Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

So... ainakin tiedemiehet kehittelevät kaikenlaisia vempaimia ja "näyttävät futuuria", mutta onko teleportin kehittäminen ja rakentaminen sekä toimiminen mahdollista? Haluan tietää

Sivut

Kommentit (16)

Australialainen tutkimusryhmä onnistui siirtämään lasersäteen paikasta toiseen Kanarian saarella. Tämä mullistava tieteen läpimurto voi olla yksi tulevaisuuden teleportaation kulmakivistä. Nimittäin aikaisemmin on vain pystytty teleporttaamaan hiukkanen paikasta toiseen, kun taas lasersäde sisältää miljardeja hiukkasia.'

Tämä oli wikipediasta lainattua siis.
Itsehän aikanaan ymmärsin asian niin, että materia siirtyy..sitten joskus perehdyin asiaan ja katsoin dokumentin, jonka jälkeen ymmärsin miksi tämä asia on mahdollista. Materian sisältämä informaatio siirtyy, ei itse materia. Toisin sanoen sama hökötys muodostuu toisessa päässä sen ympäristön materiasta. Vai enkö edelleenkään ole ymmärtänyt asiaa

petsku
Seuraa 
Viestejä1473
Liittynyt6.6.2009

Tässä herää vain se iänikuinen kysymys, että kuoleeko teleportatessa? Itse ainakin koen "itseni" tietoisuuteni jatkumoksi. Purettaessa molekyylirakenne aivojen kemiallinen ja sähköinen tila lakkaa väliaikaisesti olemasta. Kun palaset taas kootaan, todennäköisesti muodostuu "minusta" erillinen tietoisuus, jolla on minun muistoni. Toisaalta ehkä useat edelliset "minät" ovat jo lakanneet olemasta tajuttomuuden hetkillä. Tämänhetkinen "minä" olen vain viimeisin.
En astuisi tähtiporttiin.

Teleportaation läpimurto: atomin tila siirrettiin metrin päähän toiseen atomiin
Kvanttiteleportaation tutkimus on saanut merkittävän läpimurron. Christopher Monroen tutkimusryhmä Marylandin yliopistosta onnistui siirtämään eristetyn ytterbium-ionin kvanttitilan toiseen samanlaiseen ioniin, vaikka ionit olivat toisistaan metrin päässä. Siirto pystyttiin toistamaan 90 prosentissa yrityksistä.

Tilan siirtämiseen ei käytetty mitään väliainetta tai -energiaa, vaan ionit oli päinvastoin eristetty toisistaan mahdollisimman täydellisesti. Kumpikin oli omassa tyhjiökammiossaan, jota ympäröi häkin tavoin sähkökenttä.

Monroen ryhmä ei kuitenkaan siirtänyt ilman väliainetta mitään fyysistä ominaisuutta, kuten hiukkasia tai energiaa.

Kvanttiteleportaation takana on niin sanottu lomittuminen (engl. quantum entanglement), joka tarkoittaa, että kahden hiukkasen kvanttitilat seuraavat toisiaan ilman viivettä, vaikka niiden välillä olisi pitkäkin matka. Vaikka lomittuneiden hiukkasten välinen tieto liikkuukin kvanttifyysikoiden käsityksen mukaan viiteettä, ei tämän tiedon mittaaminen onnistu äärettömän nopeasti.

Lomittumisilmiö on aiemmin havaittu ja pystytty luotettavasti toistamaan fotoneilla eli valohiukkasilla sekä fotonien ja atomien välillä. Se on myös havaittu toistensa kanssa lähekkäin olevilla atomeilla, joiden välillä tietoa välittää kolmas atomi. Kahden eristetyn atomin välinen siirto on kuitenkin Marylandin yliopiston lehdistötiedotteen mukaan täysin uutta.

Menetelmästä, jolla tutkijat saivat ytterbium-ioninsa lomittuneeseen tilaan, kertoo lehdistötiedote http://www.eurekalert.org/pub_releases/ ... 011509.php Se kuvailee yleiskielellä myös kvantti-informaation mittausprosessia. Monroen ryhmän tutkimukset on julkaistu Science-lehdessä.

Kvanttiteleportaation mahdollisena sovelluksena pidetään niin sanottua kvanttitietokonetta, jollaisella mahdollisesti voisi laskea huomattavasti nopeammin kuin nykyisillä sähköisillä tietokoneilla. Toinen kvanttitietokoneen kiinnostava ominaisuus on se, että sen bitit voivat joissakin tapauksissa olla epämääräisessä tilassa, yhtä aikaa 0 ja 1.

Alkeellisia, kvanttitietokoneen määritelmän täyttäviä laitteita on jo rakennettu.
http://www.tekniikkatalous.fi/tk/article208758.ece

Kallooni ei oikein mahdu se ajatus että kaikki ne uskomattoman monet miljardit atomit pannaan erilleen toisistaan ja kotaan takaisin. Vaikka sinut saataisiinkin jokaista atomia myöten koottua takaisin niin oletko enää hengissä kun siellä toisessa kammiossa sinut otetaan vastaan? Vieläpä että jokaista sylkipisaraa myöten pitäisi saada koko atomikartta tehtyä

Metsäläinen
Kallooni ei oikein mahdu se ajatus että kaikki ne uskomattoman monet miljardit atomit pannaan erilleen toisistaan ja kotaan takaisin. Vaikka sinut saataisiinkin jokaista atomia myöten koottua takaisin niin oletko enää hengissä kun siellä toisessa kammiossa sinut otetaan vastaan? Vieläpä että jokaista sylkipisaraa myöten pitäisi saada koko atomikartta tehtyäTeleportaatiossa siirretään kvanttitiloja, ei hiukkasia paitsi elokuvissa.

petsku
Seuraa 
Viestejä1473
Liittynyt6.6.2009
sinnipirtti
Mielenkiintoisempaa olisi tietää että säilyykö edes muistot tai muistissa mitään. Aivot on kuitenkin aika arka paikka.

Jos kaikki palautetaan täsmälleen samaan tilaan, niin mikäettei. Jos maailma on täysin deterministinen, niin ei pitäisi olla eroa, mitä aivoissa seuraavaksi tapahtuu (tai muistetaan tapahtuneen). Tämä tietysti riippuu siitä, onko epätarkkuusperiaatteen verhon takana jokin meille tavoittamaton deterministinen mekanismi.
fenomenologi
Metsäläinen
Kallooni ei oikein mahdu se ajatus että kaikki ne uskomattoman monet miljardit atomit pannaan erilleen toisistaan ja kotaan takaisin. Vaikka sinut saataisiinkin jokaista atomia myöten koottua takaisin niin oletko enää hengissä kun siellä toisessa kammiossa sinut otetaan vastaan? Vieläpä että jokaista sylkipisaraa myöten pitäisi saada koko atomikartta tehtyäTeleportaatiossa siirretään kvanttitiloja, ei hiukkasia paitsi elokuvissa.

Mutta jos ihmisten kaukosiirtoon tähdätään, niin joskus on ne hiukkasetkin siirrettävä. Jollei sitten kopioida saapumispuolen "raakahiukkasiin" matkaajan alkuperäisten hiukkasten kvanttitiloja.

Olen melko varma, että olen joskus nähnyt animaation, jossa käsiteltiin piirretyn avulla teleporttien eettistä puolta. Nyt sitä ei tietenkään löydy mistään, ikään kuin sitä ei olisi koskaan ollutkaan. Löytyy kyllä miljoona videota jostain peleistä ja taikatempuista, sekä suuhunsa pissaava apina joka toiselta videosivustolta, mutta vähänkin älyllinen materiaali häviää tietysti jopa Internetistä.

No, kuitenkin.

Videossa kiertävä teleport-operaattori oli tullut esittelemään laitettaan. Se toimi täsmälleen, kuten odotettiinkin: ihminen meni A-koppiin, valo välähti A- ja B-kopissa, valo välähti uudestaan A-kopissa ja sama ihminen tuli ulos viiden metrin päässä B-kopista.

Vieressä seisova mies katsoi, kun ihmiset halusivat kokea teleportaation ihmeen. Kun muutama ihminen oli teleportattu, mies meni juttelemaan operaattorille.

- Ensimmäinen välähdys syntyy varmasti siitä, kun ihminen skannataan A-kopissa ja tuotetaan B-koppiin. Mikä tuo jälkivälähdys on A-kopissa?

- Noh, katsos: ensin ihminen skannataan A-kopissa. Sen jälkeen tieto lähetetään B-koppiin, joka sitten manipuloi hiukkasista identtisen fyysisen kopion. Siinä vaiheessa A-kopissa on kuitenkin vielä alkuperäinen ihminen ja siitä pitää tietenkin päästä eroon. A-koppi hajottaa alkuperäiskappaleen siis hiukkasiksi.

Mies mietti hetken.

- Voiko alkuperäiskappaleen hajottamista viivästää?

- Tietysti, se toiminto on täysin erillään teleportaatiosta.

- Voisitko teleportata minut niin, että et heti siirron jälkeen käynnistäisikään hajottamista?

Operaattori mietti hetken, mutta lopulta suostui.

Valo välähti kummassakin kopissa, mutta tällä kertaa toista välähdystä ei tullutkaan A-kopissa. Mies hyppäsi ulos B-kopista ja meni takaisin operaattorin luokse jatkamaan keskustelua.

- Jos sinulla olisi ase, tappaisitko minut?

- En tietenkään! Miksi minä niin tekisin?

A-kopista hyppäsi ulos alkuperäinen mies.

- Tappaisitko sitten minut?

- Hei, et sinä saa tulla enää ulos!

Operaattorilla oli lopputuloksena kaksi identtistä henkilöä, joilla kummallakin oli oma elämä ja oikeus siihen. Kumpikaan ei tietenkään halunnut kuolla. Mitä pidemmälle keskustelu jatkui, sitä enemmän he olivat erillisiä henkilöitä omine kokemuksineen ja muistijälkineen.

En nyt muista, miten se video päättyi. Mikäli se olisi minusta kiinni, miehet olisivat tyrkänneet operaattorin A-koppiin ja painaneet tyhjennysnappia.

Jos joku tietää tai löytää ko. videon, pistäkää ihmeessä linkki.

Saw
Seuraa 
Viestejä6251
Liittynyt20.6.2009

Kätevää olisi tuottaa itsestään pari sataa kopiota ja laittaa nämä toteuttamaan asioita eri ratkaisuin. Lopulta sitten tehtäis kopioinnin kumous, jolloin ratkaisuiden vaihtoehdot tulis yhden henkilön tietouteen.

Vaikeaa mutta siistiä.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Siis eihän materiaalin pirstominen kappaleiksi ja jälleenkokoaminen vaadi kuin runsaasti laskentatehoa, ja lähitulevaisuudessa tavalliset kotitietokoneet laskevat välipalaksi ihmisen DNA:ta ja purkavat ja kasaavat atomirakenteita.

Tietoisuutta sen sijaan EI voi siirtää tällä tavoin. Teleportattava olento tai ihminen kuolee. Ainoa keino säilyttää olento elossa on siirtää se kokonaisena yhdellä laakilla paikasta toiseen. Matriksologisesti ihmisen tietoisuus olisi mahdollista siirtää dematerialisoimisvaiheessa virtuaalitodellisuuteen ja syöttää se takaisin enmaterialisoituneeseen kehoon. Todennäköisesti tämä kuitenkin aiheuttaisi jonkinlaisia hienovirheitä kuten paikallisia muisti-blackoutteja ja mahdollisia hermoratojen kytkösongelmia ja vastaavaa.

Paljon uskottavampaa on avata portaali kahden pisteen välille. Suomeksi siis madonreikä.

Bushmaster
Siis eihän materiaalin pirstominen kappaleiksi ja jälleenkokoaminen vaadi kuin runsaasti laskentatehoa, ja lähitulevaisuudessa tavalliset kotitietokoneet laskevat välipalaksi ihmisen DNA:ta ja purkavat ja kasaavat atomirakenteita.

Tietoisuutta sen sijaan EI voi siirtää tällä tavoin. Teleportattava olento tai ihminen kuolee. Ainoa keino säilyttää olento elossa on siirtää se kokonaisena yhdellä laakilla paikasta toiseen. Matriksologisesti ihmisen tietoisuus olisi mahdollista siirtää dematerialisoimisvaiheessa virtuaalitodellisuuteen ja syöttää se takaisin enmaterialisoituneeseen kehoon. Todennäköisesti tämä kuitenkin aiheuttaisi jonkinlaisia hienovirheitä kuten paikallisia muisti-blackoutteja ja mahdollisia hermoratojen kytkösongelmia ja vastaavaa.


Tuota, tietoisuushan koostuu nimenomaan niistä aivojen atomirakenteista. Ei se ole mitään aineetonta. Jos ne atomirakenteet pystyttäisiin määränpäässä toistamaan täydellisesti, tietoisuus tietenkin siirtyisi mukana. Jos matkalla tapahtuisi virheitä, aivot olisivat tietenkin mutkikkaana elimenä herkkiä kärsimään niistä.

petsku
fenomenologi

Teleportaatiossa siirretään kvanttitiloja, ei hiukkasia paitsi elokuvissa.

Mutta jos ihmisten kaukosiirtoon tähdätään, niin joskus on ne hiukkasetkin siirrettävä. Jollei sitten kopioida saapumispuolen "raakahiukkasiin" matkaajan alkuperäisten hiukkasten kvanttitiloja.

Kopioinnistahan taas ei olisi mitään iloa siirrettävälle. Koko homman ideahan on siinä, että matkataan itse eikä vain luoda kopiota - saati sitten tuhota alkuperäistä prosessissa. Vähän kuin ehdotukset kaukaisten planeettojen asuttamisesta lähettämällä sinne "siemeniä". Joo okei, ehkä geenini jatkavat eloaan, mutta ei se kyllä ihan samalta tunnu kuin itse sinne matkaaminen. Eli ei kun poimumoottoria kasaamaan...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat