Seuraa 
Viestejä45973

Menin eilen Siuroon katselemaan tähtiä erään naisen kanssa, siellä jo näkee erittäin hyvin verrattuna Tampereelle. Piti olla samalla vähän romanttista yhdessä katsella taivaalle. Mutta. Huomio kiinnittyi molemmilla "tähteen" suurinpiirtein Lempäälän päällä. Valoista päättelin kohdan. Tämä tähti oli aika kirkas ollakseen niin matalalla, ja sitten se liikkui. Edestakas. Huojui noin 10min. Näkikö muut? Ideoita mikä voi olla. Lentokone ja kopteri voidaan jo sulkea pois. Liikkeet ei täsmää sitten alkuunkaan.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (64)

Sepi
Seuraa 
Viestejä3265

Olisikohan "tähti" kiertynyt jonkun lämmönlähteen (taajama, tehdas...) yli ja ohi eli ilman liikkeet huojuttaneet.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Siurossa sijaitsee Pirkkalan lentokentän lähialueen ilmoittautumispiste "siuro", jonka kautta koneet saapuvat ja poistuvat kentälle. Toinen ilmoittautumispiste "Lempo" sijaitsee Lempäälässä. Lentoasema on miltei suoralla linjalla siuro-lempo.

Kyseessä oli joko Lemmon kautta lähestyvä tai Siuron kautta poistuva lentokone,joka tuli suoraan kohti, minkä seurauksena laskeutumivalot näyttivät pysyvän ilmassa miltei paikallaan. Veikkaan Lempoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuo sepin ajatus on lähempänä. Koska lentokone ei liiku tollain. Joku fanaattisempi vois tosta jo riehua että oli ufo kun liike oli mullekkin hiukan vaikea uskoa. Mutta jos se huojui tuolla tavalla erittäin epäsäännöllisesti niin se ei ole mikään lentokone tai kopteri. Se oli tosiaan taajaman valojen päällä(eli vissiin takana). Mutta oli kyllä kirkas kun näkyi taajamavalojen "läpi".

Antamiesi tietojen perusteella on mahdoton sanoa mitä todennäköisesti näitte. Kuvauksesi perusteella kuulostaa kuitenkin siltä, että näitte kirkkaan tähden, jonka satunnaiselta vaikuttava huojuva liike oli silmän autokineettisen efektin tuottama illuusio. Illuusiossa todellisuudessa paikallaan oleva valo näyttää liikkuvalta joko satunnaisesti tai johonkin tiettyyn suuntaan painottuen.

Autokineettinen illuusio johtuu siitä, ettei silmä pysy paikoillaan kiinnittyneenä kohteeseen, vaan tekee jatkuvasti pientä skannaavaa liikettä sen ympärillä. Siksi kirkas kohde, kuten tähti saattaakin näyttää liikkuvan.

Tutkimuksissa on havaittu myös, että autokineettinen illuusio on hyvin suggestioaltis efekti. Ihmisen kohteelle tulkitsema liike riippuu siitä mitä muut samaa kohdetta katselevat kuvailevat sen näennäiseksi liikkeeksi. Kokeissa on jopa havaittu, että illusoriselle liikkeelle tulkittu näennäinen suunta ja nopeuskin riippuvat suuresti siitä miten muut läsnäolijat sitä kuvailevat - jopa jälkikäteenkin.

Autokineettisestä efektistä englanniksi: http://en.wikipedia.org/wiki/Autokinetic_effect
Efektin suggestioherkkyydestä ja kokeista: http://en.wikipedia.org/wiki/Muzafer_Sherif
Efektistä seikkaperäisemmin suomeksi Skeptikko-lehdessä: http://www.skepsis.fi/lehti/1996/1996-2-skeptikko.pdf (ss.4-6)

ETA: Toki kyseessä on mahdollisesti voinut olla lentokoneen laskeutumisvalotkin, joille autokineettinen illuusio antoi sitten satunnaisen liikkeen.

Löyly
Lentokone ja kopteri voidaan jo sulkea pois. Liikkeet ei täsmää sitten alkuunkaan.Riippuu tietysti siitä, paljonko yleensä koneita bongailet, mutta yleensä silmät tiukasti asfaltissa tallaavan taviksen havainnot ja kuvitelmat lentokoneista ja niiden liikkeistä ovat ... epämääräiset.

Itsekkin olen lentokoneen "satavarmasti" ufoksi kerran tunnistanut, ja koneiden bongauksen kanssa työnkin puolesta tullut joskus harailtua. Kone tunnistautui PT-Saabiksi vasta sen pyyhkäistyä yli. Kyllä hävetti, vaikken kenellekkään siitä ole/siitä silloin kertonut.

Devil
Seuraa 
Viestejä1328

Mikähän mahtaisi olla sitten näkemäni ufosysteemi? Joskus likimain kuukausi sitten ehkä, Kajaanin lähellä käydessäni, näin illalla sellaisen lähes vaakasuoraan puiden latvojen yllä etenevän valon, joka oli ehkä 4-6 kertaa isompi kuin normitähdenlennot, lensi kohtalaisen hitaasti, ja arviolta pohjoiseen. Ilmansuunnista en tosin ole ihan 100-varma. Se näkyi taivaalla pihapuiden latvojen välissä ehkä 3 sekuntia ja sitten meni yhden pihakoivun latvan taakse ja puun toiselta puolelta se ei enää tullut näkyviin.

Ainakaan se ei ollut normaali tähdenlento, koska ne on yleensä vain sellaisia välähdyksiä ja tulevat paljon jyrkemmässä kulmassa. Eikä se varmaankaan ollut mikään lentokonekaan, koska se ei välkkynyt, eikä vilkkunut.

X

Olisiko Devilin näkemä havainto Iridium-välähdys?

Lentokoneissa on muuten paljon valoja, jotka eivät vilku ja välky, joten valon välkkymättömyys ei lentokoneen mahdollisuutta poista.

Devil
Seuraa 
Viestejä1328

No miksei, mutta jos se olisi ollut lentokone, satelliitti, vast., niin se olisi jatkanut samalla radalla sen koivunlatvan toisellakin puolella, mut eipä sitä enää näkynyt missään.

X

Devil, oletan, että "isommalla" tarkoitat kirkkaampaa. Kuulostaa siltä, että olet havainnut Iridium-satelliitin välähdyksen - ainakin havaintoaika (ilta), kirkkaus, liike ja kesto viittaisivat sellaiseen. Mahdoton kuitenkaan sanoa varmasti. Iridium-välähdyksiä näkyy melko usein ja niiden tapahtuma-aikoja voit tsekata esimerkiksi täältä: http://www.heavens-above.com/

Devil
jos se olisi ollut lentokone, niin se olisi jatkanut samalla radalla sen koivunlatvan toisellakin puolella.Pssst, lentokoneissa on rakenteita, ns. "ohjainpintoja", joilla koneen lentosuuntaa ja -korkeutta pystytään vaihtamaan. Joten lentokoneen ei ole mikään "pakko" jatkaa samalla radalla kuusen toisella puolella, jos koneen ohjaaja niin on päättänyt.

Toisinsanoen, jos havaitsemasi valo oli koneesta, joko kuski sammutti valon tai käänsi konetta niin, ettet enää voinut havaita valoa.

Tosin Iridium-välähdykselle minä rahani sinun tapauksessa betsaisin, enkä lentsigalle.

Näinpä tuossa, olikohan maanantai-iltana kai yhdeksän aikoihin jotain outoa eteläisellä taivaalla juuri horisontin yläpuolella. Jokin outo valo joka välkehti, ei siis loistanut tasaisesti tai vilkkunut. Mieleen tuli ensin jonkinlainen ilotulite, mutta se ei ihan sellainen ollut kuitenkaan. Hitaasti liikkui horisontin taakse, meinasin ottaa kuvan, mutta tietysti juuri kerkesi katoamaan. Vaihtoehtoja voi tietysti olla vaikka ja mitä, mutta jos teillä viisaammilla on jotain ideaa niin kertokaa toki. Erikoisen näköinen valo oli se.

Devil
Seuraa 
Viestejä1328
Hubsu
Pssst, lentokoneissa on rakenteita, ns. "ohjainpintoja", joilla koneen lentosuuntaa ja -korkeutta pystytään vaihtamaan. Joten lentokoneen ei ole mikään "pakko" jatkaa samalla radalla kuusen toisella puolella, jos koneen ohjaaja niin on päättänyt.

Toisinsanoen, jos havaitsemasi valo oli koneesta, joko kuski sammutti valon tai käänsi konetta niin, ettet enää voinut havaita valoa.

normaalisti en jaksaisi kommentoida tämän tasoisia juttuja, mutta jos nyt kuitenkin tämän kerran.
Jos se olisi ollut lentokone, niin kuskilla olisi ollut jotain sekunnin murto-osia aikaa tehdä jotain liikkeitä, ja mitään reittikoneita ei siinä ajassa käännetä 90 astetta eri suuntaan, ja jos se olisi ollut joku hornetti, niin siitä olisi kuulunut ääni. Pallukka oli kuitenkin selvästi kirkkaampi/isompi/vat-ever, kuin normivälähtelyt mitä taivaalla yöllä näkyy.

Sen verran on kuitenkin tullut jo taivasta yöllä tuijoteltua, että reittikoneen ja satelliitin osaan tunnistaa ja ehkä helikopterin ja hornetinkin jos tiukka paikka tulee...

X

Löyly
Huomio kiinnittyi molemmilla "tähteen" suurinpiirtein Lempäälän päällä. Valoista päättelin kohdan. Tämä tähti oli aika kirkas ollakseen niin matalalla, ja sitten se liikkui. Edestakas. Huojui noin 10min. Näkikö muut? Ideoita mikä voi olla. Lentokone ja kopteri voidaan jo sulkea pois. Liikkeet ei täsmää sitten alkuunkaan.

Jupiter näkyy olevan iltaisin aika matalalla ja suunnilleen sillä suunnalla minne käsittääkseni vilkuilit. Eli veikkaan että kyse oli jupiterista ja liike pelkkää harhaa.

Tuolta voi tarkistella tähtikarttoja paikkakunnittain:
http://www.ursa.fi/extra/taivaalla/tahtikartta/

Devil
normaalisti en jaksaisi kommentoida tämän tasoisia juttuja, mutta jos nyt kuitenkin tämän kerran.

Sen verran on kuitenkin tullut jo taivasta yöllä tuijoteltua, että reittikoneen ja satelliitin osaan tunnistaa ja ehkä helikopterin ja hornetinkin jos tiukka paikka tulee...
Ei setä vittuile, setä opettaa.

Valitettavasti näissä "näin valon taivaalla!" kyssäreissä se todennäköisin vastaus ei ole se, mitä kysyjä lähtökohtaisesti lähti hakemaan. Taivaalla vain on niin monenlaisia ja -näköisiä ihan "normaaleja" ihmisistä tai taivaankappaleista johtuvia ilmiöitä, ettei voi olettaa kaupungissa elävän, harvoin taivaalle katsovan ihmisen kykenevän määrittämään kaikkia havaintojaan millään.

Esimerkiksi jos olisit tiennyt Iridium-välähdksistä, olisit voinut ottaa esille sen jo ensimmäisessä viestissäsi ja poistaa sen mahdollisesta havaintolistasta esittämällä jonkun havainnon, joka puoltaa kohteen olevan lähtöisin jostain muusta, kuin Iridium-välähdyksestä. Näin kuitenkaan et tehnyt, joten me annoimme sinulle sen todennäköisimmän vaihtoehdon: Iridium-välähdyksen. Kaikkihan riippuu sitten sinusta, haluatko uskoa sitä vai haluatko uskoa kokeneesi jotain muuta.

Devil
Seuraa 
Viestejä1328

Iridium-välähdys kelpaa selitykseksi. Enpä tosin vaan ollut kuullut moisesta kapistuksesta, enkä tiedä mikä funktio sillä loppupeleissä on.

Mutta nuo lentokonenaljailut oli ihan sitä ihteään.

Edittiä: No tiedänpä nyt sitte senkin mikä siellä Iridiumissa välkkyy.
I rest my case.

X

Devil
Mutta nuo lentokonenaljailut oli ihan sitä ihteään.Jos huomasit, en väittänyt missään vaiheessa näkemääsi lentokoneeksi. Korjasin vain puhtaasti vääriä olettamuksiasi lentokoneista.

Noor

Jupiter näkyy olevan iltaisin aika matalalla ja suunnilleen sillä suunnalla minne käsittääkseni vilkuilit. Eli veikkaan että kyse oli jupiterista ja liike pelkkää harhaa.Sama veikkaus. Jupiter on oppositiossa ja samalla lähimpänä maata, eli on paljon kirkkaampi kuin normaalisti. Pitäisi itse asiassa kaivaa putki esiin ja tiirailla pitkästä aikaa...

Oliko alkoholia otettu? Sillä saa tähdet ja planeetat pyörimään helposti vaikka silmukoita. Tai siis silmät.

Kauan "ilmiö" kesti? Hävisikö valo itsestään?

Devil
Seuraa 
Viestejä1328

Voitko hupsu täsmentää, että mikähän siellä mahtoi minulla olla puhtaasti väärä käsitys lentokoneesta?

Sekö että piste oli selvästi isompi kuin normireittikone, joka on matkalla kiinaan ja nähdään keskellä korpea, jossa ei ole lentokenttiä lähimaillakaan? Sellainen kone ei tee 90 asteen käännöksiä, eikä sammuttele tai sytyttele valoja kesken lennon.

Vai se, että jos se olisi ollut hornetti tai vast, niin sen olisi pitänyt lentää niin matalalla, että havaintopaikassa olisi tarvittu kuulosuojaimet. Toisaalta tässä skenaariossa se ei varmaan olisi pysynyt enää ilmassa, koska piste liikkui niin hitaasti.

Helikopterissa sama juttu, se tosin olisi voinut tehdä nopeita käännöksia, mutta edelleen olisi ollut niillä kuulosuojaimilla kysyntää.

ISS tai joku muu satelliitti se olisi voinut olla nopeuden puolesta, mutta kirkkaus ja koko ei niissä täsmää, koska niitä pitää osata etsiä muiden tähtien/valopisteiden seasta. Niitä ei yleensä muuten näy.

Sitte taas normitähdenlennot on vain sellaisia välähdyksiä, jotka kestää ehkä plus-miinus puolisekuntia tai silleen, ja tulokulma on ihan erilainen ja kokokin on yleensä vain ehkä neljäsosa tuosta ufosta mitä nyt kyselin.

Tai antaa olla, ei oikein ole nyt energiaa alkaa tässä väitellä mistään, mutta viimeinen sana on sinulla nyt vapaasti käytettävissä, jotta oleppa hyvä.

X

Se Jupiter/muu planeetta oli vähän sivummalla, ja ylempänä. Kyllä mää lentokoneen liikkeen tunnistaisin. Lentokone liikkuu tasaisesti, paitsi kohti tullessaan on paikallaan. Tuo kohde ei ollu tasainen vaan huojui moneen suuntaan. Olettaen että kohde oli tosiaan Lempäälän päällä niin liikkeen oli oltava useita kymmeniä metrejä. Mutta lentokoneen tunnen taivaalla.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat