Kuinka 'vaarallista' kalaöljy on?

Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005

Kalanmaksaöljypullon kyljessä lukee kauhiat varoitukset siitä että annostusta ei saa ylittää. Kyseessä on kuitenkin vaan eläinperäinen rasva. Kuinka vaarallista kalaöljyn yliannostus sitten on, ja mikä siinä on vaarallista? Ympäristömyrkyt?

Miksei oliiviöljypullon kyljessä lue "annostusta ei saa ylittää"?

Sivut

Kommentit (140)

apoc
Seuraa 
Viestejä187
Liittynyt2.3.2009

Annostusta ei kannata ylittää, koska ylimäärä heikentää veren hyytymistä. Kalan syömisellä saat myös samoja öljyjä vaikkei kalapaketissa näitä varoituksia olekaan.

Puhdistamattomat kalaöljyt sisältävät lähteestä riippuen ympäristömyrkkyjä kuten DDT, PCB ja elohopea. Möller kertoo nettisivuillaan puhdistavansa kalaöljynsä molekyylitislauksella ja aktiivihiilisuodatuksella, joten näitä voi suositella käytettäväksi. Nämä proseduurit puhdistavat öljyt hyvin. Sen sijaan puhdistamattomat raakakalaöljyt sisältävät kaikki kalan vierasaineet. Etenkin puhelinmyyjien kauppaamia epämääräisiä valmisteita kannattaa välttää.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Liittynyt16.3.2005

Laki vaatii että ravintolisissä on luettava että pakkauksessa ilmoitettua annosta ei saa ylittää, oli se kuinka suuri tai pieni tahansa. Ilmeisesti kalanmaksaöljykin sitten kuuluu sen määräyksen piiriin.

[list:3re8fy0j]Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2002/46/EY
ravintolisiä koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä

3. Ilman, että direktiivin 2000/13/EY soveltaminen rajoittuu, on pakkausmerkinnöissä oltava seuraavat pakolliset tiedot:
c) varoitus, jonka mukaan ilmoitettua suositeltua päivittäistä annosta ei saa ylittää;

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 46:FI:HTML

Tässä direktiivissä tarkoitetaan
a) "ravintolisillä" elintarvikkeita, joiden tarkoituksena on täydentää tavanomaista ruokavaliota, ja jotka ovat yhden tai useamman ravintoaineen tai muun aineen, jolla on yksin tai yhdessä muiden tällaisten aineiden kanssa ravitsemuksellinen tai fysiologinen vaikutus, tiivistettyjä lähteitä, joita pidetään kaupan annosmuodossa eli kapseleina, pastilleina, tabletteina, pillereinä ja muissa vastaavanlaisissa muodoissa, jauhepusseina, nesteampulleina, tippapulloina sekä muissa vastaavanlaisissa muodoissa olevina nestemäisinä tai jauhemaisina valmisteina, jotka on tarkoitus nauttia pieninä mitta-annoksina;[/list:u:3re8fy0j]

Oliiviöljyssä ei ole varoitusta, koska se ilmeisesti katsotaan osaksi tavanomaista ruokavaliota. Sokerissakaan ei ole varoitusta, ilmeisesti koska siinä ei ole ravintoaineitakaan...

D'oh
Seuraa 
Viestejä281
Liittynyt17.3.2005

Jossain EPA:lla tehdyissä tutkimuksissa ilmeni muistaakseni että positiiviset vaikutukset mielialaan ja kognitiivisiin kykyihin lakkasivat vuorokausiannoksen ollessa yli 2000 mg tai sitä suuruusluokkaa. Mistähän se johtuu?

Tuota varoitusta annostuksen ylittämisestä on tullut myös ihmeteltyä, kun sekä 1000 mg että 60 mg C-vitamiini poretableteissa ilmoitetaan vuorokausiannokseksi yksi tabletti ja varoitetaan ylittämästä annostusta.
Oletteko muuten huomanneet että ne 1000 mg C-poreet on kadonneet kaupoista vaivihkaa, tilalle ovat tulleet 60 mg täsmälleen samanlaisissa putkiloissa. Aika sniikkiä toimintaa.
Apteekista saa vielä, apteekkihinnoilla.

Alennuskoodi ensitilaajille @ iherb.com: RIX283

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005
apoc
Annostusta ei kannata ylittää, koska ylimäärä heikentää veren hyytymistä.

Miksi, ja miten? Ja eikös sydäntautisillekin syötetä verenohennuslääkettä? Mikseivät litki kalaöljyä sen sijaan?

Vierailija

Kalanmaksaöljyssä on paljon rasvaliukoisia vitamiineja. Varsinkin A-vitamiini on vaarallista yliannosteltuna.
Ja kalanmaksaöljystä sitä voi saada helposti liikaa.

Mutta yleensä nuo varoitukset ovat liioittelua.
Sama asia, kuin McDonaltsin kahvien varoitukset. Ne vapauttavat vastuusta, jos joku idiootti tumpeloi.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Liittynyt16.3.2005
kabus
Kalanmaksaöljyssä on paljon rasvaliukoisia vitamiineja. Varsinkin A-vitamiini on vaarallista yliannosteltuna.
Ja kalanmaksaöljystä sitä voi saada helposti liikaa.

Ei kovin helposti, tai ehkä se riippuu merkistä. Esim. Möllerin kalanmaksaöljyssä on A-vitamiinia 250 mcg päiväannoksessa, kun turvallisena A-vitamiinimääränä aikuisille pidetään kai 15 000 mcg:aa, joka on 60-kertainen Möllerin öljyn päiväannokseen nähden. Naudanmaksassakin on noin 20 000 mcg A-vitamiinia 100 gramman annoksessa.

kytoann
Seuraa 
Viestejä1904
Liittynyt16.3.2005
apoc kirjoitti:
Annostusta ei kannata ylittää, koska ylimäärä heikentää veren hyytymistä.

Miksi, ja miten? Ja eikös sydäntautisillekin syötetä verenohennuslääkettä? Mikseivät litki kalaöljyä sen sijaan?

Pojallani alkoi olla verenvuotoa nenästä melkein joka päivä hänen alettuaan ottaa kalaöljykapseleita. Helpotti kun hän lopetti kapselien syönnin.

Hänellä on muutenkin taipumusta verenvuotoon nenästä; ja juuri siitähän purkin kyljessä varoitetaan.

Tyhmyydelle minä olen vihainen kuin rakkikoira; mutta viisaus ei ole kaikille suotu.

Vierailija
Ding Ding
kabus
Kalanmaksaöljyssä on paljon rasvaliukoisia vitamiineja. Varsinkin A-vitamiini on vaarallista yliannosteltuna.
Ja kalanmaksaöljystä sitä voi saada helposti liikaa.

Ei kovin helposti, tai ehkä se riippuu merkistä. Esim. Möllerin kalanmaksaöljyssä on A-vitamiinia 250 mcg päiväannoksessa, kun turvallisena A-vitamiinimääränä aikuisille pidetään kai 15 000 mcg:aa, joka on 60-kertainen Möllerin öljyn päiväannokseen nähden. Naudanmaksassakin on noin 20 000 mcg A-vitamiinia 100 gramman annoksessa.



Niin kuin sanoin. Ne varoitukset ovat liioittelua. Ikinä ei pysty aliarvioimaan ihmisten tyhmyyttä.
Mutta A-vitamiini on myrkyllistä oikeasti. Se on yliannosteltuna haitallista maksalle ja sikiölle(olettaen, että olet raskaana )

apoc
Seuraa 
Viestejä187
Liittynyt2.3.2009
PeterH
apoc
Annostusta ei kannata ylittää, koska ylimäärä heikentää veren hyytymistä.

Miksi, ja miten? Ja eikös sydäntautisillekin syötetä verenohennuslääkettä? Mikseivät litki kalaöljyä sen sijaan?



Ei ole kiva jos aivoissa tapahtuu tämän takia verenvuoto, eikä ihokaan ole parhaimmillaan jos siinä on verenpurkautumia.

http://www.tohtori.fi/?page=5184117&id=9013892

"EPA ja DHA vaikuttavat veren rasvataseisiin siten, että triglyseridit laskevat ja HDL-kolesteroli nousee, mikä hidastaa valtimonkovettumataudin ja sydäninfarktin kehittymistä. Myös veren hyytymisaika pitenee ja verihiutaleiden yhteenliimautuminen vähenee, mikä vähentää veritulpan riskiä, mutta toisaalta nostaa verenvuotoriskiä. "

Vierailija
kabus
Ding Ding
kabus
Kalanmaksaöljyssä on paljon rasvaliukoisia vitamiineja. Varsinkin A-vitamiini on vaarallista yliannosteltuna.
Ja kalanmaksaöljystä sitä voi saada helposti liikaa.

Ei kovin helposti, tai ehkä se riippuu merkistä. Esim. Möllerin kalanmaksaöljyssä on A-vitamiinia 250 mcg päiväannoksessa, kun turvallisena A-vitamiinimääränä aikuisille pidetään kai 15 000 mcg:aa, joka on 60-kertainen Möllerin öljyn päiväannokseen nähden. Naudanmaksassakin on noin 20 000 mcg A-vitamiinia 100 gramman annoksessa.



Niin kuin sanoin. Ne varoitukset ovat liioittelua. Ikinä ei pysty aliarvioimaan ihmisten tyhmyyttä.
Mutta A-vitamiini on myrkyllistä oikeasti. Se on yliannosteltuna haitallista maksalle ja sikiölle(olettaen, että olet raskaana )



Ruoasta saadaan A-vitamiinia vajaa 1 mg/vrk.
Raskaana oleville naisille on määritelty A-vitamiinin saannin yläraja. Liiallinen A-vitamiinin nauttiminen raskauden aikana vaurioittaa sikiötä, minkä vuoksi saanti
ei saisi ylittää 3 000 μg/vrk.(3 mg/vrk)
Akuutti myrkytys voi ilmaantua pikkulapsille jo noin 40–60 mg:n (200 000–300 000 KY:n) retinoliannoksella. Tämä voidaan saada jopa itsehoitovalmisteista nauttimalla pakkauksen koko sisältö kerralla. Myrkytyksen oireita ovat ohimoalueiden päänsärky, fontanelleissa näkyvä aivopaineen nousu, väsymys, huimaus, pahoinvointi ja oksentelu. Krooninen myrkytys voi syntyä käytettäessä pitkiä aikoja 15–40 mg (75 000–
200 000 KY) retinolia vuorokaudessa.
Pitkäaikainen liika-anto johtaa unihäiriöihin, ärtyneisyyteen, anoreksiaan, pahoinvointiin ja oksenteluun. Tyypillisiä ovat myös hilseily, kutina, hiusten lähtö, huulten halkeilu ja muut iho-oireet sekä luustomuutokset ja maksavauriot, jopa kirroosi.
Elimistön koko A-vitamiinivaraston puoliintumisaika
on 6–10 kuukautta.
http://www.medicina.fi/fato/48.pdf
Möllerin kalanmaksaöljyssä on myös E-vitamiinia 10 mg/5 ml päiväannoksessa eli 50.000 kansainvälistä yksikköä.
(Onkohan lähteessä kirjoitusvirhe, http://www.moller.fi/index.php?option=c ... &Itemid=13 )
E-vitamiinia on pidetty vähiten myrkyllisenä rasvaliukoisista vitamiineista ja siksi on arveltu, että terveet aikuiset voivat nauttia sitä huoletta suurinakin annoksina. Tuore katsaus tehtyihin vitamiinitutkimukseen kertoo jotain ihan muuta. Mega-annokset näyttävät lisäävän ennenaikaisen kuoleman vaaraa. Se on suurin määrillä, jotka ylittävät 400 kansainvälistä yksikköä (KY) vuorokaudessa, mutta riski kasvaa jo 150 yksikössä, todettiin Yhdysvaltain sydänyhdistyksen vuosikokouksessa New Orleansissa. Tiedot julkaisi myös Annals of Internal Medicine
Tutkimusjoukko kattoi lähes 140 000 ihmistä. Tarkkaa syytä isojen tokoferoliannosten haitallisuuteen ei tiedetä. Suurien määrien on havaittu mm. hidastavan veren hyytymistä. Esimerkiksi suomalaisessa Setti-syövänehkäisytutkimuksessa noin 6 vuoden e-vitamiinin anto lisäsi aivoverenvuotoja.
Suomalaiset saavat e-vitamiinia ruoastaan noin 13 KY:tä. Se on myös vuorokauden saaantisuositus Suomessa. Monivitamiinivalmisteissa on tokoferolia jopa kuusinkertainen määrä. Ns. vaihtoehtolääkintään kuuluvissa antioksidanttihoidoissa käytetään huomattavasti suurempia annoksia. Yhdysvalloissa 400:n tai 800:n KY:n kapselikuurit eivät harvinaisia.
E-vitamiini on tärkeä elimistön antioksidantti eli hapettumisen estäjä. Se on rasvaliukoinen, joten se voi varastoitua elimistöön.
http://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=1935
Mitään ravintolisiä ei tarvitse käyttää kun syö monipuolisesti, niistä voi päinvastoin olla runsaasti haittaa, D-vitamiinia voi kuitenkin ottaa kohtuullisia määriä talvella jos arvelee tarvitsevansa.

Vierailija

A-vitamiini taitaa tosiaan olla suunnilleen ainoa vitamiini/hivenaine, jonka yliannostus käytännössä on mahdollista. E-vitamiinin kohdalla ongelma ei ilmeisesti ole niinkään se määrä, vaan synteettisyys. E-vitamiinihan ei ole mikään yksi aina, vaan kokonainen vitamiiniperhe. Kun pilleristä otetaan E-vitamiinia, niin noiden keskinäiset suhteet menee mönkään. E-vitamiinit kannattaa ottaa luonnollisista lähteistä, kuten muutkin vitamiinit.

Tosiaan D-vitamiini on melkeinpä ainoa vitamiini mitä kannattaa purkista ottaa ja sekin vain pohjoisesta sijainnistamme johtuen. Kalaöljyä en sinänsä laske lisäravinteeksi, sen enempää kuin vaikka oliiviöljyä. Kalaöljyllä on sen verran paljon selviä terveysvaikutuksia, että kannattaa ehdottomasti käyttää, ellei syö kalaa lähes päivittäin. Ja nimenomaan kalaöljyä, ei kalanmaksaöljyä. Silloin ei tarvitse miettiä mitään A-vitamiinin annostuksiakaan.

Tuosta kalaöljyn verta ohentavasta vaikutuksesta nyt tuskin kannattaa hirveästi huolestua, ellei ole tuon asian kanssa jo ennestään ongelmia.

Vierailija

Valitin terveyskeskuslääkärille että en näemmä oikein pysty sulattamaan mitään rasvoja ja esmes uunissa paistetusta lohesta ja kirjolohesta tulee pahoinvointia. Verikokeiden perusteella sapessani ei pitäisi olla vikaa; mutta tämä lääkäri tokaisi että tällaiset lohet ja kirjolohet ovat viljeltyjä kaloja ja siten niissä on runsaat antibioottijäämät. (Että tämäkö se sitten kuvottaisi? Saan kyllä toisinaan muistakin rasvoista, niin eläin- kuin kasviperäisistä, kaikenlaista vaivaa kuten rintapistoa ja pahimmillaan hirveät vatsakivut viime jouluna kun olin syönyt luumutorttuja, joten vehnänkin osuus asiassa voi olla merkittävä tekijä.)

Sitä nyt vaan sitten että mistä nämä kalaöljyt oikein puristetaan? Villeistä kaloista? Vai noista saastaisista viljellyistä?

Lelson
Seuraa 
Viestejä102
Liittynyt8.5.2009
Rasputin
Montako kalaöljy kapselia pitää vetää jotta se vastaisi 100g graavilohta?



Riippuu kalaöljykapseleista. Kerro ensin kuin vahvoja kapseleita vedät

totinen
Seuraa 
Viestejä4875
Liittynyt16.3.2005
apoc
PeterH
apoc
Annostusta ei kannata ylittää, koska ylimäärä heikentää veren hyytymistä.

Miksi, ja miten? Ja eikös sydäntautisillekin syötetä verenohennuslääkettä? Mikseivät litki kalaöljyä sen sijaan?



Ei ole kiva jos aivoissa tapahtuu tämän takia verenvuoto, eikä ihokaan ole parhaimmillaan jos siinä on verenpurkautumia.

http://www.tohtori.fi/?page=5184117&id=9013892

"EPA ja DHA vaikuttavat veren rasvataseisiin siten, että triglyseridit laskevat ja HDL-kolesteroli nousee, mikä hidastaa valtimonkovettumataudin ja sydäninfarktin kehittymistä. Myös veren hyytymisaika pitenee ja verihiutaleiden yhteenliimautuminen vähenee, mikä vähentää veritulpan riskiä, mutta toisaalta nostaa verenvuotoriskiä. "


K-vitamiini taas lisäisi veren hyytymistä, lisäksi K2-vitamiinilla on erittäin hyviä vaikutuksia ja sitä saa ravinnosta aika vähän. Se on rasvaliukoinen joten se tarvitsee rasvaa imeytyäkseen elimistöön. Eli miksi ei voisi ottaa K2-vitamiinia kalaöljyn kera?

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat