Seuraa 
Viestejä45973

http://www.guardian.co.uk/environment/2 ... -earth-c02

Toivottavasti tästä aiheesta ei vielä ole keskusteltu.

Erään ajattelutavan mukaanhan on niin, että kun ihmiset ovat parin viimeisen vuosisadan aikana polttaneet suuren määrän fossiilisia polttoaineita,he ovat vapauttaneet ilmakehään ja sitä kautta hiilen kiertokulkuun ( http://fi.wikipedia.org/wiki/Hiilen_kiertokulku ) maaperään pitkään sitoutuneena ollutta hiiltä. Sen takia meillä on tällä hetkellä ilmakehässä liikaa hiilidioksidia (muiden kasvihuonekaasujen ohella). Olemme vapauttaneet mennetten vuosimiljoonien aikana hiljalleen maaperään hiilen kierrosta poistuneen hiilen nopeaan tahtiin takaisin hiilen kiertoon. "Ilmakehävaiheessa" se ilmenee hiilidioksiidina.

Looginen korjaustoimi olisi tietenkin ottaa hiiltä pois hiilen kierrosta, ja hiilidioksidia ilmakehästä. Se voisi tapahtua tekemällä valtava määrä grillihiiliä (tai jos halutaan olla hienompia, biohiiltä) ja hautaamalla ne sen jälkeen maahan, tai upottamalla mereen.

Lihavoitu kohta on olennainen. Kysymys olisi ikään kuin aiempien sukupolvien polttaman hiilen palauttamisesta maahan. Tasapainoa sitä kautta.

Biohiiltä tehdään Tampereen seudulla. Ei tosin maahan haudattavaksi, vaan poltettavaksi kivihiilen sijasta voimalaitoksissa. Biohiili lienee melko sama asia kuin grillihiilet.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Biohiili

Grillihiilet ovat maatumattomia. Niihin sidottu hiili ei pääse palaamaan hiilen kiertoon, jos niitä ei polteta. Jos tekee valtavasti grillihiiliä, ja hautaa ne, niihin sidottu hiili todella on poissa hiilen kierrosta niin kauan kun ne eivät pala.

Grillihiiliä voitaisiin tehdä kasvien jäänteistä. Viljakasvien, perunoiden yms. varsien ei annettaisikaan maatua, vaan niistä tehtäisiin grillihiiliä.

Biohiilestä Hesarin nettilehden tilaajille:
http://www.hs.fi/arkisto/artikkeli/Hall ... SI1TT02a7d

Idea ei tietenkään ole minun, vaan peräisin täältä (mahdollisten väärinymmärrysten säestämänä):
http://www.guardian.co.uk/environment/2 ... -earth-c02

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (11)

salai
Seuraa 
Viestejä8654

Aiheesta on keskusteltu Tiede-foorumilla jo ainakin v. 2005 Hiilen erottaminen ilmakehästä

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

ven

Grillihiiliä voitaisiin tehdä kasvien jäänteistä. Viljakasvien, perunoiden yms. varsien ei annettaisikaan maatua, vaan niistä tehtäisiin grillihiiliä.
Siitä tietysti aiheutuisi päästöjä, tavarat pitäisi mielummin kuskata vaikka saharaan, missä ne eivät maadu, ei siinäkään ole mitään järkeä. Hiilidioksidi voidaan ottaa talteen palokaasuista vaikka etanoliamiinin avulla ja pumpata CO2 tyhjentyneisiin öljykenttiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
jerky
Seuraa 
Viestejä57

Erityisesti biohiilestä ja puun poltosta tulee niin paljon pienhiukkasia ja aerosoleja (terva-aineita) ilmakehään, että jos ei kuole lämpöön niin ainakin keuhkosyöpään. Kun biohiili valmistetaan vapautuu siitä ihan yhtä paljon hiilidioksidia kuin hiilen suoranaisesta poltosta. Ja kaikista hauskinta on että hiilidioksidi on täysin vaarataonta eikä aiheuta ilmaston lämpenemistä. Taas kuluttaja maksaa tyhjästä, kun muualta ei uskalleta veroja enää ottaa.

salai

No hyvä että on puhuttu. Kiitos tiedosta. Mielenkiitoisia puheenvuoroja.

jerky
Kun biohiili valmistetaan vapautuu siitä ihan yhtä paljon hiilidioksidia kuin hiilen suoranaisesta poltosta.

Tämähän ei tietenkään pidä paikkaansa.

Savon historia kijoja luettuani,mietin tuota kaskimaatalous aikaa,kun kirjassa luki suurinpiirtein näin"päiväkausiin ei aurinkoa näkynyt kunnolla taivaalla",että näkyykö tuo aika jotenkin näytteissä,kun joka puolella poltettiin oikeen isosti metsää pois?

pkinnune
Savon historia kijoja luettuani,mietin tuota kaskimaatalous aikaa,kun kirjassa luki suurinpiirtein näin"päiväkausiin ei aurinkoa näkynyt kunnolla taivaalla",että näkyykö tuo aika jotenkin näytteissä,kun joka puolella poltettiin oikeen isosti metsää pois?Täällä thaikkulassa ne kulottaa edelleenkin ruohottuneita peltoja ja tienpientareita. Chiangmaissa astmaatikot on hätää kärsimässä ja terveetkin saa oireita tiettyinä aikoina. Taivas on harmaana savusta.

syytinki
Seuraa 
Viestejä10464
pkinnune
Savon historia kijoja luettuani,mietin tuota kaskimaatalous aikaa,kun kirjassa luki suurinpiirtein näin"päiväkausiin ei aurinkoa näkynyt kunnolla taivaalla",että näkyykö tuo aika jotenkin näytteissä,kun joka puolella poltettiin oikeen isosti metsää pois?

Enpä tiedä näkyykö näytteissä, mutta epäsuorasti ovat jäljet näkyvissä edelleen.

Välttämättä taivasta eivät pimentäneet pelkät kasket, vaan myös melkoiset (karanneet?) metsäpalot. On jopa väitteitä, että joku metsäpalo olisi käynyt kerralla läpi kaikki Suomen metsät.

Näytteissä näkyminen voi olla huonoa siksikin, että metsäpalot ja kulotus eivät ole loppuneet ja kaskikulttuuri jatkuu elinvoimaisena esim. Afrikassa ja Etelä-Amerikassa.

ven

... Olemme vapauttaneet mennetten vuosimiljoonien aikana hiljalleen maaperään hiilen kierrosta poistuneen hiilen nopeaan tahtiin takaisin hiilen kiertoon. "Ilmakehävaiheessa" se ilmenee hiilidioksiidina.
...
Looginen korjaustoimi olisi tietenkin ottaa hiiltä pois hiilen kierrosta, ja hiilidioksidia ilmakehästä.Päin vastoin.

Maan kasvit kärsivät anemiasta, liian matalasta hiilidiksidipitoisuudesta. Nyt ihmisen auttamana kasvillisuus alkaa jälleen kukoistaa.

CO2 ei tietenkään läheskään aina ole tärkein kasvua rajoittava tekijä, mutta luultavasti suurin, jos jätetään pois lämpö ja vesi. Kasvupaikkaolosuhteet toki ovat erittäin vaihtelevia.

Mutta kasveista se hiilidioksidi palaa aina ilmakehään. Kun ne kasvit maatuvat. Se ei mene pois hiilen kierrosta.

Hiilen kiertokulussa on tällä hetkellä liikaa "tavaraa". Ilmakehässä hiilidioksidina ollessaan se sitoo maasta avaruuteen heijastuvasta infrapunavalosta energiaa enemmän kuin muut ilmakehän kaasut. Jotenkin näin. Kun hiilidioksidia on ilmakehässä enemmän, Maan heijastamasta auringon energiasta pienempi osa pääsee pois Maasta.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Hiilen_kiertokulku

Vierailija
ven
Ilmakehässä hiilidioksidina ollessaan se sitoo maasta avaruuteen heijastuvasta infrapunavalosta energiaa enemmän kuin muut ilmakehän kaasut.

Olet näköjään haukannut vihreän syötin pureskelematta suoraan vatsaan asti. Hiilidioksidi absorboi hyvin vähän verrattuna muihin kasvihuonekaasuihin josita kaikista suurin ylivoimaisesti on vesihöyry.

No voi olla näinkin. En (valitettavasti) ole luonnontieteilijä.
Enkä aina oikein muistakaan tarkkaan, mitä täsmälleen ottaen kirjoissani on sanottuna.

Linkki joka liittyy ketjun aiheeseen:

The biosphere pumps out 550 gigatonnes of carbon yearly; we put in only 30 gigatonnes. Ninety-nine per cent of the carbon that is fixed by plants is released back into the atmosphere within a year or so by consumers like bacteria, nematodes and worms. What we can do is cheat those consumers by getting farmers to burn their crop waste at very low oxygen levels to turn it into charcoal, which the farmer then ploughs into the field. A little CO2 is released but the bulk of it gets converted to carbon. You get a few per cent of biofuel as a by-product of the combustion process, which the farmer can sell. This scheme would need no subsidy: the farmer would make a profit. This is the one thing we can do that will make a difference, but I bet they won't do it.

http://www.newscientist.com/article/mg2 ... ?full=true

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat