Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Skype on jo ajat siten tarjoillut tälläistä palvelua. Mutta tietääkös kukaan, löytyykö jostain tälläistä softaa koneelle?
Höpiset mikkiin ja kone kertoo, juksaatko.
Joskus 10 vuotta sitten Heurekassa tutustuin aiheeseen, ja siellä sai puhua puhelinluurin kautta kaverille, ja kone ilmoitti jos valehtelee. Aika hassu laite, joskaan ei niin luotettava tietenkään.

Kommentit (12)

Penttinen
Skype on jo ajat siten tarjoillut tälläistä palvelua. Mutta tietääkös kukaan, löytyykö jostain tälläistä softaa koneelle?
Höpiset mikkiin ja kone kertoo, juksaatko.Ilmainen nettipalvelu löytyy:

http://www.random.org/integers/?num=1&m ... ml&rnd=new

Puhu tietokoneen näytölle (et tarvitse edes mikrofonia) ja avaa sivu. Jos sivu näyttää luvun 0 valehtelit, jos sivu näyttää luvun 1 puhuit totta.

Penttinen
Aika hassu laite, joskaan ei niin luotettava tietenkään.Kuten ei mikään valheenpaljastuskone.

Valheenpaljastimet pitää aina kalibroida jokaiselle testihenkilölle, ts. kysellään kysymyksiä joihin vastaus tiedetään. Tästä saadaan vertailudata jatkokysymyksille. Ongelma näiden kanssa vain on juurikin se, että tulokset eivät ole ehdottoman luotettavia, vaan vääriäkin voi tulla ja laitteita voi huijata jos osaa.

JaakkoFagerlund
Ongelma näiden kanssa vain on juurikin se, että tulokset eivät ole ehdottoman luotettavia, vaan vääriäkin voi tulla ja laitteita voi huijata jos osaa.Toinen ongelma on, että valheenpaljastuskoneet ovat epätieteellistä humpuukia eivätkä toimi. Tämän vuoksi useimmissa maissa niitä ei hyväksytä todistusaineistoksi oikeudessa.

Esimerkiksi useat myöhemmin syyllisiksi todetut ihmiset läpäisivät valheenpaljastuskokeen, osa jopa useaan kertaan. Sekä tietysti ne onnettomat, jotka olivat syyttömiä mutta jotka eivät läpäisseet.

Skeptikko
JaakkoFagerlund
Ongelma näiden kanssa vain on juurikin se, että tulokset eivät ole ehdottoman luotettavia, vaan vääriäkin voi tulla ja laitteita voi huijata jos osaa.

Toinen ongelma on, että valheenpaljastuskoneet ovat epätieteellistä humpuukia eivätkä toimi. Tämän vuoksi useimmissa maissa niitä ei hyväksytä todistusaineistoksi oikeudessa.

Ei ne kaikilta osin ole. Kertovat kyllä ihmisten stressireaktioista (esim. kun valehtelee) jonkin verran, mutta koska testissä ei ole olemassa mitään standardia (jokainen testihenkilö on erilainen), ei mittaustulos ole vertailtavissa tai sataprosenttisen luotettava.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30843
Liittynyt16.3.2005
JaakkoFagerlund

Ei ne kaikilta osin ole. Kertovat kyllä ihmisten stressireaktioista (esim. kun valehtelee) jonkin verranJos ihminen on syytettynä vakavasta rikoksesta, varmaan hänellä on aika maksimaaliset stressireaktiot syyllisyydestä riippumatta. Tuskin kukaan niin sataprosenttisesti luottaa oikeuslaitoksen tai valheenpaljastuskokeiden erehtymättömyyteen, että rauhallisesti vastailisi.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
Liittynyt1.7.2007

Tämä nyt menee aavistuksen ohi aiheesta mutta eikös tämä totuuden hetki ohjelma ole silloin käytännössä arpajaiset koska ei voida luotettavasti sanoa valehteleeko vai ei?

toisen polven pilkkuvirhe

Varaktori
Seuraa 
Viestejä777
Liittynyt22.8.2008
Penttinen
Skype on jo ajat siten tarjoillut tälläistä palvelua. Mutta tietääkös kukaan, löytyykö jostain tälläistä softaa koneelle?
Höpiset mikkiin ja kone kertoo, juksaatko.
Joskus 10 vuotta sitten Heurekassa tutustuin aiheeseen, ja siellä sai puhua puhelinluurin kautta kaverille, ja kone ilmoitti jos valehtelee. Aika hassu laite, joskaan ei niin luotettava tietenkään.
http://www.ex-sense.com/

Kulmikkat silmälasinlinssit. Ymmärtäisin, jos lastensadun kuutiopäinen robotti haluaisi sellaiset, mutta ihmiselle ne eivät sovi.
http://www.youtube.com/watch?v=PLNR4xfh1Qc

Neutroni
JaakkoFagerlund

Ei ne kaikilta osin ole. Kertovat kyllä ihmisten stressireaktioista (esim. kun valehtelee) jonkin verran

Jos ihminen on syytettynä vakavasta rikoksesta, varmaan hänellä on aika maksimaaliset stressireaktiot syyllisyydestä riippumatta. Tuskin kukaan niin sataprosenttisesti luottaa oikeuslaitoksen tai valheenpaljastuskokeiden erehtymättömyyteen, että rauhallisesti vastailisi.

Kuten sanoin, niin testilaitteisto pitää kalibroida jokaista henkilöä ja tilannetta varten, jotta tuloksista voi edes yrittää tulkita mitään. Lopputulos sitten riippuu ihan jo siitäkin, että kehtaako ihminen vastata johonkin kysymykseen

JaakkoFagerlund

Ei ne kaikilta osin ole. Kertovat kyllä ihmisten stressireaktioista (esim. kun valehtelee) jonkin verran, mutta koska testissä ei ole olemassa mitään standardia (jokainen testihenkilö on erilainen), ei mittaustulos ole vertailtavissa tai sataprosenttisen luotettava.Nämä koneet ovat herkkiä mittareita joilla mitataan esimerkiksi verenpainetta, hikoilua ja hengitystä.

Tämä on tiedettä.

Se, että verenpaineesta, hikoilusta ja/tai hengityksestä voisi päätellä koehenkilön valehtelevan tai puhuvan totta on pseudotiedettä. On oletettu, että jos ihminen valehtelee hän on varmaan stressaantunut. Toisaalta, kaikki eivät stressaannu valehtelusta, ja toiset stressaantuvat jo pelkästä kuulustelusta. Jonka takia nämä laitteet ovat humpuukia.

Todellisuudessa valheenpaljastuskoneet "toimivat" koska ne ovat osa kuulustelutilannetta ja ihmiset uskovat niiden toimivan. Toisin sanoen, valheenpaljastuskoneet saavat monesti ihmiset tunnustamaan.

Valheenpaljastuskoneen käyttäjät ovat myös tunnettuja ihmisten huijaamisesta. Eräs klassinen temppu on kuulusteltavan vakoilu. Kuulusteltavaa voidaan esimerkiksi pyytää käymään WC:ssä pesemässä kädet, koska valheenpaljastuskoneen sensorit tarvitsevat kuulemma puhtaan ihokontaktin. WC:ssä on valheenpaljastuspuoskarin piilokamera ja hän katsoo ketkä pesevät kädet ja ketkä vain avaavat vesihanan ja teeskentelevät käsienpesua koneen huijaamista ajatellen.

Toinen klassinen temppu on jättää kuulusteltava koneen kanssa kahdestaan sillä välin kun puoskari poistuu huoneesta. Ennen tätä kuulusteltavalle sanotaan, että hänen pitää on mahdollisimman paikallaan, valheenpaljastuskone on niin herkkä laite, että sen koskeminen saattaisi saada sen epäkuntoon. Ja jälleen testattavaa tarkkaillaan kameralla, he jotka menevät kopeloimaan konetta ovat epärehellisiä, he jotka istuvat kiltisti paikallaan ovat rehellisiä.

Ja niin edelleen, ja niin edelleen.

Suosittelen myös katsomaan aihetta käsittelevän jakson Penn & Teller : Bullshit -sarjasta. Löytyy torrenttina. Jaksossa näytettiin miten valheenpaljastuspuoskari käytti valheenpaljastuskoetta, eli toisin sanoen sai kuulusteltavan tunnustamaan kokeen jälkeen. Ja tämän tiedon puoskari antoi eteenpäin "positiivisena tuloksena" kokeesta.

Onkohan Skeptikko luetunymmärtämisessä jotakin vialla, vai luuletko oikeasti että väitän noiden antavan luotettavia mittaustuloksia?

Muutamaan ertaan jo sanonut, että mittausstandardin puuttuminen aiheuttaa sen, ettei tulokset ole luotettavia. Ko. koneilla on kuitenkin mahdollista tutkia miten ihminen reagoi esitettyihin kysymyksiin ja niihin annettuihin vastauksiin, mutta satavarmasti se ei kerro onko vastaus valetta, vaiko jännittääkö/stressaako ihmistä, vai onko kysymykseen vastaaminen vain kiusallista (esim. "oletko homoseksuaali").

JaakkoFagerlund
Onkohan Skeptikko luetunymmärtämisessä jotakin vialla, vai luuletko oikeasti että väitän noiden antavan luotettavia mittaustuloksia?

Muutamaan ertaan jo sanonut, että mittausstandardin puuttuminen aiheuttaa sen, ettei tulokset ole luotettavia.
Sinun jutuista saa käsityksen, että kyse on mittaus- tai kalibrointiongelmasta. Minusta kyse on koko ajatuksen ongelmasta, korreloiko stressitaso ylipäänsä valehtelun kanssa.

Skeptikko, luepa ajatuksella uudelleen mitä olen kirjoittanut, niin osannet itsekin nähdä etten tuollaista väitä. Heti ekassa viestissäni jo kyseenalaistan noiden luotettavuuden, joten kertoisiko se jo jostakin?

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat