esimerkiksi tuskaillaan joulun alla tuttavalista nenän alla että kelle sitä tänä vuonna lähetellään kortteja. 'Sille pitää lähettää koska se lähettää aina meille, ja jos tuolle lähettää niin tuo toinen loukkaantuu jos ei sille lähetetä. Ja tuolle taas en mielelläni lähettäisi kun en siitä tykkää, mutta täytyy.'
Ja niin edelleen. Ruuat täytyy tehdä, kämppä koristella ja piha valaista, niin ja niitä lahjoja ostaa. Lapset vaatii kuuta taivaalta koska kaveritkin sen kuun tulevat kuulemma saamaan. Nuorella aikuisella taas on lahjojen kanssa samat hammastenkiristelyt täytymisestä kuin joulukorttienkin suhteen esitin.

Aikuistumiseni jälkeen meillä on joulun vietosta karsittu. Siis siitä materiapuolesta, ei niinkään vanhoista perinteistä ja perheen kokoontumisesta. Kaikilla kun kerta kaikkea on, niin sovittiin ettei lahjoja osteta kuin suvun pienimmille. Henkilökohtaisesti olen omassa taloudessanikin kortti- ja lahjarumbasta sanoutunut irti. Muoviset krääsäjoulukoristeet vaan äklöttävät, enintään kynttiöillä luon tunnelmaa. Ja jollain tuoksulla, ja musiikilla. Vanhempien luona tosin perinteinen kuusi koristellaan, ja jouluateria syödään, ja sen jälkeen saunotaan. Ja joulun aikana myös sukulaiset tavataan.

Ja näin vietettynä joulusta jää parempi ja jouluisampi mieli ainakin minulle.

Mitenkä on asiat teillä?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19793

Joulu.
Ensimmäisen adventin jälkeen koristeita lasten kanssa laitellaan sinne sun tänne. On ihana nähdä lasten riemu heidän löytäessään yhä uudelleen vanhat joulutekeleensä ja kertaavan mielissän edellisiä jouluja. Tämä kuuluu tuonne ja tämä tänne...

Kohta alkaa ensimmäiset jouluevästeiden teot - joulunamuset.
Joulukorttien värkkäyskin pitäisi aloitella tänä iltana. Voi sitä intoa, kun teinikin värkkäilee omanlaisiaan kortteja - tämä on sille ja tämä hälle - kullekin juuri Häntä varten tehty kortti - suurella sydämellä.

Joka jouluksi on kuuseen saatava tehdä jotain uutta - tänä vuonna taitaa olla vuorossa koristenauhat. Pieniä paperisuikaleita liimataan ymmyrkäisiksi ja ketjutetaan samalla edelliseen.

Piparit leivotaan omalla salaisella reseptillä ja kuivakakkuja paistellaan pakkaseen pikkuhiljaa.

Kun tätä tohinaa on pikkuhiljaa jatkunut, niin mieli virittyy joulun saapumiseen ja kohokohta taitaa olla kuusen hakeminen papan kanssa. Kuusta sitten ihaillaan ja hämmästellään ja malttamattomasti odotellaan aattoaamua, jolloin päästään koristeita laittamaan. Se on lasten mielestä joulun Tärkein homma...

Tuossa noin aluksi kiireetöntä Joulua

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Ihanaa että joissain perheissä joulu on vielä löytämisen ja tekemisen juhlaa. Lasten kanssa se usein sitä onkin.

Toisaalta voi joulun toinenkin puoli joissain perheissä näyttäytyä. Vanhempien energia menee töissä, ja jostain sitä pitäisi jouluunkin löytyä. Joissain perheissä taas jommankumman vanhemman juominen voi tuottaa suurta surua ja antaa huonon kaiun koko juhlalle. Joissakin taas se joulun suorittaminen on noussut pääasiaan. Jotain on mielestäni nyky-joulussa vialla kun baarit ovat täynnä nuorisoa joulut läpeensä.

Itsellä kaunein joulu oli seitsemisen vuotta sitten läheisimpien ystävien kanssa vietetty, ja kuukautta ennen joulua. Asuin silloin isossa vanhassa maatalossa, ja päätimme viettää joulun kaikkine perinteineen. Haettiin kuusi metsästä tonttulakit päässä, lämmitettiin joulusauna ja valmistettiin kaikki perinteiset ruuat. Koristeltiin kuusi ja tanssittiin ja laulettiin sen ympärillä. Joulupukkikin tuli ja kaikkia polvella keikutti. Ja niitä lahjoja antoi. Sitten navat paukkuen ruuan jälkeen ähkittiin onnellisina. Ja sitten saunottiin. Ja alkoholia ei tuona iltana nautittu lainkaan.
Ja tämä tapahtui marraskuun 24pv Lahdessa, tiemme kuusen kanssa johti jopa läpi keskustan ja ihmisten ilmeet saivat meitä vain hykertelemään lisää. Lämmöllä sitä muistelen.

Perheeni joulu taas painui sen kiireen ja suorittamisen ikeeseen. Helpotusta kaikki koimme kun me lapset olimme kasvaneet, ja sovimme ne uudet joulun pelisäännöt.

Joulusta nautin itse, tunnelmoin joskus niin että kyynelehdin, varsinkin musiikki saa sitä aikaan. Tuntuu olo niin lämpimältä ja hyvältä. Kaikki on niin kaunista.

Joulun suorittamisen kannalta tuota äänestystä määrittelin, sivuvaihtoehtona tuon kaikentyrmäävän 'vihaan joulua' -vaihtoehdon laitoin, mutta unohdin, että joillekin joulu kaikkine ilmiöin een saattaa olla myös onnen aikaa. Pahoittelen erehdystäni ja lisään sille vastakkaisenkin vaihtoehdon.

Ps: Täällä australiassa ei oikein Joululta tunnu. Lahjoja jo mainostetaan; mm. musiikkia, hifiä ja urheiluvaatteita ja välineitä. Ja kaikenlaisia kesävempeleitä lapsille. Naapurilla on muovinen sisältä valaistu pukki pihalla, marketin vieressä taas jollain tekolumimattoja katolla. Ei tunnu kotoisalta.

EDIT: En löydäkään enää mistä äänestystä muokata. Tykkääminen sitten voikin sisältyä noihin muihin vaihtoehtoihin paitsi siihen viha-vaihtoehtoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

En vietä kristillistä joulua ollenkaan.

Me vain syömme porukalla ja saunomme.
Syömisperinnehän ei ole kristillinen vaan helleeninen(oliko oikea sana?) siis roomalaisten suuresta Saturnalian juhlasta...

...näin minulle on ainakin opetettu.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat