Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Asiantuntijat: Liikunta on yliarvostettua
http://www.tohtori.fi/?page=0179162&id=7621750
Liikunnan ei ole todettu yksin alentavan painoa, verenpainetta tai kolesterolitasoja, eikä myöskään vähentävän osteoporoosin riskiä.

Sivut

Kommentit (109)

Juppejänis
Seuraa 
Viestejä504
Liittynyt17.5.2007

Tämä uutisointi oli nyt jotensakin taas näitä....

Jollei ole pystytty kaksoissokkotutkimuksella jotain osoittamaan, niin silloin se ei pidä paikkaansa.

Kuitenkin lähes jokaiselta ihmiseltä löytyy omasta elämästä vertailukohtia sen suhteen, että mikä on terveydentila ja olo ollut silloin, kun on harrastanut liikuntaa verrattuna niihin jaksoihin, jolloin ei ole.

Ainakin minulla ero on selvä, eikä ainakaan omalta kohdalta tarvitsearvuutella onko liikunnalla terveysvaikutuksia vai ei.

Liikkumattomat tietysti löytävät lohtua tällaisista tutkimuksista.

"Nojaa ostoskärryyn-syntrooma" on viimme vuosina yleitynyt näky kaupoissa. Autolla tullaan kauppaan ja nojataan kyynärpäillä kärryyn kuin rollaattoriin. Laahustava askellus korostaa asian traagisuutta.

Kannatan kohtuullista liikuntaa. Olen kokeillut molemmat ääripäät.

Jos olisimmekin vielä yhtä arkiliikkuvaisia, kuin vielä muutamia vuosikymmeniä sitten, ei liikunnan harrastaminen olisikaan terveyden kannalta niin tarpeellista. Mutta kun jatkuvasti elämäntapavalinnoillamme vähennämme liikkumisemme määrää, täytyy tämä vähennys kyllä jotenkin korvata.

Jo lapsista huomaa, ettei normaali liikuntaharrasteeton elämä enää edes kehitä tarpeellisia perusliikuntataitoja. Sitten kun tällainen motoriikaltaaan avuton, lihaksistoltaan heikko ja ehkä vielä liikkuvuudeltaan rajoitettu yksilö yrittää liikkua, on seurauksena helposti tapaturmia ja rasitusvammoja. Silloin ei kyllä terveys liikunnalla tosiaan kasva, vaan vaurioituu.

Mielestäni lapsia ei pidäkään ohjata harrastamaan liikuntaa vaan leikkimään.. Mikä on parempaa liikuntaa kuin hippa-leikit, karhun paini ym. Useimmat lapset nauttivat leikkimisestä. Jokaiselle persoonalle sopiva energian purkautumiskanava varmasti on olemassa ja artikkelissa ei puhuttu esim. ulkoilman merkityksestä, sekin edistää terveyttä. Joku voi alkaa voida paremmin esim. soutamalla, luonnossa liikkumalla.. Idea on se ettei liiku sen vuoksi että se on pakko, vaan sen vuoksi että se tuntuu hyvälle.

Omakohtaisesti harrastan tällähetkellä liikuntaa n. 5-6 krt/vko. Ja vähintään 3 kertaa vko haluan että liikunta on raskasta. Joskus koin raskaan liikunnan vastenmielisenä.. Syy on ehkä se että yritti liikkua enemmän kuin kunto edellytti.
Kannattaa kulkea oman elimistön tuntemuksia kuunnellen. Sen voisi kuvitella olevan terveellistä.

Tarkkailija
Liikunta ei välttämättä tuo terveyttä, mutta aivan varmasti se luo sitä!

Aivan varmasti? Se myös voi viedä terveyden.

Lukemattomilla elintavoilla on vaikutusta terveyteen: liikunta, ravinto, tupakointi, alkoholinkäyttö, huumeet, harrastukset...

Epidemiologisessa väestötutkimuksessa on hyvin hankala isoloida, eli eristää esimerkiksi pelkkä liikunta niin, että tutkimuksen tuloksen näyttäisivät vain liikunnan vaikutuksia terveyteen. Koska tutkimuksissa seurataan tavallisia ihmisiä, heidän tavallista elämäänsä; hehän tekevät lukemattomia muitakin asioita kuin liikkuvat!

On olemassa lukuisia sekoittavia tekijöitä, jotka voivat olla tutkittavaa syytä voimakkaampia selittäjiä. Kuitenkin tiukasti tieteellistä metodia noudattava, hyvin suunniteltu tutkimus voi tilastotieteen avulla valottaa pelkän liikunnan vaikutusta melko hyvin.

Artikkelin perusteella tämä tutkimus ei siis sano, että liikunta ei toisi terveyttä! Keskusteluaiheen otsikko on siis virheellinen, harhaanjohtava!
Kun artikkeleita luetaan vahingossa väärin, tai kuin piru Raamattua, syntyy juuri väärinkäsityksiä siitä, että tieteelliset tutkimukset vaikuttaisivat huuhaalta, jotka yrittäisivät epätoivoisesti kieltää aiemmin todistettuja terveysasioita.

Artikkelin mukaan itsensä liikunnan vaikutus terveyteen ei ole niin suuri, kuin yleinen käsitys antaisi ymmärtää. Liikunnan terveysvaikutuksia ei siis kielletty!
Esimerkiksi luuston kuormittaminen liikunnalla vahvistaa luita, mutta tämä vaikutus ei vaikkapa vanhuksilla ole hirveän suuri. Varsinkin kun otetaan huomioon vanhusten suurentunut kaatumisriski! Jos kaikki vanhainkodin kävelykykyiset mummot ja paapat pistetään lenkille, varmasti jotkut kaatuvat, murtavat luunsa, ja pahimmillaan vietetään puoli vuotta vuodepotilaana reisiluuleikkauksesta toipumassa.

Liikunnalla on myös monia epäsuoria vaikutuksia, kuten energiankulutuksen lisääminen, joka edesauttaa laihtumista. Lihavuus itsessään kun on suuri terveysriski.

parantunut

Aivan varmasti? Se myös voi viedä terveyden.Todennäköisemmin liikkumattomuus vie terveyden.

Tällaiset "Liikunta ei tuo terveyttä" -jutut ovat vaan laiskuuden puhetta ja älyllistä itsepetosta.

salai
Seuraa 
Viestejä7600
Liittynyt17.3.2005
parantunut
Tarkkailija
Liikunta ei välttämättä tuo terveyttä, mutta aivan varmasti se luo sitä!

Aivan varmasti? Se myös voi viedä terveyden.

Eipä sinulla ole huolta, niksautat vain itsesi taas parantuneeksi.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Tarkkailijan ja Esc:n kanssa samoilla linjoilla.. Tavallaan luiden kuormituskin on ennaltaehkäisevää liikuntaa, vanhana liikunnalla voi kohottaa mielialaa, mutta aiemmat terv. tottumukset vaikuttavat sitten vanhoina.
Ja tavallaan kaikki terveyskäyttäytyminen vaikuttaa toisiinsa; jos syö paljon kovia rasvoja, käyttää alkoholia, tupakoi niin ne aiheuttavat fyysisesti, sekä henkisesti raskaan olon ja liikunta ei silloin tunnu hyvältä. Liikunta ym. terv. tottumukset vaikuttavat mielialaan, ihminen voi kaikilta osin paremmin ja on sosiaalisempi hyvä kuntoisena kuin masentuneena.

Liikunnalla on vaikutusta lievän masennuksen hoidossa, jossa se voi olla jopa lääkkeitäkin tehokkaampi. Vakavassa masennuksessa tietysti liikunta voi olla hyvä tukikeino lääkityksen oheella.

Vakavassa masennuksessa liikunta saattaa olla mahdotonta. Mutta etenkin kriisien ja muiden vastoinkäymisten aiheuttamassa masennuksessa/ahdistuksessa liikunta on hyvä hoitokeino ja yleensäkin aina jos liikkumaan pystyy. Mutta itselle täytyy olla myös armollinen. 100 m. kävely tai yhdet rappukäytävät voivat olla jo hyvä alku jos aiemmin ole liikkunut.

Teekkari
Seuraa 
Viestejä2347
Liittynyt27.4.2008

Säännöllisesti liikuntaa harrastavan tapoihin ei kuulu marista lääkärille pikku vaivoista. Jo tästä syystä liikuntaa harrastavat ovat vastaanotoilla vähemmistö.

Koira alkaa olla lenkkeilyiässä ja hyvälle näyttää tekevän sillekin. Tällä viikolla kasvatin lenkin pituuden 5,5 km:iin.

Kokeilkaapas mitä jo joillekin intistä tuttu aamulenkki klo. 6.00 aikaan tekee kaamosväsymykselle. Voihan sitä tietysti lisäksi ostaa sen lampun jos haluaa käytää myös rahaa.

Everything you know, is about to change.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat