Seuraa 
Viestejä45973

Nyt se nähtiin, ketkä on "keenistä aggressisvisia": ne, joilla on vieressään estrogeenia!

Halonperkelistit ovat oleet "geenipaholaistappajaraiskaajamiesteoriassaan" koko ajan täysin joron jäljillä!

http://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=3920

" UUTINEN

04.10.2009

Estrogeenilla yhteys aggressioon

Aggressiivisuudesta syytetään usein testosteronia, mutta yhdysvaltalais-japanilainen tutkijaryhmä osoitti hiirillä, että ärhentelyn taustalla lurkkii myös naishormoni estrogeeni.

"On jo pitkään oletettu, että estrogeenia tarvitaan aivojen ja käyttäytymisen maskuliinistumiseen", sanoo tutkimusryhmään lukeutunut Nirao Shah Kalifornian yliopistosta. "Nyt saimme ensi kertaa näyttöä siitä, miten se sen tekee."

Viisivuotisen tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että sukupuolityypillinen käyttäytyminen nojaa aromataasi-entsyymiä ilmentäviin hermosoluihin. Aromataasi muuntaa testosteronia estrogeeniksi.

Uros- ja naarashiirien aivoista löytyi mittavia eroja juuri aromataasia ilmentävien hermosolujen lukumäärissä ja yhteyksissä. Uroksilla näitä soluja oli enemmän alueilla, jotka säätelevät muun muassa aggressiivisuutta.

Tutkijat havaitsivat, että poikasina estrogeeniä saaneiden naaraiden aromataasihermosoluverkosto kehittyi samanlaiseksi kuin uroksilla, ja ne myös käyttäytyivät aggressiivisesti ja puolustivat reviiriä kuten urokset.

Jos naishormoni piilee miehelle tyypillisen käyttäytymisen taustalla, mikseivät tytöt sitten käyttäydy kuin pojat?

Shah'n mukaan tätä selittää se, että munasarjat eivät eritä mitään hormonia kehityksen alkuvaiheessa, mutta urosten elimistö tuottaa testosteronia jo varhain. Ainakin osan tästä testosteronista aromataasi muuntaa estrogeeniksi.

"Jää nähtäväksi, johtuuko vaihtelu stereotyyppisessä miesten käyttäytymisessä eroista varhaisessa estrogeenialtistuksessa", Shah pohtii.

Hän huomauttaa, ettei testosteronikaan ole silti päässyt viattomien kirjoihin.

Testosteronin vaikutuksesta kertoo esimerkiksi se, että estrogeenin poikasina miehistämät naaraat tappelevat, mutta vähemmän kiivaasti kuin urokset. Jos näiden naaraiden munasarjat poistetaan ja niille annetaan testosteronia, ne ärhäköityvät.

"Testosteroni näyttää vähintäänkin voimistavan aggressiivisuutta", Shah summaa.

Tutkimuksen julkaisi Cell. "

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat