Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Kuulin tuommoisen jutun että etanolia voisi tehdä ilman käymisprosessia, sekoitetaan vaan paria ainetta, ja se on siinä, ei muutakuin tislaamaan?!?!?!Onko tämä mahdollista?, ja mistä on kyse?.Itselle oli kyllä uusi asia.Miten se tehdään tämä ns.tikkuviina, joka tehdään sulfiittiselluloosasta?

Kommentit (11)

Teollisesti etanolia taidetaan valmistaa liittämällä vettä eteeniin, ei kuitenkaan sovellu välttämättä nautittavaksi...

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30885
Liittynyt16.3.2005

Kyllähän etanolia tehdään öljyn jalostustuotteista (ilmeisesti huismjarin mainitsemasta eteenistä), mutta kemian teollisuudessa homma ei yleensä toimi ihan niin, että "sekoitetaan paria ainetta" ja homma toimii.

Tuskinpa kotioloihin millään tavalla arvioituna käymistä paremmin soveltuvaa etanolin valmistusmenetelmää ole olemassakaan. Jos se nyt tuntuu ylivoimaiselta ennakoida juoman tarve viikkoa etukäteen, alkoholismi on sillä asteella että kannattaa käyttää kaikki voimavarat siitä paranemiseen ja unohtaa alkoholin valmistus tykkänään.

kytoann
Seuraa 
Viestejä1929
Liittynyt16.3.2005
Miten se tehdään tämä ns.tikkuviina, joka tehdään sulfiittiselluloosasta?Käymisreaktio siinäkin toimii. Sulfiittisellun keittoliuos (jäteliuos) sisältää rypälesokeria, joka on syntynyt keiton aikana hapon vaikuttaessa selluun ja hemiselluun. Liuos neutraloidaan ja lisätään hiivaa, ja syntyy etanolia joka sitten tislataan erilleen.

Ei taida olla enää yhtään toimivaa sulfiittisellutehdasta Suomessa. Ei kai sitten tikkuviinaakaan.

Tyhmyydelle minä olen vihainen kuin rakkikoira; mutta viisaus ei ole kaikille suotu.

petsku
Seuraa 
Viestejä1473
Liittynyt6.6.2009

Minkäslaisessa paineessa ja lämpötilassa tuo etanoli yleensä valmistetaan eteenistä ja vedestä? Onko vaateliaskin reaktio olosuhteiden suhteen? Tuleeko helposti muita alkoholeja sivutuotteina?

Saw
Seuraa 
Viestejä6251
Liittynyt20.6.2009

Katselin tossa muljuntekoon uusia elämyksiä, tuli vastaan tollanen:

http://www.02.fi/tuotteet-ja-palvelut/Mulju/+

Cleaning & Recycling C & R Systems Oy

Ne varmaan tietää paremmin.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Pöytäviinahan se oli ennen EU:hun liittymistä valmistettu sulfiittijätelimestä. Tämä ei kuitenkaan sopinut direktiiveihin ja niinpä sitä alettiin tislaamaan viljasta Koskisen Antin korvalääkkeen tapaan. Nimi kuitenkin jäi eli sitä kai saa Alkosta nykyisinkin...

petsku
Minkäslaisessa paineessa ja lämpötilassa tuo etanoli yleensä valmistetaan eteenistä ja vedestä? Onko vaateliaskin reaktio olosuhteiden suhteen? Tuleeko helposti muita alkoholeja sivutuotteina?

Eteenistähän sitä syntyy kaavan C[size=60:1qki8fqw]2[/size:1qki8fqw]H[size=60:1qki8fqw]4[/size:1qki8fqw] + H[size=60:1qki8fqw]2[/size:1qki8fqw]O -> C[size=60:1qki8fqw]2[/size:1qki8fqw]H[size=60:1qki8fqw]5[/size:1qki8fqw]OH mukaan fosforihapon H[size=60:1qki8fqw]3[/size:1qki8fqw]PO[size=60:1qki8fqw]4[/size:1qki8fqw] toimiessa katalyyttinä. Reaktio vaatii korkean paineen ja satojen asteiden, muistaakseni 300 paikkeilla, lämpötilan. Muita alkoholeja ei puhtaista lähtöaineista tietääkseni synny. Fosforihappojäämät tietysti haittaa makunautintoa.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8640
Liittynyt16.3.2005

Muistaisin jotain siirappia valmistetun perunajauhoista siis tärkkelyksestä suolahapon avulla. Lieneekö oikea muistikuva?

Jos koivupilkkeitä käsittelee hapoilla, saadaanko sokereita?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Etyleenin ja veden seosta kuumennetaan 150-300 *C lämpötilassa fosforihapon tai alumiinihydroksidi/alumiinioksidikoktailin kanssa 10-300 bar paineessa. Niin tai sitten käytetään 45-85% rikkihappoa ja etyleeniä 20 *C ja lisätään hitaasti vettä. Seosta pitää samalla jäähdyttää koska se kuumenee muuten liikaa.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14400
Liittynyt16.3.2005

Lainaus:
"Muistaisin jotain siirappia valmistetun perunajauhoista siis tärkkelyksestä suolahapon avulla. Lieneekö oikea muistikuva?

Jos koivupilkkeitä käsittelee hapoilla, saadaanko sokereita?"

Kyllä tuo on aivan mahdollista, ja on sitä tehty teollisestikin.

Googlaa vaikkapa Scholler, Tornesch tai Bergius.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat