Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

http://www.tietoviikko.fi/taustat/article327478.ece

Harvinaisen hyvä ja kriittinen kirjoitus eräästä keskeisestä ilmiöstä joka riivaa, tai pikemminkin on pantu riivaamaan aikamme ihmisiä.

Joitakin poimintoja:

"Uutta keskentekoista ja yhteen toimimatonta tekniikkaa löytyy, ja jos ei löydy, sitä hankitaan. Kukaan ei tunnu kantavan huolta siitä, saavutetaanko todellisia hyötyjä ja pysyykö ihminen osaamisensa kanssa mukana tässä tiedon ja tekniikan tulvassa. ""2000-luvun alussa Suomi oli vielä tietoyhteiskuntakehityksen kärkimaita. Nyt Suomi on pudonnut lähes kaikilla mittareilla kärkisijoilta (World Economic Forumin tutkimus, 2009). Tekniikkaa ja laajakaistaa kyllä löytyy, mutta palvelut, tietotuotteet ja hyödyt tulevat pahasti jäljessä. ""Helpoin lääke lyhyellä tähtäimellä on seurata maailmanlaajuisesti hallitsevan ohjelmistotoimittajan, Microsoftin, ratkaisuja. Samalla kuitenkaan ei huomata, että tämä tapa johtaa talutusnuoraan ja vaihtoehdottomaan maailmaan, jossa terveen kilpailun edut eivät toteudu. Näin tietoyhteiskunnan rakentaminen tulee pitkällä tähtäimellä kalliiksi ja hyödyt käyttäjälle toteutuvat hitaasti. ""Korkeat it-kustannukset katsotaan edistyksellisyydeksi. It-johto, joka pyrkii säästämään it-kustannuksissa, tekniikka- ja työasemahankinnoissa, leimataan helposti uudistumiskyvyttömäksi. ""Tietoyhteiskunnan kehittäminen on toistaiseksi hyödyttänyt, ei kansalaisia, vaan konsulttiyrityksiä ja ylikansallisia tietokone- ja ohjelmistotoimittajia. Raportteja syntyy, kustannukset kasvavat ja tulokset valmistuvat kiusallisen hitaasti. ""Tietoyhteiskunnan kehittämistä pitäisi lähestyä tasapainoisen kehittämisen periaatteiden pohjalta. Tavoitteena on eri osa-alueiden yhtäaikainen kehittäminen, niin että esimerkiksi tekniikkakerrosta ei viedä eteenpäin harkitsemattomasti, muista osa-alueista irrallaan. "[size=150:2apd6847]RATKAISU ONGELMIIN ON:[/size:2apd6847]

[size=200:2apd6847]Avoimuus, AVOIMUUS! [/size:2apd6847]

" Useiden muiden maiden valtionhallinnon kokonaisarkkitehtuureissa on otettu selvästi kantaa avoimen lähdekoodin suuntaan. Valtiovarainministeriön julkaiseman (6a/2007) Katsaus 15 maan kokonaisarkkitehtuurityöhön -julkaisun yhteenvetotaulukossa sanotaan:

”Yli puolet panosti avoimuuteen (standardien, järjestelmien, lähdekoodin). Jotkut maat pakottavat suosimaan avoimia ratkaisuja – – Useat maat ilmoittavat panostavansa palvelulähtöiseen arkkitehtuuriin (soa).” "
Kunnista kajastaa valo

"Sen sijaan kuntapuolella näkyy valoa.

KuntaIT-hankkeen arkkitehtuurimalli perustuu avoimeen lähdekoodiin. Oulun kaupunki on kehittänyt tähän malliin perustuvan portaalin ja sähköisen asioinnin alustan. Yhdentoista suurimman kaupungin tietohallintojohtajien muodostama Kerho 11 -ryhmä on kiinnostunut Oulun julkaisemasta alustasta.

Avoimeen arkkitehtuuriin perustuva toimintatapa avaa mahdollisuuden yhteiskehittämiseen ja välttää moninkertaisen työn. Konsulttiyrityksiin nähden tilaajaorganisaatiolla säilyy koko ajan kilpailutusmahdollisuus.

Näyttääkin siltä, että kuntasektorilla on valtionhallintoa selkeämpi näkemys oikeantyyppisestä tietoyhteiskunnan kehittämisestä. "

------------------------------

Pentti Salmela

[size=85:2apd6847]Artikkelin kirjoittaja Pentti Salmela on työskennellyt suurissa suomalaisissa materiaalivaltaisissa (Kemira, Lohja, Alko) ja tietovaltaisissa (Työterveyslaitos) organisaatiossa it-alan johto- ja asiantuntijatehtävissä.

Erilaisissa toimintaympäristöissä ja monissa it -projekteissa mukana olleena hänellä on ollut mahdollisuus seurata tietoyhteiskunnan rakentamista käytännön näkökulmasta. [/size:2apd6847]

Sivut

Kommentit (24)

[size=85:27jtyjkt]Tässäkö eräs syy Suomen hiipuvaan tietoyhteiskuntakehitykseen? Hurahtaminen markkinajohtajan ekosysteemiin?[/size:27jtyjkt]

Saw
Seuraa 
Viestejä6251
Liittynyt20.6.2009

Koittakaapa miettiä, millanen se IT-kupla oli... oliko se nyt niin huima asema olla IT-kuplan kärkimaita?

Jätkät tienas kovat rahat hypellä. Tulee kalliiksi ruokkia näitä jätkiä. Parempi antaa muiden maksaa nämä rahat ja seurata hiukan perässä.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Vierailija

Jaahas, avokoodihörhöt taas liikkeellä. Kyllä minäkin käytän runsaasti avoimen koodin tuotteita, ärsyttää vain moinen meuhkaaminen.

ilaiho
Jaahas, avokoodihörhöt taas liikkeellä. Kyllä minäkin käytän runsaasti avoimen koodin tuotteita, ärsyttää vain moinen meuhkaaminen.Avoin lähdekoodi on sama tietotekniikalle mitä D-vitamiini lääketieteelle - loputon salaliittoteorioiden, maailmanparannusfantasioiden lähde ja sanomanlevittämisfanaatikkojen kokopäivätyö.

Ei siinä mitään, molemmat ovat hienoja juttuja.

IT:tä kyllä tilaillaan, mutta tulisi ottaa huomioon, että ohjelmat ja laitteet ovat vain yksi osa kokonaisuutta. Tiedon hallinta ja dokumentaatio ovat myös tärkeä osa, mutta ne saavat usein liian vähän panostuksia. Riippuu toimialasta, miten hyvin asiat dokumentoidaan. Mutta jos asiakas näkee ohjelman toimivan, sen ei pitäisi riittää. Asiakkaan tulisi vaatia (ja ostaa) myös dokumentit, koska ilman niitä kokonaisuutta on vaikea pitää hallinnassa.

Allegoria: "Mitä eroa on talolla, johon on kipattu autokuormittain ja kottikärrylasteittain kirjoja ja talolla, jossa on kunnolla indeksoitu ja järjestetty kirjasto?"

Sama kuin datalla ja informaatiolla... Sama kuin flash-it-osaamisella ja eettisesti ohjautuvalla opiskelulla - olkoon tieteenala sitten koodaamista, matematiikkaa tai biotekniikkaa (fiksu kouluttautuja arvottaa tietonsa ja dumppaa sälät).

Avoin lähdekoodi on ihan ok, mutta paljon tärkeämpi asia olisi saada kaikkien kaupallisesti julkaistujen ohjelmistojen lähdekoodi arkistoitua. Menetetään mielestäni merkittävä määrä inhimillistä historiaa, kun koodit jäävät vain suuryritysten kaappeihin pölyttymään. Samalla ohjelmistojen tekiänoikeuksien voimassaoloaikaa tulisi radikaalisti lyhentää. 15-20 vuotta vanha ohjelmisto tulisi vapauttaa täysin.

Saw
Seuraa 
Viestejä6251
Liittynyt20.6.2009
googeli
15-20 vuotta vanha ohjelmisto tulisi vapauttaa täysin.
No, jos on ollut tuon ajan käyttämättä. Sulautetuissa järjestelmissä ja erikoisympäristöissä muutenkin voi olla hyvinkin vanhaa koodia käytössä. Koodin julkistus toisi esiin kaikki turvallisuusriskit.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Cobol-ohjelmointikieli täytti juuri 50 vuotta, alunperin kehitetty taloushallinnan ja liikemaailman tarpeisiin. Koodia on arvioitu olevan kaikkiaan pari sataa miljardia riviä. Ihmiset käyttävät järjestelmiä eivätkä välttämättä edes tiedä Cobolin olemassa olosta.
Uutinen

Oli ihan hyvä juttu tietoviikossa. Mutta siitä paistaa läpi idealismi eikä realismi. Kaikki it-alalla kauemmin olleet tietävät näistä ongelmista.

Katsotaan markkinoilla olevia ohjelmistoja - niitä yleisimmin käytettyjä. Paljonko niistä on kaupallisia? Monetko yritykset ovat riippuvaisia niiden suljetusta luonteesta nykyjärjestelyin? Kuinka näille yrityksille käy? Kuka ohjelmoi kaikki nämä ominaisuudet avoimen koodin järjestelmillä? Kuka maksaa sen? Kuinka siirtyminen toteutetaan hallitusti? Kuinka yhteensopivuusongelmat vältetään? Mikä se "toimiva malli" on, jota niin toitotetaan? Avoimuus - blaah. Kertokaa minulle kuinka se käytännössä toteutetaan nykyisen globaalitalouden raameissa.

Ongelma on että olemme rakentaneet tätä it-organisaatiojärkälettä jo hyvin pitkän aikaa nykyisille järjestelyille, ja siirtyminen avoimiin järjestelmiin olisi erittäin kivuliasta. It-ala ei ole ainoa ala jossa tuotteet ovat "suljettuja". Se on nykyisen talousjärjestelmän ominaisuus ja kaikuu läpi alojen. Mahdollisesti jonkinlainen rajoitettu avoimuus onnistuisi, ja tämä onkin yleistä eri aloilla.

babun
Oli ihan hyvä juttu tietoviikossa. Mutta siitä paistaa läpi idealismi eikä realismi. Kaikki it-alalla kauemmin olleet tietävät näistä ongelmista.
Toisinsanoen avoimuus on idealismia ja Microsoftin ekosysteemi on realismia? Näinhän se mantra kuuluu. Ja sitä pitää jokaisen kunnon atk-kuoripojan toistaa kuin papukaijan.

Väittäisin että atk-puolella asiasta kyllä on käyty keskustelua mutta siihen se on jäänytkin. Kahvipöytäjupinaksi. Kaikilla pippelit pystyssä heti kun Microsoftin uusi "Wov" on tulossa markkinoille. Vertaan mentaliteettiä siihen syvään uskoon joka vallitsi Suomessa U.K. Kekkoseen ja YYA-sopimuksen erehtymättömään asemaan.

USA:ssa äskettäin julkaistu tutkimuslaitoksen selvitys siitä kuinka maan IT-organisaatiot ovat säästäneet vuosittain 60 miljardia dollaria käyttämällä avoimen lähdekoodin ohjelmistoja EI YLITTÄNYT SUOMESSA UUTISKYNNYSTÄ. Sen sijaa Linus Torvaldsin (täysin oikea) kommentti siitä kuinka Linux-kernelin paisuminen on hidastanut Linuxia 12%:lla viimeisen 15 vuoden aikana, ylitti välittömästi uutiskynnyksen.

Patenteista voidaan olla montaa mieltä. Ohjelmistopuolella niistä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Joten siinä vinkki lainsäätäjille.

babun
Et taida ralf osata muuta kuin paasata retoriikkaa, koska vastauksia ei tipu kun pyydetään vastauksia käytännön ongelmiin.Käytännön ongelmiin on olemassa vastaus, josta kirjoituksessa mainittiin: Avoimuus. Avoimen lähdekoodin laaja hyödyntäminen.

Ongelma on vain se, että atk-kuoripojat on opetettu kuin koiranpennut toistamaan lorua: "ILMAISTA LOUNASTA EI OLE OLEMASSAKAAN". Siinä se on ongelma.

planetisti
Seuraa 
Viestejä463
Liittynyt22.9.2008
babun

Katsotaan markkinoilla olevia ohjelmistoja - niitä yleisimmin käytettyjä. Paljonko niistä on kaupallisia? Monetko yritykset ovat riippuvaisia niiden suljetusta luonteesta nykyjärjestelyin? Kuinka näille yrityksille käy? Kuka ohjelmoi kaikki nämä ominaisuudet avoimen koodin järjestelmillä? Kuka maksaa sen? Kuinka siirtyminen toteutetaan hallitusti? Kuinka yhteensopivuusongelmat vältetään? Mikä se "toimiva malli" on, jota niin toitotetaan? Avoimuus - blaah. Kertokaa minulle kuinka se käytännössä toteutetaan nykyisen globaalitalouden raameissa.

Ongelma on että olemme rakentaneet tätä it-organisaatiojärkälettä jo hyvin pitkän aikaa nykyisille järjestelyille, ja siirtyminen avoimiin järjestelmiin olisi erittäin kivuliasta. It-ala ei ole ainoa ala jossa tuotteet ovat "suljettuja". Se on nykyisen talousjärjestelmän ominaisuus ja kaikuu läpi alojen. Mahdollisesti jonkinlainen rajoitettu avoimuus onnistuisi, ja tämä onkin yleistä eri aloilla.


Tämä on ahdasmielistä ajattelua. Esimerkiksi Hollywoodin about kaikki leffat on tuotettu Linuxin avulla, siellä kustomoidut systeemit laskevat erikoistehosteita. Ylivoimaisesti suurin osa koko maailman "työstä" voidaan tehdä avoimilla ohjelmilla, käytännössä Open Officella. Tiedemaailma on Latexin hallussa. Avoimuuden avulla mitä tahansa voidaan muokata halutuksi.

Oikeastaan on tyhmää pyristellä vastaan. OS -malli on niin paljon tehokkaampi, että yrityksen kannattaa hoitaa siihen liittyvä asiantuntemus ajoissa. Yritys maksaa sen itse, koska se saa siitä paremman tuoton. Tässä kohden luotan markkinatalouden tehokkuuteen pakottavaan luonteeseen.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat