Seuraa 
Viestejä451

http://www.cdc.gov/ncidod/eid/vol9no11/03-0143.htm

Kissoissa elävä malariansukuinen loinen, Toxoplasma gondii, on epäiltyjen listalla, kun on etsitty syitä skitsofrenian puhkeamiseen infektiohypoteesin pohjalta.

Skitsofreniaan sairastuu noin 1 % väestöstä. Lapissa enemmän.

Tutkimuksia ei ole tehty paljoa, mutta ne viittaavat siihen, että Toxoplasma gondii voisi aiheuttaa skitsofreniaa. Mm. on tuloksia, että jos lapsuuden perheessä oli kissa, niin henkilö sairastui skitsofreniaan useammin.

Skitsofreniaa potevilta on löydetty myös korkeampia vasta-ainepitoisuuksia ja useammin, kuin ei-sairastavilta. Tosin jopa kolmannekselta koko väestöstä löytyy näitä vasta-aineita.

Vaikka asia on vasta tutkimuksen alla, ja epävarma, niin skitsofrenia on niin vakava elinikäinen sairaus, että lienee viisainta luopua kissasta oman lapsen onnellisemman elämän varmistamiseksi.

  • ylös 2
  • alas 2

Kommentit (16)

Voi olla hyvinkin mahdollista.

Yleistä hygieeniaa noudattamalla toksoplasmat pidetään kuitenkin melko hyvin aisoissa: älä vetele raakaa lihaa äläkä leiki kissan kakalla.

Tartuntataudeista kannattaa mieluummin olla huolissaan siltä kannalta, että ne voivat aiheuttaa vakavia monielinsairauksia. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyski ... i=dlk00619

Pelkän alustavissa tutkimuksissa havaitun lievän riskitekijän tuijottaminen kun voi hämärtää kokonaisuuden.

Pahimmillaan nämä lukemattomat tutkimukset pienistä / mitättömistä riskitekijöistä herättävät pelkoa ja luovat turvattomuden tunnetta. Sitten monet alkavat sairaanloisesti karttamaan elämälle normaaleja asioita, riskitekijöiden pelossa. Tämä ei tee heistä yhtään sen terveempiä. Päinvastoin.

Merkittävät riskitekijät ovat sitten erikseen, ja niistä onkin syytä välittää. Esim. tupakka ja keuhkosyöpä, alkoholin suurkulutus ja maksavaurio, lihavuus ja sydänsairaus...

Skitsofrenia taitaa olla toksoplasmoosin oireista kuitenkin niitä lievimpiä ja harvinaisimpia. Aikuisilla tauti on yleensä oireeton, mutta lapsilla seuraukset voivat olla hyvinkin vakavia. Tauti voi tarttua äidin kautta myös sikiöön ja aiheuttaa erilaisia toinen toistaan kusisempia kehityshäiriöitä. Kuten esc jo sanoikin, lapset kannattaa opettaa tekemään hiekkakakkuja jossain muualla kuin kissanhiekkalaatikossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jossain vaiheessa lehdissä kirjoitettiin toksoplasmoosista. Se kuulemma saattoi tarttua etenkin nuoriin naisiin ja aiheuttaa jopa persoonallisuuden muuttumista.

Liekö sattumaa, että pari exää viileni minuun sen jälkeen, kun he olivat ottaneet kissan lemmikikseen.

Jenkkimediassa tosin kissan omistava sinkkunainen on synonyymi lesbolle.

Emotion Science
Seuraa 
Viestejä451

Noin yksi prosentti maailman ihmisistä sairastuu skitsofreniaan, vakavasti ihmisen elämään vaikuttavaan sairauteen. Nyt on alettu epäilemään, että yksi syytekijä tiettyjen skitsofrenian tyyppien taustalla olisi malarialoisen sukuinen, Toxoplasma gondii, parasiitti, joka tarttuu ihmiseen lähinnä kissojen kautta, sillä kissa on ainoa eläin, jossa Toxoplasma gondii lisääntyy suvullisesti. Toxoplasma gondii ei tartu vain kissoista, vaan myös niiden jätöksistä, jos niitä on esimerkiksi multaisissa vihanneksissa. Huonosti kypsytetty liha voi olla myös lähde. Ehdottomalla valtaosalla tartunnan saaneella Toxoplasma gondii ei aiheuta neuropsykiatrista sairastumista, sillä eri puolilla maailmaa kaikista ihmisistä noin 30 % on jossain vaiheessa saanut tämän tartunnan ja kantaa veressään tälle vasta-aineita. Toxoplasma gondii tartuntaa ei yleensä pidetä ihmiselle vaarallisena, poikkeuksen muodostavat ihmiset joiden vastustuskyky on muusta syystä alentunut sekä odottavat naiset, jotka eivät ole aiemmin saaneet tartuntaa. Mikäli äiti saa toksoplasmoositartunnan raskauden aikana, voi siitä olla sikiölle vakavia seurauksia, jopa kuolema.

On tunnettua, että Toxoplasma gondii aiheuttaa käyttäytymisen muutoksia elimissä. Esimerkiksi rotat menettävät luontaisen pelkonsa kissan haja kohtaan. Muissa eläimissä toksoplasmoosin on todettu aiheuttavan kouristuksia, koordinaatiovaikeuksia, pään heilumista ja vapinaa. Myös aikuisilla ihmisillä vakavan toksoplasmoosin on raportoitu aiheuttavan joskus hallusinaatioita, kuuloharhoja ja paranoidisia oireita. AIDSin myöhäisvaiheessa elimistön puolustusjärjestelmä ei enää pysty torjumaan TG:tä ja tällöin toksoplasmoosi ilmenee myös harhaluuloja, ajatushäiriöitä ja kuulohäiriöitä tuottaen jopa 60 prosentilla potilaista.

TG pystyy tunkeutumaan aivoihin ja aiheuttamaan siellä kroonisen tulehduksen ja tämän takia epäillään TGn voivan olla taustalla määrätyissä psyykkisissä sairauksissa.

TGn vaikutus kohdistuu mahdollisesti keskushermon tukisoluihin, gliasoluihin, joista se tuhoaa erityisesti pieniä gliasoluja, eli astrosyyttejä.

Toksoplasmoosi aiheuttaa kystien muodostumista lihaksiin ja myös hermostoon. Erityisen vahingollinen ihmisen toksoplasmoosi on silloin, jos se raskauden aikana siirtyy äidistä lapseen, jolloin se aiheuttaa keskenmenoja ja mm. keskushermoston häiriöitä. Geeniensä perusteella on arvioitu, että toxoplasma gondii voisi aivoissa hyvin vaikuttaa dopamiinin ja serotoniinin muodostumiseen. Serotoniin vaje on tyypillinen masennuksen yhteydessä, ja dopamiinin liiallinen määrä taas on yleinen skitsofreniassa, jota hoidetaankin dopamiinia salpaavilla lääkkeillä.
On myös tehty havaintoja, in vitro, että antipsykoottiset lääkkeet toimivat myös anti-parasiittisina lääkkeinä, estäen erityisen tehokkaasti TGn lisääntymistä soluissa.

Yhdessä tutkimuksessa havaittiin, että antipsykoottiset lääkkeet estivät TGn aiheuttaman rottien käyttäytymismuutoksen suhteessa saalistavaan kissaan, ja rotat alkoivat jälleen pelätä kissoja.

http://preview.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/ ... rom=pubmed

Tanskalaisessa tutkimuksessa vain nuoruusiän skitsofrenian ja toksoplasmoosin vasta-aineiden välillä havaittiin yhteys, eli toksoplasmoosi vaikuttaisi vain nuoruusiän, ennen 18 ikävuotta alkavan skitsofreniaan sairastumiseen.

http://www.journals.elsevierhealth.com/ ... tract#cor1

On myös löydetty tukea olettamukselle, että kaikki TG:n geneettiset muodot eivät aiheuta skitsofreniaa, vaan ainoastaan sen tietyt geneettiset muodot.

http://preview.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/ ... dinalpos=2

Skitsofrenian taustalla epäillään voivan olla myös muita tartuntatauteja. On esitetty väestöpohjaisia aineistoja, joiden mukaan esimerkiksi vuoden 1057 A2 influenssa-aalto lisäsi sairastavuutta skitsofreniaan, jos äitien laskettiin sairastuneen influenssaan raskauden keskivaiheen, toisen kolmanneksen, aikana.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8372158

Kuitenkin uudemmat tutkimukset aiheesta eivät tue olettamusta raskauden aikaisen influenssan ja skitsofrenian yhteydestä.

Torrey ja Yolken ovat tehneet katsauksen TGn ja eräiden skitsofrenian tyyppien mahdollisiin yhteyksiin.

http://www.cdc.gov/ncidod/EID/vol9no11/03-0143.htm

Heidän katsauksen mukaan vuoden 1953 jälkeen on tehty 19 tutkimusta TGn vasta-aineiden tasoista skitsofreniaan sairastuneilla ja muilla vakavista mielenterveyden ongelmista kärsivillä. 18 näistä tutkimuksista raportoi korkeammista vasta-aineiden tasoista, ja näistä 11 oli tilastollisesti merkitseviä.
Kahdessa tutkimuksessa on selvitetty, oliko skitsofreniaan sairastuneen lapsuudenkodissa kissa. Ensimmäisessä tutkimuksessa 52 %:lla skitsofreniaan sairastuneilla oli lapsuudenkodissa kissa, kun taas terveellä verrokkiryhmällä vain 38 %:lla (p = 0.02).
Koko tutkimusraportti: http://schizophreniabulletin.oxfordjour ... t/21/2/167
Toisessa tutkimuksessa luvut olivat 52 % ja 42 (odds ratio 1.53; p < 0.007).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1109 ... t=Abstract

On siis olemassa viitteitä siitä, että kissojen loinen, Toxoplasma gondii, voi joskus aiheuttaa skitsofrenian puhkeamisen. Tässä mielessä lasten hankkimista harkitsevan olisi mielekästä varmuuden vuoksi luopua kissasta tai sen hankkimisesta. Toinen kysymys on, että Toxoplasma gondiin on todettu tarttuvan lapsiin riippumatta siitä, onko omalla perheellä kissa vai ei, eli tartunta tulee oman perheen ulkopuolelta. Jos olettamukset TGn ja skitsofrenian yhteydestä vahvistuvat tutkimuksissa, tulee eteen kysymys kissojen omistuksen rajoittamisesta ylipäänsä ehkä aiheelliseksi, jos eläinlääketieteellistä ratkaisua tähän kissojen sairauteen ei löydetä.

Ertsu
Seuraa 
Viestejä7573
Emotion Science
http://www.cdc.gov/ncidod/eid/vol9no11/03-0143.htm

Kissoissa elävä malariansukuinen loinen, Toxoplasma gondii, on epäiltyjen listalla, kun on etsitty syitä skitsofrenian puhkeamiseen infektiohypoteesin pohjalta.


Voisitko vielä selventää, mistä tuo malariansukuinen loinen niihin kissoihin tulee ? Jos se tulee kissojen syömistä hiiristä, myyristä ja rotista, niin mistä se niihin tulee ? Jos se elää vain kissoissa, niin miksi se herää henkiin vasta kissan elimistössä ?

Vaikka asia on vasta tutkimuksen alla, ja epävarma, niin skitsofrenia on niin vakava elinikäinen sairaus, että lienee viisainta luopua kissasta oman lapsen onnellisemman elämän varmistamiseksi.

Tunnen yhden skitsofreenikon, jonka lapsuuskodissa oli vain koiria. Miksi siis vain kissa voi (muka) levittää toksoplasmoosia ?

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613

Ei, kyllä se on SI-nivelen dislokaatio joka aiheuttaa skitsofreniaa. Eihän nyt sairauksilla voi montaa syytä olla.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Ertsu
Seuraa 
Viestejä7573

Emotion Science. Mitähän, jos vähän täsmentäisit noita väitteitäsi.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Toksoplasmoosi kertoo, että:

"Toksoplasmoosi on Toxoplasma gondii -nimisen itiöeläimen aiheuttama parasiittitauti. Sairaus on joskus synnynnäinen, jolloin sen aiheuttaa Toxoplasma gondiin tunkeutuminen sikiöön.[1]

Suomessa todetaan vuosittain viitisenkymmentä synnynnäistä toksoplasmoositapausta.[2] Yleensä tartunnan saanut lapsi on aluksi oireeton, mutta myöhemmin voi alkaa ilmetä ainakin näkö- ja silmävaurioita. Vauriot koskettavat monesti myös kuuloa ja koko aivoja, ja joskus sairauteen liittyy kehitysvammaisuutta, vesipäisyyttä, lihasvelttoutta ja kouristelua.

Toksoplasmoosiin voi sairastua myös myöhemmällä iällä. Aikuisiällä hankittu tartunta on kuitenkin yleinen ja lieväoireinen, usein lähes oireeton. Joseph Sciammarellan tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa tartunnan on saanut 40 % väestöstä ja mm. Saksassa ja Ranskassa peräti 80 %. Suomessa synnyttävistä äideistä noin 33 % on sairastanut toksoplasmoosin ja eräissä tropiikin maissa miltei kaikki. Kaikkiaan maailman väestöstä noin 30–60 % lienee saanut tartunnan jossain elämänsä vaiheessa.[3] Synnynnäinen toksoplasmoosi on huomattavasti harvinaisempaa.

Toksoplasmoosin aiheuttama alkueläin voi levitä esimerkiksi kissan ulosteesta, mutta myös mm. lintujen välityksellä."

Sitten: http://fi.wikipedia.org/wiki/Toxoplasma_gondii kertoo, että: "Sen varsinainen isäntälaji on kissa, mutta sitä voi esiintyä myös muilla tasalämpöisillä eläinlajeilla, ihminen mukaan luettuna...T. gondii kykenee suvulliseen lisääntymiseen ainoastaan kissoissa, muissa tasalämpöisissä eläimissä se lisääntyy suvuttomasti."

Eli mikä ero kissojen elimistöllä on verrattuna muihin tasalämpöisiin ? Poikkeaako kissan ruumiinlämpö muista tasalämpöisistä johonkin suuntaan ?

Jatkuu: " Joissakin tapauksissa tartunta muuttaa tartunnan saaneen eläimen käyttäytymistä. Hiirten ja rottien tapauksessa tämä tarkoittaa sitä, että tartunnan saanut yksilö muuttuu aktiivisemmaksi, eikä pelkää saalistajia (esimerkiksi kissoja) kuten terve yksilö."

Joten kissakin saa tartuntansa muualta kuin itsestään.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14249

Jepjep, jos tuo tartunta on noin monilla ja vain osa sairastuu, kuinka vahva linkki hyvin monioireiseen skitsofreniaan voi edes olla?

Sama ongelma koskee myös muita vahvoja klassisia teorioita skitsofreniasta kuten gluteeniherkkyyttä ja D-vitamiinin puutetta - ne ovat niin yleisiä ja skitsofrenian patologia niin monimutkainen että kunnollisia trialeita on vaikeaa toteuttaa.

Tietenkin hyvä teoria ottaisi myös toiset huomioon, eli esimerkiksi D-vitamiinin tuottamien antibiootti-katelisidiinien reagoinnin tuohon infektioon.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Esc
Pelkän alustavissa tutkimuksissa havaitun lievän riskitekijän tuijottaminen kun voi hämärtää kokonaisuuden.

Pahimmillaan nämä lukemattomat tutkimukset pienistä / mitättömistä riskitekijöistä herättävät pelkoa ja luovat turvattomuden tunnetta..
.. joka voi laukaista psykoosin tjms.
Höh..

Ei tällaisia satunnaislöydöksiä ja tutkimuksia oikein voi ottaa enää vakavasti kun niitä on nähnyt tulevan kuin likuhihnalla ja monet on ristiriidassa keskenään eivätkä aina ole edes loogisesti johdonmukaisia.

Emotion Science
Seuraa 
Viestejä451

Toxoplasma gondii lisääntyy suvullisesti vain kissaeläimissä, mutta sitä voi kantaa myös muut nisäkkäät.

Vaikka erittäin suurella osalla ihmisistä on tämä loinen, niin immuunipuolustusjärjestelmämme pitää sen oireettomana. Jos immuunipuolustus pettää, kuten AIDSin loppuvaiheessa, TG pääsee vaikuttamaan keskushermostossa.

Skitsofrenia on yleinen (1%) sairaus, mutta vakava sairaus, ja lisäksi voimakkaasti periytyvä sairaus. Siksi on tietyllä tavalla mysteeri, miksi skitsofrenialle altistavat geenit eivät häviä väestöstä, ja selitys voisi olla siinä, että kyseiset geenit vaikuttavat myös immuunipuolustukseen. Eräs sktisofrenian mysteerejä on sen voimakas negatiivinen korrelaatio reuman kanssa, eli on erittäin harvinaista, että sama henkilö sairastaa sekä reumaa, että skitsofreniaa.

Skitsofrenian ja infektioiden välinen tutkimus on lisääntymässä. Toinen sairaus, joka yhdistetään skitsofreniaan on klamydia.
Löysimme klamydia-infektion 40.3% skitsofreniaa sairastavista potilaista, ja 6.7 %:lla verrokeista.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1710 ... d_RVDocSum

Ertsu
Seuraa 
Viestejä7573
Emotion Science
Toxoplasma gondii lisääntyy suvullisesti vain kissaeläimissä, mutta sitä voi kantaa myös muut nisäkkäät.

Vielä kun selittäisit, miksi näin on. Onko kissaeläimen ruumiinlämpö eri kuin muilla nisäkkäillä, vai mistä tuo johtuu ?

Emotion Science

Skitsofrenia on yleinen (1%) sairaus, mutta vakava sairaus, ja lisäksi voimakkaasti periytyvä sairaus. Siksi on tietyllä tavalla mysteeri, miksi skitsofrenialle altistavat geenit eivät häviä väestöstä, ja selitys voisi olla siinä, että kyseiset geenit vaikuttavat myös immuunipuolustukseen.En ole kauhean perehtynyt skitsofreniaan, joten voiko sitä olla olemassa useampaa sorttia niin että olisi hyvin hyvin lievä muoto jota ei varsinaisesti vielä katsota sellaiseksi missä ihminen leimataan kansanomaisesti "hullun" nimikkeellä? Nimittäin voisi ajatella että menneinä aikoina varsinkin lievät skitsot (jos siis sellaisia voi olla) ovat olleet erittäin suosittuja viihdyttäjiä heimonsa keskuudessa kertoessaan elävästi kokemistaan näyistä. Tällaiset karismaattiset tyypit, olivat sitten nimitykseltään poppamiehiä, profeettoja tai mitä nimikettä kulloinkin on käytetty, ovat varmasti olleet lopulta erittäin haluttua lisääntymisainesta.

Esiintyykö skitsofreniaa enemmän miehissä kuin naisissa? Luulisi nimittäin ettei näkyjä näkevä ja outoja puheleva nainen ole aivan niin haluttu kumppani kuin vastaavanlainen mies, koska naisenhan perinteisesti on pitänyt pitää huolta lapsista ja taloudesta, joten hänellä ei ole varaa "sekoilla" kesken kaiken kaikkialla.

Mikäli skitsofrenia on yhtä yleistä kummassakin sukupuolessa, silloin se tuskin on esittämäni kaltainen lisääntymisstrategia.

Joku ahkera henkilö voisi tarjota tähän ketjuun tutkimusviitteitä siitä, että onko skitsofreenikoilla pysyvä muutos dopamiiniaineenvaihdunnassa vai laukaiseeko kiihtyneen tuotannon ainoastaan stressi? Minun mielestä tämä olisi olennaista tietää esim. sen takia, kun valitaan skitsofreniaan sopivaa lääkitystä. Itse näkisin jopa 'bentsot' parempana tilapäisenä hoitomuotona, jos dopamiinituotanto on pysyvästi muuntunut, eikä stressillä ole sen kanssa mitään tekemistä.

Simplex
Seuraa 
Viestejä3358
Emotion Science
Toxoplasma gondii ei tartu vain kissoista, vaan myös niiden jätöksistä, jos niitä on esimerkiksi multaisissa vihanneksissa. Huonosti kypsytetty liha voi olla myös lähde.Tässä illallista nauttiessani luin tämän huolestuttavan kirjoituksen ja mieleni valtasi pelko. Kysymys tuleekin nyt tiede-sivuston kulinaristiselle osastolle: Kuinka kissa tulisi valmistaa, jotta toksoplasma-tartunta voidaan välttää, tai ainakin minimoida? Riittääkö jatkamattomassa koskenkorvassa marinointi ja reippaalla nuotiotulella valmistus, vai tulisiko liha valmistaa jollakin muulla tavalla? Millaisia mausteita itse suositte, tai mikä juoma sopii parhaiten em. lihan kanssa nautittavaksi?

Ertsu
Seuraa 
Viestejä7573
Simplex
Emotion Science
Toxoplasma gondii ei tartu vain kissoista, vaan myös niiden jätöksistä, jos niitä on esimerkiksi multaisissa vihanneksissa. Huonosti kypsytetty liha voi olla myös lähde.Tässä illallista nauttiessani luin tämän huolestuttavan kirjoituksen ja mieleni valtasi pelko. Kysymys tuleekin nyt tiede-sivuston kulinaristiselle osastolle: Kuinka kissa tulisi valmistaa, jotta toksoplasma-tartunta voidaan välttää, tai ainakin minimoida? Riittääkö jatkamattomassa koskenkorvassa marinointi ja reippaalla nuotiotulella valmistus, vai tulisiko liha valmistaa jollakin muulla tavalla? Millaisia mausteita itse suositte, tai mikä juoma sopii parhaiten em. lihan kanssa nautittavaksi?

Se kannattaa kypsentää hyvin, koska kissa on hyvin sitkeää. Ainakin lampaan liha on sitkeää. Arvelisin, että vuorokauden verran pitäisi kypsentää/hauduttaa. Suolaa ja pippuria ei kannata säästellä. Punaviini tai kippurahäntä sopii hyvin juomaksi.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat