Seuraa 
Viestejä45973

Onko kukaan todella syvällisesti pohtinut mitä tapahtuisi, jos olisi olemassa mullistava tekniikka, jonka avulla pirattiohjelmat eivät toimisi missään tietokoneessa? Ei sitten millään keinolla.
Miten se vaikuttaisi alaan? Hintoihin? Mitä ohjelmia alettaisiin käyttää?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (20)

benefoni
Onko kukaan todella syvällisesti pohtinut mitä tapahtuisi, jos olisi olemassa mullistava tekniikka, jonka avulla pirattiohjelmat eivät toimisi missään tietokoneessa? Ei sitten millään keinolla.
Miten se vaikuttaisi alaan? Hintoihin? Mitä ohjelmia alettaisiin käyttää?

Ei ole mahdollista. Kaikki salaus- ja lukitusjärjestelmät voidaan purkaa. Joidenkin purkamisessa menee vaan hieman pidempi aika kuin toisten mutta ne kaikki saadaan purettua.

Arvasin tämän vastauksen.
Mutta nyt olikin tarkoitus pohtia asiaa teoreettisesti.
Mitä oikeasti tapahtuisi jos piraattiohjelmia ei enää olisi?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Loptio
Seuraa 
Viestejä1187
tapani
Ei ole mahdollista. Kaikki salaus- ja lukitusjärjestelmät voidaan purkaa. Joidenkin purkamisessa menee vaan hieman pidempi aika kuin toisten mutta ne kaikki saadaan purettua.

Teoriassa tuo väittämä on paikkaansapitävä, mutta käytännössä luonnollisesti merkityksetön. Jo pelkästään seuraavan donglesukupolven dekryptaamiseen menee moninkertaisesti tuo vaikkapa Steinbergin "murtamattoman" donglen vaatineet 1500 miestyötuntia. Tai esimerkiksi Fritz (ei kissa) voi heittäytyä hankalaksi.

`Trusted Computing' Frequently Asked Questions

Sovitaanko, että utopistisen hyvä piraatinesto on totta tämän keskustelun ajan.
Miten maa makaisi sen vuoksi? Mihin kaikkeen se vaikuttaisi?
Kuka hyötyisi? Kuka kärsisi?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46489
benefoni
Onko kukaan todella syvällisesti pohtinut mitä tapahtuisi, jos olisi olemassa mullistava tekniikka, jonka avulla pirattiohjelmat eivät toimisi missään tietokoneessa? Ei sitten millään keinolla.
Miten se vaikuttaisi alaan? Hintoihin? Mitä ohjelmia alettaisiin käyttää?

Harrastajat harrastaisivat yksinkertaisilla ilmaisohjelmilla nykyisten kopioitujen ammattilaisohjelmistojen sijaan. Ei tuolla olisi taloudellista merkitystä, koska liki kaikki ammattilaisohjelmat ovat niin ruokottomasti hinnoiteltuja, ettei sellaista ole järkeä ostaa ellei siitä hyödy taloudellisesti. Varsinkaan kun käytännössä niitä toimintoja joita ilmaisohjelmissa ole ei juurikaan tarvitse.

Yrityspuolella varmaan epärehelliset pikkufirmat kärsisivät. Samalla hintataso hieman nousisi, mutta yritysten taloudessa kalliidenkin ohjelmistojen hinta on kuitenkin pienehkö menoerä. Paljon enemmän epärehellinen firma voi hyötyä pimeällä työvoimalla tai muuten verottajaa huijaamalla.

Peliohjelmoijat hyötyisivät myös tilanteesta. En kylläkään tiedä, kuinka paljon. Jos pelien kopiointi olisi mahdotonta, useimmat tyytyisivät muutamaan peliin, ja vaihtelisivat sitten kavereiden kanssa niitä sen sijaan, että keräävät miljoonan pelin kokoelman, joista he pelaavat säännöllisesti muutamaa. Aikanaanhan sitä piti olla paljon pelejä, joista kolmasosaa tuskin oli edes kokeillut ja toista kolmasosaa oli ehkä kerran kokeillut.

Ei noita ohjelmia kukaan osaisi enää käyttää, kun opiskelijat eivät pääsisi ilmaiseksi harjoittelemaan...

No tokihan kaikkien cd-levyjen ja microsoftin ohjelmien hinnat tippuisivat murto-osaan siitä mitä ne nyt ovat kun kaikki joutuisivat niistä maksamaan.

Yeah, right.

No itse asiassa se voisi olla pelkästään positiivista, kun ihmisten tarpeen synnyttämät resurssit laajemmin tulisivat vapaaseen lähdekoodiin perustuvan ammattitason ohjelmistojen kehityksen pariin (harrastevoimin tuotettujen almost ammattitasoa olevien ohjelmien siis). Voisi jopa käydä niin ettei olisi edes tarvetta imuutella mitään huonoa microsoftkamaa, kun ilmaisjakeluna saa kaiken tarvitsemansa (ja vielä toiminnallisuuksiltaan ja käyttöliittymiltään melkein suorina kopioina maksullisista, eli niitä käyttämällä oppisi myös kaupallisten softien käytön).

Itse en imuuttele mitään.

Jos ohjelmia ei mitenkään voisi enää kopioida. Niin kuvittelisin, että ohjemoinnin kursseille olisi kyllä melkoista tunkua.

Harrastuspuolella assemblyn merkitys korostuisi.
Linux ja muut avoimen lähdekoodin ohjelmat valloittaisivat kotimarkkinat. Kun kenelläkään ei olisi varaa omilla rahoillaan ydistelmään windows, office, pelit.

Koulutuspuolella taas officen, ja raskaampien (lue kalliimpien) ohjelmien kouluttajat tekisivät tiliä kun kaikki uudet työntekijät pitäisi opettaa käyttämään windows:ia officea ja muita työvälineohjelmia.

salai
Seuraa 
Viestejä9178

Tässä ketjussa puhutaan nyt etupäässä ohjelmistopiratismista, mutta asiaa sivunnee Sony BMG:n kopiosuojausmoka, joka jatkuu nyt myös MediaMaxin osalta:
Tutkijat: Sony BMG:n kopiosuojauksen korjauskin on vaarallinen

Feltenin mukaan Sony BMG:n olisi aika vetää MediaMax-levyt pois kaupoista, kuten yhtiö teki viime kuussa XCP-suojausta käyttäville äänitteille.

Eli pistää kyllä miettimään, millä rahalla ja koodaustaidolla sitten saisi aikaan toimivan kopioinnineston. Ja vielä toimivat tuotteetkin, joita joku haluaisi ja uskaltaisi ostaa. Koska alkaa näyttämään, että piraatit ovat turvallisempia käyttää.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Ja lisäyksenä edellisiin: harrastajat kehittäisivät ilmaisia avoimen koodin ohjelmia enemmän ja aikaisempaa paremmiksi ja monikäyttöisemmiksi.
Maksullisten ohjelmien koeajat pitenisivät nykyisestä, että saataisiin potentiaaliset ostajat tottumaan kunnolla jonkin tietyn ohjelman käyttöön. Ohjelmat samalla muuttuisivat agressiivisemmiksi tietokoneen käynnistymisen yhteydessä, että saataisiin ohjelma mahdollisimman usein käyttöön. Tietenkin näiden ohjelmien olisi oltava entistä monipuolisempia ja koodiltaan aikaisempaa virheettömämpää, että ne menisivät kaupaksi.
Plagiointisyytteet tietenkin lisääntyisivät ilmaisohjelmia kohtaan.
Tietokoneen mukana tulevien ohjelmien hinnat nousisivat pilviin, kuten myös firmojen ostokset.

Ääniteteollisuudessa saattaisi käydä niin, että parhaimmassa tapauksessa levyjen myynti putoaisi ilmaisen mainoksen menettämisen myötä -> joku lataa biisin netistä ja pitää sitä hyvänä, jonka jälkeen menee ja ostaa kaupasta levyn.

Ainakin musiikki yksipuolistuisi huomattavasti kun kaikkien pitäisi palata tekemään ostopäätöksensä radiossa soivien kappaleiden perusteella. Pienistä artisteista ei oikeastaan enää kukaan kuulisi ja levykin jäisi ostamatta kun ei sokko-ostoksia kuitenkaan tule niin usein tehtyä.
Peliteollisuudelle olisi luultavasti +-0 vaikutus. Ei enää ilmaista kokeilua, mutta ei myöskään ilmaista koko pelin pelaamista.

Ohjelmateollisuus on itseasiassa aina hyötynyt piraateista, mutta ei koko ohjelmateollisuus.

Pienet firmat jotka valmistavat pieniä ohjelmia kärsivät, koska useimmat eivät halua maksaa paljoa rahaa yksinkertaisista, vaikkakin hyvin toimivista ohjelmista. Siksipä niitä kopioidaan usein. Esimerkiksi Winzip.

Suuret ohjelmistotalot taas hyötyvät suurten ja raskaiden ohjelmien kopioinnista, koska niitä käytetään kaupallisissa tarkoituksissa. Tämä taas meinaa sitä, että yritykset ostavat niitä ja suurimmalla osalla yrityksistä on puhtaat jauhot pussissaan. Yksityiset ihmiset taas harvemmin käyttävät raskaita ammattilaisohjelmistoja niin paljon, että niitä kannattaisi ostaa. Yritykset sensijaan saavat koulutettua piraattia käyttävän henkilön halvalla, koska hän osaa jo valmiiksi käyttää ohjelmistoa.

Myös tietoturva kasvaa kopioinnista. Kalliit palomuuriohjelmistot kuten Norton Firewall usein kopioidaan, koska niin perustason palvelusta ei tee mieli maksaa rahaa. Ihmiset eivät luota kevyisiin ilmaisiin palomuureihin, kuten ZoneAlarm ohjelmaan - usein hyvästä syystä. Monella ei ole myöskään varaa ostaa esimerkiksi F-securen virustorjuntaohjelmistoa, vaan se kopioidaan työpaikalta tai kavereilta.

Näin asian ajatellen siis ohjelmistokopioinnin estäminen heikentäisi tietoturvaa, hyödyttäisi pieniä ohjelmistotaloja, haittaisi suuria ohjelmistotaloja ja heikentäisi ihmisten tietotaitoa itse ohjelmistojen käytössä, sekä köyhdyttäisi käyttäjiä, tehden tietokoneen käytöstä entistä kalliimpaa ja hankalampaa. Yhä useampi saattaisi harkita olla ostamatta koko tietokonetta, joka taas haittaa koko alaa ja yhteiskuntaa.

Veikko
Siksipä niitä kopioidaan usein. Esimerkiksi Winzip.

Tai sitten käytetään ilmaisia (ja avoimia) vastineita. Esimerkiksi itse käytän 7zippiä. Ei yhtä tyylikkään näköinen ehkä, mutta hoitaa hommansa:
http://www.7-zip.org/

Mikäli piraattien hankkiminen ei olisi mahdollista, uskon että kiinnostus näitä ohjelmia kohtaan kasvaisi suuresti. Itse käytän esimerkiksi WinSCP nimistä ohjelmaa tiedostojen salattuun siirtoon. Ohjelma on avoin ja ilmainen ja silti paras testaamistani ohjelmista. Siis paljon parempi kuin monet sen kaupalliset kilpailijat. Eikä tuo ole poikkeus, vaan monen muunkin ohjelman kohdalla käytän avointa vaihtoehtoa en vain siksi että ne ovat ilmaisia vaan myös siksi että se on vain parempi kuin muut.

Syy sille miksi massat harvoin kiinnostuvat näistä on tietämättömyys (moni ei ole kuullut mistään käyttämästäni ohjelmasta) ja laiskuus (piraatin sai kaverilta niin helposti, ei jaksa ladata ja asentaa uutta ohjelmaa, kun vanha toimii). Sekä ennakkoluulot (miten muka ilmainen voisi olla parempi kuin kallis ohjelma?)

salai
Seuraa 
Viestejä9178
Veikko
Myös tietoturva kasvaa kopioinnista. Kalliit palomuuriohjelmistot kuten Norton Firewall usein kopioidaan, koska niin perustason palvelusta ei tee mieli maksaa rahaa. Ihmiset eivät luota kevyisiin ilmaisiin palomuureihin, kuten ZoneAlarm ohjelmaan - usein hyvästä syystä. Monella ei ole myöskään varaa ostaa esimerkiksi F-Securen virustorjuntaohjelmistoa, vaan se kopioidaan työpaikalta tai kavereilta.

Veikko puhuu yleensä asiaa, mutta täytyy minunkin puolustaa ilmaisia vähän (tuli pitempi jorina kuitenkin).

1. Nuo tunnetuimmat kaupalliset ohjelmapaketit eivät edes toimi kunnolla, jollei ole uusi tehokas kone. Minä en saanut edes asennettua (testimielessä) F-securea omaan 900Mhz/256Mt Duroniin.

2. Nuo kaupalliset palomuuriohjelmat tuntuvat esim. Firefoxin tukisivuston kyselyjen mukaan olevan hyvin yleinen syy tapauksiin, jolloin yhteys lakkaa toimimasta kokonaan.

3. Ainakin F-Securen virustorjunta päästi aikaisemmin läpi niin paljon örkkejä, joita ei onnistunut poistamaan, että jouduin usealta tuttavalta vaihtamaan sen ilmaiseen Avastiin. Palomuuriksi olen asentanut yleensä ZoneAlarmin. Eikä ole kellään ollut ongelmia sen jälkeen.

Itse käytän XP:n palomuuria ja Avastia virustorjuntaan. Microsoft Antispyware on päällä ja Spywareblasterin päivitän tarvittaessa. Käytän Firefoxia, jossa NoScript-laajennus estää skriptit paitsi tutuilta sivuilta. MS Messengeriä en käytä ja Messenger Servicen olen disabloinut.

Kerran ehkä kahdessa viikossa ajan varmuuden vuoksi eScan tsekkauksen (Kaspeskyn virustietokanta) ja AdAwaren vakoiluohjelmatestin silloin tällöin. Viimeksi Avast kai hälytti ja esti liikenteen pari kuukautta sitten kun kokeilin Operaa jollain xxx-sivulla (mistä Firefox ei yrittänyt ladata mitään haitaketta!). Nykyisin esim. AdAware ei koskaan löydä mitään poistettavaa, toisin kuin kellä tähansa joka käyttää IE:tä.

Eli käsitykseni mukaan sopivalla yhdistelmällä ilmaisia pärjää paremmin kuin kaupallisilla. Paljonhan ilmaisia ilmaisia ohjelmia parjataan. Lehdet väheksyvät niitä testeissään koska eivät saa niistä mainostuloja. Ja esim. Suomi24:n foorumilla oli alkuvuonna huomattavan paljon F-Securen ylistystä ja ilmaisten haukkumista. Oli vaan aika huvittavaa, että eri nimimerkkien kirjoittamissa viesteissä käytettiin yleensä sanaa virustojunta, taisi olla 640 sellaista viestiä. Kyseinen "sekuriittimies" taisi tehdä aika paljon hallaa F-Securen maineelle.

Vihje: Microsoftin Security software: Downloads and trials sivuston kautta saa ladattu ilmaisia testiversioita kaupallisista ohjelmista, yleensä kolmeksi kuukaudeksi, mutta F-Secure Anti-Virus 2006 ilmainen testiversio puoleksi vuodeksi!

Kuten Gravity käytän useimmiten 7zippiä, tai joskus "corporate" WinRARia. Suositeltava paikka ilmaisten ohjelmien lataukseen on http://www.filehippo.com/.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

benefoni
Onko kukaan todella syvällisesti pohtinut mitä tapahtuisi, jos olisi olemassa mullistava tekniikka, jonka avulla pirattiohjelmat eivät toimisi missään tietokoneessa? Ei sitten millään keinolla.
Miten se vaikuttaisi alaan? Hintoihin? Mitä ohjelmia alettaisiin käyttää?

Kaupallisten pelien, musiikki- ja elokuvatallenteiden tai ohjelmien hintaan se ei vaikuttaisi kuin korkeintaan niitä korottavasti. Nythän hintoja on edes jollakin tavalla pidettävä siedettävinä (..no jaa) ettei suurin osa jätä ostamatta ja ota tilalle piraattia. Jos piraattia ei olisi mahdollista tehdä, hinnoittelu olisi täysin sisältöteollisuuden ahneuden armoilla.

Toisekseen suurin osa piraattituotteita hankkivista ei käytä niitä, vaan kyseessä on yksi harrastusmuoto, kerätä piraattitiedostoja. Näin sisällöntuottajat eivät saisi sen enempää rahaa kuin nytkään, koska piraattisisältöä käyttävät/keräävät eivät ostaisi ja maksaisi sisällöstä kuitenkaan.

Kolmannekseen ei kaupallinen ohjelmatuotanto kasvaisi huomattavasti nykyistä nopeammin.

Kyllä minä ainakin olen jokaista piraattiohjelmaani käyttänyt, joita minulla ei tietenkään luonnollisesti enää ole, vaan joskus hullussa nuoruudessani :)

Harva silti kerää kovalevyn täytteeksi gigatavukaupalla romua, jos ei sillä mitään tee. Eihän sillä ole edes mitään statussymbolin arvoa, koska jokainen kykenee siihen niin tahtoessaan.

Toista se oli siihen aikaan, kun ISDN:llä ladattiin napsterista musiikkia. Joillain sitä oli, toisilla taas ei ollut. Ylä-asteella kiersi kädestä käteen printterillä tulostettu lista, josta halukkaat ruksivat kappaleita ja listan omistaja sitten poltti nämä kappaleet levylle ja tietenkin toinen osapuoli hyvää hyvyyttään pyyteettömästi lahjoitti 10 - 20 markkaa rahaa.

Mutta miettikääpä. Jos kopioiminen olisi mahdotonta, myös pieniä ilmaisia ohjelmia valmistavien firmojen ja henkilöiden olisi kannattavampaa pyytää tuotteistaan rahaa. Aikoinaanhan oli voimissaan Shareware kulttuuri, jossa ohjelmasta ja pelistä sai rajoitetun version ilmaiseksi, mutta rahaa maksamalla sai täydet ominaisuudet.

Tämä sanoo sitä, että pienet ilmaiset ohjelmatkin alkaisivat maksaa rahaa, koska ei ole enää syytä miksi niistä ei kannattaisi pyytää rahaa.

"Kokeile palomuuriamme ilmaiseksi, nimellistä viiden euron korvausta vastaan saat jatkaa kokeiluperiodiasi vuodella."

Nykyisinhän pienistä ohjelmista ei kannata pyytää rahaa, koska kukaan niitä ei kuitenkaan osta, koska tarve ei ole niin suuri.

Kyllä niitä piraattiohjelmia varmaan vieläkin joku kerää ihan pelkästä keräämisen ilosta. Miksi muuten eräässä p2p verkossa pyörisi porukkaa joilla saattaa olla yli 2TB tavaraa jaossa?

Sen takia, että kun lataat yhden TV-sarjan kaikki jaksot koneellesi, saat kustantaa 40 gigatavun edestä kovalevytilaa.

Lisäksi nykyisin yhä suositummaksi muuttunut DVD-image tiedostojen kopiointi syö uskomattomasti kovalevytilaa. Yksi elokuvalevy vie tilaa 4 gigatavua. Sata elokuvaa on jo melkein puoli teratavua.

Lithium
No tokihan kaikkien cd-levyjen ja microsoftin ohjelmien hinnat tippuisivat murto-osaan siitä mitä ne nyt ovat kun kaikki joutuisivat niistä maksamaan.

Yeah, right.


Oikein, ja eikä tuo ole pelkkää arvailua: TV-lupamaksua mainostetaan sillä, että kun yksi ei maksa, maksavat muut enemmän. Tämä on täyttä paskaa. TV-lupien määrä on kasvanut, mutta hinta on noussut koko ajan vaikka senhän pitäisi laskea kun sama raha jakaantuu useammalle maksajalle. Minä maksan tv-lupani. Kallis on, mutta en halua skitsoilla aina kun ovikello soi.

Piratismi on rikos. Harvapa varastaa kaupasta DVD-levyjä. Netin kautta kuitenkin waretetaan elokuvia ja musiikkia säälittä. Sama asia. Waretus on vain tuottajaportaan tappio kun myymälävarkaus on myös kauppiaan tappio, Piratismi tuottaa suuret tappiot mutta jos se poistuisi, voisivat hinnat vähän laskea aluksi ja sitten taas jatkaisivat nousua. Yritysten funktio on takoa rahaa ja näin saataisiin suurempi voitto. Piratismi on mediafirmoillle kulu liikevaihdossa jonka he haluavat pois.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat