Seuraa 
Viestejä8877
Liittynyt25.8.2005

Sattuisiko palstalaisilla olemaan valmista konseptia tai ideoita siitä miten huurteen saisi poistettua laseista sähköisesti. Joko niin, että lasien reunoihin voisi kiinnittää lämpöelementit tai pienen puhaltimen.

Ongelmana on tietysti se, että laitteiston koko pitäisi olla hyvin pieni ja sen tulisi saada energiansa samaan tapaan kuin noissa led-lampuissa.

Olen yrittänyt hieman asiaa pengastaa, mutta vaikuttaa siltä ettei ainakaan kaupallisesti ole tarjolla mitään valmiita ratkaisuja ko. ongelman hoitamiseen. Siis sellaista minkä voisi kiinnittää olemassa oleviin silmälaseihin. Laskettelu-, paintball ja mp-laseja saa kyllä valmiina antifog-systeemeillä.

Mielellään pysytään nyt siis elektronisissa ratkaisuissa, mitään litkuja on turha tyrkyttää, niiden vaikutusaika on liian lyhyt.

Jos puhutaan lämpöelementeistä, niin mitkä komponentit tuottavat eniten lämpöä (puolijohdekomponentit / vastukset) suhteessa energiankulutukseen.
Puhallintratkaisussa moottorin pitäisi olla miniatyyrikokoa.

Sivut

Kommentit (16)

David
Seuraa 
Viestejä8877
Liittynyt25.8.2005

Projekti on kokeilua vaille valmis. Pantaan kiinntetty 9v ladattava paristo, josta virta otetaan vanhan pc:n prosessorin tuulettimelle (koko on noin 4x4 cm, paksuus 6mm). Saapa nähdä miten toimii käytännössä, näin kylmiltään tuntuu hieman siltä, että ilmavirta on hieman liiankin voimakas aiheuttaen epämiellyttävän tunteen silmiin ja nenän seutuun. Tuuletin oli 12V jännitteelle suunniteltu, joten pyörintänopeus hiipunee sopivasti pikku hiljaa, kun akku tyhjenee.

Huomenna testiin.

Saw
Seuraa 
Viestejä6251
Liittynyt20.6.2009

Joku lämmitus olisi varmasti miellyttävämpi. Mutta en kyllä uskaltaisi lämmitettäviäkään laseja käyttää.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

David
Sattuisiko palstalaisilla olemaan valmista konseptia tai ideoita siitä miten huurteen saisi poistettua laseista sähköisesti. Joko niin, että lasien reunoihin voisi kiinnittää lämpöelementit tai pienen puhaltimen.Lähtökohtaisesti tässä lienee kyse ilman kosteuden tiivistymisestä lasien pinnalle. Eli keskeinen muuttuja on kastepiste(lämpötila). Pari vaihtoehtoa jolla voit tähän vaikuttaa ovat ilman kosteuden pienentäminen tai lämpötilan nostaminen kastepisteen yläpuolelle.

Ilman kuvaa on vähän vaikeaa hahmottaa miten yrität saada systeemiä pelaamaan. Tuuletinratkaisu tuntuu hieman oudolta. Olisiko järkevämpää ohjata hengitysilmaa, joka oletettavasti lisää kosteutta paikallisesti, lasien ohi? Eikä edes kuluta sähköä.

David
Seuraa 
Viestejä8877
Liittynyt25.8.2005
JW

Lähtökohtaisesti tässä lienee kyse ilman kosteuden tiivistymisestä lasien pinnalle. Eli keskeinen muuttuja on kastepiste(lämpötila).

Tiedetään, mutta oletko nähnyt sumua tuulella.

JW
Pari vaihtoehtoa jolla voit tähän vaikuttaa ovat ilman kosteuden pienentäminen tai lämpötilan nostaminen kastepisteen yläpuolelle.

Tuo lämpötilan nosto olikin se toinen vaihtoehto tai miksipä ei molemmat yhdessä, jos mahdollista.

JW
Ilman kuvaa on vähän vaikeaa hahmottaa miten yrität saada systeemiä pelaamaan. Tuuletinratkaisu tuntuu hieman oudolta.

Uskon sen kuitenkin toimivan, kun ilmavirta vie kosteuden mukanaan, se ei pääse tiivistymään lasin pintaan. Nyt pantaan kiinnitetty tuuletin siis työntää ilmaa lasien ja ihon väliseen tilaan ylhäältä ja se purkautuu silmälasien alareunasta pois.

JW
Olisiko järkevämpää ohjata hengitysilmaa, joka oletettavasti lisää kosteutta paikallisesti, lasien ohi? Eikä edes kuluta sähköä.
Hengitysilma ei ole se ongelma vaan hikoilu, lasit huurtuvat vasta kun hikoilen riittävästi. Uskon kyllä, että homma muuten toimii, mutta onko haittavaikutukset siedettäviä, jää nähtäväksi (eli pitääkö käytännössä tuuletusta vähentää ja lämpötilaa saada nostettua).

David
Uskon kyllä, että homma muuten toimii, mutta onko haittavaikutukset siedettäviä, jää nähtäväksi (eli pitääkö käytännössä tuuletusta vähentää ja lämpötilaa saada nostettua).Kokeilemallahan se tietysti selviää, mutta olen hieman skeptinen ratkaisun suhteen. Tuulettimen ilmavirta jäähdyttää itsessään ja talven tullessa se tulee puhaltamaan koko ajan kylmempää ilmaa lasien sisäpinnalle, joka taas vie lähemmäs kastepistettä.

Muuttujia on kaksi. Lasin lämpötila ja sisäpuolisen ilman kosteus.

Jos haluat vähentää huurtumista niin sinun on muutettava jompaa kumpaa.

Lasin pintalämpötilaa voi muuttaa pistämällä paksumpaa pleksiä tai pistämällä kerroksia joissa on ilmaa välissä. Kirkas silikonikin voi toimia eristeenä. Lisäämällä esim suolaa silikoniin niin voit hyvällä tsägällä saada aikaiseksi johtavan elastomerin. Sitä voit käyttää lämmitysvastuksena (tuskin toimii mutta ideaa voi soveltaa)

Ilman kosteutta voi muuttaa poistamalla siitä kosteutta tai jäähdyttämällä sitä. Poistamiseen ja jäähdyttämiseen soveltuu erinomaisesti tuuletus. Hanki vaikka maski joka ottaa hengitysilman lasien kautta ja poistaa alaspäin. Muita vaihtoehtoja on linssiä kylmempi pinta johon kosteus tiivistyy tai hygroskooppista ainetta (suolaa, riisiä tms).

Toinen vaihtoehto on estää kosteuden syntyminen. Joku hikoilemisenestoaine naamassa? Komandopipokin saattaisi toimia kun se estää sisäpuolisen ilman lämpenemisen. Komandopipo jossa on muovikalvo ulkopinnassa?

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081
Liittynyt7.3.2006

Oma kokemukseni suojalasien puhaltamisesta kuivaksi flektillä on kahtiajakoinen. Toisaalta, pienikin puhallin on paljon parempi kuin ei mitään. Miinuksena lähellä korvaa oleva surina (joka korvautunee laadukkaammalla puhaltimella) mutta myöskin silmien kuivuminen ilmavirran vuoksi. Kuitenkin, jos näkyvys on päällimmäisenä, käytän puhallinta etenkin oloissa joissa kemikaalit sun muut eivät enää toimi.

Lisättäköön että auttaa myös pakkasella.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

David
Seuraa 
Viestejä8877
Liittynyt25.8.2005

Kenttäkoe osoitti selkeästi, että homma toimii ainakin nollan yläpuolella ja minulle se riittääkin. Pakkasella ehkä tarvittaisiin joku lisävastus lämmitykseen.

David
Seuraa 
Viestejä8877
Liittynyt25.8.2005
Veikko

Silmikkoon kaksi lasia ja tuollainen kierrättämään ilmaa lasin välissä. Sitten vielä joku puolen watin sähkövastus puhaltimen eteen niin luulisi pysyvän huurun poissa.

Urli turhan pitkä, mutta siellä oleva ratkaisu periaatteessa lähes identtinen. Itse asiassa huuru täytyi saada pois lasien sisäpinnalta, kun sitä hikoilun myötä siihen kertyy. Hyvin pitkälle samoja mietteitä tässä on muutoin esitetty kuin itsellänkin on käynyt mielessä. Itse asiassa tuo huppu saattaisi talviolosuhteissa olla hyväkin ratkaisu, joka sitä tarvitsee. Itse en tarvitse, näen kyllä hiihtää ilman lasejakin

Itse asiassa minulla onkin jo seuraava sovellustus mielessä, mutta eipä pidetä siitä vielä isompaa meteliä.

planetisti
Seuraa 
Viestejä463
Liittynyt22.9.2008

Voi olla että menee ohi, mutta:

Aikanaan pelasin kiekkoa pleksillä, joka huurtui helposti. Homma ratkesi panemalla pleksiin fairya vaikka talouspaperin avulla.

David
Seuraa 
Viestejä8877
Liittynyt25.8.2005
planetisti
Voi olla että menee ohi, mutta:
Aikanaan pelasin kiekkoa pleksillä, joka huurtui helposti. Homma ratkesi panemalla pleksiin fairya vaikka talouspaperin avulla.

Toimiihan tuo palan aikaa, mutta ei pidempiaikaisessa suorituksessa, on tullut kokeiltua kyllä. Jääkiekossahan tuo riittää yleensä hyvin, kun periodit ovat lyhyitä (olettaen että vaihtopenkillä ehtii huoltoa tekemään).

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat