Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Onko ruostuminen palamista?

Toisaalla sanotaan että palaminen on hapen kanssa reagoimista, ja toisaalla että palaminen on hapen kanssa reagoimista niin että syntyy lämpöä.

Miten on?

Kommentit (13)

JaakkoFagerlund
Ruostuminen on hapettumista, mutta ei palamista.Kyllähän palaminen on aineen reagoimista hapen kanssa. Ruoste on rautaoksidin ja rautahydroksidin seos,
Fe → Fe2+ + 2e−
4e− + O2 + 2H2O → 4OH−
Fe2+ + 2OH− → Fe(OH)2
4Fe(OH)2 + O2 → 2(Fe2O3 · H2O) + 2H2O

Telep
Onko ruostuminen palamista?

Toisaalla sanotaan että palaminen on hapen kanssa reagoimista, ja toisaalla että palaminen on hapen kanssa reagoimista niin että syntyy lämpöä.

Miten on?
Hitaassa palamisessakin syntyy lämpöä, esimerkiksi aineenvaihdunnassa kun ruoan hiiliyhdisteet hapettuvat, lisukkeena syntyy mm. hiilidioksidia, joka poistuu uloshengityksessä.

Yleensä palamisella vain viitataan sellaiseen hapettumiseen, jossa lämpöä vapautuu runsaasti lyhyessä ajassa, ts. ruostumista ei lasketa ellei sitten ihan puhtaalla hapella sitä rautaa ala grillaamaan.

Siksipä ruostumisesta käytetään myös termiä "hidas palaminen"..eli kyllä se on palamista.

EDIT: Fenomenologi kerkesikin väliin

petsku
Seuraa 
Viestejä1473
Liittynyt6.6.2009
Wikipedia
Liekkipalo vaatii yllä pysyäkseen syttyvää ainetta, riittävän korkeaa lämpötilaa, riittävästi happea sekä katkeamatonta ketjureaktiota. Näistä katkeamaton ketjureaktio on arkielämässä melko tuntematon käsite. Se tarkoittaa palavasta aineesta irtoavien ja palamisen virittämien vapaiden radikaalien jatkuvaa kohtaamista, mistä syntyy liekki. Liekkipalo on siis pohjimmiltaan kaasun palamista.

Mielestäni tuo reagoivan aineen kaasumaisuus on aika hyvä kriteeri "oikean" palon erottamiseksi muista.

Mitä palamiseen tarvitaan?

Palamiseen tarvitaan palava aine, happea ja riittävä lämpötila. Alinta lämpötilaa, jossa aine syttyy palamaan, kutsutaan syttymispisteeksi. Se on eri aineilla erilainen.

Ruostuminen ei nyt oikein täsmää tähän.

Niin, kuten sanoin niin on palamista ja palamista. Normaalissa "arkikielessä" palaminen on juuri tuota, että on jokin palava aine, happea, riittävä lämpötila ja katkeamaton ketjureaktio.

Ruostuminen on taasen jotakin sellaista, josta en käyttäisi nimitystä palaminen lainkaan, sillä se on harhaanjohtavaa. Vai kuinka monen auto on palanut puhki?

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14400
Liittynyt16.3.2005

Tässä nyt ei ole kyseessä auto, vaan peräkärry. Istutin vehkeeseen uuden kompuran. Piti hiukan leikellä pillillä poteroa.

http://www.aijaa.com/v.php?i=4913230.jpg

On totta, että paikalla oli palavaa materiaalia ja happea. Jatkuvaksi sen sijaan ei todellakaan voi sanoa tuota polttotapahtumaa, kun minun taitoni ovat kyseessä.

Akkojen lehdissä usein puhutaan rasvan polttamisesta. Sitä voi keittiön hellalla polttaa pohjaan, mutta sitä ilmeisesti voi polttaa ilman näkyvää liekkiä ja jojomaisesti, ei siis jatkuvasti, sieltä sun täältä, lähinnä no jääköön sanomatta mistä.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat