Seuraa 
Viestejä45973

Skepsis informoi:

Fantasiaan taipuvaisella persoonallisuudella viitataan henkilöihin, jotka ovat usein muun muassa helposti hypnotisoitavia. Lapsena heillä oli mielikuvitusystäviä. Aikuisena heillä on puolestaan vahvoja muistikuvia tapahtumista, sekä todentuntuisia, jopa hallusinatorisia mielikuvia.

Fantasiaan taipuvaiset henkilöt käyttävät paljon aikaa fantasiointiin, mutta he eivät kerro muille rikkaasta mielikuvituselämästään. Tämä johtunee siitä, että heillä on usein epätavallisia, paranormaaleja kokemuksia, kuten kehostapoistumiskokemuksia sekä todentuntuisia valveunia. He voivat myös uskoa omaavansa parantavia voimia.

Fantasiaan taipuvainen persoonallisuus ei ole selkeä tyyppi, vaan edellä mainitun kaltaiset ominaisuudet muodostavat jonkinlaisen perheyhtäläisyyden. Sen keskiössä on kyky hyvin voimakkaaseen mielikuvituselämään. Neljä prosenttia ihmisistä kuuluu tähän ryhmään.

Psykologi Robin Bakerin mukaan fantasiaan taipuvaisista henkilöistä tulee usein esimerkiksi kanavoijia, parantajia tai uskonnollisia profeettoja. Myös ufosieppaukset voivat selittyä pitkälti tämän persoonallisuuden ilmentymäksi. Bakerin mielestä todellisuudesta irrallaan eläminen aiheuttaa ongelmia näille henkilöille.

Psykologit Steven Lynn ja Judith Rhue ovat kuitenkin havainneet, että fantasiaan taipuvaiset persoonallisuudet voivat menestyä opinnoissa, työelämässä ja sosiaalisessa maailmassa. He voivatkin kokea mielikuvituksellisuutensa erittäin positiivisena osana minuuttaan.

Myös tutkimus osoittaa, että useimmat fantasiaan taipuvaiset henkilöt pystyvät erottamaan todellisuuden mielikuvituksesta yhtä hyvin kuin muutkin. Psyykkisesti sairaita fantasiaan taipuvaisista henkilöistä on ehkä vain 20–35%. Se voi olla riskitekijä esimeriksi ns. dissosiatiivisessa persoonallisuushäiriössä, joka ennen tunnettin nimellä monipersoonallisuushäiriö.

Tämän persoonallisuuden taustalta löytyy kolmenlaisia lapsuudenkokemuksia: vanhemmat, kaverit tai muut tutut henkilöt ovat rohkaisseet heitä käyttämään mielikuvitusta, esimerkiksi lukemaan tarinoita. Toisaalta myös lapsena koettu väkivalta on voinut ajaa mielikuvituksen käyttöön: mielikuvitus on tarjonnut pakotien raskaasta todellisuudesta. Voimakkaan mielikuvituksensa vuoksi he ovat olleet erilaisia kuin muut lapset, ja he ovat jääneet tai heidät on jätetty yksin. Ilmeisesti yksinäisyyttä lievittääkseen he ovat tuottaneet mielikuvitusystäviä. Fantasiaan taipuvaisen persoonallisuuden periytyvyydestä ei ole liene tehty tutkimuksia.

Persoonallisuustyypistä löytyy paljon yhteistä skitsofrenian kanssa, mutta käsittääkseni tämä eroaa skitsofreniasta siinä, ettei fantasiaan taipuvaisen persoonan ajatusmaailmaa leimaa samanlainen sekavuus kuin skitsofreenikolla.

Minkälaisia hermostollisia altistavia tekijöitä piilee tilan taustalla - siis poikkeavuuksia normaaliin nähden? Vai ovatko taustalla esimerkiksi Skepsiksen artikkelissa mainitut lapsuuden oppimiskokemukset?

LÄHTEET:
http://www.skepsis.fi/ihmeellinen/fanta ... isuus.html
http://fi.wikipedia.org/wiki/Fantasiaan ... onallisuus

EDIT1:Juhan af Grann ja Rauni Leena Luukanen-Kilde ovat Suomessakin tunnettuja henkilöitä, jotka erittäin vahvalla olettamuksella, omaavat fantasiaan taipuvaisen persoonallisuuden.
EDIT2:Kolme sekoboltsia & Arto Nyberg

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (12)

Laitoin runsaasti rasteja vaikka kirjallisuuden perusteella omat kokemukseni ovat niin vähäisiä ja värittömiä että eihän niiden kanssa mihinkään Luukasten ja Grannien tasolle päästä millään ilveellä. Vähän niin kuin puolitiehen jää aina kaikki, kun ei sitä kunnollista ruumiista irtautumistakaan ole vielä tapahtunut, damn!

Eivätkä ole tulleet uhvomiehetkään vielä mukaansa viemään. Muuta kuin unissa, mutta unissahan sattuu & tapahtuu muutenkin öpaut mitä vain.

Kohta jota en rastinut on mielikuvitusystävä kohta. Kuitenkin olettaisin että kaikki ns. ystävät ovat olleet todellisia, vaikken heidän olemassaoloaan olekaan jokaisen kohdalla todentanut muilta ihmisiltä kysymällä että näetkö sinäkin tämän tyypin tässä näin? Mutta ei ole vielä kukaan tuijotellut sillä tavalla kummissaan aivan kuin puhuisin ilmalle kun mennessäni kälätän jollekulle seurassani olevalle ihmiselle.

Lisää vaan fantasiaa ja halluja!!! Mieluiten mahd. pian ettei ala elämä tympiä pahoin.

Qadesha kirjoitti:

Laitoin runsaasti rasteja vaikka kirjallisuuden perusteella omat kokemukseni ovat niin vähäisiä ja värittömiä että eihän niiden kanssa mihinkään Luukasten ja Grannien tasolle päästä millään ilveellä.
Luukasten, Grannien, kiittäenien ja kaksoispilarien ongelmahan on, että he nimenomaan pitävät harhojansa tosina - tietysti ongelman suuruushan riippuu siitä, millä tavalla ja kuinka paljon todellisuus vääristyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
MikkoMMM
Seuraa 
Viestejä56

Käykö omnipotenttinen fantasia? Että ihminen uskoo olevansa itse jotain yliluonnollista. Minä käytännössä elän omassa, varsin mittavassa, mielikuvitusmaailmassani. Tunnistan kyllä sentään todellisuuden, mutta pakenen sitä "pääni sisään".

Ainoastaan, jos virkkeeni lopussa on kysymysmerkki, odotan vastausta siihen. Muuta sanomaani ei tarvitse kommentoida. Toivottavasti tämä vähentää aikani haaskausta.

MikkoMMM kirjoitti:

Käykö omnipotenttinen fantasia?
En usko, koska nimenomaan - mitä minä käsitin - fantasiaan taipuvalle persoonalle ominaista olisivat nämä edellämainitut voimakkaat kokemukset, joita ei eroteta todellisuudesta.

Taisin pilata sun äänestyksen kun raksin kaks viimeistä.
Ei ole juuri noita kokemuksia, mutta unissa on kyllä ruumiista irtauduttu useestikkin. Siis ihan yllä nukkuessa ja nähty unta että on irtautunut.

Sakarias
MikkoMMM kirjoitti:
Käykö omnipotenttinen fantasia?
En usko, koska nimenomaan - mitä minä käsitin - fantasiaan taipuvalle persoonalle ominaista olisivat nämä edellämainitut voimakkaat kokemukset, joita ei eroteta todellisuudesta.Onko väliä jos fantasiat/kokemukset ovat ulkoistettuja?
Siis vaikka jonkun aineen käyttäjä, joka ei siis erota ainettaan(?) todellisuudesta, hän on vain ns. ulkoistanut hallusinaatiot "yms", mutta ne ovat ns. osa hänen persoonaansa!?

PS.
Hieno toi äänestysasetus!

Mitä on todellisuus? Harva ihminen unta nähdessään tietää että näkee unta.
Ja totuus on että kaikki ympärillämme on illuusiota ja koko roska on tuotettu päämme sisällä, jonka näytönohjain on säädetty kanavalle normaali ja tuolla on kymmeniä muita kanavia.

DMT:
http://www.bookplus.fi/kirjat/hancock,_ ... al-5198457
http://www.uskonnontutkija.fi/arkisto/2006_2/sjoberg2
http://fi.wikipedia.org/wiki/5-MeO-DMT
http://fi.wikipedia.org/wiki/Dimetyylitryptamiini

Niin pointti oli että meistä jokainen elää omassa fantasiamaailmassa. Kymmeneltä todistajalta saa kymmenen eri tarinaa..

Ataraksia kirjoitti:

Hieno toi äänestysasetus!
...joskin hyvin rajoittunut.

Camocar kirjoitti:

Kymmeneltä todistajalta saa kymmenen eri tarinaa..
Tietynlaisia yhtäläisyyksiä kuitenkin löytyy ja mikäli tätä vastaavuutta subjektiivisen ja objektiivisen todellisuuden välillä ei ole, organismi ei ole järin toimintakykyinen.

Kulaushaikara
Seuraa 
Viestejä1023

En oikein tunnista itseäni tuosta kuvauksesta, mutta jotkin näistä osuvat ja uppoavat. Todellisuus ei kuitenkaan mene sekaisin fantasian kanssa koskaan -ainakaan tähän asti. Olen erittäin "jalat maassa tyyppi", joskin unelmoija silloin kun itse haluan. Pakenen omaan maailmaani silloin, kun telkusta ei tule mitään katsottavaa, enkä saa untakaan, mutta haluan rentoutua. Myös seksuaalifantasiat kuuluvat tähän. Mielikuvitusystävää minulla ei ole ollut koskaan, mutta leikeissä mielikuvitusta on kyllä käytetty.

Minulla on kokemuksia esimerkiksi hypnoosista jo teinivuosilta, kun hypnotisoimme toisiamme. Se oli totista leikkiä, jonka vanhemmat kielsivät heti, kun kuulivat leikeistämme. Pelokkaina ja väärää tietoa täynnä. Eihän näistä leikeistä mitään vahinkoa olisi ollut, hypnoosi oli sen verran pinnallista. Mutta siksi minun on helppo uskoa siihen ja menen helposti hypnoosiin.

Sakarias
Luukasten, Grannien, kiittäenien ja kaksoispilarien ongelmahan on, että he nimenomaan pitävät harhojansa tosina - tietysti ongelman suuruushan riippuu siitä, millä tavalla ja kuinka paljon todellisuus vääristyy.

Miten tuo sanomasi nyt sitten täsmää kyselyn kanssa, kun täysin vilpittömästi vastattuani ei yhteenkään kohtaan tullut ruksia.
Dark Shade
En ole kokenut mitään äänestyksen vaihtoehdoista.
On ilo jakaa täysin sama kokemus kanssasi

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat