Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Avaan nyt kuitenkin uuden keskustelun asiasta, modet voisivat poistaa toisesta ketjusta saman sisältöisen viestini.

Juridiikka on mielenkiintoista. Piti avaamani keskustelu toisesta asiasta, mutta liitän sen nyt tähän ketjuun. Suomen lain mukaan törkeänkään rikoksen valmistelu ei ole rikos. Asia on tullut pari kertaa näyttävästi esille viime vuosina.

Poliisi esti Ruotsista peräisin olevan jengin (oli siinä yksi etninen ruotsalainenkin mukana) suunnitteleman arvokuljetusryöstön Liedossa vuonna 2007. Vaikka poliisi oli pitkään seurannut ryöstön valmisteluja, jengin kimppuun iskettiin vasta sitten kun se lähti liikkeelle toteuttamaan aiettaan. Oikeudessa puolustusasianajajien taktiikka perustui siihen, että mitään rikosta ei ollut tapahtunut koska rikoksen valmistelu ei ole rikos ja mitään ryöstöä ei päässyt tapahtumaan. Käräjäoikeus kuitenkin rapsautti tuntuvat tuomiot törkeän ryöstön yrityksestä, mutta tuomiosta valitettiin. En tiedä onko hovioikeus jo käsitellyt asian ja muuttuiko tuomio. Toinen on äskettäinen pankkiautomaattien räjäyttäminen. Myös tässä tapauksessa poliisi oli pitkään seurannut (Ruotsista peräisin olevien) rikollisten valmisteluja. Tällä kertaa rikoksen annettiin tapahtua ja vasta sitten otettiin tekijät kiinni eli toisin sanoen pelattiin varman päälle.

Hesarin yleisönosastossa joku oikeustieteen tohtori ihmetteli nykyistä lainsäädäntöä ja totesi, että se olisi korjattavissa pienin lisäyksin nykyisiin lakeihin. Niinpä. Taitaa kuitenkin olla niin, että Suomessa on nykyisin tärkeämpää saada tuomituksi jumalan pilkkaajat kuin ehkäistä arvokuljetusten ryöstöt ja muut vastaavat rikokset ennakkoon.

Sivut

Kommentit (42)

Jotain on kyllä pielessä, jos poliisin on parempi antaa rikoksen tapahtua ja näin ollen aiheuttaa vahingot yhteiskunalle kuin ennaltaehkäistä rikos. On naurettavaa, että tuollaisen rikoksen suunittelua ei pidetä rikoksena. Toisaalta, jos rikoksen suunittelu kriminalisoitaisiin, niin olisi erittäin vaikeaa vetää raja sananvapauden ja rikoksen välille. Mielestäni oikeuksiini kuuluu suunitella Jyrki Kataisen murhan, jos minulla ei ole aikomusta toteuttaa sitä.

Jos rikos oikesti tapahtuu, siitä seuraa vahinkoja. Poliisin tehtävä on ylläpitää turvallisuutta - kansalaisten koskemattomuutta, ei yrittää saada mahdollisimman isoja ja näyttäviä tuomioita. Vakuutusyhtiö voisi hakea edelleen korvausta valtiolta. Virkavelvollisuuksia saattaa olla laiminlyöty

Ajatusrikollinen
Jotain on kyllä pielessä, jos poliisin on parempi antaa rikoksen tapahtua ja näin ollen aiheuttaa vahingot yhteiskunalle kuin ennaltaehkäistä rikos. On naurettavaa, että tuollaisen rikoksen suunittelua ei pidetä rikoksena. Toisaalta, jos rikoksen suunittelu kriminalisoitaisiin, niin olisi erittäin vaikeaa vetää raja sananvapauden ja rikoksen välille. Mielestäni oikeuksiini kuuluu suunitella Jyrki Kataisen murhan, jos minulla ei ole aikomusta toteuttaa sitä.Monissa maissa on törkeiden rikosten suunnitteleminen rangaistava teko. Ymmärrettävästi silloin kuitenkin vaaditaan näyttö siitä, että rikos on ollut tarkoitus toteuttaa. Maamme nykyisellä lailla on aika vaikea puuttua vaikkapa terroritekojen valmisteluun.

Kanga
Seuraa 
Viestejä1327
Liittynyt26.4.2009
Ajatusrikollinen
Jotain on kyllä pielessä, jos poliisin on parempi antaa rikoksen tapahtua ja näin ollen aiheuttaa vahingot yhteiskunalle kuin ennaltaehkäistä rikos. On naurettavaa, että tuollaisen rikoksen suunittelua ei pidetä rikoksena. Toisaalta, jos rikoksen suunittelu kriminalisoitaisiin, niin olisi erittäin vaikeaa vetää raja sananvapauden ja rikoksen välille. Mielestäni oikeuksiini kuuluu suunitella Jyrki Kataisen murhan, jos minulla ei ole aikomusta toteuttaa sitä.Voit aivan rauhassa suunnitella Kataisen murhan, mutta jos sitten hankit aseen, harjoittelet ampumista ja rupeat kyttäämään Kataisen kulkureiteillä ase taskussasi... No, sehän onkin jo valmistelua, ei suunnittelua.

Riso abundat in ore stultorum

Jos suunnittelu on rikos ja siitä saa rangaistuksen muutenkin kuin kyylät luuhaamassa perässä, on rikollisorganisaatioiden varsin helppo juoksuttaa valeoperaatioilla niin että oikean saa tehtyä. On siis järkevää luuhata oikeiden asioiden perässä.

Rere
Poliisi esti Ruotsista peräisin olevan jengin (oli siinä yksi etninen ruotsalainenkin mukana) suunnitteleman arvokuljetusryöstön Liedossa vuonna 2007. Vaikka poliisi oli pitkään seurannut ryöstön valmisteluja, jengin kimppuun iskettiin vasta sitten kun se lähti liikkeelle toteuttamaan aiettaan.

Asiaan liittyen kirjoitin tälle blogikirjoituksen (Kts. tämän kirjoituksen loppukappaleet ensin):
Rikos, suunnittelu ja tunteet, Osa 1
http://sinenmaa.blogspot.com/2009/10/ri ... osa-1.html
Rikos, suunnittelu ja tunteet, Osa 2
http://sinenmaa.blogspot.com/2009/10/ri ... osa-2.html

Tunnisteet: Halla-Aho, Esko Aho, Pyhäjärvi, suunniteltu rikos,

Vitsi on siinä, että on rikos kirjoittaa sellaista, josta ei seuraa kirjoittajan tekemää tekoa, mutta on sananvapautta kirjoittaa/puhua sellaista, jonka sittemmin toteuttaa.

Esim puolisolla on täydellinen sananvapaus puhua, miten tappaa puolisonsa, mutta jos puoliso-sanan tilalle laittaa xy-uskonnon, niin se on rikos

Kaikille lukijoille tiedoksi: Tuomarit, poliitikot ja muut vastaavat eivät saa lukea kirjoitustani, koska he pitävät aivojaan avoimena postikonttorina. Jos kuitenkin joku tuomari tai vastaavassa asemassa oleva vaikuttaja loukkaantuu, niin ilmoitan täten, etten minä ole voinut vääntää aivojasi loukkausmoodiin.

Olet ihan itse vastuussa myös negatiivisista tuntemuksistasi. Jos kuitenkin joku ehdoin tahdoin haluaa palkita muita huonoista tunteistaan,niin silloin olisi oikeudenmukaista palkita muita myös hyvistä fiiliksistä

T-Bolt
Seuraa 
Viestejä3602
Liittynyt6.5.2009

Minusta tuo periaate on aivan oikein: rangaistaan teosta, ei sen suunnittelusta.

Todistaminen on näitä rikollisliiga-tapauksia lukuunottamatta aika vaikeaa enkä kaipaa tuomioita ajatusrikoksista. Kyllähän NL:ssa tuomittiin tuhansia ihmisiä mm. Stalinin murhan suunnittelusta

Vankilat ovat jo muutenkin täynnä.

Too many protest singers, not enough protest songs...

T-Bolt
Minusta tuo periaate on aivan oikein: rangaistaan teosta, ei sen suunnittelusta.

Minkä teon Halla-Aho teki? Eihän ohA-allaH edes suunnitellut mitään, kunhan kirjoitti niitä näitä.

Minkä teon teki STT (kun Esko Aho vaati siitä satatonnia)?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Jumalanpilkka

Luulisi näin älyllisesti ajatellen, että valtio toimisi johdonmukaisesti, jos kerta sen toimijat saavat yli-inhimillisiä etuoikeuksiakin. Kokeillaan siis jompaa kumpaa; rangaistaan jokaista huonosti ajattelijaa -- tai annetaan kaikille sananvapaus --ja katsotaan, miten käy.

Nyt ei ole oikein, että rikollisilla on täydellinen sanavapaus --kunhan he eivät kritisoi uskontoa/puoluetta
Hannu Salama

tietää
Jos suunnittelu on rikos ja siitä saa rangaistuksen muutenkin kuin kyylät luuhaamassa perässä, on rikollisorganisaatioiden varsin helppo juoksuttaa valeoperaatioilla niin että oikean saa tehtyä. On siis järkevää luuhata oikeiden asioiden perässä.Eli siis tällä hetkellä valeoperaatiot ovat vieläkin kannatettavampia kun niistä ei edes saa tuomiota. Puhuin muuten kylläkin valmistelusta, en mistään epämääräisestä suunnittelusta. Monissa länsimaisissa oikeusvaltioissa on osattu tehdä ero niiden välillä. Eiköhän se onnistuisi Suomessakin, jos oikein yritetään.

Rere
Eli siis tällä hetkellä valeoperaatiot ovat vieläkin kannatettavampia kun niistä ei edes saa tuomiota.
Eikun pelkkä juopuneena höpöttely keikasta, vaatisi jo toimenpiteitä ja tyhjää höpissyt vaatisikin sitä kauan kun ei edes mitään aikoisi tehdäkkään. Virkakunnan päättelykykyyn ei liikaa kannata luottaa koska pääosa tehtävistä tulee suoraan käskettyinä rutiineina ja esimerkiksi toimivaltuuksien laajennus vie hommat metsään, täysin uuden toimintaalueen kanssa. Varsinkin ammattirikollisten kanssa jotka suunnittelevat ja lahjovat.

KBolt
Kyllä rikoksen valmistelu on rangaistava teko suomessa...lain mukaan.Ei ole. Lue tuolta, mitä oikeustieteen professori sanoo asiasta:

Nykyisin voimassa olevan lain mukaan edes murhan saati muiden henkeen taikka terveyteen kohdistuvien vakavien rikosten valmistelua ja suunnittelua ei ole kriminalisoitu, vaan vasta rikoksen yritys on säädetty rangaistavaksi. Rajanveto rangaistavan rikoksen yrityksen ja kokonaan rankaisematta jäävän valmistelun välillä saattaa olla usein vaikea.

http://jyrkivirolainen.blogspot.com/200 ... telun.html

Liedon tapauksessa siis hovioikeus tulkitsi niin, että jo lähelle kuljetusautoa edenneet raskaasti aseistautuneet miehet vain valmistelivat rikosta. No, taisi siinä sentään sakkoja ja muita pikkutuomioita tulla mm aseiden luvattomasta hallussapidosta.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2007110 ... 1_uu.shtml

Lithops
Seuraa 
Viestejä132
Liittynyt11.10.2009

Millähän ilveellä poliisilla riittää enää resurssit, jos pitäisi alkaa tuohonkin rumbaan, kun ei niillä riitä edes tapahtuneisiin rikoksiin aikaa. Joka tietysti on vain yhteiskunnan rahoituksen luoma ongelma...

Minäkin suunnittelen joka kerta, että ryöstäisin joko pankin tai rahankuljetusauton tai edes vaikka sen pesutuvan kolikkolippaan silloin kun olen peffa auki. Sanoista on vielä pitkä matka tekoihin. Tuolla perusteella saisi arviolta puolet kansasta lämäistä lukkojen taakse välittömästi, sillä kuka voi vilpittömästi sanoa, ettei ole edes leikillään koskaan suunnitellut mitään vastaavaa? Järki-ihminen tietysti lopetettuaan hylkää suunnitelmansa roskikseen.

En ymmärrä miksi yhteiskunnassa puututaan vain seurauksiin ennemmin kuin syihin: suurimmassa osassa rikoksissa syynä on raha, tai pikemminkin sen puute, joko suoraan tai välillisesti.

EDIT: loppuvirke.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat