Seuraa 
Viestejä1647
Liittynyt16.11.2005

Suurin osa eläimistähän osaa tuottaa c-vitamiinia, paitsi kädelliset, linnut ja marsut. Mitä hyötyä tästä kyvystä luopuminen on näille eliöille tuottanut? Vai onko tarjonta ruuassa ollut niin suuri, ettei kyky ole kohdannut valinta paineita? Vai ovatko muut eliöt vain sattumalta kehittäneet tämän kyvyn?

Every man is guilty of all the good he did not do. (http://www.youtube.com/watch?v=xaTKDMYOBOU)-Voltaire

Kommentit (3)

totinen
Seuraa 
Viestejä4880
Liittynyt16.3.2005

Siis jotkut lintulajit eivät voi syntetisoida C-vitamiinia. Kaikkien C-vitamiina syntetisoimattomien lajien esi-isät ovat syntyneet tropiikissa, jossa on ollut runsaasti hedelmiä tarjolla.

Tuli mieleen, että onkohan kädellisillä D-vitamiini osittain korvannut C-vitamiinin, molemmilla on vaikutuksia T-soluihin ja interferoniin.

Kyky tuottaa c-vitamiinia on muutamia poikkeuksia lukuunottamatta niin laajalle levinnyt selkärankaisiin kaloista nisäkkäisiin ja lintuihin asti, että sen voidaan turvallisesti olettaa olevan hyvin vanha piirre, jonka muutamat ryhmät ovat erikseen menettäneet. Syykin sen menettämiseen on varsin helposti ymmärrettävissä.

C-vitamiinin yliannostuskin aiheuttaa haittoja. Englanninkielisestä Wikipediasta vilkaisemalla se näyttää aiheuttavan yleisesti ruuansulatusvaivoja ja ripulia, mahdollisesti vakavampiakin haittoja tietyissä oloissa. Hyvin suurina annoksina (11,9 grammaa/kilo ruumiinpainoa) se näyttää olevan rotille tappavaa.

Joten jos eläimen ruokavalio sisältää jo valmiiksi suuria määriä C-vitamiinia, kuten hedelmät ja marjat tyypillisesti tekevät, elimistön oma vitamiinintuotanto on joko hyödytöntä tai jopa haitallista.
Hyödyttömiin geeneihin ei kohdistu enää luonnonvalintaa, joten niiden toimintaa haittaavat mutaatiot eivät karsiudu. Niillä onkin tapana ajan mittaan muuttua käyttökelvottomiksi pseudogeeneiksi, tai fossiiligeeneiksi. Sellaisista tunnetaan jo lukuisia esimerkkejä, joista yksi löytyy Dinomaniacin aloittamassa "Kiilteen nousu ja tuho"-ketjusta. Riittävän kauan c-vitamiinipitoista ruokavaliota, ja jossain vaiheessa sitä tuottava entsyymi mutatoituu käyttökelvottomaksi. Mikäli c-vitamiinintuotannosta on itse asiassa haittaa, sen toiminnanmenetysmutaatioilla on valintaetua ja ne leviävät paljon nopeammin.

o
Seuraa 
Viestejä1647
Liittynyt16.11.2005

Nykyäänhän tämä ei taida olla enää mitenkään hyvä ominaisuus, kun harva pullan popsija taitaa saada edes riittävästi. Olisikohan kohta mahdollista tai järkevää geenimuunnella tätä ominaisuutta? Ainakin jos ihmisiä lähetetään marsiin niin c-vitaminoitu rotu voisi selvitä paljon paremmin.

Nisäkkäät tuottavat maksassa sopivia entsyymejä joilla glukoosi muunnetaan c-vitamiiniksi. Matelijat taas munuaisissa. Tästä voi varmaan päätellä on ainakin kaksi eri kehitys haaraa.

C-vitamiinin tuotto kulkee myös yhdessä virtsahapon hajoittamisen kanssa. Mitäs tämä tarkoittaisi? Johtuuko kihti myös c-vitamiinin puutteesta?

Every man is guilty of all the good he did not do. (http://www.youtube.com/watch?v=xaTKDMYOBOU)-Voltaire

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat