Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Onko olemassa sattumaa?

Sivut

Kommentit (67)

Wiisas
Seuraa 
Viestejä3197
Liittynyt22.11.2007

Todennäköisyyslaskennassa puhutaan kyllä satunnaisista tapahtumista, eli on.

Perustele eisi CE.

"kyllä kaikki vielä iloksi muuttuu"

David
Seuraa 
Viestejä8877
Liittynyt25.8.2005

Ainakin minulle viimeksi tänään sattui hieman ikävähkö vastoinkäyminen, johon en ollut voinut mitenkään varautua. Siis tapahtumat, joilla ei ole mitään aikaisempaa riippuvuutta toistensa suhteen johtavat vääjäämättä sattumaan jossain tilanteessa.

Jos taas tarkoitat sitä onko maailma determistinen (fysikaaliset tapahtumasarjat puhtaasti syy-/seuraussuhteisia) tai ei, niin se on asia johon on vaikeampi ottaa kantaa.

Johtuu siitä, ettemme voi saada selville kaikkia asioita 100% absoluuttisella tarkkuudella, mitkä vaikuttavat asiaan jota tutkitaan.

Davis, tapauksessasi vastoinkäymisesi johtui asioista jotka seurasivat toinen toistaan kausaliteettisesti, vaikket itse ollut tietoinen niistä.

Kvanttifysiikassa ilmenee pudasta sattumaa. On mahdollista, että kuu häviää yhtäkkiä maailmankaikkeuden laidalle, mutta mahdollisuus tähän on naurettavan pieni. Eli, vaikka tietäisimme kaiken, emme voisi olla täysin varmoja mitä seuraavaksi tapahtuu, olis kyse sitten mistä tahansa asiasta.

petsku
Seuraa 
Viestejä1473
Liittynyt6.6.2009
Kraken94
Kvanttifysiikassa ilmenee pudasta sattumaa. On mahdollista, että kuu häviää yhtäkkiä maailmankaikkeuden laidalle, mutta mahdollisuus tähän on naurettavan pieni. Eli, vaikka tietäisimme kaiken, emme voisi olla täysin varmoja mitä seuraavaksi tapahtuu, olis kyse sitten mistä tahansa asiasta.

Tästä se taas lähtee, mutta kysynpä silti:
Mistä tiedämme, ettei näennäisen satunnaisten kvantti-ilmiöiden takana ole jokin hyvin monimutkainen mutta silti täysin deterministinen mekanismi? Tiedä sitten, onko mielekästä spekuloida oletettavasti tavoittamattomissa olevaa tietoa.

Kyllä sattuma on olemassa ja hallitsee hyvin laajasti tapahtumia. Homma selviää yksinkertaisesti jo vilkaisemalla Mandelbrotin tutkimuksia.

Sattuman olemassaolon todistaminen ja mallinnus on melko yksinkertaista käyttämällä fraktaalimatematiikkaa.

petsku
Tästä se taas lähtee, mutta kysynpä silti:Ihq!

Mistä tiedämme, ettei näennäisen satunnaisten kvantti-ilmiöiden takana ole jokin hyvin monimutkainen mutta silti täysin deterministinen mekanismi?Maailmankaikkeuden deterministiys mahdollistaisi jumalan olemassaolon, mutta uskiksien mielestä ihmisellä on vapaa tahto, joten maailmankaikkeus ei voi olla deterministinen.

Minä ainakin luotan kristillisten oppien olevan oikeassa ja jumalaa & determinististä maailmankaikkeutta ei ole.

Piha6
Seuraa 
Viestejä907
Liittynyt26.8.2008

Mielenkiintoinen kysymys ja usein kysytty. Olen itsekin aikoinaan toisaalla kysynyt. Taitaapa mennä ihmisten näkemykset asiasta lähes fifty-fifty. Määritelmiä ja selityksiä sattumalle on saanut lukea pilvin pimein.

Arkikielessä sattumaksi sanotaan asioita heti kun niissä on liikaa tuntemattomia muuttujia.

Vaan onko sattumaa oikeasti olemassa, enpä tiedä.

Hubsu
Maailmankaikkeuden deterministiys mahdollistaisi jumalan olemassaolon, mutta uskiksien mielestä ihmisellä on vapaa tahto, joten maailmankaikkeus ei voi olla deterministinen.

Miten niin sattuman vastakohta on determinismi?

Miksi Jumalalla ei saa olla vapaata tahtoa --ja älyä?
Äly selvästi on ennalta arvaamatonta, jota ei edes voi hallita todennäköisyyslaskennalla, ja äly selvästi on luonut montakin satunnaisalgoritmiä, vetäkää siitä johtopäätökset
http://sinenmaa.blogspot.com/2009/08/ai ... art-5.html

Henkkoht olen sitä mieltä, että tämän ja monien muiden tällaisten kysymysten pohdinta johtaa parhaimmillaankin valtavaan määrään harmaita hiuksia ja uusia vielä vaikeampia kysymyksiä. Poikkeuksia voi olla (kuten einstein pohtimassa millaista olisi ratsastaa valonsäteellä), mutta itse priorisoisin ajankäyttöni siltikin jonnekin muualle. Nuo oivallukset kun on vähän once in a century luokkaa.

mensaani
Äly selvästi on ennalta arvaamatonta, jota ei edes voi hallita todennäköisyyslaskennalla

Ennalta arvaamatonta, kyllä. Indeterminististä, ei välttämättä. (Toki jos puhutaan jumal-olennon älystä niin olisi jokseenkin hassua olettaa se deterministiseksi kun liikutaan muutenkin yliluonnollisella sektorilla, mutta ei siitä sen enempää.)

Telep
Onko olemassa sattumaa?

Ei.

Äärettömyydessä kaikki mahdolliset tapahtumat on jo tapahtunut. Kaikki on siis kertausta joka taas aiheuttaa asian tajuavien keskuudessa valtavasti itsemurhia.

ks. tilastot

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
Liittynyt30.4.2005
Wiisas

Perustele eisi CE.
Kaikki oli jo siinä pisteessä mistä kaikki lähti leviämään. Asiat vuorovaikuttavat toisiinsa fysiikan lakien mukaisesti, joten sattumalle ei ole sijaa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat