Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Mitä mieltä:

Norja maailman paras maa asua:
http://www.dn.no/forsiden/politikkSamfu ... 754621.ece

Norja maailman kehittynein valtio:
http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2009/10/ ... 54715.html

Omasta mielestä ei loppupeleissa kauheasti eroa suomesta, ehkä parempi elintaso parempien tulojen muodossa. Tietenkään porukka ei ryyppää ja rellestä täällä samoin kuin suomessa kun viina on kallista. Ihmiset purkavat agressiot ennemmin urheiluun, jota täällä harrastetaan ylivoimaisesti eniten mitä olen missään nähnyt. Kaupatkin pysyvät kiinni sunnuntaisin että kaikki pääsee laduille.

Täällä on myös tajuttu se, että kulutus tuo vaurautta kaikille ja maan hallitus reagoi nopeasti orastaviin taloudellisiin kriiseihin yms. Esim. lama ei täällä iskenyt koskaan kunnolla päälle kun korkoja alettiin laskea välittömästi ensimmäisten lamamerkkien ilmaantuessa. Ihmisten kulutuksessa ja investoinneissa ei siten tapahtunut pahaa notkahdusta, päinvastoin, alhaiset korot saivat melkoisen asuntokaupparyntäyksen aikaan.

Voidaanko norjan pysymistä EU:n ulkopuolella pitää itsekkäänä vai fiksuna vetona? Norja on osa eurooppaa mutta pysyttelee kaiken sellaisen ulkopuolella mikä voisi lisätä kuluja.

Kommentit (8)

No en nyt sanoisi. Olen ollut Norjassa kahteen otteeseen töissä ja sanoisin kyllä kyseisen maan olevan monessa tapauksessa jotakin muuta kuin onnela...

Norjassako ei ryypätä? No pontikan teko on kansanhuvi. Viina on kallista, joten huumeita löytyy ja myös käytetään melkein missä vaan. Työelämässä törmää älyttömyyksiin ja täysin epäpäteviin ihmisiin, koska jokaisella on se "suojatyöpaikka" eli vaikka et tietäisi alastasi juuri mitään niin kaikki joilla on paperit saavat jostakin sen työpaikkansa ja tee nyt sitten semmoisten kanssa töitä... Raha-asioita hoidetaan edelleen paljolti shekeillä. Tiet ovat aivan surkeita, johtuen tietenkin myös maan topografiasta. Byrokratia on jopa suomeen verrattuna aivan omaa luokkaansa.

Norja pystyy olemaan EU:n ulkopuolella, koska sillä on pikkaisen sitä öljyä josta johtuen maa on velaton. Ilman öljyä Norja olisi Pohjoisen-Euroopan Albania.

Onhan siellä tietysti moni asia hyvinkin, mutta en minään paratiisina maata kyllä pitäisi.

Mr Bauglir
Seuraa 
Viestejä1715
Liittynyt10.4.2005

Jos älytön verotus on yhtäkuin kehitys, niin Norja on kyllä ykkönen. Itse en välttämättä haluaisi maksaa esim. pizzasta ja lasista kokista kolmeakymmentä euroa (tosi juttu).

Oikeiston ja vasemmiston erohan on nykyisin taantumuksellisuus ja uudistusten halu.-Puuhevonen-
Verkkomedia ja Venäjän ääni ovat asiallisia ja antavat oikeata tietoa. -pinklin1-
Huumekauppaa ei säätele mikään lainsäädäntö -:)lauri

Bissetuoppi maksaa helposti sen 10 euroa. Pizza ja lasi kokista niin tuo 30e ei ole yhtään ylihinta, voi mennä se 50 euroakin paikasta riippuen. Normaali bacon polse eli nakkisämpylä pekonisiivulla maksaa huoltsikalla semmoset 4-6 euroa. Tosin onhan siel palkatkin sitten paremmat ja ulkomaalainen saa standard fradragista osan veroista palautuksina, mut on se ainakin turistille semmoinen hintaparatiisi että "no way to norway".

Miesten keskiansiot on norjassa noin 4200 e/kk ja siitä verot pois (vero% tolle summalle noin 31) niin kyllä siitä jää siltikin reilusti enemmän käteen elinkustannusten jälkeen kuin monessa muussa maassa. Öljyalalla keskiansiot on 5000-6000 e/kk. Insinööreillä yleensä 4500-5500 e/kk.

Ns. BigMac indeksi on aika hyvä kun vertaillaan hintoja eri maissa. Eli ns. medium Big Mac meal mäkkärillä maksaa norjassa noin 10 euroa (big mac, medium ranskikset ja medium juoma). Mitäköhän toi kustantaa suomessa?

Sleepysilver
Miesten keskiansiot on norjassa noin 4200 e/kk ja siitä verot pois (vero% tolle summalle noin 31) niin kyllä siitä jää siltikin reilusti enemmän käteen elinkustannusten jälkeen kuin monessa muussa maassa. Öljyalalla keskiansiot on 5000-6000 e/kk. Insinööreillä yleensä 4500-5500 e/kk.

Ns. BigMac indeksi on aika hyvä kun vertaillaan hintoja eri maissa. Eli ns. medium Big Mac meal mäkkärillä maksaa norjassa noin 10 euroa (big mac, medium ranskikset ja medium juoma). Mitäköhän toi kustantaa suomessa?


5.75 €

Huippuvuorilla oli viina sentään kohtuuhintaista. Se on verovapaata, kuten ruokakin. Tällä kuulemma kompensoidaan suuret kuljetuskulut ja tehdään paikkaa houkuttelevammaksi työntekijöille.

Peksu

Norjassako ei ryypätä? No pontikan teko on kansanhuvi. Viina on kallista, joten huumeita löytyy ja myös käytetään melkein missä vaan.Pontikan teko tosiaan on kansanhuvi, erityisesti Trøndelagissa mutta, sen hillitön juonti ei niinkään. Tosin norjassa on nouseva trendi alkoholin kulutuksessa, erityisesti teini-ikäisten kulutus on kasvanut. Huumeet on ongelma erityisesti Oslossa missä porukka piikittää kadulla. Oslo on muutenkin aika läävä, en asuisi siellä mistään hinnasta.

Peksu

Työelämässä törmää älyttömyyksiin ja täysin epäpäteviin ihmisiin, koska jokaisella on se "suojatyöpaikka" eli vaikka et tietäisi alastasi juuri mitään niin kaikki joilla on paperit saavat jostakin sen työpaikkansa ja tee nyt sitten semmoisten kanssa töitä...Totta, mutta samaan törmää yleisesti kaikissa maissa. Kuntien virkamiehet ovat usien todella uupoja, etenkin pienissä kunnissa. Kunnallisella hampilääkärillä (nuuka kun olen) käynti oli aika epäinhimillinen kokemus. Tosin hammaslääkäri oli ruotsalainen ja kehui, että mieluiten hän itse menisi hammaslääkäriin suomessa kun siellä kuulemma on paras hinta-laatusuhde pohjoismaissa.

Peksu

Raha-asioita hoidetaan edelleen paljolti shekeillä. Tiet ovat aivan surkeita, johtuen tietenkin myös maan topografiasta. Byrokratia on jopa suomeen verrattuna aivan omaa luokkaansa.En ole sekkejä nähnyt käytettävän missään norjassa? Tiet todella on perseestä ja päämaantietkin saatetaan laittaa poikki talvella lumentulon vuoksi pitkäksi aikaa. Koko maa onkin aika paljon lentoliikenteen varassa.

Byrokratia taas on mielestäni aika sujuvaa. Ainakaan omalle kohdalle ei ole sattunut mitään ikävää paitsi viimeksi nuohoojan vierailun yhteydessä jolloin valittivat todella pienesta asiasta jonka korjaaminen vie meikäläiseltä monta iltaa.

Yleensä norjassa asiat hoituu aina etuajassa; jos luvataan, että jokin paperi saapuu viikon päästä niin useimmiten se tulee jo pari päivää ennen.

Moses Leone

5.75 €Eli tuo big mac olisi siten miesten keskiansioon suhteutettuna norjassa hieman kalliimpaa (miesten keskiansio suomessa n. 3000 e/kk??)? Tosin ero aika marginaalinen.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Liittynyt16.3.2005
Sleepysilver
Moses Leone

5.75 €

Eli tuo big mac olisi siten miesten keskiansioon suhteutettuna norjassa hieman kalliimpaa (miesten keskiansio suomessa n. 3000 e/kk??)? Tosin ero aika marginaalinen.

Oslolainen joutuu tekemään yhden BigMacin eteen 18 minuuttia töitä siinä kun helsinkiläinen joutuu työskentelemään 19 minuuttia. Tokiolaiselle riittää 10 minuuttia ja amerikkalaisille 11-13 minuuttia.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat