Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Ajattelin että tämä voisi olla ihan käyttökelpoinen aihe "Yleinen lääkeainekeskustelu".

Sillä käytännössä melko harvalla on uskomusten ja luulojen sijaan oikeata tietoa siitä mitä lääkeaineet ovat, miten ne vaikuttavat ja mistä sivuvaikutukset johtuvat.

Esittelen ensiksi yksinkertaistetusti yleisiä farmakologisia periaatteita, ja jos juttua riittää, voidaan keskustella yksittäisistä lääkkeistä.

Miksi lääkkeitä käytetään? - Potilaalla on todettu sairaus tai hänen oireensa vaatii lievitystä. Myös ennaltaehkäisy, kosmeettinen käyttö sekä muunlaiset käytöt (raskaudenehkäisy) ovat yleistymässä. Lääkeaineiden ei-lääkinnällinen käyttö voi kärjistyä dopingaineissa, kun urheilusuoritusta pyritään parantamaan esim. piristeillä, erytropoietiinilla (EPO) tai anabolisilla steroideilla.

Yleinen väärä luulo on, että lääke olisi jonkunlaista elämänvoimaa pursuava ihmepilleri, jota syömällä saisi lisää terveyttä. Tämä myytti on erityisen vahva erityisesti ns. luontaislääkkeiden tai muiden lääkkeenomaisten tuotteiden osalta - kritiikitön mainonta on tehnyt tehtävänsä! Siksi täytyykin muistaa, että terveyttä ei voi ostaa kaupasta tai apteekista.

Tieteenalana lääkeaineoppi on melko nuori, kuten moderni tiedekin.

Erilaisia luonnosta kerättyjä rohtoja on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin jo vuosituhansia. Taikausko jylläsi, kun ihmisen toiminnasta ei ennen ymmärretty paljoakaan. Nykysilmällä tarkasteltuna lääkehoidon irtautuminen irrationaalisuudesta, mystiikasta sekä ei-tieteellisistä selityksistä ja hoitomenetelmistä tapahtui vasta 1800-luvun aikana. Samaan aikaan kun mikrobit löydettiin ja niiden taudinaiheutuskyky havaittiin, alkoi lääketieteen voittokulku. Tuolta 1800-luvun ajalta on edelleenkin jäljellä jäänteitä taikauskoiseen ajatteluun perustuvista, tieteen hylkäämistä "lääkintämuodoista", mm. homeopatia.

Miten lääkeaineet vaikuttavat ihmiseen? Suurin osa lääkeaineista saa aikaan muutoksia elimistön toiminnassa vuorovaikuttamalla tiettyjen elimistön molekyylien kanssa. Periaatteessa mikä tahansa elimistön makromolekyyli voi vaikuttaa lääkeaineen kanssa. Tärkeimpiä näistä makromolekyyleistä ovat reseptorit. Nämä reseptorit eivät ole "syntyneet" elimistöön lääkeaineita varten, vaan ne ovat elimistön aineenvaihdunnan säätelyjärjestelmien oleellisia osia, joilla on omat, kullekin molekyylille luonteenomaiset toiminnat, jotka noudattavat luonnonlakeja. Tietyt molekyylit (lääkkeet, hormonit...) sopivat tiettyihin reseptoreihin "avain ja lukko" periaatteella. Yksinkertaistetusti elimistön molekyylit voi ajatella pieniksi rakennuspalikoiksi, joilla jokaisella on molekyylille tyypillinen muoto ja koko. Jonkin molekyylin rakenteessa voi olla kohta, johon jokin toinen molekyyli voi "sopia" tai mahtua. Lääkeaineet voivat sitoutua näihin reseptoreihin, joihin normaalisti elimistön omat molekyylit sitoutuvat. Näin lääkeaineilla voidaan muuttaa elimistön toimintoja.

Esimerkki: Omepratsoli on lääke, jota käytetään mahan liikahappoisuuden hoitoon. Mahalaukun seinämissä esiintyy suolahappoa (HCL) tuottavia pääsoluja (Chief Cells). Näiden solujen solukalvolla on makromolekyylejä, protonipumppuina. Tämä pumppaa happamuutta aiheuttavia vetyioneja mahalaukun ontelon nesteeseen. Omepratsoli sitoutuu tähän protonipumppuun, ja estää niiden solukalvon protonipumppujen toiminnan, joihin lääkemolekyylit ovat sitoutuneet. Näin mahan liikahappoisuus vähenee.
Ennen kuin vatsan liikahappoisuutta vähentävät lääkkeet oltiin keskitty, vatsan liikahappoisuus johti nykyistä useammin vaarallisiin mahahaavoihin, joka saattoi viedä potilaan joko kirurgin leikkauspöydälle tai jopa hautuumaalle.

Toinen esimerkki: Morfiini on luonnollinen yhdiste siinä mielessä, että sitä valmistaa oopiumunikko niminen kasvi. Morfiinin on havaittu aiheuttavan ihmisessä sekavuutta ja voimakasta kipuaistin turtumista. Sitä käytetään huumeena, mutta myös kipua lievittävän ominaisuutensa vuoksi lääkeaineena. Keskushermostossa on opioidireseptoreita, jotka normaalisti sitovat elimistön tuottamia omia aineita, kuten endorfiineja. Endorfiinit voivat aiheuttaa yleistä hyvänolon tunnetta esimerkiksi liikuntasuorituksen tai rentoutumisen aikana. Morfiini muistuttaa molekyylirakenteeltaan elimistön endorfiineja niin paljon, että se pystyy myös sitoutumaan opioidireseptoriin. Näin kipupotilaalle annetun morfiinin vaikutus välittyy opioidireseptorin kautta, ja vasteista tärkein on kipuaistimuksen turtuminen.

Periaatteessa siis lääkeaineena voi toimia mikä tahansa molekyyli, joka on rakenteeltaan sopiva sitoutumaan jotakin elimistön aineenvaihduntareaktiota säätelevään reseptoriin. Jonkin elimistön toiminnan keinotekoinen voimistaminen tai heikentäminen voi kuitenkin johtaa sivuvaikutuksiin.

Esimerkiksi vatsahapon tärkeä tehtävä on tappaa ravinnon mukana tulleita, mahdollisesti haitallisia mikrobeja. Kun vatsan happamuutta vähennetään omepratsolilla tai jollain muulla lääkkeellä, mikrobeilla on paremmat edellytykset selvitä mahassa ja päätyä suolistoon. Jos kyseessä on bakteerit, ne voivat alkaa kasvamaan suolistossa ja erittämään bakteerimyrkkyjä, jotka aiheuttavat mm. ripulia. Tämän voi tulkita pitkäaikaisen vatsahappolääkityksen sivuvaikutukseksi.

Lääkeaineet sitoutuvat myös usein entsyymi- nimisiin proteiineihin. Entsyymin tehtävänä on vaikuttaa aineenvaihduntaan muokkaamalla molekyylejä erilaisiksi. Esimerkiksi pilkkomalla sitä, lisäämällä siihen osia jne. Näin entsyymin muuttamilla molekyyleillä on erilaisia vaikutuksia, kuin alkuperäisillä.

Lääkeaineilla voidaan siis estää entsyymin toimintaa tai lisätä entsyymien lukumäärää, jolloin niiden rakentamia aineita voi syntyä nopeammin.

Esimerkki: 5-alfa-reduktaasi on entsyymi, jota esiintyy mm. hiusjuurissa sekä miehillä eturauhasessa. Tämä entsyymi muokkaa testosteronista dihydrotestosteronia. Molemmat edellämainituista hormoneista vaikuttaa samaan reseptoriin, mutta dihydrotestosteronin vaikutus siihen on jopa 100 kertaa suurempi! Dihydrotestosteroni on hormoni, joka voi suurina pitoisuuksina kasvattaa eturauhasen kokoa, joka johtaa vanhoilla miehillä virtsaamisongelmiin, eturauhasen painaessa virtsaputken lyttyyn. Hiusjuurissa dihydrotestosteroni myös surkastuttaa hiuksia niillä henkilöillä, joilla on taipumusta perinnölliseen hiustenlähtöön.
Finasteridi on lääkeaine, joka sitoutuu 5-alfa-reduktaasi -entsyymiin, ja estää sen toimintaa. Näin muodostuu vähemmän dihydrotestosteronia. Laskenut dihydrotestosteronin määrä hidastaa eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua, sekä hidastaa hiusten surkastumista. Näin kaljuuntuminen voi siirtyä jopa useamman vuoden myöhemmäksi.
Sivuvaikutukset johtuvat dihydrotestosteronin vähyydestä. Sitä tarvitaan myös parran kasvuun, jonka vuoksi finasteridin käyttö hidastaa parran kasvua.

Synteettinen vai luonnonyhdiste? Kaikki aineet ovat atomeista koostuvia kemiallisia yhdisteitä, kemikaaleja, niin keinotekoisesti valmistetut kuin luonnonyhdisteetkin. Keinotekoisesti voidaan siis valmistaa ihan samoja molekyylejä, kuin mitä kasvien tai eläinten aineenvaihdunta tuottaa luonnossa. Ei voi siis sanoa, että aine on tehokas tai myrkyllinen, koska se on synteettinen tai peräisin luonnosta. Elimistön reseptorien ja entsyymien kannalta esimerkiksi luonnossa kasvavan myrkkykoison atropiini on täysin sama yhdiste, kuin laboratoriossa valmistettu atropiini. Niillä on täysin samat vaikutukset. Molekyylien keinotekoinen käsittely mahdollistaa kuitenkin ominaisuuksien parantelun, kun molekyylin rakennetta voidaan muuttaa niin, että se esim sitoutuu helpommin reseptoriin, hajoaa elimistössä hitaammin (jolloin lääkevaikutus kestää pitempään jne.). Lääkettä on myös halvempi massatuottaa teollisesti, kuin kasvattamalla pelkästään kasveja, jauhamalla niiden osia ja puristamalla uutteita.

Keinotekoisten lääkeaineiden etu on lisäksi se, että tiedetään tarkalleen mitä aineita pilleri sisältää! Näin esim. allergiaa aiheuttavia vierasaineita ei eksy joukkoon.

Eli koska luonnon molekyyli vaikuttaa samalla tavalla kuin keinotekoinen, molemmat aiheuttavat, annoksesta riippuen, aineelle ominaisia vaikutuksia ja sivuvaikutuksia elimistössä.

Syy siihen, että Luontaistuotekaupoista ostetut lääkkeet aiheuttavat harvoin yliherkkyysoireita pahempia sivuvaikutuksia on se, että lain mukaan nämä eivät saa sisältää paljoa vaikuttavia aineita. Olisihan se vaarallista, jos kuka tahansa voisi ostaa milloin vain aineita, joilla on täysin mielivaltaisia vaikutuksia elimistöön. Koska luontaistuotteissa on vähän vaikuttavaa ainetta, ei niissä ole kovin kummoiset (jos edes minkäänlaiset) lääkinnälliset tehot tai sivuvaikutukset.

Sen sijaan lääkeaineissa on yleensä melko suuria pitoisuuksia vaikuttavaa ainetta, joten hyödyllisten vaikutusten oheella esiintyy myös haittavaikutuksia. Kun lääkeaine kohdistetaan oikein sitä tarvitsevalle henkilölle ja kun lääkettä käytetään oikein, voidaan sivuvaikutusriskiin vaikuttaa tiettyyn rajaan asti.

Sivuvaikutus on täysin annostelukysymys! Chlostridium botulinum- bakteerin hermomyrkky botuliini tappaa jo äärimmäisen pieninä pitoisuuksina salpaamalla hermojen ja lihasten väliset yhteydet -> ei voida hengittää ja tukehdutaan.
Sen sijaan vesi, pelottavammalta nimeltään divetyoksidi, on terveyden ylläpidon kannalta välttämätön ja hyvin siedetty aine. Kuitenkin liiallinen veden juonti voi laimentaa verta, jolloin tämä ylimääräinen neste siirtyy kudoksiin ja soluihin. Kun hermosoluihin siirtyy osmoottisesti liikaa vettä, nämä turpoavat ja niiden toiminta häiriintyy. Siksi sairaanloinen veden litkiminen voi johtaa aivopaineen nousuun ja jopa koomaan.

Haittavaikutukset ovat lääkinnässä vakava ja valitettava asia, ja ne aiheuttavat paljon vammaantumisia ja kuolleisuutta.

Täytyy kuitenkin muistaa, että lääkkeet parantavat niitä tarvitsevien sairaiden elämänlaatua ja tuovat joillekin jopa kymmeniä vuosia lisää elinaikaa!
Maailmalla kuolee enemmän ihmisiä siihen, että heiltä puuttuu kunnollinen lääkehoito. Sivuvaikutuksiin kuolevien määrä on pientä, edellä mainittuun verrattuna. Aktiivisesta ja pitkäaikaisesta lääkkeiden käytöstäkin kuolettavat sivuvaikutukset ilmaantuvat parhaassa tapauksessa vasta silloin, kun lääkekäyttö on ennen tätä tuonut runsaasti tehokkaita elinvuosia lisää, jotka ei oltaisi saatu ilman lääkehoitoa.

Esimerkiksi reumapotilaat. Ennen kunnollista lääkehoitoa reumapotilas oli nivelkipujensa takia lähestulkoon kahlittuna sänkyyn. Hän myös kuoli nuorena. Reumalääkitys mahdollistaa suurelle osalle reumaa sairastavista lähes normaalin elämän. Lääkkeen hyödyt ovat siis selvästi mahdollisia haittoja suuremmat!

Tässä oli mahdollisimman yksinkertaisesti selitettynä yleisimpiä lääkeaineiden toimintatapoja esimerkein.

Sivut

Kommentit (83)

o
Seuraa 
Viestejä1647
Liittynyt16.11.2005
Esc

Esimerkki: Omepratsoli on lääke, jota käytetään mahan liikahappoisuuden hoitoon. Mahalaukun seinämissä esiintyy suolahappoa (HCL) tuottavia pääsoluja (Chief Cells). Näiden solujen solukalvolla on makromolekyylejä, protonipumppuina. Tämä pumppaa happamuutta aiheuttavia vetyioneja mahalaukun ontelon nesteeseen. Omepratsoli sitoutuu tähän protonipumppuun, ja estää niiden solukalvon protonipumppujen toiminnan, joihin lääkemolekyylit ovat sitoutuneet. Näin mahan liikahappoisuus vähenee.
Ennen kuin vatsan liikahappoisuutta vähentävät lääkkeet oltiin keskitty, vatsan liikahappoisuus johti nykyistä useammin vaarallisiin mahahaavoihin, joka saattoi viedä potilaan joko kirurgin leikkauspöydälle tai jopa hautuumaalle.Olen käsittänyt, että liikahappoisuus johtuisi magnesiumin puutteesta, jota ei ole tarpeeksi kehossa vatsahappojen neutraloimiseksi. Eikö silloin olisi hiksumpaa hoitaa itse ongelmaa eli magnesiumia eikä sen seurauksia? Mikä kuvastanee hyvin luomuilijoiden lääkkeiden käytössä näkemää ongelmaa.

Every man is guilty of all the good he did not do. (http://www.youtube.com/watch?v=xaTKDMYOBOU)-Voltaire

o
Esc

Esimerkki: Omepratsoli on lääke, jota käytetään mahan liikahappoisuuden hoitoon.Olen käsittänyt, että liikahappoisuus johtuisi magnesiumin puutteesta, jota ei ole tarpeeksi kehossa vatsahappojen neutraloimiseksi. Eikö silloin olisi hiksumpaa hoitaa itse ongelmaa eli magnesiumia eikä sen seurauksia? Mikä kuvastanee hyvin luomuilijoiden lääkkeiden käytössä näkemää ongelmaa.Mahan liikahappoisuus ei johdu magnesiumin puutteesta.

Mahan happotuotantoa lisäävät monet tekijät, joista tärkeimmät ovat parasympaattisen hermoston aktivaatio, gastriini niminen hormoni sekä mahalaukun kudoksissa muodustuva histamiini. Yleensä liikahappoisuus on geneettinen ominaisuus, joka aiheuttaa jonkin edellä mainitun tekijän "yli-ilmenemisen", joka johtaa lisääntyneeseen mahahapon tuotantoon, närästykseen ja riskiin saada mahahaavauma.

Eli usein ainut keino pureutua itse syyhyn olisi omien geenien manipulointi, mikä ei kuitenkaan tule olemaan teknisesti mahdollista pitkiin aikoihin. Siihen asti tulee tyytyä oireiden mukaiseen lievennykseen.

Kuitenkin myös helikobakteeri- infektio voi stimuloida paikallisesti mahan suolahapon eritystä. Helikobakteeri voidaan häätää mikrobilääkkeillä.

Magnesiumia on kuitenkin ennen käytetty antasideissa, eli lääkeaineissa, jotka neutraloivat mahahappoa. Nämä ovat kuitenkin melko tehottomia verrattuna uusiin lääkkeisiin, jotka nimenomaan vaikuttavat mahahapon eritykseen.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14239
Liittynyt23.6.2005

Hyvin monet ruoat aiheuttavat kylläkin närästystä, eli näiden ruokien pois jättäminen vähentää myös oireita.

Magnesiumista olen samaa mieltä - se ei näytä tehoavan liikahappoisuuteen.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Hän kirjoitti:

"Esimerkiksi reumapotilaat. Ennen kunnollista lääkehoitoa reumapotilas oli nivelkipujensa takia lähestulkoon kahlittuna sänkyyn. Hän myös kuoli nuorena. Reumalääkitys mahdollistaa suurelle osalle reumaa sairastavista lähes normaalin elämän. Lääkkeen hyödyt ovat siis selvästi mahdollisia haittoja suuremmat!"

Sulfasalazin reumalääkkeenä.
Käsittääkseni tuossakin asetyylisalisyylihappo syövyttää vatsaa.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14239
Liittynyt23.6.2005

Itseäni vituttaa nämä lääketieteelliset keskustelut, kun niistä jokaisessa pitäisi aloittaa oma ravinneketju, koska usein löytyy vähitnään hyvin potentiaalinen mikroravinne joka näyttää ehkäisevän leijonaosan koko sairaudesta.

Nivelreuma on todennäköisesti yksi tällainen, pitkälti turha länkkärisairaus - sulfasalatsiinin, kullan, solunsalpaajien ja äärimmäisen kalliiden biologisten lääkkeiden sijaan voitaisiin hoitaa rasvaliukoisten immuunivastetta normalisoivien vitamiinien [sic] saanti kerralla kuntoon kohdusta lähtien ja ongelma olisi puoliksi ratkaistu sukupolviksi eteenpäin. Jo pieni *vitamiini X* saannin lisääminen ehkäisisi todennäköisesti 40% nivelreumadiagnooseista. Enkä edes aloita selittämään, miten helvetillinen sairaus vaikea nivelreuma on.

Mutta kun ei niin ei - sairaudesta tehdään fetissi potilasjärjestöjen kautta, joiden rahoituskulttuuri perustuu sairaiden etujen valvontaan, ei sairauksien ehkäisyyn.

Länsimainen lääketiede on massiivinen kaupallinen virhekokoelma, joka tappaa ja vaivaa ihmisiä turhaan kaikilla tasoilla, harjoittaa kosmeettista medikalisointia, poliittista kähmintää ja haamukirjoittelua. Tässä hyvä ja järkyttävä kooste aiheesta LEF:n sivulla siitä mitä "kivaa" länsimainen lääketiede saa tällä hetkellä aikaan yksin jenkeissä:

http://www.lef.org/magazine/mag2004/mar ... ath_01.htm

Toki valtiollisen terveydenhuoltojärjestelmän omaavissa maissa kuten Pohjoismaissa ja Kanadassa tilanne on jonkin verran parempi kuin vakuutusrahoilla systeemiään pyörittävässä kapitalismin mekassa (USA) mutta samat roistofirmat kaikissa maissa pitkälti riehuvat.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Neonomide
Itseäni vituttaa nämä lääketieteelliset keskustelut, kun niistä jokaisessa pitäisi aloittaa oma ravinneketju, koska usein löytyy vähitnään hyvin potentiaalinen mikroravinne joka näyttää ehkäisevän leijonaosan koko sairaudesta.Onneksi kaikkien muidenkin vitutusta helpottaa se, kun tunget D-vitamiinifantasioitasi jokaiseen ketjuun. Se ei vituta ketään.

Neonomide

Mutta kun ei niin ei - sairaudesta tehdään fetissi potilasjärjestöjen kautta, joiden rahoituskulttuuri perustuu sairaiden etujen valvontaan, ei sairauksien ehkäisyyn.Kyllä, kyse on salaliitoista, he haluavat pitää ihmiset sairaana. Juuri näin

Neonomide

Tässä hyvä ja järkyttävä kooste aiheesta LEF:n sivulla siitä mitä "kivaa" länsimainen lääketiede saa tällä hetkellä aikaan yksin jenkeissä:

http://www.lef.org/magazine/mag2004/mar ... ath_01.htm
Roskalinkkisi unohti ottaa kantaa montako ihmistä vuosittain pelastuu lääketieteen ansiosta.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14239
Liittynyt23.6.2005

Siltä varalta että pari kritiikitöntä fanaatikkoa alkaa tässä ketjussa leikkimään medikalistibulvaania, pitää pastettaa hieman tuota ylempää "roska-artikkelia", koska se oli täynnä suloista tilastotietoa länsimaisen lääketieteen "ihanuudesta". Ihan noin tasapainotuksen vuoksi:

[list:8w2f9pqu]Death by Medicine (Appendix)

[size=73:8w2f9pqu]By Gary Null, PhD; Carolyn Dean MD, ND; Martin Feldman, MD; Debora Rasio, MD; and Dorothy Smith, PhD
OFFICE OF TECHNOLOGY ASSESSMENT (OTA)

Health Care Technology and Its Assessment in Eight Countries, 1995.
General Facts

1. In 1990, US life expectancy was 71.8 years for men and 78.8 years for women, among the lowest rates in the developed countries.
2. The 1990 US infant mortality rate in the US was 9.2 per 1,000 live births, in the bottom half of the distribution among all developed countries.
3. Health status is correlated with socioeconomic status.
4. Health care is not universal.
5. Health care is based on the free market system with no fixed budget or limitations on expansion.
6. Health care accounts for 14% of the US GNP ($800 billion in 1993).
7. The federal government does no central planning, though it is the major purchaser of health care for older people and some poor people.
8. Americans are less satisfied with their health care system than people in other developed countries.
9. US medicine specializes in expensive medical technology; some large US cities have more magnetic resonance image (MRI) scanners than most countries.
10. Huge public and private investments in medical research and pharmaceutical development drive this “technological arms race.”
11. Any efforts to restrain technological developments in health care are opposed by policymakers concerned about negative impacts on medical-technology industries.

Hospitals

1. In 1990, the US had 5,480 acute-care hospitals, 880 specialty (psychiatric, long-term care, and rehabilitation) hospitals, and 340 federal (military, veterans, and Native American) hospitals, or 2.7 hospitals per 100,000 population.
2. In 1990, the average length of stay for 33 million admissions was 9.2 days. The bed occupancy rate was 66%. Lengths of stay were shorter and admission rates lower than other countries.
3. In 1990, the US had 615,000 physicians, or 2.4 per 1,000 population; 33% were primary care (family medicine, internal medicine, and pediatrics) and 67% were specialists.
4. In 1991, government-run health care spending totaled $81 billion.
5. Total US health care spending rose to $752 billion in 1991 from $70 billion in 1950. Spending grew five-fold per capita.
6. Reasons for increased healthcare spending include:
1. The high cost of defensive medicine, with an escalation in services solely to avoid malpractice litigation.
2. US health care based on defensive medicine costs nearly $45 billion per year, or about 5% of total health care spending, according to one source.
3. The availability and use of new medical technologies have contributed the most to increased health care spending, argue many analysts. These costs are impossible to quantify.
7. The reasons government attempts to control health care costs have failed include:
1. Market incentive and profit-motive involvement in the financing and organization of health care, including private insurers, hospital systems, physicians, and the drug and medical-device industries.
2. Expansion is the goal of free enterprise.

Health-Related Research and Development

1. The US spends more than any other country on health-related R&D.
2. In 1989, the federal government spent $9.2 billion on R&D, while private industry spent an additional $9.4 billion.
3. Total US R&D expenditures rose 50% from 1983 to 1992.
4. NIH receives about half of US government R&D funding.
5. NIH spent more on basic research ($4.1 billion in 1989) than for clinical trials of medical treatments on humans ($519 million in 1989).
6. Most of the clinical trials evaluate new treatment protocols for cancer and complications of AIDS, and do not study existing treatments, even though their effectiveness is in many cases unknown and questionable.
7. In 1990, the NIH had just begun to do meta-analysis and cost-effectiveness analysis.

Pharmaceutical and Medical-Device Industries

1. About two-thirds of the industry's $9.4 billion budget went to drug research; device manufacturers spent the remaining one-third.
2. In addition to R&D, the medical industry spent 24% of total sales on promoting their products and 15% of total sales on development.
3. Total marketing expenses in 1990 were over $5 billion.
4. Many products provide no benefit over existing products.
5. Public and private health care consumers buy these products.
6. If health care spending is perceived as a problem, a highly profitable drug industry exacerbates the problem.

Controlling Health Care Technology

1. The FDA ensures the safety and efficacy of drugs, biologics, and medical devices.
2. The FDA does not consider costs of therapy.
3. The FDA does not consider the effectiveness of a therapy.
4. The FDA does not compare a product to currently marketed products
5. The FDA does not consider nondrug alternatives for a given clinical problem.
6. It costs $200 million in development costs to bring a new drug to market. AIDS-drug interest groups forced new regulations that speed up the approval process.
7. Such drugs should be subject to greater post-marketing surveillance requirements. As of 1995, these provisions had not yet come into play.
8. Many argue that reductions in the pre-approval testing of drugs open the possibility of significant undiscovered toxicities.

Health Care Technology Assessment

1. Failure to evaluate technology was a focus of a 1978 report from OTA with examples of many common medical practices supported by limited published data (10-20%).
2. In 1978, Congress created the National Center for Health Care Technology (NCHCT) to advise Medicare and Medicaid.
3. With an annual budget of $4 million, NCHCT published three broad assessments of high-priority technologies and made about 75 coverage recommendations to Medicare.
4. Congress disbanded NCHCT in 1981. The medical profession opposed it from the beginning. The AMA testified before Congress in 1981 that “clinical policy analysis and judgments are better made—and are being responsibly made—within the medical profession. Assessing risks and costs, as well as benefits, has been central to the exercise of good medical judgment for decades.”
5. The medical device lobby also opposed government oversight by NCHCT.

Examples of Lack of Proper Management of HealthCare

Treatments for Coronary Artery Disease

1. Since the early 1970s, the number of coronary artery bypass surgeries (CABGS) has risen rapidly without government regulation or clinical trials.
2. Angioplasty for single vessel disease was introduced in 1978. The first published trial of angioplasty versus medical treatment was done in 1992.
3. Angioplasty did not reduce the number of CABGS, as was promoted.
4. Both procedures increase in number every year as the patient population grows older and sicker.
5. Rates of use are higher in white patients and private insurance patients, and vary greatly by geographic region, suggesting that use of these procedures is based on non-clinical factors.
6. As of 1995, the NIH consensus program had not assessed CABGS since 1980 and had never assessed angioplasty.
7. RAND researchers evaluated CABGS in New York in 1990. They reviewed 1,300 procedures and found 2% were inappropriate, 90% were appropriate, and 7% were uncertain. For 1,300 angioplasties, 4% were inappropriate and 38% uncertain. Using RAND methodologies, a panel of British physicians rated twice as many procedures “inappropriate” as did a US panel rating the same clinical cases. The New York numbers are in question because New York State limits the number of surgery centers, and the per-capita supply of cardiac surgeons in New York is about one-half of the national average.
8. The estimated five-year cost is $33,000 for angioplasty and $40,000 for CABGS. Angioplasty did not lower costs, due to its high failure rates.

Computed Tomography (CT)

1. The first CT scanner in the US was installed at the Mayo Clinic in 1973. By 1992, the number of operational CT scanners in the US had grown to 6,060. By comparison, in 1993 there were 216 CT units in Canada .
2. There is little information available on how CT scans improve or affect patient outcomes
3. In some institutions, up to 90% of scans performed were negative.
4. Approval by the FDA was not required for CT scanners, nor was any evidence of safety or efficacy.

Magnetic Resonance Imaging (MRI)

1. MRIs were introduced in Great Britain in 1978 and in the US in 1980. By 1988, there were 1,230 units and by 1992 between 2,800 and 3,000.
2. A definitive review published in 1994 found less than 30 studies of 5,000 that were prospective comparisons of diagnostic accuracy or therapeutic choice.
3. The American College of Physicians assessed MRI studies and rated 13 of 17 trials as “weak,” i.e., lacking data concerning therapeutic impact or patient outcomes.
4. The OTA concluded: “It is evident that hospitals, physician-entrepreneurs, and medical device manufacturers have approached MRI and CT as commodities with high-profit potential, and decision-making on the acquisition and use of these procedures has been highly influenced by this approach. Clinical evaluation, appropriate patient selection, and matching supply to legitimate demand might be viewed as secondary forces.”

Laparoscopic Surgery

1. Laparoscopic cholecystectomy was introduced at a professional surgical society meeting in late 1989. By 1992, 85% of all cholecystectomies were performed laparoscopically.
2. There was an associated increase of 30% in the number of cholecystectomies performed.
3. Because of the increased volume of gall bladder operations, their total cost increased 11.4% between 1988 and 1992, despite a 25.1% drop in the average cost per surgery.
4. The mortality rate for gall bladder surgeries did not decline as a result of the lower risk because so many more were performed.
5. When studies were finally done on completed cases, the results showed that laparoscopic cholecystectomy was associated with reduced inpatient duration, decreased pain, and a shorter period of restricted activity. But rates of bile duct and major vessel injury increased and it was suggested that these rates were worse for people with acute cholecystitis. No clinical trials had been done to clarify this issue.
6. Patient demand, fueled by substantial media attention, was a major force in promoting rapid adoption of these procedures.
7. The major manufacturer of laparoscopic equipment produced the video that introduced the procedure in 1989.
8. Doctors were given two-day training seminars before performing the surgery on patients.

Infant Mortality

1. In 1990, the US ranked 24th in infant mortality of 38 developed countries with a rate of 9.2 deaths per 1,000 live births.
2. US black infant mortality is 18.6 per 1,000 live births, compared to 8.8 for whites.

Screening for Breast Cancer

1. Mammography screening in women under 50 has always been a subject of debate.
2. In 1992, the Canadian National Breast Cancer Study of 50,000 women showed that mammography had no effect on mortality for women aged 40-50.
3. The National Cancer Institute (NCI) refused to change its recommendations on mammography.
4. The American Cancer Society decided to wait for more studies on mammography.
5. In December 1993, NCI announced that women over 50 should have routine screenings every one to two years but that younger women would derive no benefit from mammography.

Summary

1. The OTA concluded: “There are no mechanisms in place to limit dissemination of technologies regardless of their clinical value.”
Shortly after the release of this report, the OTA was disbanded.

References

1. Lazarou J, Pomeranz BH, Corey PN. Incidence of adverse drug reactions in hospitalized patients: a meta-analysis of prospective studies. JAMA . 1998 Apr 15;279(15):1200-5.
2. Rabin R. Caution about overuse of antibiotics. Newsday . September 18, 2003 .
2a. Centers for Disease Control and Prevention. CDC antimicrobial resistance and antibiotic resistance—general information. Available at: http://www.cdc.gov/drugresistance/community/. Accessed December 13, 2003 .
3. For calculations detail, see “Unnecessary Surgery.” Sources: HCUPnet, Healthcare Cost and Utilization Project. Agency for Healthcare Research and Quality, Rockville , MD. Available at: http://www.ahrq.gov/data/hcup/hcupnet.htm . Accessed December 18, 2003 . US Congressional House Subcommittee Oversight Investigation. Cost and Quality of Health Care: Unnecessary Surgery . Washington , DC : Government Printing Office;1976. Cited in: McClelland GB, Foundation for Chiropractic Education and Research. Testimony to the Department of Veterans Affairs' Chiropractic Advisory Committee. March 25, 2003 .
4. For calculations detail, see “Unnecessary Hospitalization.” Sources: HCUPnet, Healthcare Cost and Utilization Project. Agency for Healthcare Research and Quality, Rockville , MD. Available at: http://www.ahrq.gov/data/hcup/hcupnet.htm . Accessed December 18, 2003 . Siu AL, Sonnenberg FA, Manning WG, et al. Inappropriate use of hospitals in a randomized trial of health insurance plans. N Engl J Med . 1986 Nov 13;315(20):1259-66. Siu AL, Manning WG, Benjamin B. Patient, provider and hospital characteristics associated with inappropriate hospitalization. Am J Public Health . 1990 Oct;80(10):1253-6. Eriksen BO, Kristiansen IS, Nord E, et al. The cost of inappropriate admissions: a study of health benefits and resource utilization in a department of internal medicine. J Intern Med . 1999 Oct;246(4):379-87.
5. U.S. National Center for Health Statistics. National Vital Statistics Report, vol. 51, no. 5, March 14, 2003 .
6. Thomas, EJ, Studdert DM, Burstin HR, et al. Incidence and types of adverse events and negligent care in Utah and Colorado. Med Care. 2000 Mar;38(3):261-71. Thomas, EJ, Studdert DM, Newhouse JP, et al. Costs of medical injuries in Utah and Colorado . Inquiry . 1999 Fall;36(3):255-64. [Two references.]
7. Xakellis GC, Frantz R, Lewis A. Cost of pressure ulcer prevention in long-term care. Am Geriatr Soc . 1995 May;43(5):496-501.
8. Barczak CA, Barnett RI, Childs EJ, Bosley LM. Fourth national pressure ulcer prevalence survey. Adv Wound Care . 1997 Jul-Aug;10(4):18-26.
9. Weinstein RA. Nosocomial Infection Update. Emerg Infect Dis . 1998 Jul-Sep;4(3):416-20.
10. Fourth Decennial International Conference on Nosocomial and Healthcare-Associated Infections. Morbidity and Mortality Weekly Report. February 25, 2000 , Vol. 49, No. 7, p.138.
11. Burger SG, Kayser-Jones J, Bell JP. Malnutrition and dehydration in nursing homes: key issues in prevention and treatment. National Citizens' Coalition for Nursing Home Reform. June 2000. Available at: http://www.cmwf.org/programs/elders/burger_mal_386.asp. Accessed December 13, 2003 .
12. Starfield B. Is US health really the best in the world? JAMA . 2000 Jul 26;284(4):483-5. Starfield B. Deficiencies in US medical care. JAMA . 2000 Nov 1;284(17):2184-5.
13. HCUPnet, Healthcare Cost and Utilization Project. Agency for Healthcare Research and Quality, Rockville , MD. Available at: http://www.ahrq.gov/data/hcup/hcupnet.htm . Accessed December 18, 2003 .
14. Nationwide poll on patient safety: 100 million Americans see medical mistakes directly touching them [press release]. McLean , VA : National Patient Safety Foundation; October 9, 1997 .
15. The Society of Actuaries Health Benefit Systems Practice Advancement Committee. The Troubled Healthcare System in the US . September 13, 2003 . Available at: http://www.soa.org/sections/troubled_healthcare.pdf. Accessed December 18, 2003 .
16. Leape LL. Error in medicine. JAMA . 1994 Dec 21;272(23):1851-7.
17. a.Brennan TA, Leape LL, Laird NM , et al. Incidence of adverse events and negligence in hospitalized patients. Results of the Harvard Medical Practice Study I. N Engl J Med . 1991 Feb 7;324(6):370-6.
18. Campbell EG, Weissman JS, Clarridge B, Yucel R, Causino N, Blumenthal D. Characteristics of medical school faculty members serving on institutional review boards: results of a national survey. Acad Med . 2003 Aug;78(8):831-6.
19. Possible conflict of interest within medical profession. HealthDayNews. August 15, 2003 .
20. World Health Organization. Press Release Bulletin #9. December 17, 2001 .
21. Angell M. Is academic medicine for sale? N Engl J Med . 2000 May 18;342(20):1516-8.
22. McKenzie J. Conflict of interest? Medical journal changes policy of finding independent doctors [transcript]. ABC News. June 12, 2002 .
23. Crossen C. Tainted Truth: The Manipulation of Fact in America . New York , NY : Simon & Schuster; 1994.
24. Bates DW, Cullen DJ, Laird N, et al. Incidence of adverse drug events and potential adverse drug events. Implications for prevention. ADE Prevention Study Group. JAMA . 1995 Jul 5;274(1):29-34.
25. Vincent C, Stanhope N, Crowley-Murphy M. Reasons for not reporting adverse incidents: an empirical study. J Eval Clin Pract . 1999 Feb;5(1):13-21.
26. Wald H, Shojania KG. Incident reporting. In: Shojania KG, Duncan BW, McDonald KM, et al, eds. Making Health Care Safer: A Critical Analysis of Patient Safety Practices . Rockville , MD : Agency for Healthcare Research and Quality; 2001:chap 4. Evidence Report/Technology Assessment No. 43. AHRQ publication 01-E058.
27. Grinfeld MJ. The debate over medical error reporting. Psychiatric Times . April 2000.
28. King G III, Hermodson A. Peer reporting of coworker wrongdoing: A qualitative analysis of observer attitudes in the decision to report versus not report unethical behavior. Journal of Applied Communication Research . 2000;(28), 309-29.
29. Gilman AG, Rall TW, Nies AS , Taylor P. Goodman and Gilman's The Pharmacological Basis of Therapeutics. New York , NY : Pergamon Press; 1996.
30. Kolata G. New York Times News Service. Who cares when our drugs fail? San Diego Union-Tribune . October 15, 1997 :E-1,5.
31. Melmon KL, Morrelli HF, Hoffman BB, Nierenberg DW, eds. Melmon and Morrelli's Clinical Pharmacology: Basic Principles in Therapeutics . 3rd ed. New York , NY : McGraw-Hill, Inc., 1992.
32. Moore TJ, Psaty BM, Furberg CD. Time to act on drug safety . JAMA . 1998 May 20, 279 (19):1571-3.
32 a.Cullen DJ, Bates DW, Small SD, Cooper JB, Nemeskal AR , Leape LL. The incident reporting system does not detect adverse drug events: a problem for quality improvement. Jt Comm J Qual Improv . 1995 Oct;21(10):541-8.
33. Bates DW. Drugs and adverse drug reactions: how worried should we be? JAMA . 1998 Apr 15;279(15):1216-7.
34. Dickinson, JG. FDA seeks to double effort on confusing drug names. Dickinson 's FDA Review . 2000 Mar;7(3):13-4.
35. Cohen JS. Overdose: The Case Against the Drug Companies . New York , NY : Tarcher-Putnum; 2001.
36. Stenson J. Few residents report medical errors, survey finds. Reuters Health. February 21, 2003 .
37. Survey by Henry J. Kaiser Family Foundation, Harvard School of Public Health. Methodology: Fieldwork conducted by ICR - International Communications Research, April 11- June 11, 2002
38. Bond CA, Raehl CL, Franke T. Clinical pharmacy services, hospital pharmacy staffing, and medication errors in United States hospitals. Pharmacotherapy . 2002 Feb;22(2):134-47.
39. Barker KN, Flynn EA, Pepper GA, Bates DW, Mikeal RL. Medication errors observed in 36 health care facilities. Arch Intern Med . 2002 Sep 9;162(16):1897-903.
40. LaPointe NM , Jollis JG. Medication errors in hospitalized cardiovascular patients. Arch Intern Med . 2003 Jun 23;163(12):1461-6.
41. Forster AJ, Murff HJ, Peterson JF, Gandhi TK, Bates DW. The incidence and severity of adverse events affecting patients after discharge from the hospital. Ann Intern Med . 2003 Feb 4;138(3):161-7.
42. Gandhi TK, Weingart SN, Borus J, et al. Adverse drug events in ambulatory care. N Engl J Med . 2003 Apr 17;348(16):1556-64.
43. Medication side effects strike 1 in 4. Reuters. April 17, 2003 .
44. Vastag B. Pay attention: ritalin acts much like cocaine. JAMA . 2001 Aug 22-29;286(8):905-6.
45. Rosenthal MB, Berndt ER, Donohue JM, Frank RG, Epstein AM. Promotion of prescription drugs to consumers. N Engl J Med . 2002 Feb 14;346(7):498-505.
46. Wolfe SM. Direct-to-consumer advertising—education or emotion promotion? N Engl J Med . 2002 Feb 14;346(7):524-6.
47. Ibid.
48. US General Accounting Office. Report to the Chairman, Subcommittee on Human Resources and Intergovernmental Relations, Committee on Government Operations, House of Representatives: FDA Drug Review Postapproval Risks 1976-85 . Washington , DC : US General Accounting Office; 1990:3.
49. Drug giant accused of false claims. MSNBC News. July 11, 2003 . Available at: http://msnbc.com/news/937302.asp?0sl=-42&cp1=1. Accessed December 17,2003 .
50. Suh DC , Woodall BS, Shin SK , Hermes-De Santis ER. Clinical and economic impact of adverse drug reactions in hospitalized patients. Ann Pharmacother . 2000 Dec;34(12):1373-9.
51. Agger WA. Antibiotic resistance: unnatural selection in the office and on the farm. Wisconsin Medical Journal . August 2002.
52. Nash DR, Harman J, Wald ER, Kelleher KJ. Antibiotic prescribing by primary care physicians for children with upper respiratory tract infections. Arch Pediatr Adolesc Med . 2002 Nov;156(11):1114-9.
53. Schindler C, Krappweis J, Morgenstern I, Kirch W. Prescriptions of systemic antibiotics for children in Germany aged between 0 and 6 years. Pharmacoepidemiol Drug Saf . 2003 Mar;12(2):113-20.
54. Finkelstein JA, Stille C, Nordin J, et al. Reduction in antibiotic use among US children, 1996-2000. Pediatrics . 2003 Sep;112(3 Pt 1):620-7.
55. Linder JA, Stafford RS. Antibiotic treatment of adults with sore throat by community primary care physicians: a national survey, 1989-1999. JAMA . 2001 Sep 12;286(10):1181-6.
56. Drug resistance page. Centers for Disease Control and Prevention website. Available at: http://www.cdc.gov/drugresistance/community/. Accessed December 17, 2003 .
57. Available at: http://www.health.state.ok.us/program/cdd/ar/. Accessed December 17, 2003 .
58. Available at: http://www.librainitiative.com/life/en/ ... ative.html. Accessed December 17, 2003 .
59. Ohlsen K, Ternes T, Werner G, et al. Impact of antibiotics on conjugational resistance gene transfer in Staphylococcus aureus in sewage. Environ Microbiol . 2003 Aug;5(8):711-6.
60. Pawlowski S, Ternes T, Bonerz M, et al. Combined in situ and in vitro assessment of the estrogenic activity of sewage and surface water samples. Toxicol Sci . 2003 Sep;75(1):57-65. Epub 2003 Jun 12.
61. Ternes TA, Stuber J, Herrmann N, et al. Ozonation: a tool for removal of pharmaceuticals, contrast media and musk fragrances from wastewater? Water Res . 2003 Apr;37(8):1976-82.
62. Ternes TA, Meisenheimer M, McDowell D, et al. Removal of pharmaceuticals during drinking water treatment. Environ Sci Technol . 2002 Sep 1;36(17):3855-63.
63. Ternes T, Bonerz M, Schmidt T. Determination of neutral pharmaceuticals in wastewater and rivers by liquid chromatography-electrospray tandem mass spectrometry. J Chromatogr A . 2001 Dec 14;938(1-2):175-85.
64. Golet EM, Alder AC, Hartmann A, Ternes TA, Giger W. Trace determination of fluoroquinolone antibacterial agents in urban wastewater by solid-phase extraction and liquid chromatography with fluorescence detection. Anal Chem . 2001 Aug 1;73(15):3632-8.
65. Daughton CG, Ternes TA. Pharmaceuticals and personal care products in the environment: agents of subtle change? Environ Health Perspect . 1999 Dec;107 Suppl 6:907-38.
66. Hirsch R, Ternes T, Haberer K, Kratz KL. Occurrence of antibiotics in the aquatic environment. Sci Total Environ . 1999 Jan 12;225(1-2):109-18.
67. Ternes TA, Stumpf M, Mueller J, Haberer K, Wilken RD , Servos M. Behavior and occurrence of estrogens in municipal sewage treatment plants—I. Investigations in Germany , Canada and Brazil . Sci Total Environ . 1999 Jan 12;225(1-2):81-90.
68. Hirsch R, Ternes TA, Haberer K, Mehlich A, Ballwanz F, Kratz KL. Determination of antibiotics in different water compartments via liquid chromatography-electrospray tandem mass spectrometry. J Chromatogr A . 1998 Jul 31;815(2):213-23.
69. Coste J, Hanotin C, Leutenegger E. Prescription of non-steroidal anti-inflammatory agents and risk of iatrogenic adverse effects: a survey of 1072 French general practitioners. Therapie . 1995 May-Jun;50(3):265-70.
70. Kouyanou K, Pither CE, Wessely S. Iatrogenic factors and chronic pain. Psychosom Med . 1997 Nov-Dec;59(6):597-604.
71. Abel U. Chemotherapy of advanced epithelial cancer—a critical review. Biomed Pharmacother . 1992;46(10):439-52.
72. Schulman KA, Stadtmauer EA, Reed SD , et al. Economic analysis of conventional-dose chemotherapy compared with high-dose chemotherapy plus autologous hematopoietic stem-cell transplantation for metastatic breast cancer. Bone Marrow Transplant . 2003 Feb;31(3):205-10.
73. Kaufman, M. Drugmaker to pay FDA $500 million. Manufacturing problems found at schering-plough . The Washington Post . May 18, 2002 :A01.
74. US Congressional House Subcommittee Oversight Investigation. Cost and Quality of Health Care: Unnecessary Surgery . Washington , DC : Government Printing Office;1976. Cited in: McClelland GB, Foundation for Chiropractic Education and Research. Testimony to the Department of Veterans Affairs' Chiropractic Advisory Committee. March 25, 2003 .
75. Leape LL. Unnecessary surgery. Health Serv Res . 1989 Aug;24(3):351-407.
76. McClelland GB, Foundation for Chiropractic Education and Research. Testimony to the Department of Veterans Affairs' Chiropractic Advisory Committee. March 25, 2003 .
77. Coile RC Jr. Internet-driven surgery. Russ Coiles Health Trends . 2003 Jun;15(8):2-4.
78. Guarner V. Unnecessary operations in the exercise of surgery. A topic of our times with serious implications in medical ethics. Gac Med Mex . 2000 Mar-Apr;136(2):183-8.
79. Rutkow IM. Surgical operations in the United States : 1979 to 1984. Surgery . 1987 Feb;101(2):192-200.
80. Rutkow IM. Surgical operations in the United States . Then (1983) and now (1994). Arch Surg . 1997 Sep;132(9):983-90.
81. Linnemann MU, Bulow HH. Infections after insertion of epidural catheters. Ugeskr Laeger . 1993 Jul 26;155(30):2350-2
82. Seres JL, Newman RI . Perspectives on surgical indications. Implications for controls. Clin J Pain . 1989 Jun;5(2):131-6.
83. Chassin MR, Kosecoff J, Park RE, et al. Does inappropriate use explain geographic variations in the use of health care services? A study of three procedures. JAMA. 1987 Nov 13;258(18):2533-7.
84. Office of Technology Assessment, US Congress. Assessing the Efficacy and Safety of Medical Technologies. Washington DC : Office of Technology Assessment, US Congress; 1978.
85. Tunis SR, Gelband H. Health care technology in the United States . Health Policy . 1994 Oct-Dec;30(1-3):335-96.
86. Zhan C, Miller M. Excess length of stay, charges, and mortality attributable to medical injuries during hospitalization. JAMA . 2003;290:1868-1874.
87. Injuries in hospitals pose a significant threat to patients and a substantial increase in health care charges [press release]. Rockville , MD : Agency for Healthcare Research and Quality. October 7, 2003 . http://www.ahrq.gov/news/ress/pr2003/injurypr.htm.
88. Weingart SN, Iezzoni LI. Looking for medical injuries where the light is bright. JAMA . 2003 Oct 8 ;290(14):1917-9.
89. MacMahon B. Prenatal x-ray exposure and childhood cancer. J Natl Cancer Inst . 1962 May;28:1173-91.
90. Health Physics Society. Available at: http://hps.org/publicinformation/ate/q1084.html. Accessed December 17, 2003 .
91. Gofman JW. Radiation from Medical Procedures in the Pathogenesis of Cancer and Ischemic Heart Disease: Dose-Response Studies with Physicians per 100,000 Population. San Francisco , CA : CNR Books; 1999.
92. Gofman J W. Preventing Breast Cancer: The Story of a Major, Proven, Preventable Cause of This Disease . 2nd ed. San Francisco , CA : CNR Books; 1996.
93. Sarno JE. Healing Back Pain: The Mind-Body Connection . Warner Books; 1991.
94. Siu AL, Sonnenberg FA, Manning WG, et al. Inappropriate use of hospitals in a randomized trial of health insurance plans. N Engl J Med . 1986 Nov 13;315(20):1259-66.
95. Siu AL, Manning WG, Benjamin B. Patient, provider and hospital characteristics associated with inappropriate hospitalization. Am J Public Health . 1990 Oct;80(10):1253-6.
96. Eriksen BO, Kristiansen IS, Nord E, et al. The cost of inappropriate admissions: a study of health benefits and resource utilization in a department of internal medicine. J Intern Med . 1999 Oct;246(4):379-87.
97. Showalter E. Hystories: Hysterical Epidemics and Modern Media . New York , NY : Columbia University Press; 1997.
98. Fugh-Berman A. Alternative healing. In: Smith B, Steinem G, Mink G, Navarro M, and Mankiller W, eds. The Reader's Companion to U.S. Women's History. New York , NY : Houghton Mifflin; 1998. Available at: http://college.hmco.com/history/readers ... ativeh.htm .
99. Thacker SB, Stroup D, Chang M. Continuous electronic heart rate monitoring for fetal assessment during labor (Cochrane Review). In: The Cochrane Library, issue 1, 2003. Oxford : Update Software.
100. Cole C. Admission electronic fetal monitoring does not improve neonatal outcomes . J Fam Pract . 2003 Jun;52(6):443-4.
101. Nelson HD, Humphrey LI, Nygren P, Teutsch SM, Allan JD. Postmenopausal hormone replacement therapy: scientific review. JAMA . 2002 Aug 21;288(7):872–81.
102. Nelson HD. Assessing benefits and harms of hormone replacement therapy: clinical applications. JAMA . 2002 Aug 21;288(7):882-4
103. Fletcher SW, Colditz GA. Failure of estrogen plus progestin therapy for prevention. JAMA . 2002 Jul 17;288(3):366-8.
104. Rossouw JE, Anderson GL, Prentice RL, et al; Writing Group for the Women's Health Initiative Investigators. Risks and benefits of estrogen plus progestin in healthy postmenopausal women: principal results from the Women's Health Initiative randomized controlled trial. JAMA . 2002 Jul 17;288(3):321-33.
105. Rutkow IM. Obstetric and gynecologic operations in the United States , 1979 to 1984. Obstet Gynecol . 1986 Jun;67(6):755-9.
106. Family Practice News . February 15, 1995 : 29.
107. Sakala C. Medically unnecessary cesarean section births: introduction to a symposium. Soc Sci Med . 1993 Nov;37(10):1177-98.
108. VanHam MA, van Dongen PW, Mulder J. Maternal consequences of cesarean section. A retrospective study of intra-operative and postoperative maternal complications of cesarean section during a 10-year period. Eur J Obstet Reprod Biol . 1997 Jul;74(1):1-6.
109. Weiner J. Smoking and cancer: the cigarette papers: how the industry is trying to smoke us all . The Nation . January 1, 1996 :11-18.
110. Tobacco.org. Tobacco timeline. Available at: http://www.tobacco.org/resources/histor ... story.html. Acccessed December 16, 2003 .
111. Lasser KE, Allen PD, Woolhandler SJ, Himmelstein DU, Wolfe SM, Bor DH. 2002. Timing of new black box warnings and withdrawals for prescription medications. JAMA . 2002 May 1;287(17):2215-20.
112. Injuryboard.com. General Accounting Office study sheds light on nursing home abuse. July 17, 2003 . Available at: http://www.injuryboard.com/view.cfm/Article=3005. Accessed December 17, 2003 .
113. Weingart SN, McL Wilson R, Gibberd RW, Harrison B. Epidemiology of medical error. West J Med . 2000 Jun;172(6):390-3.
114. Blendon R, Schoen C, et al. Five nation survey exposes flaws in the U.S. health care system. Health Affairs . May/June 2002.
115. Institute of Medicine . Care Without Coverage: Too Little, Too Late . May 21, 2002 . A Shared Destiny: Community Effects of Uninsurance . March 6, 2003 .
116. US Department of Health and Human Services and US Department of Justice. Health Care Fraud and Abuse Control Program Annual Report for FY 1998. April 1999. Health Care Fraud and Abuse Control Program Annual Report for FY 2001. April 2002.
117. Abuse of residents is a major problem in U.S. nursing homes [transcript]. CNN television. July 30, 2001
117 a. Available at: http://www.house.gov/waxman. Accessed December 17, 2003 .
118. Mitka M. Unacceptable nursing home deaths unautopsied. JAMA . 1998 Sep 23-30;280(12):1038-9
119. New data is in on North Carolina 's nursing home residents. Medical Review of North Carolina, Inc. July 21, 2003 .
120. Weinstein RA. Nosocomial infection update. Emerg Infect Dis . 1998 Jul-Sep;4(3):416-20.
121. Centers for Medicare & Medicaid Services. Report to Congress: Appropriateness of Minimum Nurse Staffing Ratios In Nursing Homes: Phase II Final Report . December 24, 2001 .
122. Consumer group criticizes Thompson letter dismissing report on dangerous staffing levels in nursing homes [news release]. Washington , DC : National Citizens' Coalition for Nursing Home Reform. March 22, 2002 .
123. Bergstrom N, Braden B, Kemp M, Champagne M, Ruby E. Multi-site study of incidence of pressure ulcers and the relationship between risk level, demographic characteristics, diagnoses and prescription of preventive interventions . J Am Geriatr Soc . 1996 Jan;44(1):22-30.
124. Miles SH. Concealing accidental nursing home deaths. HEC Forum . 2002 Sep;14(3):224-34.
125. Corey TS, Weakley-Jones B, Nichols GR 2nd, Theuer HH. Unnatural deaths in nursing home patients. J Forensic Sci . 1992 Jan;37(1):222-7.
126. Lloyd-Jones DM, Martin DO, Larson MG, Levy D. Accuracy of death certificates for coding coronary heart disease as the cause of death. Ann Intern Med . 1998 Dec 15;129(12):1020-6.
127. Thomas DR , Zdrowski CD, Wilson MM, et al. Malnutrition in subacute care. Am J Clin Nutr . 2002 Feb;75(2):308-13.
128. Robinson BE. Death by destruction of will. Lest we forget. Arch Intern Med . 1995 Nov 13;155(20):2250-1.
129. Capezuti E, Strumpf NE, Evans LK, Grisso JA, Maislin G. The relationship between physical restraint removal and falls and injuries among nursing home residents . J Gerontol A Biol Sci Med Sci . 1998 Jan;53(1):M47-52.
130. Phillips CD, Hawes C, Fries BE. Reducing the use of physical restraints in nursing homes: will it increase costs? Am J Public Health . 1993 Mar;83(3):342-8.
131. Miles SH, Irvine P. Deaths caused by physical restraints. Gerontologist . 1992 Dec;32(6):762-6.
132. Annas GJ. The last resort—the use of physical restraints in medical emergencies. N Engl J Med . 1999 Oct 28;341(18):1408-12.
133. Parker K, Miles SH. Deaths caused by bedrails. J Am Geriatr Soc . 1997 Jul;45(7):797-802.
134. Miles SH. Concealing accidental nursing home deaths. HEC Forum . 2002 Sep;14(3):224-34.
135. Katz PR, Seidel G. Nursing home autopsies. Survey of physician attitudes and practice patterns. Arch Pathol Lab Med . 1990 Feb;114(2):145-7.
136. Overmedication of U.S. seniors. Reuters Health. May 21, 2003 .
137. Average number of prescriptions by HMOs increases. Drug Benefit Trends . 2002 Sep 12;14(8).
138. Kaiser Family Foundation. Prescription Drug Trends . November 2001.
139. Williams BR, Nichol MB, Lowe B, Yoon PS, McCombs JS, Margolies J. Medication use in residential care facilities for the elderly. Ann Pharmacother . 1999 Feb;33(2):149-55.
140. AARP. Medicare and prescription drugs. Available at: http://www.aarp.org/prescriptiondrugs. Accessed December 16, 2003 .
141. California reaches $100 million multi-state settlement with drug giant Mylan over alleged price-fixing scheme [press release]. Sacramento , CA : Office of the Attorney General, Department of Justice, State of California ; July 12, 2000 .
142. Attorney general reaches settlement with drug giant. WRAL News. March 7, 2003 . Available at: . http://www.wral.com/money/2026364/detail.html . Accessed December 16, 2003 .
143. Blowing the final whistle. The Observer. November 25, 2001 . Available at: http://education.guardian.co.uk/busines ... 60,00.html. Accessed December 16, 2003 .
144. AARP. Are food supplements for me. Available at: http://www.aarp.org/Articles/a2003-03-0 ... ments.html. Accessed December 16,2003 .
145. Bernabei R, Gambassi G, Lapane K, et al. Management of pain in elderly patients with cancer. SAGE study group. Systematic assessment of geriatric drug use via epidemiology. JAMA . 1998 Jun 17;279(23):1877-82.
146. Associated Press. Panel names estrogen as carcinogen. The Washington Post . December 16, 2000 :A05.
147. Estrogen hikes ovarian cancer risk. MSNBC staff and wire reports. July 16, 2002 . Grady D. Study recommends NOT using hormone therapy for bone loss. New York Times . October 1, 2003 .
148. Anderson GL, Judd HL, Kaunitz AM, et al. Effects of estrogen plus progestin on gynecologic cancers and associated diagnostic procedures: the Women's Health Initiative randomized trial. JAMA . 2003 Oct 1;290(13):1739-48.
149. Chlebowski RT, Hendrix SL, Langer RD , et al. Influence of estrogen plus progestin on breast cancer and mammography in healthy postmenopausal women: the Women's Health Initiative randomized trial. JAMA . 2003 Jun 25;289(24):3243-53.
150. Wassertheil-Smoller S, Hendrix SL, Limacher M, et al . Effect of estrogen plus progestin on stroke in postmenopausal women: the Women's Health Initiative: a randomized trial. JAMA . 2003 May 28;289(20):2673-84.
151. Shumaker SA, Legault C, Rapp SR, et al. Estrogen plus progestin and the incidence of dementia and mild cognitive impairment in postmenopausal women: the Women's Health Initiative memory study: a randomized controlled trial. JAMA 2003;289:2651-62 .
152. Beral V; Million Women Study Collaborators. Breast cancer and hormone-replacement therapy in the Million Women Study. Lancet . 2003 Aug 9;362(9382):419-27. [/size:8w2f9pqu][/list:u:8w2f9pqu]

Jep, 152 lähdeviitettä.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Mielettömän loistava avaus.

Mutta asiaan: Johtaako lääketieteen ja teknologian kehitys mielestänne ihmisen kuolemattomuuteen pidemmällä aikavälillä jos kehitys saa jatkua rauhassa ?

Neonomide
Siltä varalta että pari kritiikitöntä fanaatikkoa alkaa tässä ketjussa leikkimään medikalistibulvaania, pitää pastettaa hieman tuota ylempää "roska-artikkelia", koska se oli täynnä suloista tilastotietoa länsimaisen lääketieteen "ihanuudesta". Ihan noin tasapainotuksen vuoksi:Taistelet urheasti olkiukkoja vastaan oi ritari Neo!

Vakavasti puhuen, kukaan ei kysynyt mitään tuon artikkelin lähteistä. Pointti oli se, että kyseisessä roska-artikkelissa ei vertailla lääketieteen haittoja lääketieteen saavutuksiin.

JuurikinNiin
Seuraa 
Viestejä1887
Liittynyt4.3.2007

Niin, ja jos Yhdysvaltain terveydenhuoltosysteemi ei kaikissa tapauksissa (ei vakuutusta) toimi. Ei sillä ole mitään tekemistä itse lääketieteen kanssa.

Ps. Neo: Ei ketään kiinnosta lukea sinun kahtasataa lähdeviitettäsi!

Suomen uusriistokapitalismin pääjehu on Sauli Niinistö. -Pirta-

HaukiOlli
Mielettömän loistava avaus.

Mutta asiaan: Johtaako lääketieteen ja teknologian kehitys mielestänne ihmisen kuolemattomuuteen pidemmällä aikavälillä jos kehitys saa jatkua rauhassa ?
Hurjimpien skientististen spekulaatioiden mukaan ihminen voi joskus elää jopa 1000 vuotiaaksi. Kun geeniterapiat ja kantasoluhoidot saadaan - sitten joskus ehkä tulevaisuudessa? - käyttöön, joku tiedemies arveli, että kuluvat elimistön elimet pystyttäisiin vaihtamaan uusiin samalla tavalla, kuin kuluvan koneen osat.

Mitään tuommoista ei kuitenkaan tule tapahtumaan meidän eläinaikanamme, joten turha heittäytyä tuommoisen varaan

Lääketieteen kehitys ei yksinään riitä eliniän pidentämiseen ja elämänlaadun parantamiseen. Tarvitaan myös hyviin poliittisiin päätöksiin perustuvaa kansanterveystyötä. Esimerkki huonosta päätöksestä oli alkoholiveron alentaminen, joka toi heti piikin alkoholista riippuvien sairauksien, kuolemian ja masennusten lisääntymiseen.

Sitäpaitsi resurssiongelma on valtava! Jo nykyään olisi hurjan hienoja hoitoja, kalliita lääkkeitä ja uusinta teknologiaa edustavia diagnostiikkavälineitä, mutta ongelmana on raha. Raha ei riitä kaikkeen. Siksi on tärkeää osallistua priorisointikeskusteluun, että poliitikot vihdoin tarttuisivat asiaan, eivätkä vain välttelisi toimia retoriikallaan. Eli kun kaikkeen ei ole rahaa, tulee selvittää terveydenhuollon tärkeimmät ja kustannusvaikuttavimmat hoidot, ja suosia niitä. Sitten karsitaan kaikki turha poes...

Esc
Ajattelin että tämä voisi olla ihan käyttökelpoinen aihe "Yleinen lääkeainekeskustelu".Erittäin hyvä avaus. Keskustelufoorumiin sopii kuitenkin paremmin lyhyemmät vuodatukset, ei kaikkea tarvii kertoa heti.
Vähä on krapula jälleen, mikä varmaankin johtuu siitä, ettei aldehydidehydrogenaasientsyymi enää toimi toivotulla tavalla.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14239
Liittynyt23.6.2005

Ottaisit NAC.ta, ehkäisee krapulan aikana tapahtuvaa solutuhoa.

JuurikinNiin

Neo: Ei ketään kiinnosta lukea sinun kahtasataa lähdeviitettäsi!

Taisit eksyä siis väärälle foorumille ja syytät siitä minua?

Skeptikko
Pointti oli se, että kyseisessä roska-artikkelissa ei vertailla lääketieteen haittoja lääketieteen saavutuksiin.

Tällä periaatteella kaikki kritiikki pitää liittää hallelujaa-ylistykseen kun lääkkeistä puhutaan? Ei hyvää päivää.

Oletko osakeomistaja kuten feno vai mistä tällainen medikalisaation sokea fanitus juontuu ?

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris


Länsimainen lääketiede on massiivinen kaupallinen virhekokoelma, joka tappaa ja vaivaa ihmisiä turhaan kaikilla tasoilla, harjoittaa kosmeettista medikalisointia, poliittista kähmintää ja haamukirjoittelua.

Hei Neo, me ollaan samaa mieltä ainakin tästä. Itse en kuitenkaan ole samaa mieltä D-vitamiinin hyödyllisyydestä. Olen kirjoittamassa pidempää kirjoitusta siitä mikä menee väärin lääketieteessä. Mutta haluaisin vakuuttavampia lähdeviittauksia, eikä tuollaisia, että kopsii jotain mitä joku on kirjoittanut jollekin webbisivustoille. Pitäisi kaivaa esille myös tutkimuksia. Mutta voidaanhan me lyödä viisaat päämme yhteen ja saada kokoon parempi kirjoitus. Itse aion ainakin ylistää muutamia hoitoja,kuten Marshallin protokollaa (heidän väitteensä: parantaa lähes kaikki krooniset sairaudet, paitsi nopeasti etenevät syövät), sekä CAP protokolla keuhkoklamydian hoitoon, ALA/DMSA protokolla, ja Burton Berksonin Low dose naltrexone + alfalipoiinihappo syövän hoitoon, sekä DCA-hoito, joka on myös syöpähoito.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat