Seuraa 
Viestejä45973

Sellaista tässä kysymään, kun tuli kahvitauolla sivulauseessa pohdittua työkavereiden kanssa, että mihin/miten tuulen energia pääsääntöisesti "palaa" eli tyrehtyy. Jos nyt ajatellaan vaikka joku mukava 200km/h puhaltava puhuri, joka pyyhältää läpi kaupungin (tai vaikka metsikön, miten vain..). Tuulihan iskeytyy vasten rakennuksia ja kasvustoja ja maanpintaa. Mitä tuolle energialle tapahtuu. Osa siirtyy etiäppäin ja vaihtaa suuntaansa ja jatkaa tuulena. Mitenkä tämä energia, joka 'absorboituu' vaikka siihen kerrostalon seinään. Muuttuuko se lämpöenergiaksi, vai mitenkäs?

Ja näin vain teoriassa ajatellen. Miten vaikka tuollaisen aukealla pyyhältävän (leikitään vaikka, että noin 1km levyisen, asian helpottamiseksi ..) 200km/h liikkuvan ilmamassan saisi 'pysäytettyä' tehokkaimmin? Siis niin, että mahdollisimman paljon energiaa muuttaisi muotoaan ja tuuli heikentyisi oleellisesti. Pitäisikö muurin olla mahdollisimman iso ja kiinteä, vai jotain huokoista materiaalia, joka jotenkin lukitsisi tuulen (energian?) sisäänsä?

Nojoo. Takaisin töihin.. mutta fyysikot, matemaatikot ja muut armoitetut, valaiskaapa?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (6)

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Esitän omaa näkemystäni asiaan. Jos ajatellaan yksittäisen ilmamolekyylin törmäämistä seinään ja ettei se likuisi mihinkään päin, tapahtuu törmäys, kimmoton tai kimmollinen, en osaa sanoa, tällöin sen molekyylin pitäisi lämmetä, enemmän kuin seinä, eli nähdäkseni lämpöenergia näkemyksesi on oikea. Niin sille käy liukuessaankin seiniä pitkin kitkan vaikutuksesta.

Tämä taitaa kyllä olla aika vaikeasti todistettavissa, koska muut ominaisuudet, kosteus, pintojen lämpötila ehkä, vaikutavat asiaan enemmän.

Kun tuuli ei ole yksittäinen impulssi, vaan jatkuu pitkään, ei sitä oikein voi pysäyttää. Jos se olisi kuin puutarhaletkun vesisuihku, yhtenä pötkönä, eikä levinnyt tuhansien kilometrien aluelle, niin kyllähän se seinään äkimmin pysähtyy ja niin muodoin myös energia muuttuu nopeimmiten liike-energiasta lämmöksi.

Ainahan voi mennä tuulensuojaan talon taakse kokeilemaan asiaa käytännössä, kyllä pysähtyy paikallisesti:) .

Lierikki Riikonen

No se energiahan häviää ihan samaan kuin ilmanvastukseen kuluva energia yleensä,

eli mikähän se sitten on?

Ääni olis yksi, varsinkin jos ääntä nopeammin tuulee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ainakin voin sanoa että tuulimylly tyyppisen voimalan teoreettinenkin
maksimihyötysuhde on 60%.
Joku voinee esittää laskelmatkin jos viitsii.
Ovat muistaakseni sangen lyhyet.

1234
Ainakin voin sanoa että tuulimylly tyyppisen voimalan teoreettinenkin
maksimihyötysuhde on 60%.
Joku voinee esittää laskelmatkin jos viitsii.
Ovat muistaakseni sangen lyhyet.

Miten tuollainen maksimihyötysuhde lasketaan? Minulle se kaava on tuttu ainoastaan lämpövoimakoneelle.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Kyllä se tuulen energia taitaa kulua pääasiassa ääneksi ja maan pinnalla olevien artefaktien (vedenpinta, kasvit, rakennukset) muodonmuutostyöksi. Nämät sitten muuttuvat lopulta lämpöenergiaksi. Puut heiluvat ja lehdet kahisevat, aallot liplattavat ja rantakivikossa ryskyy. Myrskyssä talojen kattopellit ja lehmät lentävät. Lisäksi ilmamassa on kolmiulotteinen objekti, ja esimerkiksi eri korkeuksilla tuulee eri suuntiin. Seurauksena energiaa kuluu myös ilman sisäiseen kitkaan, ts. muuttuu suoraan lämmöksi.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat