Seuraa 
Viestejä519

[size=150:130go3jg]KKO: Vasaralla ja pesäpallomailalla hakkaaminen ei ole törkeä rikos[/size:130go3jg]

Pesäpallomailalla tai vasaralla uhrin hakkaaminen ei ole törkeä pahoinpitely. Korkeimman oikeuden mukaan pesäpallomaila ja vasara eivät ole ampuma- ja teräaseisiin verrattavia hengenvaarallisia välineitä.

KKO linjasi tuomitsemiskäytäntöä tapauksissa, joissa helsinkiläismies löi avovaimoaan pesäpallomailalla ja vasaralla päähän. Esimmäisellä kertaa mies käytti pesäpallomailaa ja toisella kertaa vasaraa. Nainen sai vertavuotavia haavoja ja vasaralla takaraivoon lyöminen johti tajunnan menetykseen.

KKO alensi miehen törkeistä pahoinpitelyistä saamat tuomiot pahoinpitelyiksi. Korkeimman oikeuden mielestä pesäpallomaila, vasara ja monet muut välineet, kuten kivet ja laudankappaleet, voivat sinänsä olla hengenvaarallisia. Rikoslaissa pahoipitely kuitenkin katsotaan törkeäksi vain silloin, jos siinä käytetään ampuma- tai teräasetta tai niihin rinnastettavaa hengenvaarallista välinettä.

Lisäksi rikoksen on oltava kokonaisuudessaan törkeä. Rajauksella on haluttu korostaa sitä, että varsinaisten aseiden käyttö on tuomittavampaa kuin muiden välineiden käyttö.

Alemmat oikeudet, Helsingin käräjäjäoikeus ja Helsingin hovioikeus pitivät pahoinpitelyjä törkeinä. Muutosta tuomioon haki mies itse. Tuomion muuttaminen korkeimmassa oikeudessa ei kuitenkaan vähennä miehen saamaa runsaan vuoden vankeusrangaistusta.

Pahoinpitelyt tapahtuivat Helsingissä vajaat kaksi vuotta sitten.

Yle.fi Uutiset Kotimaa 9.10.2009

Pirta:

Tämä on oikeusmurhaa ja mielivaltaa. Tämä on sitä vääristynyttä Suomea, sen tapoja ja käytäntöjä.

Jutusta on ehdottomasti valitettava. Se on saatava johonkin oikeusasteeseen vielä. Tuomio on VÄÄRÄ!

Voiko sen saada EU:n tuomioistuimeen?

Tälle naiselle nyt apujoukkoja osaavista ammattilaisista! Neuvokaa ja auttakaa te, ketkä osaatte, jaksatte ja voitte.

Tähän juttuun on saatava oikeutta koko Suomen ja myös kaikkien maassa asuvien naisten takia.

Tässä linkkejä juttuun ja pariin keskusteluun:

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/10/k ... 68818.html

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/73625-p ... a%E2%80%9D

http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/s ... ?p=2132318

http://keskustelu.suomi24.fi/node/8532826

http://www.kko.fi/48170.htm

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (10)

Päätös linjaa aseiden eroa, koventaen suhtautumista käyttöön suunniteltujen tuli ja teräaseisiin. Muut aseet ovat suunnittelemattomiin tilanteisiin käteen sattuneita. Siksi ne eivät ole samalla viivalla.

Tämä on oikeastaan aika mielenkiintoista ottaen huomioon esim. sen, että (sota)vasara oli myöhäiskeskiajalla suosittu lähitaisteluase, jolla siis tapettiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pirta
Tämä on oikeusmurhaa ja mielivaltaa. Tämä on sitä vääristynyttä Suomea, sen tapoja ja käytäntöjä.

Jutusta on ehdottomasti valitettava. Se on saatava johonkin oikeusasteeseen vielä. Tuomio on VÄÄRÄ!


Tuomiossa on noudatettu lakia. Voit vaikuttaa lakiin äänestämällä vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. Jos äänestit edellisissä eduskuntavaaleissa, otathan yhteyttä kansanedustajaasi ja pyydät häntä ajamaan lain muuttamista siten, että vastaavanlaisia "oikeusmurhia" ei synny tulevaisuudessa.

Voit myös ottaa yhteyttä Tasavallan Presidenttiin kun oikeusneuvoksien valinta tulee ajankohtaiseksi ja suositella hänelle kandidaattia joka on tiukemman laintulkinnan kannalla.

Suomessa tavallisella kansalaisella on muihin valtioihin verrattuna erittäin paljon vaikutusmahdollisuuksia.

Korkeimpaan oikeuteen ei auta mikään eudskuntaäänestys. Onhan siellä vieläkin Eeva Vuori.

Tiivistetäänpä mistä asiassa on kysymys. Lähde: http://www.kko.fi/48170.htm

Rikoslaista (21.luku / 6§, lähde http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/18890039001):


Jos pahoinpitelyssä

1) aiheutetaan toiselle vaikea ruumiinvamma, vakava sairaus tai hengenvaarallinen tila,

2) rikos tehdään erityisen raa"alla tai julmalla tavalla tai

3) käytetään ampuma- tai teräasetta taikka muuta niihin rinnastettavaa hengenvaarallista välinettä

ja rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä pahoinpitelystä


Käräjäoikeuden syyttäjä vaati syytettä törkeästä pahoinpitelystä. Kohdat 1 ja 2 eivät päde tapaukseen, joten syyttäjä kykeni perustelemaan törkeän pahoinpitelyn ainoastaan kohdalla kolme.
Syytteen mukaan mainitut tekovälineet, puinen pesäpallomaila ja vasara, olivat hengenvaarallisia välineitä. Teot olivat myös kokonaisuutena arvostellen törkeitä sillä perusteella, että väkivalta mainituilla tekovälineillä on kohdistunut asianomistajan päähän.
käräjäoikeus katsoi A:n syyllistyneen kummallakin kerralla törkeään pahoinpitelyyn ja tuomitsi hänet niistä rangaistukseen.

Törkeällä pahoinpitelyllä on kaksi kriteeriä. Teot olivat kokonaisuutena arvostellen törkeitä, mitä KKO ei kieltänyt. KKO:n mukaan
A:n käyttämät pesäpallomaila ja vasara eivät ole poikenneet tavanomaisista vastaavista välineistä. Niillä voidaan sinänsä ja varsinkin A:n käyttämällä tavalla päähän lyömällä aiheuttaa hengenvaara.

Lihavoitu kohta ei kuitenkaan vaikuta tuomioon, koska se on huomioitu aikaisemmin, käräjäoikeudessa: "Teot olivat myös kokonaisuutena arvostellen törkeitä sillä perusteella, että väkivalta mainituilla tekovälineillä on kohdistunut asianomistajan päähän."
Asiassa on Korkeimmassa oikeudessa ensisijaisesti kysymys siitä, ovatko sanotut välineet laissa tarkoitettuja ampuma- tai teräaseeseen rinnastettavia hengenvaarallisia välineitä.

Kyseisen lainkohdan tavoitteena on, että aseita käyttäviä pahoinpitelijöitä rangaistaan ankarasti:
Niin kuin tuolloisen säännöksen esitöistä (HE 94/1993 vp s. 96) ilmenee, aikaisemman lain vastaavaa säännöstä on täsmennetty niin, että muina hengenvaarallisina välineinä tulisivat kysymykseen vain ampuma- tai teräaseisiin rinnastettavat hengenvaaralliset välineet. Tätä on esitöissä perusteltu sillä, että ... rajaamalla peruste terä- ja ampuma- aseisiin ja niihin rinnastettaviin hengenvaarallisiin välineisiin, on haluttu korostaa normia varsinaisten aseiden käytön suuremmasta tuomittavuudesta.

KKO:n mukaan pesäpallomaila ei ole ase (vaan peliväline) ja vasara ei ole ase (vaan työkalu).
säännöksessä tarkoitetun hengenvaarallisen välineen on lisäksi oltava nimenomaan ampuma- tai teräaseeseen rinnastettava. Korkein oikeus katsoo, ettei A:n käyttämää pesäpallomailaa ja vasaraa voida rinnastaa ampuma- tai teräaseeseen.

Korkein oikeus ei voi muuttaa alkuperäistä syytettä, joten näiltä osin tuomio törkeästä pahoinpitelystä on kumottava:
A:lle on vaadittu rangaistusta ja hänen on katsottu syyllistyneen 1 ja 3 kohdassa törkeään pahoinpitelyyn vain sillä perusteella, että niissä on käytetty ampuma- tai teräaseeseen rinnastettavaa hengenvaarallista välinettä. Koska pahoinpitelyt eivät edellä todetuin tavoin tällä perusteella ole törkeitä, A on näiltä osin syyllistynyt pahoinpitelyihin.

KKO ei muuttanut rangaistusta, ainoastaan rikosnimikettä aikaisempien ennakkopäätösten mukaisesti.

Rangaistus pysyi ennallaan:

Helsingin käräjäoikeuden 15.2.2008 tuomitsema, sittemmin vankeudeksi muunnettu yhdyskuntapalvelurangaistus, 1 vuosi 3 kuukautta vankeutta.

Tämän rangaistuksen tuomitsivat käräjätuomari Kristina Ojala ja lautamiehet.

ville-v
Tiivistetäänpä mistä asiassa on kysymys. Lähde: http://www.kko.fi/48170.htm

En nyt kopsannut koko viestiäsi, sillä se täyttää paikkansa edellisissä viesteissä.

Mun on vaikeaa kertoa, ja ei varmaan ole tarviskaan kertoa yksityiskohtia, sillä eräs nyt entinen ystäväni hakkasi mut sairaalakuntoon 16.9.2009. Syytä en vieläkään tiedä. Olin täysin puolustuskyvytön varvasluun murtuman vuoksi. Kyyrässauvoilla olin liikkeellä. En päässyt pakenemaankaan 130 kiloisen miehen lätkiessä mua turpaan.

Sen useamman hakkaamisen näki useat ihmiset, ja ovat todistajina. Minä en siis tehnyt mitään. En sanonut mitään. Tai no joo. Kyselin vain, etä "Miksi Hannu". Jossain vaiheessa tämä kaveri vaan sanoi, että häntä vituttaa. Minä olin siis sen sekopään kohde purkaukselleen.

Menin turvaan erääseen rakennukseen. Oli tullut sinne täysi viinapullo koholla aikoen lyödä sillä minua. Ystäväni pääsivät väliin ja poistivat tämän henkilön läheisyydestäni. Itse en muista tuota pullolla uhkaamista, koska olin täysin shokissa jo aikaisemmista nyrkiniskuista. Henkilö, jota olin auttanut oli seonnut.Todistajat sitten kertoivat poliisikuuluststelussa asian tastä tappouhkauksesta. Minulla oli nimittäin tajunta ihan muualla.

Olen sitä mieltä, että nyrkitkin ovat ase siinä mikä muu tahansa. Varsinkin kun takana on 130 kiloa lihasta.

On selvinnyt, että tämä päällekäyjä onkin mielenterveystoimiston asiakkaita, ja on siellä riehunut niin, että ei ole saanut lääkkeitään.
Pelkään mennä pimeällä ulos. Ties mistä puskasta toi samainen tyyppi hyökkää.

Asia olisi eri, jos vasen jalkani pitäisi painoa yllä, mutta ei vaan pidä. Hiusmurtuma varvasluussa. Pakoon ei pääse. Näin on.

-Ikävää, mutta totta-

Toope
Seuraa 
Viestejä28734

Jos haluaa hakata tai tappaa jonkun, tällaisen aseen käyttö lienee lieventävä asianhaara. Hyvä tietää. Warhammer on perinteinen tappoase.

"Ruotsikin oli pirullinen maa ennen kuin tajusivat tuon monikulttuurin. Peppit ja Lindgrenit ovat niin eilispäivää." Pommit ja etnojengit? Uusi normaaliko?
"Ei ole tärkeää, kuka tai mikä hallitus lopettaa huonon maahanmuuton Suomeen. Pääasia on se, että joku sen lopettaa."
"Minä kun tyhmänä luulin, että median moniarvoisuus olisi arvokasta, eikä valtamedian samanmielisyys?"

Juridiikka on mielenkiintoista. Piti avaamani keskustelu toisesta asiasta, mutta liitän sen nyt tähän ketjuun. Suomen lain mukaan törkeänkään rikoksen valmistelu ei ole rikos. Asia on tullut pari kertaa näyttävästi esille viime vuosina.

Poliisi esti Ruotsista peräisin olevan jengin (oli siinä yksi etninen ruotsalainenkin mukana) suunnitteleman arvokuljetusryöstön Liedossa vuonna 2007. Vaikka poliisi oli pitkään seurannut ryöstön valmisteluja, jengin kimppuun iskettiin vasta sitten kun se lähti liikkeelle toteuttamaan aiettaan. Oikeudessa puolustusasianajajien taktiikka perustui siihen, että mitään rikosta ei ollut tapahtunut koska rikoksen valmistelu ei ole rikos ja mitään ryöstöä ei päässyt tapahtumaan. Käräjäoikeus kuitenkin rapsautti tuntuvat tuomiot törkeän ryöstön yrityksestä, mutta tuomiosta valitettiin. En tiedä onko hovioikeus jo käsitellyt asian ja muuttuiko tuomio. Toinen on äskettäinen pankkiautomaattien räjäyttäminen. Myös tässä tapauksessa poliisi oli pitkään seurannut (Ruotsista peräisin olevien) rikollisten valmisteluja. Tällä kertaa rikoksen annettiin tapahtua ja vasta sitten otettiin tekijät kiinni eli toisin sanoen pelattiin varman päälle.

Hesarin yleisönosastossa joku oikeustieteen tohtori ihmetteli nykyistä lainsäädäntöä ja totesi, että se olisi korjattavissa pienin lisäyksin nykyisiin lakeihin. Niinpä. Taitaa kuitenkin olla niin, että Suomessa on nykyisin tärkeämpää saada tuomituksi jumalan pilkkaajat kuin ehkäistä arvokuljetusten ryöstöt ja muut vastaavat rikokset ennakkoon.

MLT
Seuraa 
Viestejä571

Kuten joku totesi niin sotavasara oli varsin suosittu ase aikanaan sardiinipurkkien kaudella. Täysin tappava kapine. Mitähän tässä voisi vielä kehitellä; metrinen harjateräksen pätkä ei siis ole ase vaan rakennustarvike, hiilihankohan on takankohennustyökalu, lapio on maatalaustyökalu kuten heinähankokin.

Olisi kaikesta päätellen aika vaihtaa tuo KO kokonaan jossain määrin täysjärkisiin ja todellisuudessa eläviin.

MLT

Alkaa tuntua, että Juicen teoreema pitäisi ottaa käyttöön noiden hölmöjen kohdalla.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat