Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Saamme aina silloin tällöin lukea vaikeuksista Ämmäsuon biojätteen kompostointilaitoksella. Jätteen määrä ja laatu vaihtelevat ilmeisesti paljon. Talvella käsittely lienee myös hankalaa ja ehkä kallistakin, mikäli laitosta pitää lämmittää.

Eikö jätteestä voisi ensin tehdä biopolttoainetta ja kompostoida sitten loppu jätteestä mullaksi. Tällä tavalla kaatopaikan taloudellinen tilannekin paranisi, kun osa käyttökustannuksista saataisiin katettua.

http://yle.fi/uutiset/luonto_ja_ymparis ... 11346.html

Kommentit (14)

Paul M
Seuraa 
Viestejä8640
Liittynyt16.3.2005

Pietarin biojätteitä käsitellään kompostointirummuissa. Jatkuva prosessi ja tehokas. En ymmärrä näitä kotimaisia valintoja.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Kaikki biojäte pitää käsitellä Ämmässuon kompostointilaitoksella, vaikka väkisin.

http://www.hs.fi/arkisto/artikkeli/YTV+ ... SI1KA01vyh

YTV alkaa myydä biojätteen käsittelylaitoksessa Ämmässuon kaatopaikalla tehtyä kompostia mullan raaka-aineeksi. Tähän mennessä valtaosa kompostista on käytetty kaatopaikkojen rakenteisiin.
YTV:n hallitus päätti perjantaina, että Ämmässuolta vuokrataan puoli hehtaaria Kekkilä-yhtiölle kompostin jalostamista varten. Vuokrakausi kestää vuoden 2013 loppuun.
Ämmässuolla syntyy 15000 tonnia kompostia vuodessa. YTV laskee saavansa kompostin myynnistä ja maa-alueen vuokraamisesta vuoden 2013 loppuun mennessä 300.000 euroa.

Eikö nyt olisi aika lopettaa tämä kaiken biojätteen kompostointi kokeilu ja ruveta tekemään polttoainetta biojätteestä. Tämän prosessin jälkeen jäljelle jäävän ”mäskin” voi sitten kompostoida. Ei hukuta multaan.

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005

Biojätteen kompostoinnin maanvilelyskäyttöön tekee ongelmalliseksi sekin että esmes koiranpaska soveltuisi siihen muuten loistavasti, mutta suolinkainen voi siirtyä koirasta ihmiseen, eivätkä suolinkaisen munat kuole kompostoidessa, pakkasessa tahi pellolle levitettynä. Suolinkaisia esiintyy maissa joissa koiran ja ihmisen ulosteita käytetään maanviljelyksessä maanparannukseen.

Paska juttu.

Wiisas
Seuraa 
Viestejä3197
Liittynyt22.11.2007

Tuleisuudessa, kun pääkaupunkiseudun jätevoimala Vantaalle valmistuu, siellä poltetaan myös kaikki biojätteet. Ämmässuolla ei varmaan kauheasti haluta kehittää nykysysteemejä enää. Eli haju jatkuu.

Siitä ollaan montaa mieltä, onko biojätteen poltto sekajätteen mukana järkevää. Polttolaitos taitaa kuitenkin olla mitoitettu nyt niin, että se sinne menee.

"kyllä kaikki vielä iloksi muuttuu"

Wiisas
Seuraa 
Viestejä3197
Liittynyt22.11.2007
PeterH
Jos biojäte saadaan kuivattua ennen polttamista, se kai palaa ihan hyvin?

Ensisijainen tavoite on saada biojäte pois läjityksestä, ei energia. Jatkossa sitä ei lajitella tai erilliskerätä, kaikki vaan sekajätteenä polttoon. Pelkona on, että näin tapahtuu myös muille hyvin kierrätettävälle jätteelle eli esimerkiksi pahville.

Biojätteen kompostointi jatkuu käsittääkseni kuitenkin osittain. Jätevedenpuhdistamojen liete ainakin kuuluu näihin kompostoitaviin eikä poltettaviin.

"kyllä kaikki vielä iloksi muuttuu"

Mitä mieltä olette jos suomessa tulee yleistymään jätemyllyt?

Mielestäni järjestelmä on järkevä siinä määrin, että jätteenkäsittelylaitos pitäisi jokatapauksessa rakentaa ja miksi ei sitten laajentaisi jätevedenkäsittelylaitosta hyödyntämään biojätteet samalla. Logistiikka-ja kuljetuskustannukset loppuisivat veden kuljettaessa jätteet suureen käsittelylaitokseen.

Ongelmana pidän viemäriverkoston mitoitusta. Sitä tehdessä ei ole huomioitu ylimääräistä kiintotavaraa.

Tottahan toki ne ovat vanha keksintö ja Ruotsissakin ollut laajoilla alueilla käytössä 60-luvulta lähtien, mutta nyt hieman mielipiteitä asiasta Suomen kannalta.
Jätkäsaareen on tulossa putket roskasäkeille ja jätemyllyjä harkitsivat ainakin jossain vaiheessa suunnittelua. Onko tämä hyvä luonnon kannalta vai ei? Eikö suurin osa jätevedenkäsittelyn biomassasta mene mädätyskasoihin, joissa vapautuu metaania?

Wiisas
Seuraa 
Viestejä3197
Liittynyt22.11.2007

Luonnon kannalta biojäte on paras kompostoida syntypaikallaan ja käyttää tulos=multa myös siellä. Biojätteen ympäristökuorma syntyy kuljetuksista. Pääkaupunkiseudulla oli kerrostaloissa hyvin toimivia kompostoreita ennen kuin keksittiin, että jäte pitää erilliskerätä ja kuskata pois.

Ja joo, puhuin virheellisesti jäteveden jäännösten kompostoimisesta, kyse on nykyisin hallitusta mädätyksestä, jossa metaani kerätään energiaksi.

"kyllä kaikki vielä iloksi muuttuu"

Paul M
Seuraa 
Viestejä8640
Liittynyt16.3.2005

Viemärijätösten ongelma on raskasmetallit. Kaiken lisäksi raskasmetalleista puhdas haja-asutusalueitten sakokaivoliete viedään jäteveden puhdistamoille sekoitettavaksi raskasmetalleja sisältävään lietteeseen. Näin kaikki arvokas biomateriaali voidaan käyttää kaatopaikkojen maisemointiin. Kaatopaikoilta taasen fosfori liukenee kulkeutuen suotovesien mukana Itämereen.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Laitos on liian pieni, mikä aiheuttaa ylikuormitusongelmia.

Ämmässuon uudesta kompostointilaitoksesta syntynyttä riitaa käsitellään välimiesoikeudessa.

http://www.hs.fi/verkkolehti/kaupunki/a ... 5251193641

Riidanalainen kompostointilaitos on ollut käytössä vuodesta 2007, mutta YTV ei ole suostunut ottamaan sitä vastaan urakoitsijoilta Lemminkäinen Infralta ja Astom Finlandilta. YTV:n mukaan laitos ei ole täyttänyt kaupan takuuehtoja.

Laitoksen vikojen takia YTV on joutunut usein läjittämään sekajätekasoihin pääkaupunkiseudun asukkaiden lajiteltua biojätettä.

Biojätettä viedään mädätettäväksi myös Forssaan. Näin joudutaan tekemään silloinkin, kun Ämmässuo toimii, sillä laitoksen kapasiteetti ei riitä kaiken pääkaupunkiseudun biojätteen käsittelyyn.

Tässä olisi ratkaisu Ämmässuon biojätteen käsittelyongelmiin.
Biopolttoaineen valmistuksen jälkeen lopun tavarasta voi ajaa nykyisen käsittelylaitoksen kautta, jonka kapasiteetti riittää silloin hyvin.
En tiedä voiko kesken oikeuskäsittelyn tehdä muutoksia, mutta laitoksen toimittajat voisivat päästä sopimukseen ja rakennuttaa yhdessä kestävän ratkaisun.

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/article341671.ece

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat