Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

author="<a href="http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/158123.shtml">aamulehti.fi</a>" kirjoitti:

Mistä kysymys: Mainostaako Veikkaus väärin pikkuvoittoja?

Veikkaus otti kesäkuussa lottoon ja Viking Lottoon mukaan lisävoittoluokat. Uudistus mahdollistaa alle 5 000 euron voitot 0,20 euron lisämaksulla riviä kohden.

Veikkaus mainostaa, että keskimäärin joka toinen täysi LottoPlus-kuponki voittaa. Aamulehden mielipidepalstalla Sammon keskuslukion abiturientit ihmettelivät opettajansa Timo Ojansivun johdolla mainoksen totuuspohjaa. Matematiikan kurssilaiset olivat laskeneet, että "täydessä lottokupongissa (12 riviä) on ainakin yksi voitto" todennäköisyys on vain 38,5 prosenttia eli olisi oikein mainostaa, että keskimäärin joka kolmas kuponki voittaa.

Kumpi on oikeassa, Veikkaus vai abiturientit,Veikkauksen tiedottaja Jaana Lindman?

Lottohan on nimenomaan sattumanvaraista tuuripeliä, koska pelattavia rivejä on viisitoista miljoonaa. Mainoksemme mukaan emme laske pelikertoja, vaan voittomahdollisuus perustuu kokonaisrivimäärään. Jos laskisimme voittoja lauantaiden mukaan, niin silloin keskimäärin joka kolmas lauantai voittaisi.

Mutta silloin emme huomioisi laskelmissa, että jonain lauantaina voi kuponkiin osua useampia voittoja.

On helpompi konkretisoida voittojen määrää kuin rivimäärää. On ymmärrettävämpää sanoa, että keskimäärin joka toinen kuponki voittaa kuin että keskimäärin joka 25. rivissä on voitto.

Minkälaisen vastaanoton LottoPlus on saanut?

Lähes puolet lottoriveistä pelataan plussana.

Paljonko LottoPlussan voittoja on maksettu?

Kierroksilla 24-36 niitä on maksettu noin 1,8 miljoonaa kappaletta 4,6 miljoonan euron arvosta.

Paljonko LottoPlussan tuotoista maksetaan takaisin lottoajille?

Palautusprosentti on 40, eli se on sama kuin tavallisessa lotossa.
Selitys vaikuttaa todella kummalliselta. Minusta on sama asia lasketaanko kokonaisrivimäärää tai pelikertoja tai lauantai-iltoja.

Todennäköisyys pysyy kuitenkin samana. Ihmeellistä todennäköisyyttä taas.

Kohta tänne varmaan pelmahtaa joku selittämään, että Lotossa kannattaa veikata rivejä, joissa lottonumeroiden summa on 130-140. Tuollaisella rivillä saa 7 oikein todennäköisimmin kuin rivillä, jonka summa on esim 28. Suurin osa voittoriveistä kun sattuu tuohon 130-140 hahloon.

Kommentit (3)

En mitään tiiä, MUTTA...
...Ehkä ongelma liittyy käytäntöön, asiaa kun voi laskea varmaan eri tavoin.
Voi laskea kaikki voitot ja veikatut rivit yhteen.
Voi laskea vain täydet kupongit ja näiden tod. näk./voitot ilman vajaita kuponkeja.
Tai ehkä voittoja tulee muustakin kuin riveistä, en tiedä onko pluslotossa jokereita tai jotain satunnais voitto arvontaa lisänä?
Ehkä voitto on määritelty "eri" tavoin; tupla-tripla voitot eroteltu tai lunastamattomia voittoja ei ole laskettu?

Ehkä mun pitäis ensin tietää mikä on lottoplus?
LOTTOPLUS

Onko siis palautusprosentti rahamäärää ja voitot lukumäärää?

veikkaus.fi
Keskimäärin joka toisessa täydessä LottoPlus- ja VikingPlus-kupongissa on jokin voitto.
...lottopeleihin lisää myös pienempien voittojen mahdollisuuksia.
Tässä...
aamulehti.fi
Matematiikan kurssilaiset olivat laskeneet, että "täydessä lottokupongissa (12 riviä) on ainakin yksi voitto" todennäköisyys on vain 38,5 prosenttia eli olisi oikein mainostaa, että keskimäärin joka kolmas kuponki voittaa.

...taas puhutaan vain lotosta, ei pluslotosta, enkä nyt ymmärrä onko se (38.5%) rahaa vai lukumäärää?

Phony
Selitys vaikuttaa todella kummalliselta. Minusta on sama asia lasketaanko kokonaisrivimäärää tai pelikertoja tai lauantai-iltoja.Niin minustakin. Toisaalta Veikkauksen henkilön selitys on petollisen järkevän kuuloinen: kun kerran keskimäärin joka 25. rivi voittaa, tuntuisi oikealta sanoa, että keskimäärin joka toinen täysi kuponki voittaa. Kuitenkin todennäköisyys, että sattumanvaraisessa täydessä kupongissa on (ainakin yksi) voitto on tuo 0,385. Ja laskutapa ei tietenkään vaikuta asiaan.

Osaisiko joku selittää, miksi tuo Veikkauksen päättely menee pieleen?

Veikkauksen suuntaiseen tulokseen pääsee muuten käyttämällä todennäköisyyslaskennan yhteenlaskusääntöä väärin: kertomalla yhden rivin voittotodennäköisyyden kahdellatoista ja samalla unohtamalla, että eri riveillä voittamiset eivät ole erillisiä toisistaan. En silti tajua, miksi ei saa päätellä niin kuin Veikkauksella pääteltiin.

Jorma
Seuraa 
Viestejä2351
Liittynyt27.12.2008
Samuli

Osaisiko joku selittää, miksi tuo Veikkauksen päättely menee pieleen?
Veikkauksen suuntaiseen tulokseen pääsee muuten käyttämällä todennäköisyyslaskennan yhteenlaskusääntöä väärin: kertomalla yhden rivin voittotodennäköisyyden kahdellatoista ja samalla unohtamalla, että eri riveillä voittamiset eivät ole erillisiä toisistaan. En silti tajua, miksi ei saa päätellä niin kuin Veikkauksella pääteltiin.Koska se on väärin, todennäköisyydelle on omat laskusääntönsä, kuten totesit.
Veikkauksen logiikan mukaan voit veikata jokaisen rivin kupongissa samanlaiseksi ja kuitenkin joka toinen kuponki voittaa (joka kahdeskymmenesviides rivi voittaa edelleenkin). Kärjistetystä esimerkistä huomaa usein virheen helpommin.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat