Seuraa 
Viestejä663
Liittynyt1.1.2009

http://www.aamulehti.fi/uutiset/ulkomaa ... uva/157494

Mielenkiintoinen artikkeli 4,5Miljoonaa vuotta sitten eläneestä olennosta. Artikkelista voi tehdä pikaisia päätelmiä.

- Jonkun esivanhemmat 150000 sukupolvea sitten olivat tuollaisia. (150000 sukupolvea laskin 30vuoden mukaan)
- Pituus n.150.

- Jos oletetaan että tuo Ardi oli meidän esivanhempi tällä maapallolla niin siitä on hyvin havaittavissa kuinka hidas luonnon muuntumisprosessi on,,150000 sukupolvea eikä paljoa muutoksia,,,
-- Tämähän kertoo sen että varsinaisia äkkinäisiä mutaatioita ei tapahdu vaan muuntumisprosessi on lajien ja luonnon vaikutuksien hidas summapeli.

Lisäkysymyksiähän se tietenkin avaa kun havainnoidaan nykyihmisten eri ulkomuotoja, värejä ja kokoja.

- Onko Ardi ollut kaikkien ihmisten esivanhempi?
- Vai onko Ardi ollut vain jollakin yksittäisellä mantereella olevien esivanhempi?
- Niin ja oliko Ardi kauniiden kädellisten ja imettäväisten lajikirjossa missä purossa ja vaiheessa.

Ardilla ei kuitenkaan ollut tietokonetta,,se lienee varma asia. Mitäköhän mahtoi syödä.

Kommentit (10)

tosikolie

Mielenkiintoinen artikkeli 4,5Miljoonaa vuotta sitten eläneestä olennosta. Artikkelista voi tehdä pikaisia päätelmiä.

Valtavan hieno otus tosiaan. Tämä taisikin olla se Dinomaniacin toisessa ketjussa vihjaama äärimmäisen tärkeä fossiililöytö.
Harmi vain, että pikaiset päätelmät sanomalehden pikkuartikkelin perusteella menevät melko varmasti metsään.

tosikolie

- Jonkun esivanhemmat 150000 sukupolvea sitten olivat tuollaisia. (150000 sukupolvea laskin 30vuoden mukaan

Ei. Ardi tuskin kuuluu suoraan ihmiseen johtaneeseen kehityslinjaan, vaan johonkin paljon useammista rinnakkaishaaroista, jotka ovat kadonneet jälkeläisiä jättämättä. Vaikka se olisikin suora esi-isämme, sitä olisi mahdotonta todistaa. Jotakin varsin samannäköistä ovat luultavasti olleet kaikkien ihmisten yhteiset esi-isät noihin samoihin aikoihin.

Lisäksi sukupolvenväliksi kannattanee laskea mielummin vaikka 15 vuotta, koska lasten teko vasta ammatin hankkimisen jälkeen on aika tarkkaan teollisen kauden ilmiö.

tosikolie
Tämähän kertoo sen että varsinaisia äkkinäisiä mutaatioita ei tapahdu vaan muuntumisprosessi on lajien ja luonnon vaikutuksien hidas summapeli.

Tämä kertoo vain sen, että tässä tapauksessa äkkinäisiä ja kovin näkyviä (makro)mutaatioita ei näytä tapahtuneen. Se ei tarkoita sitä, etteikö makromutaatioita olisi koskaan missään kehityslinjassa tapahtunut. Lisäksi muutos Ardista simpansseihin päin on huomattavasti suurempi kuin ihmiseen päin. Kehityslinjassa siihen suuntaan on tarvittu enemmän ja/tai suurempia mutaatioita ainakin perusruumiinrakenteen puolesta.

tosikolie

- Onko Ardi ollut kaikkien ihmisten esivanhempi?

Erittäin todennäköisesti ei, ja vaikka olisikin, olisi sitä mahdoton varmasti todistaa. Jokin sen läheinen sukulainen kuitenkin on ollut, ja siksi Ardin perusteella voidaan tehdä päätelmiä.

tosikolie

- Vai onko Ardi ollut vain jollakin yksittäisellä mantereella olevien esivanhempi?

Ei. Nykyihmiset ovat yksi laji, jonka yhteiset esi-isät ovat eläneet hyvin äskettäin. Ihmisiä ei ole kehittynyt itsenäisesti eri mantereilla eri esi-isistä. Nykyisenkaltaiset ihmiset ilmaantuivat Afrikkaan parisataa tuhatta vuotta sitten ja levittäytyivät sieltä eri mantereille. Ardi eli samaisella Afrikan mantereella monta miljoonaa vuotta aiemmin.

tosikolie
Seuraa 
Viestejä663
Liittynyt1.1.2009
Mei long

Nykyisenkaltaiset ihmiset ilmaantuivat Afrikkaan parisataa tuhatta vuotta sitten ja levittäytyivät sieltä eri mantereille. Ardi eli samaisella Afrikan mantereella monta miljoonaa vuotta aiemmin.


Kai se nykyisenkaltainen jostain aiemmasta tuli,,,siis Ardista alkuaan,,toisaalta millä perusteella voimme sulkea pois monen mantereen erilaiset kehityspolut.

Kylläpä on mielenkiintoinen tutkimus.

Googletin sanalla Middle Awash ja löysin julmasti tietoa Berkeleyn yliopiston viidentoista vuoden tutkimuksesta:
http://middleawash.berkeley.edu/middle_awash.php

Tuolla pääsee tutustumaan Ardiin livenä:
http://dsc.discovery.com/tv/ardipithecu ... hecus.html

Tuolla on päivitettyjä tietoja tutkimusprojektin tuloksista:
http://en.wikipedia.org/wiki/Middle_Awash

Tämä oli minulle vahvistus omille epäilyilleni, alue oli suolaista lämmintä marskimaata, http://en.wikipedia.org/wiki/Marsh

jossa 7-kiloinen ruohonsyöjäjyrsijä "bush meat" alias "cane rat" viihtyi.
"This information suggests that, in contrast to the aridity of the current climate, the environment of the Middle Awash during the late Miocene was wet, and the region was occupied by woodland or grassy woodland habitats. The fossilized remains of vertebrates found with the hominids, including the cane rat, further suggest such an environment.[4] The region was also the site of periodic volcanism. This rifting probably created distinct ecological regions inhabited by different species of vertebrate animals.[5]"

Jos tuohon aikaan ajoittuvaa poltettua saveakin löytyy, antaa se pienen aavistuksen siitä, että tulta olisi käsitelty mahdollisesti jo 4,4 vuotta sitten.

Tuo "bush meat" lisääntyy nopeasti: "Females give birth to litters of two to four young at least once a year, and more frequently in some areas.[1] Cane rats are sexually mature and able to reproduce at 6 months of age."

7-kiloisena ja 60cm pitkänä se tarjoaa melko makoisat helpot ateriat ainakin sekaruokaiselle Ardille. (osittaisia löytöjä 17 eri yksilöstä)

Tuolta http://dsc.discovery.com/videos/ardipit ... elers.html löytyy DC:n videoklippejä aiheesta.

Kyllä ovat tehneet julmasti töitä. Tuo alue on nykyisellään kuivaa hiekkarämaata, työskentelyolosuhteet ovat karut. Vaikka nyt ei varmasti voida puhua ihmislajin edeltäjistä, antaa tuo löytö viitteen siitä elinympäristöstä, missä meidänkin lajimme on saanut alkunsa. Siis selittää anatomiamme melko pitkälle.

Tuo Itä-Afrikan hautavajoama on geologisesti melko nuori, iän voi laskea vaikka Kuolleen meren suolan määrästä suhteutettuna Jordanin virtaukseen. Muitakin iänmäärityksiä on olemassa...

Monsuunisateiden alku ajoittuu myös noihin aikoihin, noin 10 milj. vuotta sitten. Hautavajoama on aiheuttanut vulkaanista toimintaa, tuhkasateita, erilaisia tulivuorenpurkauksia, maanjäristyksiä, siis ajoittaisia ja paikallisia ympärisökatastrofja. Ympäristön nopeat muutokset ovat katkoneet sukupensaamme oksia. Evoluution kannalta elinympäristön muutokset ovat alueella olleet monelle lajille liian nopeita, vain sopeutuvimmat ovat selvinneet. Ardi oli siis kehittynyt tuollaiseksi jo 4,4milj. vuotta sitten, viimeisestä ihmisen ja simpanssin yhteisestä esiäidistä oli ehtinyt kulua 1,6-2,6milj. vuotta.

http://en.wikipedia.org/wiki/Homo_sapiens_idaltu

Niin, tuolta samalta alueelta löytyi Tim Whiten tutkijaryhmän toimesta vähän tutumpikin olento, 160 000 vuotta sitten elänyt Homo Sapiens, vanhin laatuaan.

Samalta alueelta löytyvillä fossiileilla on tietysti jotain yhteyttä. Varmaa ainakin on, että tuolla alueella luut säilyvät lähes ikuisesti, muualla taas pienjyrsijät ja lahottajat hajottavat luut muutamassa vuodessa.

Välimeren suolapitoisuus on ~5%, siellä merivesi haihtuu voimakkaasti. Afarin syvängön suola antaa olettaa, että myös siellä on ollut paikoitellen hyvin suolaista vettä, mutta myös makean veden lähteitä ja jokia. Suolalla ja ihmisen hikoilulla saattaa olla jotain yhteyttä...

Tollainen paketti löytyy lokakuulta 2009:

http://www.berkeley.edu/news/media/rele ... eton.shtml

Osasikohan tuo omituinen otus jo heittää keihäällä? Minkälainen ruokavalio? Söikö kaikkea, vai oliko hampaat sopeutuneet tiettyyn ruokavalioon. Miten laajalla alueella tuo pystyi kulkemaan? Näkö oli varmaan hyvä, pystykävely auttoi näkemään metrisen pusikon yli. Osasiko kiivetä yhtä hyvin kuin simpanssi?

Mikäli ruokaa oli tarpeeksi, oletan metsästystarpeen melko vähäiseksi. Ilman älyllisiä ponnisteluja sai alkuruuaksi simpukoita, lounaaksi jyrsijöitä, ja jälkiruuaksi kukkia ja hedelmiä.

"Siellä on ollut pieniä tiheitä metsiköitä joissa on kasvanut mm. viikunapuita, palmuja ja jalavia. Metsiköiden välillä on ollut ruohikkoista aluetta ja vettä on ollut lähteissä.

Eläimistönä on ollut päästäisiä, hiiriä, jäniksiä, lepakoita sekä lihansyöjiä kuten hyeenoita, karhuja. Suuret afrikkalaiset eläimet kuten norsut ja kirahvit ovat myös eläneet samalla alueella. Muutamia apinalajeja, esimerkiksi paviaaneja on ollut runsaasti. Linnuissa on tuttuja lajeja kyyhkysistä pääskysiin mutta myös jo kadonneita lintulajeja.

Aiemmin on arveltu että kahdella jalalla kävely olisi liittynyt ihmisen esivanhempien siirtymiseen tiheästä viidakosta vähäpuustoiselle savannille. A. ramidus-lajin elinympäristö on kuitenkin metsäinen, ei savanni, joten oletus voi olla väärä. Monet myöhemmät hominiinilajit ovat eläneet savannilla mutta se ei siis välttämättä ole ihmisen suvun alkuperäinen elinympäristö.

Ardipithecus ramidus-lajin ruokavalio pystytään päättelemään sen hampaista. Hampaat ovat simpanssin ja ihmisen hampaiston väliltä, mutta mm. kulmahampaat ovat ihmismäisemmät kuin simpansseilla. Otus on syönyt hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä, kasvien lehtiä ja juureksia sekä pikkueläimiä eli se on ollut sekaruokainen. Nykyisten simpanssien ruokavalio sisältää todennäköisesti enemmän hedelmiä kuin A. ramiduksen ruokavalio.

Kulmahampaat ovat samanlaiset molemmilla sukupuolilla, toisin kuin esimerkiksi simpansseilla. Se viittaa urosten pienempään keskinäiseen kilpailuun. Tämä on voinut olla yksi ihmislajin kehityksen kannalta ratkaiseva piirre. Se on jättänyt enemmän aikaa ja energiaa muuhun kuin keskinäiseen nahisteluun, tutkijat arvelevat. Myös sukupuolet ovat melko samankokoiset.

Mikään älyn jättiläinen A. ramidus ei ole ollut ainakaan aivojen koosta päätellen. Aivot ovat varsin pienet ja niiden suhde ruumiin kokoon on samaa luokkaa kuin nykyisillä simpansseilla. Kasvot ovat apinamaiset siten että kuono työntyy ulospäin mutta ei niin paljon kuin nykyisillä simpansseilla. Silmien yläpuolella oleva luuharja on pienempi kuin simpansseilla. Aivojen pohjaosa muistuttaa enemmän myöhempiä lajeja kuten 3 miljoonaa vuotta sitten elänyttä Australopithecusta tai nykyihmistä kuin ihmisapinoita."

http://ohjelmaopas.yle.fi/artikkelit/ti ... oden-takaa

Alan saada vastauksia joihinkin tärkeisiin kysymyksiin. Lopullinen tieteellinen vastaus kahdella jalalla kävelyyn, mutta huonoon juoksutaitoon on vielä löytymättä. Tuossa Ardin kuvassa on paljon mielikuvitusta ja olettamuksia, esimerkiksi rintojen muoto ja koko, sekä karvoitus. Myöskään kaikkia rasvakerroksen paksuuksia ei varmasti ole voinut aavistaa.

Minkähän näköinen otus olisi, jos sillä olisi ollut naiselle ominainen parraton leuka, muu karvoitus samoin kuin nykyihmisellä, pitkät naisen hiukset, ehkä Afrikkalaisittain afro ja räpylänahkaa sormien ja varpaiden välissä. Korvatkin voisivat olla hyvin samanoloiset kuin ihmisellä. Ihonväri olisi toki musta, tai tummanruskea.

Olisiko tällainen? Kallon muoto on tässä mallissa Homo-sukuun kuuluva.

Jossainpäin Kiinaa on nähty 1700-luvulla tällaisia:
Merkillinen sattuma?

Tuossa esiäidissä on jonkunverran eroa vanhimpaan oman lajimme edustajaan Homo Sapiens Idaltuun:

Homo Sapiens Idaltu samasta Afarin syvängöstä ikää noin 160 000 vuotta.

Merenpinnan nousu on mahdollistanut Itä-Afrikan hautavajoaman tulvimisen useaan kertaan muutaman sadan tuhannen vuoden aikana. 10 miljoonan vuoden aikana on tapahtunut (oletuksena) useita satoja tulvia. Joskus tulvat ovat kestäneet satoja tuhansia vuosia, mikäli haihtuminen on ollut pienempää viileämpien lämpötilojen vuoksi. Afarin syvänkö on syvimmillään noin 100m nykyisen merenpinnan alapuolella. Patona toimii geologisesti nuori tulivuorijono.

Samoin nykyisen merenpinnan alle on jäänyt paljon ihmissuvun esivanhempien fossiileja. Mikäli merenpinta laskisi taas, paljastuisi Punaisenmeren-, sekä Persianlahden, sekä Jemenin rannikon pohja arkeologeille. Nyt elämme tämän tällä hetkellä todistetun fossiilitiedon varassa.

Vielä pari vuotta sitten kritiikistä huolimatta savanniteoria ihmsen alkukotina oli ainoa oikea: olivathan kaikki ihmisfossiilit löytyneet aikanaan savannina olleesta elinympäristöstä. Tuo onkin oikea TIETEELLINEN johtopäätös. Muunlaiset elinympäristöt ovat spekulaatiota. Toisaalta pedot kuljettelevat keveitä saaliitaan pitkiäkin matkoja, ja protohominidit ovat todennäköisesti myös kuljeskelleet elinympäristönsä ulkopuolella, samoin vesi on kuljettanut eläviä, kuolleita, sekä luita. Nyt tiedämme, että 4,4 miljoonaa vuotta sitten ihmisen anatomia poikkesi jo melkoisesti muista tunnetuista ihmisapinoista. Elinympäristö ja ravinto ovat ne selitykset, joilla tuota muutosta voi uskottavimmn perustella. Elinympäristö ei ollut savannia, vaan tuolloin metsäistä kosteaa, lämpötilaltaan paljon viileämpää. Marskimaassa viihtyvä cane rat fossiili osoittaa alueen olleeen paikoitellen hyvin märkää.

Elinympäristön muutokseen päiväntasaajan alueella on selityksenä veden määrä, lämpötilan määrä ja vulkaaninen toiminta. Nuo kaikki ovat varmasti vaihdelleet melko paljon tuon 6-7 miljoonan vuoden aikana, jolloin ihminen ja simpanssi ovat kulkeneet eri polkuja.

"The East African Rift System is a complicated system of rift segments which provide a modern analog to help us understand how continents break apart. It is also a great example of how many natural systems can be intertwined - this unique geological setting may have altered the local climate which may have in turn caused our ancestors to develop the skills necessary to walk upright, develop culture and ponder how such a rift came to be. Just like the Grand Canyon, the East African Rift System should be high on any geologist's list of geologic marvels to visit."

http://geology.com/articles/east-africa-rift.shtml

Mitä löytyy tuon oranssilla värjätyn basalttilaatan alta? Ikää sillä on varmasti alle 10 000 000 vuotta, eli myös tuon laajan alueen alla saattaa olla vastauksia kysymyksiin miten meistä tuli ihmisiä.

Punaaisen meren tietoja:

"Punainenmeri on suolaisimpia ja lämpimimpiä kaikista merielämää sisältävistä vesistöistä. Suotuisista merivirroista ja runsaasta haihtumisesta johtuva meren korkea suolapitoisuus ovat luoneet erinomaiset edellytykset rikkaalle eläimistölle ja satumaisille koralliriutoille. Punaisessameressä on yli 1 100 erilaista kalalajia[2] ja sieltä on tavattu yli 200 erilaista korallityyppiä."
http://fi.wikipedia.org/wiki/Punainenmeri
Oliko Afarin autiomaa tällainen meri? Suolapitoisuus on ollut haihtimisen vuoksi paljon korkeampi. Vesi on suolaisempaa kuin muissa maailman merissä: tyypillisesti 3,8 %, Suezin- ja Aqabanlahdella jopa 4,1 %, lämpötila 25-31c.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat