Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Mitä se paljon puhuttu sivistys oikein on? Joka paikassa siitä vouhkataan, mutta kukaan ei koskaan sitä määrittele. Päätinkin nyt palstalaisten valistamiseksi ja oman sivistykseni kohentamiseksi antaa oman määritelmäni sivistyksestä ja sivistyneestä ihmisestä. Varsinaiseen sivistyksen syntyyn en ajatellut puuttua, kun en päässyt päässäni muna vai kana? -dilemmaa pidemmälle. Ehkä joku muu on päässyt?

Lyhyesti määriteltynä sanoisin sen olevan itsensä kyseenalaistamista ja pyrkimistä ymmärrykseen. Kyseessä on siis eräänlainen kehäpäätelmä. Ihminen kyseenalaistaa ymmärryksensä ja siten ymmärtää kyseenalaistaa ymmärryksensä.

Omaa kehääni kulkiessani ja muihin tuntemiini sivistyneisiin ihmisiin tutustuessani olen tullut siihen lopputulokseen, että tämä ymmärtäminen on viime kädessä sen asian tunnustamista, että myöntää olevansa vastuussa toisille ihmisille ja velvollinen toimimaan toisten parhaaksi. Jopa "oman edun" kustannuksella.

Sivistyksen "juoksupyörä" ei kuitenkaan lopu tähän ymmärryksen ymmärtämiseen, kuten jo alussa määrittelin, vaan ymmärrys luo aina uusia kyseenalaistamisen kohteita. Kuten edellä mainittu "oma etu" ja sen vastakohta "yleinen etu". Lisäksi sivistynyt ymmärtäminen vaatii myös oman ymmärryksensä toteuttamista käytännössä. Toteutus taas johtaa omaan kyseenalaistamisen ja ymmärryksen juoksupyöräänsä.

Tiedä sitten oliko tässä höpinässä taaskaan mitään järkeä, mutta aattelin kuitenkin asettaa omat ajatukseni armottomien kriittikkojen kyseenalaistettavaksi. Toivottavasti edes joku saa tästä jotain ymmärrettävää ja kyseenalaistettavaa.

Kommentit (3)

1. Sivistyneisyyden kehto on, ettei sanoin ja/tai teoin loukkaa kenenkään ihmisarvoa, kunniaa, omatuntoa, vakaumusta, oikeuksia (Lakia); Henkilökohtaista, Kansallista ja Kansainvälistä Identiteettiä.

Ensisijaisesti on tunnettava Henkilökohtainen Identiteetti ja sen siteet Kansalliseen Identiteettiin.

Äiti, Isä, veljet/siskot, Äidin suku, Isän suku, ja kaikista suvuista yhdessä muodostuu Kansa ja Kansallinen Identiteetti jolla on yhteys Maan nimeen k e Suomi. Kansallisessa identiteetissä kaikki Kansaan kuuluvat suvut yhdistyvät; Suomi -> Suomalainen -> Suomalaiset. Jokainen tänään elävä Suomalainen, edustaa kaikkia sukulaisia (Suomalaisia) ammoisista ajoista saakka, jotka ovat mahdollistaneet hänen olemassaolon tänään; miljoonia, miljoonia ihmisiä.

Kaikki mikä 1. mukaisesti yhdistää Henkilön -> Kansan -> Kansat on sivistystä, mikä lisää hyvinvointia, on rakentavaa ja parantavaa kaikilla mahdollisilla tasoilla kaikkialla. Kaikki mikä on 1. vastaista on sivistyksen vastaista, estää positiivisen kehityksen, ei ole rakentavaa ja parantavaa ja pahimmassa tapauksessa tuhoaa yhteiskunnan - josta on laajalti esimerkkejä historiassa.

Yksinkertaisesti kuvailtuna.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat