Pizzareseptejä

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Nyt tekisi mieli kunnon pizzaa, mutta leivinpaperi on loppu.

Niinpä pizzailta siirtyy huomiselle. Nyt kaikki parhaat vinkit kunnon pizzalle kehiin.

Mistä tulee se taika kotipizzan maukkaille pizzoille? onko takana pohjataikina vai tomaattisose tahi juusto?

Sivut

Kommentit (42)

Vierailija

Ai vitsi täällä jenkeissä on yksi pikapitsapaikka ylitse muiden: Jet's Pizza. Heidän pitsapohjansa on niin käsittämättömän hyvää, että sitä syödessä unohtaa jenkkipitsojen aika köyhät päällysvaihtoehdot (yleensä kuljetaan linjalla kinkku-salami-sipuli, jopa oliivit ovat harvinaisia, puhumattakaan ananaksesta, tonnikalasta, sinihomejuustosta tai muista ihanuuksista - ja nythän rupesi sitten tekemään mieli tamperelaisen Napolin pitsaa, voi ei).

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005

Noh... taikina pitää tehdä kunnolla vaivaamalla durum-jauhoista. Kastiketta pitää keittää kunnolla, kunnon tomaattikastike mausteineen vaatii n. tunnin keittoajan. Juuston pitää tietenkin olla laadukasta, ja varmaankin pizzaan sopii erityisen hyvin esim. mozzarella.

Kotikokin kohdalla haaste on kuitenkin paistolämpötila. Sinulla kun tuskin on kiviuunia kotona. Laita uuni täysille, voitele uunipelti oliiviöljyllä ja paista pizza siinä ilman leivinpaperia. Tai sitten käytä pallogrilliä. Volitans on siinä lajissa mestari.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008

Toinen pizzauunin korvike on ihan perisuomalainen leivinuuni! Toimii, ainakin kun useita kertoja Oulun parhaaksi pizzeriaksi äänestetyn pizzerian omistaja sen siellä värkkää. Ja ihan kotiaineksista!

Hämmentää.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Tee pohja hiivaleipäjauhoista. Ja kylmään veteen. Anna kohota jääkaapissa vähintään vuorokauden. Tällaisesta taikinasta on helppo muotoilla pizza ilman kaulinta. Kaulimen käyttö "tappaa" pohjan, sillä sillä tulee helposti terävät reunat, jotka sitten palavat uunissa.

Paistolämpötilan on oltava kova. Pizzerioissa aina yli 300 C. Kotiuuni siis hyvissä ajoin täysille. Ja kuumalle pellille tai pizzakivelle - oleellista on rapeaksi paistuva pohja.

Täytteitä ei saa olla liikaa. Kaikki ylimääräinen vesi täytteissä on erityisen pahasta. Kaikkien täytteiden täytyy olla valmiiksi kypsiä.

Pohjan rapsakkuutta voi edistää levittämällä pohjalle ensin oliiviöljyä ja sen päälle tomaattikastike, juusto ja sitten varsinaiset täytteet. Öljy estää pohjan kostumista ja edesauttaa näin pohjan rapeutumista.

Kotiuunissa hyvän pohja saa esipaistamalla pohjat ensin. Kuumalle pellille pizzapohja ja uuniin, kunnes alkaa kuplimaan. Näin voi ensin esipaistaa pohjat ja sitten vasta tavanomaiseen tapaan. Ajoitus on tärkeää, mutta kokeilemalla oppii ja tällä menetelmällä tulee pizzerialaatuisia pohjia kotiuunissa.

Kotona saa huomattavasti maukkaampia pizzoja aikaiseksi, kun suurimmassa osassa pizzerioita, kun käyttää hieman aikaa ja ajatuksia kastikkeeseen, juustoon ja täytteisiin.

Kokeile vaikka: savuryynimakkaraa, savupekonia, kirsikkatomaatteja ja mozzarellan lisäksi hieman gruyereä. Soossiin hieman habanerosta sielukkuutta.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Lisäyksiä: Taikinan muotoilussa on käytettävä sitten karkeita vehnäjauhoja tai vaikkapa polentaa. Karkeat jauhot pitävät leivän irti pellistä - mitään leivinpapereita tai öljyjä ei tarvita - sitäpaitsi ne syttyisivät palamaankin...

Hyvän pizzan voi tehdä myös grillissä paistamalla ensin pohjan toisen puolen ja latomalla täytteet grillatulle puolelle.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Kotona tehtyjä:

Mustalla sesamilla kuorrutettua keltäevätonnikalaa, wasabicremefraichea ja rukolaa.

Lampaan ulkofilettä ja munakoisoa.

Parmankinkkua, mustaa tryffeliä, kirsikkatomaatteja ja pestokastiketta.

Tän kun sitten muistais, venäläisiä suolakurkkuja ainakin. Ja tais olla hunajamajoneesia.

Hanhen rintaa, grillattua aprikoosia ja rucolaa.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
Leuka
Lähinnä minua kiinnostaa tuo pohjan valmistus ja tomaattikastikkeen salat.




Vettä, hiivaa, puolikarkeita vehnäjauhoja ja suolaa. Mukaan voi laittaa oliiviöljyäkin - mitä enemmän öljyä, sen ruskammaksi pohja paistuu.

Salaisuus on tuossa kylmässä pitkään kohottamisessa. Aitoa italialaista pizzaa pitää kohottaa vähintään puoli vuorokautta. Tuona aikana maku paranee ja rakenteesta tulee erinomaisesti parempi. Pohjaa tulee vaivata tarpeeksi pitkään, että muodostuu sitkoa.

Pohjaan käytetään vain hienoja/puolikarkeita jauhoja. Hiivaleipäjauhot ovat mielestäni parhaimpia - niistä tulee hyvin muokattava taikina ja hyvän makuinenkin.

Tomaattissoossiin saat hyvän pohjan tomaattisäilykkeistä. Purkitettuja kuorittuja luumutomaatteja. Kuullota ensin hieman sipulia oliiviöljyssä, lisää tomaatit liemineen. Valkosipulia murskattuna, mustapippuria, hieman (tai enemmän) chiliä, hyvää (juoksevaa) hunajaa ja yrttisuolaa. Reilusti oreganoa. Anna hautua puolisen tuntia. Soseuta. Tässä välissä kastiketta voi terästää tuoreella basilikalla.

Joskus tuli itselle oikein pakkomielle selvittää, voiko hyvää pizzaa tehdä kotona - pahimpana aikana tein puolentoista kuukauden ajan vähintään kolme pizzaa päivässä! Tuli kokeiltua jos jonkinlaista kikkaa.

Kerran sitten eräässä pizzeriassa humalassa klo 04.00 paisteltiin pizzoja. Sain sieltä taikinaa täytteet mukaan. Testasin niillä kotona ja lopputulos oli surkeampi, kuin omilla taikinoilla/soosseilla ja täytteillä. Silloin ymmrärsin, että uunissa on se salaisuus. Noilla edellä mainitsemillani kikoilla saa kotiuunissakin silti erinomaista pizzaa!

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
babun
huhhuh, aika hyvännäköset pitsat volitanssilla



Volitansin ainekset ovat niin laadukkaita, ettei itsellä välttämättä tulisi mieleen niitä pizzaan "tuhlata".

Mutta täytyy kyllä lähiaikoina yrittää soveltaa noita ohjeita. Pätevältä vaikuttavat.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Vierailija
Leuka
Nyt tekisi mieli kunnon pizzaa, mutta leivinpaperi on loppu.

Niinpä pizzailta siirtyy huomiselle. Nyt kaikki parhaat vinkit kunnon pizzalle kehiin.

Mistä tulee se taika kotipizzan maukkaille pizzoille? onko takana pohjataikina vai tomaattisose tahi juusto?




Aika erikoinen käsitys kunnon pitsasta, jos kotipitsan paria leipäsiivua vastaavat lätyskät sellaisia mielestäsi edustavat. Jos ostaa sieltä perhepitsan, siinä on saman verran syötävää kuin muiden pitserioiden normaaleissa pitsoissa.
Iltalehden tekemän tutkimuksen mukaan kotipitsasta ostettuna perhepitsa on 30 % kalliimpi verrattuna sieltä ostettuihin normaaleihin pitsoihin.
Luulisi että olisi päinvastoin, parissa muussakin pitsaketjussa tilanne oli sama, testeissä suhteutettiin pinta-ala hintaan, ero ei muualla ollut kuitenkaan yhtä röyhkeä kuin kotipitsassa.

Vierailija
babun
huhhuh, aika hyvännäköset pitsat volitanssilla



Taitaa olla aika hyvän makuisiakin, tuli nälkä volitanssin viestejä lukiessa, täytyy selvittää mitä jääkaapista löytyy.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
fenomenologi

Aika erikoinen käsitys kunnon pitsasta, jos kotipitsan paria leipäsiivua vastaavat lätyskät sellaisia mielestäsi edustavat. Jos ostaa sieltä perhepitsan, siinä on saman verran syötävää kuin muiden pitserioiden normaaleissa pitsoissa.




Eri kotipizzerioissa on eroa, vaikka ketjusta kyse onkin. Kotipizzeriahan on voittanut mm.maailman paras pizza -kilpailun. Turkulainen Kotipizza (käsittääkseni). Ja täytyy kyllä sanoa, että ko. pizzeriassa pizzat ovat ihan älyttömän hyviä. Joskus asuin siinä naapurissa, ja kaveri oppi tekemään lempipizzani kun vaan astuin ovesta ja nyökkäsin. Meksicana.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Vierailija
Aweb
fenomenologi

Aika erikoinen käsitys kunnon pitsasta, jos kotipitsan paria leipäsiivua vastaavat lätyskät sellaisia mielestäsi edustavat. Jos ostaa sieltä perhepitsan, siinä on saman verran syötävää kuin muiden pitserioiden normaaleissa pitsoissa.




Eri kotipizzerioissa on eroa, vaikka ketjusta kyse onkin. Kotipizzeriahan on voittanut mm.maailman paras pizza -kilpailun. Turkulainen Kotipizza (käsittääkseni). Ja täytyy kyllä sanoa, että ko. pizzeriassa pizzat ovat ihan älyttömän hyviä. Joskus asuin siinä naapurissa, ja kaveri oppi tekemään lempipizzani kun vaan astuin ovesta ja nyökkäsin. Meksicana.



Ei kyse ole mausta, vaan siitä ettei tarvitse tilata viittä pitsaa että lähtee nälkä. Muissa paikoissa riittää 1 erittäin hyvin. Kotipitsassa täytteet mitataan n. 30 ml kupilla 25 cm lätyn päälle, ei niissä varmaan kokoeroja synny.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat