Seuraa 
Viestejä615

Mitäs foorumi on mieltä sähkölämmityksen maksimitehon puolituksesta diodilla.
Joskus pähkäillyt vesijohdon saattolämmityksen säätöä puoli/täystehoon laittamalla diodi leikkaamaan toisen aaltopuolikkaan pois syötettävästä verkkosähköstä.

Tehoa olisi 800w eli puoliteho 400w. Jonkinlainen muistikuva ettei sähkölaitos pitäisi mallista kun vinouttaa verkon syöttöä.

Aivopierun tunnistaa rivin alun merkistä *

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (15)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä37050

Yleisesti ottaen merkittävän tasavirran ottaminen verkosta on huono idea ja todennäköisesti liittymäsopimuksen vastaista. 400 W:n tehotasoilla se ei välttämättä vielä häiritse jakelumuuntajaa, mutta nykyisillä vaihekulmasäätimien hinnoilla ei tuollaisessa huonolaatuisessa sähkösuunnittelussa ole järjen häivää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Ei kai siinä mitään. On pahempiakin juttuja, mitkä vääristää tehokerrointa ja aaltomuotoa. Esim. puoliaalto- tai kokoaaltotasasuuntaus + iso varauskondensaattori.

Nykyisin esim. ilmalämpöpumpuissa, missä on kokoaaltotasasuuntaus ja varauskondensaattorit, on pakollisena PFC eli Power Factor Correction. Taitaa olla tehotasosta kiinni, milloin se on pakollinen. Yksinkertaisimmillaan se on kuristin ennen tasasuuntausta.
Toki on myös aktiivisia PFC-korjaimia, jolla saadaan parempia tuloksia.

Itse laitoin vaimon kasvikuivuriin puolitehoasennon diodilla, kun valitti joidenkin juttujen kuivaukseen olevan liian tehokas. Siinä ei ollut kylläkään kuin n. 200W lämmitysvastus.

Vierailija
Neutroni
Yleisesti ottaen merkittävän tasavirran ottaminen verkosta on huono idea ja todennäköisesti liittymäsopimuksen vastaista. 400 W:n tehotasoilla se ei välttämättä vielä häiritse jakelumuuntajaa, mutta nykyisillä vaihekulmasäätimien hinnoilla ei tuollaisessa huonolaatuisessa sähkösuunnittelussa ole järjen häivää.Luuletko, ettei vaihekulmasäädin huononna tehokerrointa ja aaltomuotoa, siinähän pätkitään siniaaltoa triacilla!

Toki on myös nollapisteohjaimia, joilla säädetään siniaaltoburstin pituuksia, eikä pätkitä yksittäistä siniaaltojaksoa..

Neutroni
Seuraa 
Viestejä37050
ovolo
Ei kai siinä mitään. On pahempiakin juttuja, mitkä vääristää tehokerrointa ja aaltomuotoa. Esim. puoliaalto- tai kokoaaltotasasuuntaus + iso varauskondensaattori.Sähköverkko on tehty kestämään epäideaalisia tehokertoimia, mutta ei merkittäviä tasavirtoja. Kokoaaltotasasuuntaus ei ota verkosta tasavirtakomponenttia. Puoliaaltotasasuuntaus ottaa, ja se voi olla ongelma jakelumuuntajassa, koska tasasähkökenttä kyllästää muuntajan rautasydäntä.

Nykyisin esim. ilmalämpöpumpuissa, missä on kokoaaltotasasuuntaus ja varauskondensaattorit, on pakollisena PFC eli Power Factor Correction. Taitaa olla tehotasosta kiinni, milloin se on pakollinen.Niin se kai on, olisiko se tehoraja ollut joitain satoja watteja. Käsittääkseni parempilaatuisissa tietokonevirtalähteissäkin on nykyään PFC.

Vierailija
Puoliaaltotasasuuntaus ottaa, ja se voi olla ongelma jakelumuuntajassa, koska tasasähkökenttä kyllästää muuntajan rautasydäntä.Onko vanhat putkitelevisiot ja radiot, joissa oli puoliaaltotasasuuntaus, nyt sitten pannassa!

Neutroni
Seuraa 
Viestejä37050
ovolo
Puoliaaltotasasuuntaus ottaa, ja se voi olla ongelma jakelumuuntajassa, koska tasasähkökenttä kyllästää muuntajan rautasydäntä.Onko vanhat putkitelevisiot ja radiot, joissa oli puoliaaltotasasuuntaus, nyt sitten pannassa!Eivät toki, koska niiden ottama virta on hyvin pieni verrattuna jakelumuuntajan nimellisvirtaan. Uusia tasavirtaa ottavia laitteita en silti suosittele tekemään, koska sille ei ole mitään todellista tarvetta.

Kyllä tuolla tavalla tuli joskus kakarana itsekin säädeltyä parin kilowatin kuormaa ilman havaittavia ongelmia (paitsi että teho oli silti liian iso ja säädin piti vaihtaa PWM-säätimeen (joka puolestaan vilkutti valoja taajuutensta takia)).

Tuo cancun silmä katsoo minua se on aivan samanlainen kuin YLEn kaiken näkevä silmä!

Mitä jos joku ottaisi tahalleen isoa virtaa verkosta puoliaaltotasasuuntauksella ja helvetin isolla varauskondensaattorilla johonkin vastukseen, jakelumuuntaja simahtaisi. Löydettäisiinkö syyllinen?

Vierailija
Sahrah
Tuo cancun silmä katsoo minua se on aivan samanlainen kuin YLEn kaiken näkevä silmä!

Mitä jos joku ottaisi tahalleen isoa virtaa verkosta puoliaaltotasasuuntauksella ja helvetin isolla varauskondensaattorilla johonkin vastukseen, jakelumuuntaja simahtaisi. Löydettäisiinkö syyllinen?
Yksi liittymä ei voi kuormittaa jakelumuuntajaa niin paljon, että se vioittuisi. Saman muuntajan piirissä on yleensä kymmeniä kuluttajilla ja heillä on pääsulakkeet pylväskaapissa tontin rajalla, sekä myös mittaritaulussa.

Muistelen että telkkuhuolloilla oli aiemmin elokorjuubuumi kun viljakuivurit notkauttivat verkkoa ja telkut hajoilivat. Jyväjussit eivät tainneet korvata niistä yhtään, vaikka syy tiedettiin.

eihän diodin tarvii kestää kun max. 16 A. minä tilasin joskus samplena diodeita, jotka kestää 1300 volttia ja ampeereita oli yli 10 (en muista montako, enkä jaksa niitä esiin kaivella kookkaita ovat) diodit on halpoja komponentteja varmaan siksi kun ne on tylsimpiä puolijohteita.

Jos on 2 vastusta, ne voi kytkeä sarjaan kas vain ei tarvitse diodia.

Hankkikaa hyvät Herrat fossiilinen lämmitys lämmitys, nuo muut ovat liian ympäristöystävällisiä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat