Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Onko kalenterivuorokausi tähtitieteellisesti ajatellen epätarkka?

Sivut

Kommentit (37)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30901
Liittynyt16.3.2005
Telep
Onko kalenterivuorokausi tähtitieteellisesti ajatellen epätarkka?Ei, koska se on täsmällisesti määritelty tähtitieteellisten seikkojen perusteella siten, että se pysyy valoisuuden vaihtelujen kanssa rytmissä. Se on kyllä eri asia kuin tähtivuorokausi (Maapallon pyörähdysaika inertiaalikoordinaatistossa) tai moni muu eri tarkoituksiin aikojen kuluessa täsmällisesti määritelty vuorokausi, mutta mitään epätarkkuuksia siinä ei toisiaan ole.

Miksi on kehitelty kuvitteellinen keskiaurinkovuorokausi? Sehän ei ole oikeasti oleva asia, koska auringon näennäinen liike ei ole tasaista. Miksi tälläistä humpuukia on kehitelty, ei kuulu tieteeseen.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30901
Liittynyt16.3.2005
Telep
Miksi on kehitelty kuvitteellinen keskiaurinkovuorokausi? Sehän ei ole oikeasti oleva asia, koska auringon näennäinen liike ei ole tasaista. Miksi tälläistä humpuukia on kehitelty, ei kuulu tieteeseen.Tieteeseen kuuluvat myös käytännön sovellukset. Keskiaurinkovuorokauden etu on se, että aikaa voi mitata vakionopeudella käyvällä kellolla, joka on teknisesti erittäin paljon helpompi tehdä kuin muuttuvanopeuksinen kello, joka seuraa tarkalleen Auringon näennäistä liikettä (ainakin ennen nykyaikaista digitaalitekniikkaa). Keskiaurinkoajan käyttämisestä seuraa enintään kymmenien minuuttien suuruusluokkaa olevia eroja keskiaurinkoajan ja todellisen aurinkoajan välille, joilla ei ole mitään käytännöllistä merkitystä.

Fysikaaliset suureet pyritään aina määrittelemään siten, että niiden mittaus onnistuu käytännössä, vaikka määritelmä ei olisi teoreettisesti paras mahdollinen. Nykyään aika on määritelty kvanttimekaanisiin ilmiöihin sidotuksi, koska mittuastekniikka on kehittynyt niin, että se on tarkempi tapa kuin aiemmin käytetyt astronomiset havainnot. Maan pyörimisessä on kuitenkin erinäisiä vaikeasti ennustettavia muutoksia. Siksi ajanlaskun pitämiseksi vuoden ja vuorokausien kanssa synkronoituna, tarvitaan karkaussekunteja, joita lisätään tarvittaessa. Yleensä vuoden tai muutaman välein.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30901
Liittynyt16.3.2005
Telep
Yksi sekunti ei ihan riitä, kun ero todelliseen aurinkovuorokauteen on silti kymmeniä sekunteja.Kymmeniä minuutteja tarkoittanet. Karkaussekunnin tarkoitus ei siis ole se, että aurinkoaika täsmäisi kalenteriaikaan joka hetki, vaan että eroa ei synny pitemmän päälle, vuosikymmenien ja -satojen kuluessa. Tuo kymmenien minuttien ero, josta kerroin, oskilloi vuoden jaksoissa sen mukaan miten Maa kulkee ellipsiradallaan. Sen keskiarvo on kuitenkin nolla, joten se ei keräänny pitemmän päälle massiiviseksi virheeksi.

Maapallon meridiaani aurinkoon vaihtelee, se on pisimmillään noin 4 min 27 s tähtivuorokautta pidempi ja lyhyimmillään noin 3 min 35 s tähtivuorokautta pidempi kuin tähtivuorokausi.

En todellakaan tajua miksi on kehitelty kalenterivuorokausi joka on tasan 24 tuntia koska se väistämättä on epätarkka koska maapallon meridiaani aurinkoon ei osu 24 tunnin välein.

Miksi ei vain voida pistää vuorokaudeksi tuota tähtivuorokautta? Se sentään pitää paikkansa. Sen mukaan voitaisiin kalibroida koko systeemi.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30901
Liittynyt16.3.2005
Telep
Miksi ei vain voida pistää vuorokaudeksi tuota tähtivuorokautta? Se sentään pitää paikkansa. Sen mukaan voitaisiin kalibroida koko systeemi.No jos et itse näe tähtivuorokauden käytössä kalenterivuorokautena mitään käytännön ongelmia, tuskin osaan asiassa auttaa. Luulenpa, että saat aikanaan kaatua hautaan tajuamatta käytännöllisyyshakuisten ihmisten epätarkkoja vuorokausia, jos et asiaa ole vielä tajunnut.

Eikä tähtivuorokausi todellakaan ole mikään absoluuttinen aikastandardi. Maan massajakauma vaihtelee monista syistä, ja pyörimisnopeus sen mukaan. Eikö olisi vielä parempi määrätä joku mielivaltainen ajanjakso vuorokaudeksi, mitata aikaa atomikelloilla ja antaa Maan kieppua omaan tahtiinsa?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30901
Liittynyt16.3.2005
Telep
Mutta kysymykseni alunperin oli, että onko kalenterivuorokausi epätarkka?No niin oli, ja vastasin siihen jo, että ei ole, eikä inttämisesi ole osoittanut minkäänlaista epäselvyyttä asiassa. Täsmällisesti määritellyt yhteydet kalenteriajan, maan asennon ja atomiajan välillä löydät täältä. Se, että kalenteriaika ei ole identtinen jonkin taivaankappaleen asennon välillä ei tee siitä epätarkkaa tai huonosti määriteltyä.

No jos akselin kiertoaika on se noin 23h 56 min, ja sitten mielivaltaisesti pistetty vuorokaudeksi 24h, ei kyllä kuulosta täsmälliseltä.

Maapallo siis pyörähtää itsensä ympäri tähtivuorokaudessa joka on 23h 56min. Aurinkovuorokaudessa vuorokausi on pidempi, joka vaihtelee pitkin elliptistä rataa mentäessä mutta ei kuitenkaan ole vielä 24h.

Miten tässä vaiheessa nyt sitten saadaan soviteltua kalenterivuorokausi niin että se pitää paikkansa? 24 tunnissa kylläkin ollaan jo ohitettu meridiaani aurinkovuorokaudessa. Joten ollaan oikeasti jo toisella vuorokaudella.

Telep
Mutta kysymykseni alunperin oli, että onko kalenterivuorokausi epätarkka?
Käsittääkseni on epätarkka ja siksihän sitä kalenteria korjataankin joka neljäs vuosi karkauspäivillä muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

Wikipedia kertoilee tälläistä

"Karkausvuosi on yleensä joka neljäs vuosi, mutta kuitenkin niin, että täydet vuosisadat (eli sadalla jaolliset vuodet) eivät ole karkausvuosia muulloin kuin joka 400. vuosi (eli vuosi on jaollinen 400:lla). Esimerkiksi vuodet 1700, 1800 ja 1900 eivät olleet karkausvuosia, mutta 2000 oli."

Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Karkausvuo ... anlaskussa


Aika monimutkaiseltahan tuo vaikuttaa, mutta kalenterista saa aina lisää päiviä mietimiseen

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat