Seuraa 
Viestejä27432

Miksi toiset lehdet muuttuvat punaisiksi ja toiset keltaisiksi klorofyllin siirtyessä runkoon?

Tiedelehdessä oli, että ilmasto ei vaikuta lehtien kellastumisaikatauluun, vaan jokaisen puun geneettinen koodi kertoo, milloin on aika siirtyä säästömodelle. Mutta mikä vaikuttaa siihen, kuinka ruska ilmenee? Siis joskus Lapin ruska eritoten on loistelias, ja joskus taan ikävän kellanruskea. Mikä siis säätelee ruskan kirkkautta ja värien monimuotoisuutta?

Häh?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (6)

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
Vatkain

Tiedelehdessä oli, että ilmasto ei vaikuta lehtien kellastumisaikatauluun, vaan jokaisen puun geneettinen koodi kertoo, milloin on aika siirtyä säästömodelle.
Häh?Epätarkkaa tietoa mielestäni. Vaikka esim koivu ei välitäkään ilmastosta, on paljon sellaisia puita, jotka kasvavat niin kauan kuin lämpöä riittää ja lopettavat pakkasiin (esim leppä).

Mitä taas väreihin tulee, niin ne riippuvat paitsi puusta, myös maaperästä ja syksyn ilmoista. Jotkut puut ovat joko punaisia tai keltaisia maaperän mukaan (esim vaahterat), eräät toiset lähes aina keltaisia (kuten koivu) tai punaisia (esim punatammi).

Varmaan tästä löytyisi kvg-menetelmällä paljonkin aineistoa, mutta laiskottaa.

Vierailija

Mikä siinä maaperässä sitten aiheuttaa sen värimuuntelun ja jopa niin että sama puu voi olla eri värinen perättäisinä vuosina? Mitkä kaikki asiat ylipäätään vaikuttavat puitten ruskaan ja miten?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pakkaset ja hallat muistaakseni vaikuttavat asiaan, siten että jos on lämmin syksy, niin ruskakin jää miedommaksi.

Etelän ruskaa on täysin aliarvioitu. Esimerkiksi vaahterat ja tammet ova aivan uskomattomia väriloistossaan.

Leuka
Etelän ruskaa on täysin aliarvioitu. Esimerkiksi vaahterat ja tammet ova aivan uskomattomia väriloistossaan.

Olen samaa mieltä. Lapin lehtiruska on pääsääntöisesti keltaista koivuruskaa. Etelän puut ovat paljon kauniimpia. Lapin valttina on monenkirjava maaruska.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
Vatkain
Mikä siinä maaperässä sitten aiheuttaa sen värimuuntelun ja jopa niin että sama puu voi olla eri värinen perättäisinä vuosina? Mitkä kaikki asiat ylipäätään vaikuttavat puitten ruskaan ja miten?Tuosta tavaamaan:

http://scifun.chem.wisc.edu/chemweek/fa ... lcolr.html

Puu voi olla eri värinen eri vuosina esimerkiksi siksi, että se elää ensin istutuskuopan mullalla, mutta alkaa myöhemmin käyttää ympäröivää maaperää. Tai sitten maaperässä on tapahtunut muutoksia vaikkapa kaivutöiden, lannoituksen tms seurauksena.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat