Seuraa 
Viestejä5161
Liittynyt1.7.2007

niin miten ja millaisilla välineillä? väitetään että suljetulla putkella olisi jotain tekemistä asian kanssa?

toisen polven pilkkuvirhe

Sivut

Kommentit (16)

Vaikeata luoda sellaista lämpötilagradienttia, jossa absoluuttisen nollapisteen lämpötilassa oleva atomi ei saisi pikkuriikkisen lämpimämmältä atomilta tönäisyn. Eli ei ole mahdollista.

Miten nykyinen absoluuttinen nollapiste on määritelty kun sitä ei voi saavuttaa? Onko tehty joku kuvaaja/käyrä jonka oletetaan jatkuvan säännöllisesti loppuun asti?

sjk
Miten nykyinen absoluuttinen nollapiste on määritelty kun sitä ei voi saavuttaa? Onko tehty joku kuvaaja/käyrä jonka oletetaan jatkuvan säännöllisesti loppuun asti?Alkuperäisen idean mukaan, silloin kun kaikki lämpöliike lakkaa.

Jos atomi pysyy täysin paikoillaan, se on absoluuttisessa nollapisteessä. Tällöin sitä ei tietenkään voi mitata, koska lämpö on liikettä ja atomia pitäisi tönäistä (tai paremminkin, sen täytyisi tönäistä mittalaitetta) jotta pystyttäisiin mittaamaan sen lämpötila.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
Liittynyt1.7.2007

niin kiinnostaa välineet joilla tuo on saatu mitattua ja testit on suoritettu. käsittääkseni tuo nollapiste on sidottu jotenkin jaksollinen järjestelmään.

olenko aivan hukkateillä kun oletan että tutkimuksissa on käytetty putkia tai astioita joissa on jotain ainetta lämmitetty ja paineen noustessa kaasuntunut aine nesteytynyt. kun putki tai astia on mennyt rikki on neste kaasuuntunut ja näin ollen viilentänyt putken?

toisen polven pilkkuvirhe

Jos muistan oikein niin olen joskus nähnyt jonkun prisman dokkarin missä kerrottiin siitä kuinka ollaan tavoiteltu jonkun aineen kuten vedyn tai heliumin nesteytymistä sata vuotta sitten ja siinä käýtettiin juurikin erilaisia lasiputkia ja astioita. Sitä en muista oliko astian rikkoutuminen itse tarkoitus. Muistaakseni se oli vain vaarana kun paineet kasvoi kovaksi (eli se oli epätoivottu asia). Nykyään taitaa olla käytössä vähän hienommat laitteet.

Kun kaasun paine laskee niin myös sen lämpötila. Tuossa prosessissa poksahteli helposti, paine ja lämpötila-asioiden vuoksi.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
Liittynyt1.7.2007

yuutuupi ei näköjään ole yhteistyöhaluinen koneeni tai itseasiassa flash ei ole yhteistyöhaluinen. eli viteo jäi katsomatta. kertokaatte mitä se mahtoi sisältää?

toisen polven pilkkuvirhe

Maalaisjärki
Seuraa 
Viestejä1297
Liittynyt1.9.2006

Minun mielestä absoluuttisen nollapisteen saavuttaminen on mahdotonta.

Mielestäni absoluuttinen nollapiste tarkoittaa tilaa jossa atomin liike pysähtyy täysin. Universaalin liikkeen takia absoluuttista liikkeen pysäyttämistä ei voi saavuttaa, ja näinollen myös atomitasolla liike jatkuu.

Voidaan päästä todella lähelle, muttei koskaan täydelliseen nollatilaan.

Mitä nämä vaikuttavat voimat ovat? Galaksitason gyroefektit? Linnunradan liike?
Tiedä sitä...

[Huumoria]Onko AIKA, tämä maankuulu tikittäjä syypää siihen että absoluuttisen nollapisteen saavuttaminen on mahdotonta.

Jos ei ole aikaa, ei ole nopeutta. Jos ei ole liikettä, ei ole energiaa. Jos ei ole energiaa ei ole mitään.
Jos ei ole liikettä, ei ole aikaa, eikä energiaa; ollaan 4.ulottuvuudessa, ja sitä ei voi havaita.[/Huumoria]

Savor, Olkoon sielusi kevyt kuin mielesi tuote.
- Maalaisjärki

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30885
Liittynyt16.3.2005

Absoluuttinen nollapiste on systeemin absoluuttisesti matalin energiatila. Silloin jokaisen kvanttimekaanisen vapausasteen energia on niin pieni kuin se voi luonnonlakien mukaan olla (eli elektronit ovat alimmilla tiloillaan Paulin kieltosäännön mukaisesti, hilavärähtelyt ovat minimissään jne.). Toisin kuin populaariteoksissa yleensä väitetään, lämpöliike ei suinkaan lopu absoluuttisessa nollapisteessä, vaan matalin energiatila on aina nollasta poikkeava. Paikalleen pysähtynyt hiukkanen ei ole kvanttimekaniikassa mielekäs käsite.

Koska systeemit vuorovaikuttavat ympäristönsä kanssa, makroskooppisella systeemillä tuon absoluuttisen matalimman energiatilan saavuttaminen on käytännössä mahdotonta, koska aina joku energiakvantti pääsee virittämään systeemin korkeammalle energiatasolle. Nollapiste on kuitenkin hyvin määritelty tila, johon ei liity mitään erityisen ihmeellisiä ilmiöitä.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
Liittynyt1.7.2007

Tuossa nollapisteen löytymisessä on juuri se mielenkiintoinen aspekti että sitä ei ole tavoitettu koskaan kovasta yrityksestä huolimatta. 1800-luvulla kuitenkin päästiin jo varsin lähelle nollapistettä sen aikaisilla välineillä. Tosin silloin ei vielä tiedetty tätä.
Millaisilla kotivälineillä voi ja kuinka lähelle nollapistettä pääsee?

toisen polven pilkkuvirhe

sinnipirtti
Millaisilla kotivälineillä voi ja kuinka lähelle nollapistettä pääsee?

Eikös se suomalaisilla ole ennätys hallussa, siis jotain luokkaa 15 nK:n päässä absoluuttisesta nollapisteestä? Saattaa olla vanhaa tietoa.

Muistan vain, että mielukuvaksi oli annettu että jos absoluuttinen nollapiste olisi Hangossa ja huoneenlämpö Inarissa, niin suomalaisten ennätys olisi jotain luokkaa alle metrin päässä Hangosta. En siis tarkkaan muista tätä vertausta, mutta antoi hieman hyvin selville tuota skaalaa

Tiededokumentti: Kylmyyden äärirajoilla

YLE Teema Klo: 16.45 Pvm: 19.09.2009

Kaksiosaisessa dokumentissa valotetaan niiden tutkijoiden oivalluksia, joiden ansiosta voimme nyt määritellä matalimmaksi lämpötilaksi -273,15. Ohessa syntyi monia jokapäiväiseen elämäämme kuuluvia sovelluksia. 1/2.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat